Keresés

Részletes keresés

Theorista Creative Commons License 2023.06.20 0 1 742

Ferenczy Múzeumi Centrum előadás sorozatának része: Anonymus és a történeti helynév-rekonstrukció

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2023.06.15 0 1 741

.... majd így folytatja a régész (731),

 

"Ezeket ötvözte egymással, meg az általa ismert helynevekkel. Valójában egy korai, máig ható bestsellert csinált, ami sok fontos adatot, de sok kitalált dolgot is tartalmaz."

 

 

A világirodalom néhány hasonló sztorija:

 

Nottingham Robin Hood városa, Londonban ma is lakása van Sherlock Holmes -nak, (egyik sem élt).

Vagy,

Az igazi III. Richard egészen más ember volt mint a Shakespeare -i mesejáték,

de a szerző keresett valakit egy ellenszenves hatalombeteg mintához,

és ehhez találta meg a kitalált modellt, miután az akkori uralkodó Tudor volt,

így művét honorálta a hatalom. Így a történet nem történelmi kategória, hanem irodalmi.

Előzmény: Nostredamus 2022.02.22 (734)
varhonita Creative Commons License 2023.03.28 0 1 740

A legújabb kutatások szerint miskolci volt, az Avas aljáról. 

Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2023.02.02 -1 2 734

– Anonymus francia, olasz kolostorokban pallérozódhatott, ezt pontosan nem tudjuk, de rengeteg könyvből dolgozott. Azokból vette a szkítákat, s magyarként ismerte a hazai főnemesi hagyományrendszert." 

 

Ennyi, én csak ezt találtam.

Előzmény: Törölt nick (731)
Törölt nick Creative Commons License 2023.01.31 0 1 731
Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2022.12.04 -1 2 730

"Árpád vezér és katonái így elmenvén Szent Márton hegye mellett... fölmenvén a hegyre, és látván Pannónia földjének szépségét, szerfölött örvendeztek."

A természet szépségében való gyönyörködésének olyan korai megnyilvánulása ez, ami egészen megdöbbentő.  (Hát nem Petrarca volt az első ember, aki minden különösebb cél nélkül ment föl egy hegyre csak azért, mert szép?) 

Anonymus itt annyira modern, hogy századokkal látszik megelőzni korát.'

Csapodi Csaba: Az Anonymus-kérdés története,  146-147. old." 

 

Innen akár folytatni is lehetne.

Előzmény: cyprus_people (296)
Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2022.12.04 -1 0 729

A  duntátuliak számára a kelták érdekesek, mert ők meg a kelták leszármazottai és minő érdekes ezen őseinkről is ir Anonymus (pastores romanorum),

 

Ezt még így nem hallottam.

Előzmény: Törölt nick (718)
varhonita Creative Commons License 2021.11.28 -1 0 728

Az UNT szerint valamelyik Béla király jegyzője volt... 

 

Pedig csak egy Párizsban tanult, egri származású könyvtáros (scriptor) volt a bécsi császári könyvtárban a 17. század végén. 

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 726

Amit vastagon irtam, azt külön a te kedvedért, reméltem hogy méltányolod. (A többi olvtársnk szol nem Neked).

Előzmény: H. Bernát (725)
H. Bernát Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 725

Ami a stilust illeti a nagyszentmiklósi leletek mindig joval közelebb állnak a magyar stilushoz.

 

Nahát, csak hittem akkor, hogy van művészettörténeti vénád, ha már történészi nincs. De nagyot csalódtam a dilettáns szöveged alapján.

 

Ecce homo (panthera).

Előzmény: Törölt nick (723)
H. Bernát Creative Commons License 2020.09.14 0 1 724

Mi közünk a Permiekhez? Nézd meg hol volt ez a bizonyos Permi kultúra, magyar ott nem járt, magyar régészeti jelenlétet ott soha nem találtak......

 

 

Látod, a nyúlfarknyi bevezetőt sem olvastad el, úgy ítélkeznél.

 

Még egyszer idehozom, a magyarokat érintő részt kiemelve:

 

 

Permian bronze casts – Permic and Western Siberian animal style cult cast figurines – were the predominant form of Finno-Ugrian toreutics of the 3rd–12th centuries CE. It was spread throughout a large area of forests of the north-eastern Urals and western Siberia from the basins of the Kama and Vyatka to the Ob. In the Middle Ages, these territories were inhabited mostly by the Ugrian tribes, ancestors of the present day Hungarians and Ob-Ugrians – the Khanty and the Mansi people. Their style is referred to as the "Permian animal style".[1]

 

 

Nincs, te vagy tudatalan kispajtás, mert bedőlsz egy kamuszövegnek.

 

Ja, hogy nem beszélsz angolul. Hát pedig nem fordítom le, mert nem érdemled meg az antréd alapján.

 

 

A Permi állatábrázolások semmiféle hasonlóságot nem mutatnak a szkítával, se hunnal,

 

Eddig egyetértve, hiszen semmi közünk nem volt e népekhez, se nyelvükhöz, se kultúrájukhoz.

 

No de hogy a magyarokhoz köze van a magyarok ŐSEINEK művészetének, azt ne tagadd, ha lehetséges. Mert arra nem lenne bocsánat.

 

 

Ez a szellemi toprongy színvonal már nem menő!

 

Névjegykártyád ezzel szét is szórtad a topikon. De legalább csak ott tetted volna ...

 

Előzmény: Jokki (722)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.14 0 0 723

Van közünk, Bercinek teljesen igaza van, mert szovjet katonák hoztak permi géneket, amit mostanában ki is mutattak.

 

Ami a stilust illeti a nagyszentmiklósi leletek mindig joval közelebb állnak a magyar stilushoz.

 

Előzmény: Jokki (722)
Jokki Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 722

Mi közünk a Permiekhez? Nézd meg hol volt ez a bizonyos Permi kultúra, magyar ott nem járt, magyar régészeti jelenlétet ott soha nem találtak......

 

Persze oda lehet írni, hogy a magyar finnugor, tehát a Petmi kultúra is finnugor azaz magyar.... csak ezt kéne tán bizonyítani is nem???? Van erre bármilyen bizoníték? Nincs, te vagy tudatalan kispajtás, mert bedőlsz egy kamuszövegnek.

 

A Permi állatábrázolások semmiféle hasonlóságot nem mutatnak a szkítával, se hunnal, se a magyarral. Ez kb olyan mintha azt mondanám, hogy a 2000 évvel ezelőtti afrikai elefántos sziklarajzok ugyanolyanok, mint a germán kardokon a farkas tehát a germánok a négerektől származnak 2000 évvel ezelőttről....

 

Ne szórakozunk már! Ez a szellemi toprongy színvonal már nem menő!

Előzmény: H. Bernát (721)
H. Bernát Creative Commons License 2020.09.14 0 0 721

Mert ebben csak hinni lehet. Erre aztán végképp soha, sehol, semmilyen bizonyítékot, de még utalást se találtak. Se régészetit, se genetikait, se semmilyent, de még nyelvészetit se. 

 

 

Mondod te, mert tudatlan vagy.

 

És mert nem hallottál még pl. a FU bronzművességről.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Permian_bronze_casts

 

 

Permian bronze casts – Permic and Western Siberian animal style cult cast figurines – were the predominant form of Finno-Ugrian toreutics of the 3rd–12th centuries CE. It was spread throughout a large area of forests of the north-eastern Urals and western Siberia from the basins of the Kama and Vyatka to the Ob. In the Middle Ages, these territories were inhabited mostly by the Ugrian tribes, ancestors of the present day Hungarians and Ob-Ugrians – the Khanty and the Mansi people. Their style is referred to as the "Permian animal style".[1]

 

 

Még itt:   http://www.perm-animal-style.ru/photo/

 

És itt: http://www.folklore.ee/folklore/vol18/permian.pdf

Előzmény: Jokki (720)
Jokki Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 720

Na igen, ennél sokkal valószínűbb, hogy a magyarok az urla két oldalán léaktak, ahol is valószínűleg madarakkal értinkeztek, majd bementek a szibériai mocsarakba, ahol legfeljebb 200 km-enként lehet egy-egy tanyát létrehozni, közlekedni pedig csak télen lehet, nyáron marad a csónak.... természetesen ott kialakult lovaskultúra...... nyelv..... magas színvonalú íjász tudás....... hogy a viharba ne! Aztán jöttek a besenyők és elkezdték őket beverni a Kárpát medencébe..... meg domino elv ugye. A besenyőktől megvert magyar megver egy népet, a megvert nép megver egy másikat, akit még nem vertek meg és így tovább......

No de hogyan jutottak rajtuk tovább??? Természetesen átugrálták őket a magyarok, amíg megverten heverésztek a földön, elvégre mégiscsak finn-UGOROK nemde? Szépen, sorban, egyik megvert népet a másik után ugrálták át.....

 

Indulva a az Ural két oldaláról, meg a szibériai mocsorakból, ahol nemhogy nyelv, nemhogy nép, nemhogy lovaskultúra, de még egy köcsögkészítő kisiparos se teremhet meg.....

 

Ez nyilván sokkal elfogadhatóbb elmélet. Főleg mivel alapelv, hogy magyarok nem hozhattak létre semmit, ami magas színvonalú, azt csakis átvehették mástól. Kölcsönöztek, ahogy ma mondják, elvégre mégiscsak bankárdemokrácia van, vagy mifene?

 

Semmi baj, aki felválllaja ezt a szellemi színvonalat (bár inkább színvonaltalanságot) az higgyen ebben. Mert ebben csak hinni lehet. Erre aztán végképp soha, sehol, semmilyen bizonyítékot, de még utalást se találtak. Se régészetit, se genetikait, se semmilyent, de még nyelvészetit se. Persze megértem, ha valaki tudományos karriert szeretne csinálni, ezért inkább elhiszi, minthogy ne kapja meg a zsíros fizetéseket a finnugrász tanszéken.

Előzmény: tamolnar3 (719)
tamolnar3 Creative Commons License 2020.09.14 -1 2 719

Érdekes, a Helm szurkodi csatáról sem tanítanak, pedig ott is Álmos győzött Szent Istvánnal és Kinizsi Pállal az oldalán a gaz Mansa Musa eszkimói ellen.

Előzmény: Jokki (717)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 718

Az igen fontos adalék és jó tudni. A hun ok. De a scythák az alföldi eredetű embereket érdekelhetik, mert ők ott éltek például Tápiószentmártonban vagy Zöldhalompusztán.

 

A  duntátuliak számára a kelták érdekesek, mert ők meg a kelták leszármazottai és minő érdekes ezen őseinkről is ir Anonymus (pastores romanorum), vajon ezen őseinket (nem a tiédet, a dunántuliakét) részletesebben is emliti?

Előzmény: Jokki (717)
Jokki Creative Commons License 2020.09.12 -2 0 717

Anonymus ír a Kijevi csata (amit természetesen nem tanítanak, mivel győztes volt) előtti beszédről, amiben Álmos szkíta erényekkel biztatja a magyarokat az elkövetkező csatára. Leírja, hogyan verték meg a szkíták Dareioszt, valamint Nagy Sándor seregeit. egy apró gond van: ezekről az eseményekről a nyugati történetírás semmit nem tudott egészen a 19. századig, amikor görög, római és arab források alapján ezeket feltárták.

 

Másszóval, a szkíta és hun tudatot nem hozhatták a németek,s e semmiféle német-római császár ide, mivel nem tudtak róla lófingot se.

Galileo Galilei Secundus Creative Commons License 2020.02.15 0 0 716

Lehet, de az eredmény ez; 

 

 "A madár nemcsak az oguzok körében volt ismert. Tugrilról szó sem volt. Az Üge-utód Álmos vagy az apja lehetett..." 

 

A Turul meg tudtommal madár, Emese megtermékenyítője...

Előzmény: szakor (714)
dzsaffar3 Creative Commons License 2019.11.30 0 0 715

küldemény ment. Megkaptad?

Safi

Előzmény: szakor (714)
szakor Creative Commons License 2019.11.30 0 0 714

Nem ez volt a kérdés...

Előzmény: varhonita (713)
varhonita Creative Commons License 2019.11.27 0 0 713

697-el kezdődött.)

Előzmény: szakor (712)
szakor Creative Commons License 2019.11.27 0 0 712

Most mi a problémád?

Azt írtam, hogy a madár nemcsak az oguzok körében volt ismert. Erre közlöd, hogy a turul madár....

 

Van valami értelmes közlendőd is, vagy csak szabad asszociáció keretében szavakra reagálsz?

Érted egyáltalán, miről beszéltem?

Előzmény: varhonita (711)
varhonita Creative Commons License 2019.11.25 0 0 711

Nem én írtam; 

 "A madár nemcsak az oguzok körében volt ismert. Tugrilról szó sem volt. Az Üge-utód Álmos vagy az apja lehetett..." 

 

A Turul meg tudtommal madár, Emese megtermékenyítője...

Előzmény: szakor (708)
dzsaffar3 Creative Commons License 2019.11.25 0 0 710

A küldött címed nem fogad levelet.

 

Safi

Előzmény: Afrikaans8 (709)
Afrikaans8 Creative Commons License 2019.11.24 0 0 709

Köszi :)

Előzmény: dzsaffar3 (706)
szakor Creative Commons License 2019.11.24 0 0 708

"

Álmos nem lehetett madár, mert a legenda az apját nevezi Turulnak...

 

"

 

Melyik legenda? Ki mondta, hogy Álmos madár volt? Mi értelme az egész bejegyzésednek?

Előzmény: varhonita (707)
varhonita Creative Commons License 2019.11.24 0 0 707

A madár nemcsak az oguzok körében volt ismert. Tugrilról szó sem volt. Az Üge-utód Álmos vagy az apja lehetett..." 

Álmos nem lehetett madár, mert a legenda az apját nevezi Turulnak...

Előzmény: szakor (700)
dzsaffar3 Creative Commons License 2019.11.23 0 0 706

dzsaffar@vipmail.hu

 

dzsaffar=sáfár

 

Tudod? Sáfár az Egri Csillagokban is szerepel.

 

:-))

Safi

Előzmény: Afrikaans8 (705)
Afrikaans8 Creative Commons License 2019.11.23 0 0 705
Szia! Adsz egy élő e-mailcímet nekem? Kérnék pár kötetet én is, részben amiket már többször átküldtél. Köszi előre is!
Előzmény: dzsaffar3 (704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!