Keresés

Részletes keresés

toloba Creative Commons License 2011.12.18 0 0 46

 

Orbán-Simicska játszma részeként maradhat helyén Matolcsy?

 

2011.12.18.,

 

 

Érdekes cikk olvasható a Magyar Narancs friss számában Orbán Viktor személyzeti politikájáról, a gazdasági háttéremeberek közti egyensúlyozásáról, azok csatározásairól, a miniszterelnök pozíciójának gyengüléséről. A lap szerint például Matolcsy György eltávolíthatatlansága annak a következménye, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium felett Orbán gyakorolja a hatalmat, míg a többi sok pénz felett diszponáló miniszteréumért a hátország pénzemebrei, Simicska Lajos, Nyerges Zsolt, illetve Pintér Sándor harcolnak.

 


Simicskáék ellenőrzése alatt áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, illetve a vidékfejlesztési tárca, Pintéré természetesen a belügy, s ők több emlékezetes meccset játszottak már egymással. Utoljára épp Pintér nyert, amikor a szakmai szervezetek tiltakozása ellenérea BM-hez került a VM-től a környezetvédelem és a vízügy, ezzel együtt több tízmilliárd forint plusz forrás.

 

A Simicska-Nyerges pároshoz sok szálon kötődő Fellegi Tamás távozása a fejlesztési minisztériumból a lap szerint azzal van összefüggésben, hogy sem Orbánnak, sem Simicskáéknak nem tudott megfelelni. Utóbbiak főleg azért orroltak rá meg, mert nagy kínai pénzeket ígért, mely jó lett volna az érdekkörbe tartozó Közgépnek, de nem jött semmi.

Matolcsy minisztériuma az egyetlen, melyre Simicska eddig nem tudott nyomást gyakorolni, Orbán számára saját politikai autonómiája megőrzése érdekében tehát kulcsfontosságú, hogy ez így is maradjon. E szerint Matolcsy nem tud annyi hibát elkövetni, hogy Orbán kirúgja, noha fideszes frakcióüléseken már szeptember óta "állandó közröhej tárgya" a gazdasági miniszter. 

Érdekes infó az is, hogy Orbán korábbi közeli bizalmasai közül többeket elnyeltek a háttérmogulok: különösen Rogán Antal és Lázár Jánost tekintik sokan a Fideszben Simicska embereinek, de Szijjártó Péter is fel szokott tűnni Simicska irodájában. 

Orbán mindent megtesz, hogy legfontosabb háttéremberét, Habony Árpádot távol tartsa Simicskáéktól, Lázár pedig lehet, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérriumot kapja meg, így csökkenti Orbán Simicskáék befolyását a törvényhozásra. (A Rogán-Lázár páros idén már 81 önálló képviselői indítványt nyújtott be, ezek között volt, ami a Fidesz politikai érdekeit szolgálta, de jópár kimondottan a gazdasági háttéremberek szája íze szerint készült - legalábbis a Narancs cikke szerint. 

A lap ezeken túl példák sorát hozza fel arra, hogy milyen pozícióba hogyan kerültek a "szolnoki háló" tagjai, tehát Nyerges Zsolt bizalmasai. Ha csak a fele igaz, az is botrány lenne, de persze egy olyan országban, ahol Szájerné esete se veri ki a biztosítékot, nem várható nagyobb felháborodás. 

ecoline.hu/nagyitas/2011/12/18/Fellegi_5WVKRN#rss

 

Pasubio Creative Commons License 2011.08.08 0 0 45

Vörösiszap jó biznisz az offsor lovagoknak.

Előzmény: toloba (44)
toloba Creative Commons License 2011.08.08 0 0 44
Simicska és a vörösiszap mentesítés fantomja közös svájci offshore cégben? - 08:06
A Népszabadság kutatásai szerint ugyanazon a svájci címen jegyezték be Simicska Lajos és Nyerges Zsolt „Fidesz-közeli” vállalkozók közös cégét, mint a vörösiszap-mentesítés állami pénzeiben részesülő egyik vállalkozás egykori ismeretlen tulajdonosát. Svájc nem klasszikus offshore-színhely, de árnyékban tartja a tulajdonost. A lehetőséget a Fidesz állítólagos gazdasági holdudvara is kihasználja - írta a lap. Számos érintettel folytatott beszélgetések alapján egyértelműen kirajzolódik az a közvélekedés, hogy a két, a teendőket állítólag megosztó üzletembernek komoly hatása lehet állami vállalatok vezetőinek kinevezésére, üzleti döntéseikre, közpénzek kifizetésére. Egymással szoros kapcsolatban állhatnak, bár erről nyilvános adat nem tanúskodik - olvasható a nol.hu-n.Az Opten céginformációs adatbázisa szerint közösen csupán a botrányos múltú, szocialista-kisgazda pártpénzekkel összefüggésbe hozott Budai Malomipari Kft.-ben jelennek meg. 2003 és 2006 között Simicska Lajos a tulajdonos Mahirt képviselte, míg Nyerges Zsolt ezalatt hol felügyelőbizottsági tag, hol vezető tisztségviselő volt.

Nemrég azonban új közös cégben jelentek meg Svájcban. A Zollikon településen bejegyzett Basis Invest GmbH többségi alapítója Simicska Lajos. A kisebbségi rész Nyerges Zsolté. A társaság vezetője – mint az a témát érintő [origo] tudósításából is kiderült – a helyi illetőségű Walter Hediger.

A Basis Investet AG cégformával alapították, de néhány hét múlva a mi kft.-nkhez hasonló GmbH cégformát vette fel. A nyilvános adatokban ekkor jelent meg a két ismert tulajdonos – feltehetőleg a GmbH-kra vonatkozó szigorúbb szabályok miatt. A cég tevékenységének a regisztrációs adatokon kívül nincs nyoma az interneten.

Ez azt a benyomást kelti, hogy a Basis Invest szintén egy adómérséklési okokból Svájcban alapított, nyilvános tevékenységet nem végző társaság.

A Népszabadság kutatásai arra utalnak, hogy Walter Hediger tucatnyi egyéb, ugyanazon a zollikoni címen működő vállalkozásban tölt be hasonló irányítói szerepet. Ez a szakértő szerint arra utal, hogy Hediger az ilyen hálózatok cégeinek vezetésével megbízott névleges, „delegált” ügyvezető lehet. (Hacsak nem egy határtalan munkabírású cégvezetőzseniről van szó, aki számtalan tényleg működő vállalkozás érdemi irányítására képes.) A klasszikus „offshore játékszabályok” szerint egy ilyen ügyvezető hoz ugyan döntéseket, de a lényegi utasításokat a társaság tényleges haszonhúzói, tulajdonosai adják ki.

A Google Street View oldala alapján a zollikoni címen kifejezetten diszkrét, takaros alpesi házikó található. Kínézetre semmi nem árulkodik arról, hogy bent cégvezetési nagyüzem zajlana. Mint az a magyarnál jóval kezelhetőbb svájci adatbankból kiderül, a tucatnyi ott működő vállalkozás többsége nem köthető Magyarországhoz. Hediger mások mellett kazahokkal, Dubaiban lakó üzbégekkel, kínaiakkal dolgozik együtt. De vezet egy – kivételesen saját honlapon jelentkező – orosz hátterű energiacéget is.

A Basis Invest két alapítóján, Simicska Lajoson és Nyerges Zsolton kívül a céghez nem találtak más magyar vonalat. A többi ott bejegyzett cég egyike-másika viszont annál inkább kötődik Magyarországhoz. Ezek mindegyikéről elmondható, hogy a haszonhúzó háttérember – a Basis Investtől eltérően – láthatatlan. Ugyanakkor kisebb-nagyobb mértékben mind megjelenik ott, ahol közpénzek kerülnek magánzsebekbe.

(nol.hu)

 

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=131038

toloba Creative Commons License 2010.12.16 0 0 43
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=375921

Ingatlanjaitól szabadul a szombathelyi fideszes pénzember

Egy szombathelyi illetőségű, politikai témákat boncolgató blog nyilvánosságra hozott néhány dokumentumot, melyek szerint Deéry Attila, a szombathelyi Fideszhez köthető pénzember saját lakóingatlanjain kezdett túladni.

 

Korábban hasonló lépéseket a jobboldali sajtó kiemelt figyelmével követve a szocialista Hagyó Miklós tett, az azt követő eseményeket pedig ismerjük. De ki is pontosan Deéry Attila, és mi folyik már megint a korrupciós ügyektől terhelt szombathelyi Fidesz körül?
A vállalkozó Viktória utcai ingatlanán a földhivatali nyilvántartás szerint széljegyen van egy bizonyos Nagy Róbert tulajdonjog bejegyzés iránti kérelme. A Fadrusz utcai lakás, ami fele részben cége - fele - részben saját nevén volt - és Deéry jelenleg is itt lakik - most fele részben Kovács Gergely - fele részben pedig az általa tulajdonolt, Fabrikato 2009. Kft nevére került.
A blog azon értesüléseit, melyek szerint Deéry Attila a helyi Fidesz "Simicskája", helyi forrásaink is megerősítették. Deéry előtt, a 90-es évek elején ezt a szerepkört az azóta kegyvesztett Vígh Gábor töltötte be. Vígh városi képviselő volt, de a legtöbben mint ingatlanos vállalkozót ismerték, illetve nevéhez köthető a Vadász Étterem és Panzió amely az első Széchenyi Hitelből kapott egy komolyabb összegű, vissza nem térítendő támogatást. Vígh Gábor a szombathelyi megaberuházás, a Magellán Center szülőatyja, cégénél kezdte karrierjét - több fideszessel együtt - Marton Zsolt és Szakály Gábor. Velük kapcsolatban néhány hónapja előkerült egy hangfelvétel, mely szerint azok a vállalkozók érvényesülhetnek a városban, akik az említett uraknak tíz százalékot visszaosztanak a megbízási összegekből. Ebben az ügyben a Vas Megyei Főügyészség egyébként nyomozást rendelt el.
A helyiek szerint a fiatal fideszesek Vígh fejére nőttek, de - mivel rendszeresen összefüggésbe hozták őket valamilyen korrupciós üggyel - pénzt nem kezelhettek. Ekkor jött képbe Deéry Attila, akit a focirajongóknak bizonyára nem kell bemutatni, ő a 90-es évek elején a Haladásban játszott. Deéry később az osztrákoknál focizott. Kint jó viszonyt ápolt több építőipari céggel, különösen a TERRA-ASDAG nevű vállalattal. A TERRA-ASDAG vezetői először tolmácsként alkalmazták magyarországi munkáiknál, majd a megüresedett gazdasági vezetői pozíciót kapta meg. Ezután rövid ideig a magyar leányvállalat ügyvezetőjeként dolgozott, ő volt a hírek szerint a TERRA-ASDAG magyarországi kijáróembere.
Deéry Attila hazaérve beszállt a nehéz helyzetbe került Magellán-projektbe, ekkor ismerkedett meg Martonékkal. A projekten korábban dolgozó informátorunk szerint Martonék "megtakarított" pénze is ebben a beruházásban pihent. Deéryt 2010 tavaszán a Haladás labdarúgó csapatának gazdasági vezetőjévé tette a Fidesz. Egy 2010. májusi Vas Népe cikkben Deéry maga dicsekedett építőipari kapcsolataival és azzal, hogy új szponzorokat hoz a Haladáshoz.
Az hamar kiderült, hogy szponzor nem fog érkezni, ugyanakkor felbukkant Szombathelyen egy baloldalhoz köthető vállalkozó, Leisztinger Tamás. A blog szerint a milliárdos Leisztinger miskolci és a szombathelyi foci megtámogatásával "válthatja meg szabadságát". Egyesek a Haladás ingatlanok magánkézbe juttatását vélik Deéry és Leisztinger feltűnése mögött.
Egy biztos, a földhivatali dokumentumok alapján Deéry elkezdett megszabadulni saját használatú ingatlanjaitól, ami gyanakvásra adhat okot. Megpróbáltuk megkérdezni Deéry Attilát, hogy tud-e bármilyen, őt érintő büntetőeljárásról, de a vállalkozó nem elérhető a sajtó számára.

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.16 0 0 42

mert a fidesz örök....   még egy darabig, mert már oszlik a narancsköd :)))

toloba Creative Commons License 2008.03.15 0 0 40
Ott is ott van...:))
Ezt meg megtaláltam...
Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.15 0 0 39
ahá, ide is, oda is...
Előzmény: Törölt nick (38)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.15 0 0 38

ez miért lett volna rossz helyen a "fidesz még mindig lop" v. milyen topikban?

 

vagy ennyire kiemeled simlicska szerepét?

így viszont úgy tűnhet, mintha 5 éven át nem lopott volna, csak idén március 15-én újra kezdte...

Előzmény: toloba (36)
toloba Creative Commons License 2008.03.15 0 0 36
http://www.teol.hu/index.php?apps=cikk&cikk=129156


Simicska cége pályáztatás nélkül jutott köztéri reklámfelületekhez Szekszárdon!

TEOL 2008. március. 15., 13:42


Kedvező áron, pályáztatás és előzetes bizottsági jóváhagyás nélkül adta bérbe Szekszárd város fideszes vezetése a jobboldali többségű képviselő-testület döntésével a Simicska Lajoshoz köthető Mahir Citiyposternek –tudta meg a Népszava.


A Mahir Cityposter Kft. egyik tulajdonosa a Mahir Zrt., ahol Simicska Lajos egykori Fidesz-gazdasági háttérember a vezérigazgató, aki a Cityposterben felügyelőbizottsági tag. A Mahir Cityposter Kft. korábban megszerezte a fideszes irányítású I., III. és XII., kerület után a II. kerületben is az önkormányzati, közterületi reklámhelyeket.
A cég azonban nemcsak a város összes önkormányzati tulajdonú hirdetőfelületét kapta meg, hanem egy helyi felmérése után javaslatot tehet az önkormányzati tulajdonú intézmények felületeinek reklámcélú hasznosítására is és városszerte kiépíthet tömegközlekedési pavilonokat, melyek felületeit szabadon használhatja. A lap úgy tudja: a Mahir Cityposternek a 15 év lejárta után elsőbbsége lesz a kedvező kontraktus meghosszabbítására egy esetleges újabb érdeklődő azonos ajánlata mellett. Mindemellett a cég részt vesz a jövőben az önkormányzat reklámterülettel kapcsolatos szabályozási tevékenységében is. Ez – az újságnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő szakértők véleménye szerint – nemcsak jogi, hanem versenyszempontból is "nonszensz". A Népszava azt írja: a Cityposter "területszerző" akcióinak célja, hogy a jobboldali vezetésű önkormányzatokkal hosszú távra szerződve "biztosítana" reklámfelületeket a jobboldalnak a 2010-es választásokra készülve.
lerr Creative Commons License 2003.04.28 0 0 35
Szerinte a Szerencsejáték Rt-nél lehet magánpénz?:))
100%-os állami tulajdon.

Azaz minden bevétele az államé....

Előzmény: Wic (33)
Wic Creative Commons License 2003.04.26 0 0 34
(mint ahogy az Orbán-Juszt ügyben is volt véleményem, prejudikálni nem szép)

Wic

Előzmény: Wic (33)
Wic Creative Commons License 2003.04.26 0 0 33
>> Itt egy eset, világosabb a napnál, aztán Te meg it magyarázol össze-vissza....

Valamit félreérthettél...

Szóval: egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy közpénz.

Ha kiderül, hogy közpénz, akkor ez elítélendő dolog volt.
Ha kiderül, hogy nem közpénz, akkor meg magánpénzből meggazdagodott. ÉS? ezt lehet.

Ezért mondtam, hogy nincs véleményem pillanatnyilag.
Ha kiderül milyen pénz, lesz véleményem.

Wic

Előzmény: lerr (28)
Wic Creative Commons License 2003.04.26 0 0 32
van már új info?

Wic

Előzmény: lerr (28)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.26 0 0 31
Ezek felvállalták a fidesz szaros ügyeit,miután a fidesz is belelátott a kártyáikba.Itt lassan véget is ér a kétpártrendszer,s leszűkül egyetlen párttá...Ezt a maffiatársaságot úgy kell meneszteni,ahogy van...
Előzmény: lcsaba (30)
lcsaba Creative Commons License 2003.04.26 0 0 30
sajnos úgy látszik, tudomásul kell venni...

mocskos egy csapatnak tartottam a viktorékat, de az, hogy a schlechtcsabi cégbulija következmények nélkül maradt, minősíti a mostani kormányt is.
kénytelen vagyok feltételezni, hogy ezek ugyan-úgy benne vannak./ a Tocsik Mártit meg húzkodják évek óta /

lerr Creative Commons License 2003.04.26 0 0 29
Hát, hogy ki kinek a fantomcége és akkor ki tartja rajta a kezén a min:))
Előzmény: Wic (25)
lerr Creative Commons License 2003.04.26 0 0 28
:)))
wic, ne csináld már:))

Ezért vagy nevetséges:))
Itt egy eset, világosabb a napnál, aztán Te meg it magyarázol össze-vissza....
:)))

Mindegy.....
Én jól szórakozom:)))

Előzmény: Wic (27)
Wic Creative Commons License 2003.04.26 0 0 27
>> Egyébként mi a véleményed a 14-ről

semmi bizonyíték nincs arra, hogy ez közpénz. (Állami cég, de alapvetően nem közpénzekkel garázdálkodik. A cikk mintha csúsztatna egy kicsit) Tehát nincs róla véleményem pillanatnyilag.

Wic

Előzmény: lerr (22)
Ilja Iljics Creative Commons License 2003.04.26 0 0 26
Azért érdekes ez a havi 8 miller + ÁFA. Gondolom játszottak párezren minden nap, nyilván az ő adataikat kellett feldolgozni. Persze egy program csinálja az egészet, annak elkészítése után már csak az adatok napi bevitele van hátra meg némi adminisztráció, nyertesek értesítése, ilyenek. Azért meg finoman szólva is soknak tűnik.
Előzmény: inside1 (-)
Wic Creative Commons License 2003.04.26 0 0 25
Miért kéne ide logika????

Wic

Előzmény: lerr (24)
lerr Creative Commons License 2003.04.26 0 0 24
Akkor pont fordítva kellene lenni Te!:))
Mindegy, a logika eddig sem volt az erősséged:))
Előzmény: Wic (21)
Ilja Iljics Creative Commons License 2003.04.26 0 0 23
Állami cég, de a pénze nem közpénz.
Előzmény: lerr (22)
lerr Creative Commons License 2003.04.26 0 0 22
A Szerencsejáték Rt. egyik cége azzal bízta meg a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.-t, hogy a Sportfogadás című újságban egy rejtvényjátékot jelentessen meg. A Magyar Nemzet kiadója közpénzből százmilliós megbízást adott egy Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cégnek, amely a megbízás szerint havi nyolcmillió forintot kapott a rejtvény "adatfeldolgozói" munkáiért.

Így olvasd egyben:)))

A Szerencsjáték Rt meg állami vállalat nem?

Egyébként mi a véleményed a 14-ről?

Wic Neked?
:)

Előzmény: elemes (19)
Wic Creative Commons License 2003.04.26 0 0 21
Miért, nem tudtad?
a Magyar Nemzet valójában a Magyar Nemzeti Bank fantomcége. rajta tartja a kezét az ország összes közpénzén...

Wic

Előzmény: elemes (19)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.26 0 0 20
Nem gondolod, hogy fel kéne jelenteni?
Csak úgy eszembe jutott...
:)
Előzmény: Wic (18)
elemes Creative Commons License 2003.04.26 0 0 19
inside1

A Magyar Nemzet kiadója közpénzből százmilliós megbízást adott ...

kozpenzbol???

Előzmény: inside1 (-)
Wic Creative Commons License 2003.04.26 0 0 18
>> Fidesz=Orbán közeli cégek

Na, itt azt hiszem, be is fejezhetjük ezt a magasröptű tárgyalást.

Wic

Előzmény: hét szűk esztendő (17)
hét szűk esztendő Creative Commons License 2003.04.26 0 0 17
A lényeg, hogy a Fidesz=Orbán közeli cégek hasznot húztak az állami cégből. Simicska neve garancia. :-)Ezen nincs mit szépíteni, fideszes zsebekbe vándoroltak a forintok.
Előzmény: Wic (16)
Wic Creative Commons License 2003.04.26 0 0 16
Orbán-közeli cégekről nincs szó a cikkben.
De azért Ti sikeresen belegondoltátok.

Wic

Előzmény: hét szűk esztendő (15)
hét szűk esztendő Creative Commons License 2003.04.26 0 0 15
Törvényes, csak nem etikus. Orbán kormány idején Orbánközeli cégek kaszálnak fideszes zsebekbe. Nahát. :-)
Előzmény: Wic (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!