Keresés

Részletes keresés

shadoe Creative Commons License 2018.06.20 0 0 7695

Érdemes megnézni a MAHASZ Top 40-es rádiós listáját a magyar rádiókra vonatkoztatva. Döbbenet. 70 hetes ócska szar zenék még mindig ott vannak az élvonalban. Ez megy országos szinten. Érdemes összehasonlítani egy találomra kiválasztott nyugat-európai, pl. német zenés adó választékával. Fényévekre vagyunk lemaradva. Oltári aljas, piszkos agymosás megy itt az összes itteni rádióban. Borzalom.

http://zene.slagerlistak.hu/radios-top-40-jatszasi-lista

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.17 0 0 7694

Döbbenet, a fórum nyitása óta eltelt 14 év és ezek a gennyes kereskedelmi rádióadók ugyan olyan szarok mint 14 évvel ezelőtt !

A jó adókat pár év alatt hazavágták :-(  Rádio Cafe Fm98.6

Törölt nick Creative Commons License 2017.05.17 0 0 7693

Lehalt a fórum.

Pedig a szar ker.rádiók támadnak a tucat szemét gagyi ganéj ismételgetéssel.

Műsorvezetők is a régi tahók: Bochkor, Sebestyén Balázs.

Rádio1, ClassFm, MusicFm, BestFm a legszarabb leghallgathatatlanabb gagyik.

Ildi90 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 7691

De nem is jó :D

venyigeszu2 Creative Commons License 2010.12.14 0 0 7690

Azt hittem meg a Vega

Előzmény: fika2 (7688)
blues12 Creative Commons License 2010.12.12 0 0 7689

Nem rossz.

Előzmény: fika2 (7688)
fika2 Creative Commons License 2010.12.11 0 0 7688

blues12 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 7687

"Vérfrissítést jelent ez a döntés".

 

Rádiók a tervezett magyar zenei kvótáról

 

Vincze Barbara, Inkei Bence [2010. november 23. 18:50]

 

Huszonöt százalékban jelölte ki a magyar zenék arányát a rádiókban az a törvénytervezet, amelyet hétfőn nyújtott be a kormány.

A korábban hasonló kvótát javasló szervezet kevesli ezt az arányt, míg a rádiók közül van, aki elégedett a döntéssel, mások szerint viszont túlbecsülik a rádiók szerepét, ezért az egész tervezet túlhaladott és fölösleges.



Hétfőn nyújtotta be a kormány az új médiatörvény tervezetét, mely a korábbiakkal ellentétben rendelkezik arról, hogy a magyar rádiókban "a zenei művek közzétételére szánt műsoridő huszonöt százalékát magyar zenei művek bemutatására kell fordítani." A kvótarendszer bevezetése egyszer már szóba került itthon: 2009 februárjában a magyar zeneipar legfontosabb szereplői kezdeményeztek hasonlót, azzal a különbséggel, hogy a javaslatuk értelmében a rádiók műsoridejének negyven százalékában kellett volna magyar előadók dalait játszani. Akkor a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete (SZERZŐK) indítványára készült el a javaslat, amely arra is külön kitért, hogy a kvótát mind a nappali, mind pedig a kevésbé hallgatott, éjszakai műsorsávban teljesíteni kell, mely összecseng a jelenlegi tervezet ideillő rendelkezésével is, mely szerint a törvényben meghatározott arányoknak "az egyes médiaszolgáltatások 5 óra és 24 óra közötti műsoridejében is érvényesülniük kell". A javaslat értelmében egyébként az angolul vagy más nyelven éneklő magyar előadókra is vonatkozik a szabály.

Az új médiatörvény tervezete arra is kitér, hogy a rádiók által játszott magyar zenei műsorszámok huszonöt százaléka "három évnél nem régebben nyilvánosságra került zenei műből, vagy három évnél nem régebben készült hangfelvételből kell, hogy álljon". (Ez némiképp eltér a SZERZŐK javaslatától: ott tíz százalékról volt szó és egy évnél nem régebben nyilvánosságra került alkotásokról.)

"Picit negatív meglepetés volt ez nekünk" – kommentálta a tervezetet Czutor Zoltán, a SZERZŐK elnöke. Mint a Quartnak mondta, egy korábbi szövegtervezetben még harminc százalékot látott, az új zenék arányát pedig két évben határozták meg. Az általuk kívánatosnak tartott negyven helyetti huszonöt százalékkal szerinte még éppen teljesíthető lenne a magyar zeneipar védelme, de mint mondta, "rezeg a léc". "Sejtése szerint" a törvénytervezet megszületésére nagy hatással volt a magyar zeneipar érintettjeinek említett javaslata, amit a Zeneműkiadó kivételével minden szervezet aláírt.

Egyéves átállási idő

A médiatörvény tervezete gondol azokra a rádiókra is, amelyek nem feltétlenül friss slágerekre specializálódtak, amikor úgy fogalmaz, hogy "tematikus rádiós médiaszolgáltatást és lekérhető médiaszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatók" indokolt esetben a fenti arányoktól eltérhetnek, illetve a kvótát öt évnél régebben készült zeneművekkel is teljesíthetik. A kvótát a "zenei művek közzétételére szánt műsoridőhöz képest" kell teljesíteni, amibe a tervezet szerint nem tartozik bele például a hírműsor, a sportközvetítés vagy a reklám sem. A rádióknak nem rögtön kéne átállniuk a kvótarendszerre: legfeljebb egy éves átállási időt kérhetnek és azon belül fokozatosan kellene megfelelni a kritériumoknak.

A világon a leghíresebb hasonló jogszabályt Franciaországban léptették életbe: ez volt az úgynevezett Carignon-törvény, melyet előterjesztőjéről, Alain Carignon egykori kommunikációs miniszterről neveztek el. Az 1996. január elsején életbe lépett jogszabály arra kötelezi a kereskedelmi rádiókat az országban, hogy minimum 40 százalékban francia nyelvű számokat játsszanak. A környező országok közül Szlovéniában a zenét sugárzó rádiók legalább 20 százalékban szlovén előadók lemezeit kötelesek játszani, míg a közszolgálati rádió esetében ez az arány 40 százalék.

"Túlbecsülik a rádiók szerepét"

A tavaly novemberben indult két új kereskedelmi rádió, a Neo FM és a Class FM frekvenciapályázatában vállalta, hogy a magyar zenék aránya az összes zenéhez képest 35 százalékos lesz. Nekik - amennyiben a tervezetből törvény lesz - valószínűleg nem kell változtatniuk a magyar és külföldi zenék jelenlegi arányán, több tucat rádióra vonatkoztak viszont ennél enyhébb szabályok, akiknek egészen biztosan át kell állniuk a 25 – 75 százalékos arányra.

"Náluk a 35 százalék lényegesen akkor sem változna, ha elfogadják a törvényt. A Class FM-en minden harmadik szám magyar, különösen főműsoridőben" – mondta a tervezetről a Quartnak Szever Pál, a Class FM zenei szerkesztője. Szever helyesli a tervezetet, mint mondta, az utóbbi időben azt látja, hogy az új tehetségek küzdenek az ismertté válásért, és mivel a lemezeladás is lecsökkent, alig van lehetőségük, hogy befussanak. "Biztos vagyok benne, hogy vérfrissítést jelent ez a döntés, mindemellett továbbra is tisztelem a régi nagy öregeket" – mondta.

Nem biztos ennyire a tervezet jótékony hatásában a Neo FM főszerkesztője, Hegyi György. Érdekes tévhitnek nevezte, hogy "a magyar zenének jót tesz, ha a rádiók kötelesek magasabb arányban magyar dalokat sugározni". "Ebben a tévhitben megvan az igazság magja, de a valóság az, hogy ezzel legalább két évtizedes késében vagyunk: ma már nem a rádiók és nem is a televíziók vezetik be vagy teszik népszerűvé az előadókat. A rádiós játszásoknak a véltnél ma már sokkal kevesebb hatásuk van a zenei piacra" – magyarázta.

Túlbecsülik a rádiók szerepét Machán Frigyes, a Radio Café zenei szerkesztője szerint is. "Érdemes lenne megvizsgálni a fiatalok zenefogyasztási szokásait, és azokhoz igazodó törvényt hozni" – javasolta a Nesta néven ismert rádiós. Szerinte 2010-ben egy ilyen törvény teljesen túlhaladott, a zenehallgatási szokások ugyanis mára teljesen megváltoztak. "Fordítva ülünk a lovon" – summázta a törvénytervezetet, hangsúlyozva, hogy ez nem a rádió álláspontja, hanem saját privát véleménye: "A popzene piacfüggő, nem gondolom, hogy Elvis vagy a Coldplay azért kezdett játszani, hogy jogdíjakat kapjon a rádióktól. Döntsön a verseny, egy ilyen kvóta viszont a megélhetési zenészeknek kedvez" – mondta. Szerinte "egy ilyen törvénnyel önmagában a zene, mint művészeti ág nem fog megváltozni". Amennyiben átmenne a törvény, a jelenleginél természetesen nagyobb lenne a magyar zene aránya a Radio Cafén – jelentette ki; a kérdés szerinte csak az, hogy van-e annyi jó minőségű magyar zene, amely a profiljukba illik.

Hegyi György a Neo FM egyéves tapasztalatai alapján azt mondja, nem kell megrettenni a megemelt magyar-kvótától: "Még mindig stabilan tartja magát az a nézet, hogy a magyar zene sugárzása a kereskedelmi rádiók számára valamiféle kulturális vagy nemzeti érdekből szükséges rossz, ami jelentős versenyhátrányt okoz. Ez a nézet - bár tartalmazza az igazság pár apró elemét - alapvetően téves, különösen akkor, ha 25 százalékos arányról beszélünk. Egy év tapasztalatai alapján még a 35 százalékos arány is teljesíthető és nem okoz jelentős versenyhátrányt" – mondta. "Emellett a kutatások azt mutatják, hogy a hallgatók nem kulturális vagy nemzeti szempontok szerint kedvelnek egy-egy magyar előadót, így tehát ezek a célok pusztán számszerű előírásokkal nem érvényesíthetők" – tette hozzá.

"Kedves, szimpatikus ajánlás kellene"

Ambivalens gondolatai vannak a törvénytervezetről Csabai Gábornak, a Tilos Rádió Papó néven ismert ügyvezető igazgatójának: egyfelől szerinte "nagyon klassz értékek vannak méltatlanul elhallgatva a magyar zenében", ezért semmiképp sem baj, ha a magyar zene pozitív diszkriminációban részesül. Másrészt "megette a fene, ha ezeket a dolgokat elő kell írni, bármilyen pozitív cél is lebeg a benyújtók szeme előtt. Sokkal jobban örülnék, ha inkább egy kedves szimpatikus ajánlás lenne a magyar kultúra felvirágoztatása céljából."

Mint mondta, egyelőre nem tudja, hogy a közösségi rádióként üzemelő Tilosra vonatkozna-e 25 százalékos törvény, a 174 oldalas médiatörvény-tervezetet hétfő este kezdte átolvasni: "Beütöttem a keresőbe a közösségi szót, és próbáltam megtalálni a minket érintő terveket" – mondta. A Tilos Rádiónak eddig másféle vállalásokat kellett teljesítenie: a műsorszolgáltatás során arra kellett ügyelnie, hogy tartsa a 60-40 százalékos szöveg-zene arányt. Mint mondta, semmilyen szempont szerint nem végeztek statisztikát az általuk sugárzott számokról, így nem tudja azt sem, mennyi magyar zenét szoktak játszani.

Pozitív lökés

Pontosan nem mérték ezt az arányt a Jazzy Rádiónál sem. "Jelenleg körülbelül a zenés műsoridő húsz százalékában játszunk magyar dalokat, de ezt pontosan nem lehet megmondani, mert nálunk műfajok alapján kategorizáljuk a számokat, nem pedig nemzetiség alapján" – mondta Suri Imre, ügyvezető igazgató. A Jazzy Rádió a frekvenciapályázatában azt vállalta, hogy jazz-zenét játszik illetve a társműfajait, amibe beletartozik a freejazztől kezdve a smooth jazzen át a modern nu-jazz, lounge jellegű stílusokig több műfaj is.

Tematikus rádióként elképzelhető, hogy rájuk nem vonatkozna a 25 százalékos szabály, de mint Suri mondta, "megfelelőnek tartja" ezt az arányt, mert pozitív lökést adna a magyar zenének. "Most már nem is jelentene nekünk gondot a betartása, csak jobban oda kell figyelni a műsorszerkesztésre. 2007-ben, a rádió indulásakor bajban lettünk volna, azóta azonban sok jó magyar zene született a stílusban, nem utolsósorban az évente megrendezett Jazzy Dalversenynek is köszönhetően. Ezt pont azért indítottuk el annak idején, mert keveselltük a műfajbeli magyar dalokat, míg az előadóknak pont ez a lökés hiányzott, hogy legyen egy rádió, amely le is játssza a számaikat" – mondta.

Amennyiben elfogadják a törvénytervezetet, nagy valószínűséggel növelni kell majd a magyar zenék számát a Rádió 1-nél is, ahol Márton Dávid ügyvezető igazgató szerint jelenleg 15 százalékban játszanak magyar zenéket. "Előbb megvárjuk, hogy a törvényt megszavazzák, addig elolvassuk a tervezetet" – mondta, hozzátéve, hogy tény, hogy a kvótaemelés összhangban van több európai ország praxisával és segítené a könnyűzenei iparág túlélését. További elemzésekbe viszont nem akart bocsátkozni, mint mondta, előbb kivárja, hogy valóban életbe lép-e a törvény.

pallma Creative Commons License 2010.11.23 0 0 7686

Érdekes, hogy a Gazdasági Rádióban is pocsék zenék mennek.

Azt gondoltam volna, hogy ott minőségi muzsikák mennek.

De nem. 10 dalból 8 gagyi diszkó. Szandi stb...

Friderikusz Calligarisz Creative Commons License 2010.11.23 0 0 7685

Nem. Csak úgy leírtam. Jó szám ?

Előzmény: blues12 (7683)
0330 Creative Commons License 2010.11.22 0 0 7684

Tegyetek már fel. Valami jó zenét.

blues12 Creative Commons License 2010.10.29 0 0 7683
Mi ez a szám-misztikum?
Előzmény: Friderikusz Calligarisz (7682)
Friderikusz Calligarisz Creative Commons License 2010.10.18 0 0 7682
És 252?
Előzmény: muzsikás (7681)
muzsikás Creative Commons License 2010.10.17 0 0 7681
251
Váradi Március Creative Commons License 2010.10.15 0 0 7680
Játszuk. Jópofa dal.
Előzmény: képhiba (7677)
Télikánikula Creative Commons License 2010.10.12 0 0 7679
Az eredeti France Gall. De így is jó. Ötletes.
Előzmény: képhiba (7677)
blues12 Creative Commons License 2010.10.12 0 0 7678
képhiba Creative Commons License 2010.10.12 0 0 7677
venyigeszu2 Creative Commons License 2010.10.11 0 0 7676
Kevés a jó dal. Sok a szemét a Neón és klasszon
Előzmény: Friderikusz Calligarisz (7675)
Friderikusz Calligarisz Creative Commons License 2010.10.06 0 0 7675
Egy jó dal ?
0330 Creative Commons License 2010.10.04 0 0 7674
Kérhetnének. Nem fizetnék.
Előzmény: fika2 (7672)
venyigeszu2 Creative Commons License 2010.09.29 0 0 7673
Akkor mind éhenhalna.
Előzmény: fika2 (7672)
fika2 Creative Commons License 2010.09.26 0 0 7672
Hátha a Ker.rádiók is pénzt kérnek!!!!

Jövőre már nem tévézünk ingyen?

* sZ

2010. szeptember 26., vasárnap 10:00 | Frissítve: 1 órája

Az RTL Klub fizetős csatorna szeretne lenni januártól, cserébe több hangsávot, szélesvásznú élményt és hd programokat ígér. A Tv2 már négy éve tervezi ugyanezt a lépést, az országos adók üzletimodell-váltását pedig a kis, tematikus csatornák szenvedhetik meg.

Fizetős lesz januártól az RTL Klub adása a kábelszolgáltatók és a műholdas elosztók számára is. A kereskedelmi csatorna 1997-es indulása óta engedélyezi, hogy ingyen terjesszék adását a szolgáltatók, most viszont a gazdasági válságra hivatkozva átalakítaná a rendszert.

Csak a legnézettebbek ingyenesek

A szolgáltatók ugyanis több mint 80 magyar nyelvű csatornának fizetnek havi sugárzási díjat minden egyes előfizető után, az RTL álláspontja szerint azonban tarthatatlan, hogy csak a két legnépszerűbb adó, az RTL és a Tv2 ingyenes a kötelezően terjesztendő közszolgálati adók mellett.
Télikánikula Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7671
Az.
Előzmény: blues12 (7670)
blues12 Creative Commons License 2010.09.17 0 0 7670
A helyzet változatlan ?
fősintér Creative Commons License 2010.08.27 0 0 7669
Tényleg mi ? Én nem tudom.
Előzmény: 0330 (7668)
0330 Creative Commons License 2010.08.21 0 0 7668
Mi lett Szénich Jánossal ? (Ex HBB)
muzsikás Creative Commons License 2010.08.15 0 0 7667
Jönnek mint a Hunok.
Előzmény: Friderikusz Calligarisz (7666)
Friderikusz Calligarisz Creative Commons License 2010.08.13 0 0 7666
Készül a sok műanyagsztár a megszarban meg X szarban
fika2 Creative Commons License 2010.08.01 0 0 7665
Hurrá.
Előzmény: Törölt nick (7663)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!