Keresés

Részletes keresés

szivessss Creative Commons License 2009.09.08 0 0 38
!! SZÍVKATÉTEREZÉSHEZ KERESEK MAGÁNKLINIKÁT !!

KÉREM, HA VALAKINEK VAN JÓ TAPASZTALATA, OSSZA MEG VELEM.

!!! SÜRGŐS !!!
judybee Creative Commons License 2006.10.11 0 0 37

Sziasztok! Apunak ma lesz szívkatéterezése az OGYI-ban, a Szabolcs utcában. Fehérvárról viszik fel, és előre megmondták, hogy pár napot maradnia kell. Gondolom azért, mert beavatkozásra lesz szükség nála. Majd tíz éve volt pár héten belül 2 infarktusa, akkor bőszen kivizsgálták és kiderült, hogy a prosztatájával is baj van. Mind a szívét (szívbillentyű cserét javasolt az orvos), mind a prosztatáját meg akaták volna műteni már akkor, de nem ment bele a szívkatéterezésbe se, mart nagyom meg volt ijedve. Mondanom se kell, hogy nem tudta letenni a cigit. A mai napig elszívja a napi 1-1,5 dobozt, igaz ez már kevesebb, mint amennyit korábban szívott. Most 69 lesz decemberben, ha megéri, mert nagyon rossz állapotba került az elmúlt héten. Megtelt vízzel, és úgy néz ki, hiába hajtják, mert azóta többször is rosszul lett. Felment a cukra is és többször elájult, egyszer ki is kellett ütni, miután bevitték.

Amit eddig olvastam, annak alapján nem tűnik olyan vészesnek a szívkatéterezés, de anyu azt hallotta a kórházban az orvostól, hogy lehetnek visszamaradó "nyomai" az érfalakban, és van némi kockázata. Mire számíthatunk? Ha apám nem hagyja abba a dohányzást, mit érhet nála egy értágítás, vagy egy esetleges ércsere?

Tibet Creative Commons License 2003.05.16 0 0 34
Az érfordítás a jobb megoldás, mert ugyanazaz ér marad, a csere esetén pedig a lábból szednek ki eret és azzal pótolják, sajnos az a rosszabb. Apukámnak a mellkasi vágás hamarabb gyógyult, mint a lába.
Előzmény: Törölt nick (33)
Tibet Creative Commons License 2003.05.15 0 0 32
Zsoltu !
Szüleim révén kerültem kapcsolatba ezzel a fogalommal, sajnos.
Anyukámat szívkatéterezték és sikerült az ereket kitágítani, és lényegesen javult az állapota, normalizálódott a vérnyomása.
Apukámat is szívkatéterezték, de neki nem lehetett ilyen módon ere(ke)t tágítani, így pár hét múlva By-pass műtétre került sor, három eret kicseréltek és egyet megfordítottak. Utána 5-6 nap intenzív osztály és két hét rehabilitáció Balatonfüreden. Ennek másfél éve, jobban van, bár kicsit fáradékony.
Műtét nélkül az orvosok szerint pár hónapjuk lett volna már csak, így pedig mindketten jól vannak, és remélem még sok szép évet élnek.
A műtéteket a Hajnal Imre Egészségtudományi Egyetem Kórházában, a Szabolcs utcában végezték, az orvosokkal elégedettek voltunk, a mentőkocsis szállítás viszont katasztrofális volt - friss szívműtött betegeket ülve kb. 6 órás úton szállítottak a szanatóriumba.
rik-027 Creative Commons License 2003.05.14 0 0 29
a lényeg, hogy nem lehet semmi gubanc benned. ismerős nemrég volt CT-n satöbbi. TELJES átvizsgálást rendeltek el, mielőtt katétereznék. 52 éves.
Előzmény: moonshadow (21)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.13 0 0 28
sajnálom:( szörnyű négy év lehetett:((

A szívműtét után kb fél-egy évvel (ez ugye ember föggő) apukád jobb lesz mint újkorában:)

Előzmény: Törölt nick (27)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.13 0 0 26
Na sajnos ugy látom nem vagy rászolrulva az én "tanácsaimra", több mindent átéltél már:(

anyukád felgyógyult?

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.13 0 0 25
én ugy tudom, hogy 3 érnél már műtetnek. Apunak is háromeret láttak a katéterezéskor, azátn a műtétnél deült ki, hogy 4 az a három...
Egyébként azt nem értem, hogy kiértelkeléskor, hiszen ott mondjárt katéterezés közebn tudják értékelni. Legalábbis itt igy volt. Igaz, hogy utána egy konziliumi döntés után születtett meg a végleges eredmény. (miiindig van konzilium).
A legfontosabb: addig is vigyázzon magára. És még valami, ami nem is tanács, csak épen leírom asaját tapasztalatoból: nagyon nagy türelmet igényelnek, mert érhetően nagyon fél midnenki ettől a műtéttől. (bár apu nem mutatta, onnan tudtam, hogy igencsak be volt rezelve szegénykém, hogy ő aki egyébként egy eléggé kötözködős fajta, olyan nagyon jó "kisfiú" volt végig és mindenben szót fogadott a dokiknak.
Előzmény: Törölt nick (22)
moonshadow Creative Commons License 2003.05.13 0 0 21
Milyen kis gyulladás?
Akkor miért nem állnak neki?
Előzmény: rik-027 (12)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.12 0 0 20
Sajnos nagyon sokan várnak szíműtétre, igy csak azokat operálják azonnal, akiknek infarktusavolt.
Ha nem látják a dolgot nagyon vészesnek a várakozási idő akár 3 hónap is lehet:(
Apunak 2 hét alat helyet szereztek és ki sem akarták engedni a korházból, de persze ő mint irtam másnap már hazament.
Igaz mi pécsiek vagyunk és a Sziícentrum egy nagyon emberséges és progi hely. A nővérek és orvosok mindenkiről csak szuperlativuszokban tudok beszélni. Pedig apu nem engedte, hogy pénzt adjunk bárkinek is, csak italt meg csokit adott ajándékba. És persze nagyon hálás volt mindenkinek és ezt el is mondta nekik.:)
Nem tudom, Te hova valósi vagy és hol csinálják meg a műtétet, mint irtam én a pécsiről csak jót tudok irni.
Maga a szívműtét nagyon nagy műtét, ciszont szinte rutineljárás, annyirasokat csináltak már. A lábadozás nagyon hosszu több hónap. A kórházból mindjárt a szívszanatóriumba viszik majd, ahol kb . három hetet tölt majd el. Sajnos fel kell készülni arra, hogy nem csak fizikailag de lelkileg is megviseli a dolog nem ritka utána az ingerültség és a depresszió.
Addig is vigyázzon magára.
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.12 0 0 19
apukám 67 éves volt akkor. az életkorral a rizikó ez esetben nem nő, mert a kontraszt anyag jelentheti a rizikót. Ott mindjárt meg is van az eredmény és én ugy tudom, hogy a lejjebb irtak esetén ott helyben meg is csinájlák.
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.12 0 0 18
Édesapámat katéterezték tavaly (utána meg is műtötték). Ő nagyon jól viselte. azt mondta, hogy nem fájt neki, cak kicsit kellemetlen volt. Egy darabig feküdnie kellett, de másnap ő már piacra ment. Rizikója van a dolognak, de elég inimális, a várható haszon sokkal nagyobb. Azt gondolom, hogy nem lehet egy kellemes dolog (szerintem az emberek többsége roszabbul viseli, mint apu), de ezzel tudják megállapitani, hogy pontosan hol és mekkora gond van a szivben. Nála a koszoruereket nézték. Sőt ugy tudom, hogy ha csak egy-két koszoruérrel van gond és nem nagyon nagy a szűkület, akkor katéterezéssel ki is tudják nyitni a szűkületet és ezáltal elkerülhető egy nagyon komoly szívműtét.
Előzmény: Törölt nick (-)
kaviat Creative Commons License 2003.05.12 0 0 17
szerintem ilyenkor szokták az emberek a vastag [vagy mégvastagabb] boritékokat a professzor zsebébe tuszkolni :(( ez egy ilyen világ :(

.kav]4t neofittnesspop

Előzmény: Törölt nick (16)
hemat Creative Commons License 2003.05.05 0 0 14
Ha csak 1-2 rövidebb szakaszon van elzáródás/szűkület, akkor azt rögtön lehet tágítani. De ez úgyis a vizsgálat során derül ki.
rik-027 Creative Commons License 2003.05.04 0 0 12
előtte nem árt egy teljes átvizsgálás, mert ha pl. vmi kis gyulladás is van a szervezetedben neki sem állnak.
jobbulást
hemat Creative Commons License 2003.05.03 0 0 10
Általában jobb combtőnél hatolnak be a jobb combverőérbe, majd innen feltolják az eszközt a szívhez (az aorta -fő verőér- tövéhez), innen közvetlenül elérhetők a koszorúerek (ezek táplálják a szívizomzatot). A koszorúereket kontrasztanyaggal feltöltik, röntgenen láthatóvá válik a szűkület, amit tágítanak, majd fémhálót (=stent) helyeznek be, ami megakadályozza az érszakasz ismételt szűkülését. Ha mindez nem vezet eredményre, marad a szívműtét. Ma már mondhatni rutineljárás, kis kockázattal.
rali Creative Commons License 2003.05.03 0 0 9
Jobbulást kívánok.
Előzmény: Törölt nick (8)
rali Creative Commons License 2003.05.03 0 0 7
Külön beavatkozás ez,a kockázat innen nem megítélhető.Biztonságos módszerek ezek.
Előzmény: Törölt nick (6)
rali Creative Commons License 2003.05.03 0 0 5
Na,ennyit tudtam meg:
Helyi érzéstelenítésben egy nagy vénát megnyitnak és azon vezetik be a szívbe a katétert.Ez kétféle lehet:száloptikás vagy kontrasztanyag belövellő.Így nézik meg azt,amit kell.Nem fájdalmas dolog és ellenőrzik ultrahangos készülékkel vagy röntgennel,mi is történik.

Kérdezzél,ha van kérdés.

rali Creative Commons License 2003.05.02 0 0 4
Holnapra lesz válasz.
Előzmény: Törölt nick (3)
rali Creative Commons License 2003.05.02 0 0 2
Este megkérdezem és ha megtudok valamit,beírom ide.
Kobzoska Creative Commons License 2003.05.01 0 0 0
Nekem 0 tapasztalatom van az ügyben, és habár egy ilyen topikot nem szívesen nullázok, mert érzem, hogy komoly dolgoról van szó, azért a vadászösztön mégis csak dolgozik...
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.01 0 0 topiknyitó
hahó, dokik, páciensek, mindenki.
van ebben tapasztalat, mi ez és hogy megy, milyen rizikója van, szóval amit csak lehet.
kösz.
zs

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!