Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.29 0 0 206
Lassan ez is háziállatnak számít:

www.zona.hu/serial/69/szilikon-volgy.html
csotti Creative Commons License 2008.04.05 0 0 205
ÉS HOGYAN???????????????:))
Előzmény: Kondorkeselyu (204)
Greylupus Creative Commons License 2007.04.04 0 0 203

Sajnos mi ezzel nap, mint nap találkozunk. Divatállat lett és sok olyan ember is magához veszi, akinek nem való, majd, amikor megunja, akkor jobb esetben új gazdát keres neki, rosszabb esetben szélnek ereszti, hisz "a görény vadállat, megél a természetben"...

Nagyon sokan szaporítják is, mert jó pénzkereseti forrást látnak benne. Csak azt nem veszik észre, hogy évről évre több kölyök születik, és a kereslet egyre kisebb, (mármint azoknak a gazdiknak a kereslete, akik megfelelő, felelősségteljes gazdák lennének), amíg a kínálat meg egyre nő.

Előzmény: ohiki (202)
ohiki Creative Commons License 2007.04.04 0 0 202

Azért is figyeltem fel ezekre a hozzászólásokra, mert a görény, legyen az akármilyen is, potenciális veszélyforrást jelent az általam favorizált állatokra a tyúkokra. Pláne ha létrejön valami görény-nyérc hibrid.

Amúgy bevallom a görényekhez nem értek. De a monori börzén drótot vásároltam és mellettem egy öregúr is ugyanezt tette. Ő élvefogó csapdához vásárolt drótot,  és állítása szerint kimondottan sok szelíd görényt csapdázott be az elmúlt időben.  Ami annak a jele, hogy sokan elengedik a megúnt állatot.  Ami aggasztó, mindkét irányból nézve.

 

 

Csupán ezért figyeltem oda a beszélgetésetekre!!!

 

Greylupus Creative Commons License 2007.04.04 0 0 201

Off:

A fekete görény már egy érdekesebb kérdés, mivel a valódi blackself görények tényleg kissé idegennek hatnak a megszokott vadászgörények mellett.

Leveleztem egy német tenyésztővel, aki ilyen blackself görényeket is tenyészt, rákérdezve erre a "nyércszármazék-e vagy sem" kérdésre.

Ő azt mondta, hogy semmi közük nincs a nyérchez - a fekete angóra görényből lettek kitenyésztve, kiválogatva a rövidebb szőrű, de homogén fekete kölyköket.

 

Bob Churchot is megkérdeztük, amikor itt járt és ő is azt mondta, hogy ezek nem nyérckeverékek.

 

On.

:)

Előzmény: borzsarkany (197)
Greylupus Creative Commons License 2007.04.04 0 0 200

Ez eddig ok is, hogy mi a hibrid:)

De igenis félek az ilyen hibridizációtól.

Ezt a hibridizálást már megtették mások - ez dokumentálva is lett, aki akarja, biztosan eléri. (bár ott európai nyérccel és nem amerikaival - de viselkedésileg az amerikai nyérc sem egy "házicica"). Az igaz, hogy az utódoknak nagyon szép, attraktiv bundájuk lett, amivel nagy csodálatot váltottak ki. Viszont - ezek a "hibrid" állatok jóval agresszívebbek lettek, és raádásul a hímek sterilek is.

Már a "sima" vadászgörény tartásával se nagyon tud az emberek egy része mit kezdeni és "beletörik a bicskájuk", és a vadászgörény már, ugye domesztikált állat.

Viszont azt is tudjuk, hogy az ember mindig jobbat, szebbet, egyedibbet akar - ez már most is látszik a görényeknél - mivel egyre több, gyakran az egészségük révén extra görények jönnek be külföldről.

A félelmem abban is rejlik, hogy látják, hogy milyen szép lett ez a hibrid és mindenki majd ilyet akar - és ezek az állatok még kevésbé valóak mindenkinek és főleg nem házikedvencnek.

 

De ahogy olvastam borzsárkány sem keveri már a görényt és a nyércet, szóval a vitát akár le is zárhatjuk:)

 

A hazai állattartás pedig már egy másik kérdés:(

 

borzsárkány - ez a kép nekem is megvan, reménykedtem benne, hogy másikat mutatsz, hátha láthatok másik nyérc-görény hibridet is:)

Előzmény: ohiki (199)
ohiki Creative Commons License 2007.04.04 0 0 199

Hibrid az öszvér is és a malard kacsa is. (A malard kacsa a máj kacsa ha valaki nem tudná) Valamilyen szinten hibrid a sodrott ló is.

Konrad Lorenz is hibrid  kutyákat vizsgált, ha jól olvastam az Ember és kutya c. könyvében.

 

Állattenyésztésben a hibrid meghatározása: A hibrid utód valamilyen tulajdonságában, akár 1 vagy több tulajdonságában is felülmúlja a szülők tulajdonságait.

 

Tehát nem olyan borzasztó dolog az a hibridizáció, ráadásul már a mitológia is tele van hibridekkel, lásd. sellő, kentaúr, minotaurus, stb. Az embert a kezdetektől foglalkoztatja az új dolgok előállítása. Nem csak a technikában, hanem az állattenyésztésben is.

Nem kell tőle félni! 

Az pedig hogy a hazai állattenyésztés a béka s.. alatt van, nem olyan biztos. Az hogy sokan tartanak felelőtlenül állatot, az más kérdés. Ennek a dolognak az oka a média a divatok, és a pénzszerzés kényszere.  De higgyétek máshol is így van. Mindenhol a környékünkön van ugyanennyi (persze arányosan) minta tenyészet, állatbarát és elrettentő példa.

 

borzsarkany Creative Commons License 2007.04.02 0 0 198
És az igért természetes hibrid európai nyérccel.



Hybrid between European mink and polecat caught from eastern Estonia.
borzsarkany Creative Commons License 2007.04.02 0 0 197
Na végre van időm írni. Nagyjából mindent visszaolvastam, és amire emléxem belóle, arra válaszolok, amire ne m,azt fel lehet újra tenni, remélhetőleg nem lesznek ennyire zsúfoltak napjaim.

A kérdés elméleti síkon folyik, mert Norci 5 napja külön lakik, és 99,5% valószínüséggel nem történt párzás.

Először szó nem volt arról, hogy új háziállat kikisérletezéséről lenne szó. Minthogy görény sem való minden embernek, egyéb kisragadozó mégúgyse(végiggondolva, hogy a görények mióta élnek az emberrel). Eszembe nem jutott őket árulni,kevés embert ismerek, akinek szívesen adnék-tudna velük bánni.

Ha lett volna baba, biztos, hogy szelidebb lett volna, mert kisebb koruk óta lehetett volna velük foglalkozni.

Az egyetlen forrás, ami beszámol hibrid babákról, az azt írja, hogy az utódok sterilek.

Egyébként annyira nem kell tiltakozni a keresztezés ellen, mert a vadászgörény is hibrid faj(háziXmonár) -igaz hogy nem mostanában(mielőtt elhangzik a kérdés, most csak a Wikipediara és Bob Churchre hivatkozva).

A nyércek betegségeit viszonylag ismerjük a prémtelepek miatt-bár nagyüzemi keretek között más az előfordulás, mint hobbitartásban. A túltüzelésről nincs infó, de valszeg azért, mert nem úgy tüzel, mint egy görény, pl. nincsen látható jele az ivarzáanak, kétszer is képes, akár több hetes eltéréssel is vemhesülni, nagyon változó a vemhességi idő.


A miértre pedig a válasz, "mert ott van", azaz lehet-e, a babák melyik fajra hasonlítanak-értve ezalatt mozgás,temperamentum, vízszeretet, fejforma,úszóhártya (ebből talán kiderülne a fekete görények kérdése is)


Ja, és nincsen másik nickem.
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.31 0 0 196

Úgy látom nem offoltál semmit. :D

Él és virul.Most kezdte nála Ákos a hormonkezelést a mellékvese miatt. Sajnos  nálunk nem lehet kapni hormon implantátumot amire szüksége lenne csak Ausztráliában. De rajta vagyunk az ügyön.Ezt leszámítva és a sérülését jól van és remélem még sokáig velünk lesz.Ö egy örök baba marad már.

Előzmény: Dogfüggő (195)
Dogfüggő Creative Commons License 2007.03.25 0 0 195
Nahát, milyen kicsi a világ! : )
Én örülök, hogy hírt hallok róla..
És annak is, hogy ennyit javult. (Őszintén szólva én folyton azt nézegettem, hogy él-e még egyáltalán.. Nem is hittem volna, hogy ennyire rendbe fog majd jönni. Tényleg nagyon örülök Nektek! )
Na, nem offolok tovább. Sziasztok!
Előzmény: Jerzsa (169)
Törölt nick Creative Commons License 2007.03.25 0 0 194
Hali!

Azt addig értem, hogy azért keresztezni, hátha szelídebb lesz, illetve könnyebben szelídíthető... Tegyük fel, hogy az lesz...
A göriket mégsem keresztezték semmivel, hogy azok legyenek... A vad görikkel kezdtek el vadászni... Azt, hogy hogyan nem tom, de vadászatra használták őket és lassan, nagyon lassan "szelidültek" annyit, hogy most már háziállatként tartják őket...
Szóval ez már nem jó, nekünk minden most rögtön kell?!
Ha valaki nyércet akar, akkor az nyércet fog tartani és nem egy hibridet! Az már nem nyérc lesz... Persze lehet ugyanolyan szép bundája, de mi van, ha a bunda inkább a göriről öröklődik? Nem igazán értek az öröklődéstanhoz, meg a génekhez, de ha jól emlékszem vannak domináns gének (ha nem így hívják, akkor sorry) és mi van, ha pont a viselkedés a nyércről, a bunda meg a göriről öröklődik???
Valamikor szóbajött az is, hogy a nyérceket is kihalás veszélyezteti... Ettől még a nyércek ugyanúgy kihalnak, max átveszi a helyét egy hibrid faj, ami talán még a vad göriket is kicsinálja. (persze itt már továbbmentem egy kisérletnél....)

Szerintem a szelídséget nem kisérletezgetéssel kell elérni, hanem szelídítéssel, akár éveken át...

Sokat gondolkoztam, hogy mi lehet a célja ennek az egésznek, de nem tudok rájönni...

Végezetül csak remélni tudom, hogy Borzsarkany majd meg tud adni mindent, amire ezeknek a görérc-eknek szükségük lesz... A szeretetet is beleértve, és nem beszélve az esetleges orvosi ellátásról, gyógyszerekről és ezek költségeiről...
Greylupus Creative Commons License 2007.03.25 0 0 193
Én is a görényekre fektetek hangsúlyt, mivel őket tartom és náluk látok bele, hogy milyen kavarodás van már anélkül is, hogy még nyérccel kevernék őket..
:)
Előzmény: Jerzsa (190)
cavecat Creative Commons License 2007.03.25 0 0 192
de úgy nézem 20-a óta nem járt errefelé... (hacsak nincs több nickje. :-P)
Előzmény: cavecat (191)
cavecat Creative Commons License 2007.03.25 0 0 191

remélem :)

ha nem, megkeresem, melyik fórumba írt legutóbb, és ott szépen megkérem, h nézzen el idefele is néhanéha...;)

Előzmény: Jerzsa (190)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.25 0 0 190

Részemről igen a görényeken van a hangsúly.Mivel  görényeket tartok.

De lehet a nyérceken is.A nyérceket sem kell piszkálni.

Gondolod,hogy jön Borzsárkány?

Előzmény: cavecat (189)
cavecat Creative Commons License 2007.03.25 0 0 189

nekem nagyon úgy tűnik, hogy Ti mindannyian a görények oldaláról közelítitek meg a kérdést.

pedig sztem itt a nyércen van a hangsúly...

de én abbahagyom a "szerintemezést", majd jön borzsarkany (remélem h jön...) és elmondja h mi az ábra, mert rengeteg olyan kérdésetek van, amire én nem tudok válaszolni, max "szerintemezni" :))

laczy58 Creative Commons License 2007.03.25 0 0 188

Hali!

Ez nem olyan dolog ami természetes!

Félreértés ne legyen de elég sok a hibás agöri így is, mivel mindenki kisérletezik velük. Nem értem mire lenne jó ez az egész. Van 1 adott faj amelyik olyan amilyen, kedves, aranyos, EGYEDI EGYÉNISÉG, csak az a baj(?) hogy foglalkozni kell velük?

Hát nem keresztezni kelleni, hanem kiismerni!!!!!!

Jerzsa Creative Commons License 2007.03.25 0 0 187

"De alapból nem vadak."

Ezt félre írtam.

Alapból vadak. Ösztönösen harapnak.

Előzmény: Jerzsa (184)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.25 0 0 186

Szia Julcsesz!

Talán Te megtudod mondani mi a cél?

Attól,hogy jó genetikus valaki nem biztos, hogy egyet kell érteni a céljaival.Nem ismerem a munkásságát lehet egy szuper kutató.De ez a nyérc görény keresztezése számomra akkor is agyrém.Lentebb azt hiszem eléggé kifejtettem miért.Várom a hasonló értelmes ellenérveket.

Megint elbeszéltek a probléma mellett. Senki nem mondta, hogy a kisérletek rosszak.

Ne általánosítsunk.Itt most konkrét problémáról beszélünk.Görény- nyérc keresztezése.

Konkrétan most már Borzsárkány hozzászólására vagyok nagyon kiváncsi.

De annyit hozzátennék aki jelenleg magyarországon pont egy extra görénnyel akar nyércet párosítani hát....Pont náluk kétséges a genetikailag örökletes betegségek.Nem mintha standard görénnyel jobban tetszene az ötlet.És nekem attól,hogy valaki getentikus nem biztos,hogy minden oldalról jól ismeri az adott fajt.Én se orvos se genetikus nem vagyok. Én főleg a tartás, viselkedés,általános betegségek . kölyöknevelés, szelidítés stb. ilyenekről tudok bárkinek infót adni.

Az Állatorvosom  is görényekre szakosodott. Minden problémával hozzá fordulok. Ahogy ö meg kikéri a véleményemet ha nehezen kezelhető görényes gazdiról tud.

Szóval ne becsüljük le egymást. Én sem becsültem le Borzsárkányt. Csak nem értek egyet a szándékával.

Előzmény: Julcsesz (183)
Greylupus Creative Commons License 2007.03.25 0 0 185
Ha megnézed én SEM azt írtam, hogy CSAK szaporítók járnak oda, hanem, hogy 90%-ban azok. Sajnos tudod évek óta elmondhatjuk azt, hogy 10 onnan származó görényből 9-cel gondok adódnak.
Bár én sose támogattam azt, hogy ilyen kisállatvásárokon vegyen bárki is bármilyen állatot. Ott vannak a tenyésztők, náluk meg lehet nézni a felmenőket, el lehet beszélgetni a tenyésztővel, meg lehet nézni a tartási körülményeket és abból már sok esetben le lehet szűrni, hogy érdemes-e onnan venni állatot vagy sem - még egy kezdőnek is.
Abban is igazat adok, hogy sokan türelmetlenek, nem képesek kivárni, amig egy alom megszületik, hanem "most rögtön, azonnal és máris" akarnak állatot és legtöbbször az ilyen hirtelen felindulásból "születnek" a későbbi mentendő állatok és a Blikk-címlap sztorik.

A nyérc-görény keresztezéssel tovább sem értek egyet és nem tudtok meggyőzni a helyességéről.
Hisz tudtommal a legtöbb állat keresztezésével volt valami cél - jobb hozam, jobb szőrminőség, szebb külső - de itt szinte minden esetben azonos fajról beszélünk.
Ahol különböző állatfajokat kereszteztek, ott bár kijöhettek jó dolgok - lásd öszvér a nagy teherbírásával, de legtöbbször utána steríl állatok jöttek ki belőle.

Az orosz görényesek oldalán: Khonorik
egyébként írnak olyan kísérletről, ahol bár európai nyércet, nem amerikait, de nyércet kereszteztek görénnyel.
Ott leírták, hogy a hímek sterilek lettek, a nőstények fogamzóképesek maradtak, de a viselkedésük nem lett olyan kedves - ahogy cavecat reméli -, hanem vad maradt és nehezen szelídíthető. Bár az biztos, hogy nagyon attraktiv állatok lettek a nyércek csodaszép bundája miatt.
Előzmény: Julcsesz (183)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.25 0 0 184

Nézd én soha egy fillért nem fogadtam el a tüzeléselmulasztásért.Sőt még ingyen etettem a lányokat,mert volt, hogy kaját sem hoztak hozzá.Na meg a nyaraltatásért sem kértem soha pénzt.Nekem élmény velük lenni.

Az a görény akivel napi szinten foglalkoznak nem lesz vadállat.De alapból nem vadak.

Mondom szelidíthetőek.Az enyémek sem vadállatok két kisgyerekkem van és úgy tartom a göriket. Sőt a gyerekek segítenek nekem szelidíteni.De nem olyan kedves állatok eleinte mint egy kutya vagy egy macska.Tény, hogy minden állatot el lehet rontani ha nincs velük foglalkozva.

Nálam is megfordult nem egy idegen görike. Nyaraltak, vagy talált görik voltak.Volt köztük nem egy olyan akit elzártam a gyerekeimtől.Nem nagyon tudok olyan vendég görényt mondani aki pár nap után be nem próbálkozott volna velem is egy egy harapással.Még azok is akikre azt mondta a gazdi, hogy szelid.Ez is relatív.Én is azt mondom amelyik görike csak odacsíp de nem kap szájzárat rajtam az már szelid.De egy kezdő görénytartó nem biztos, hogy erről így vélekedik.

A legelső görényemre mondanám azt, hogy tökéletesen szelid volt. Idegen gyerekeknek odamertem adni.HA erősebben fogták is meg akkor is csak nyaffqabt de soha nem harapott.De pont ettől a görényemtől gyűjtöttem be életem legnagyobb harapását is 1 éves kora körül.Nem szeliden születnek.

Egy kutyával vagy macskával hamarabb  lehet eredményt elérni.

 

Azt hiszem nagyon sok mindent leírtam a görényekről.Én most is úgy gondolom egy nyérc keverék nagyon vad lesz.Nem nyugodtabb lesz, hanem kapunk egy olyan görény nyérc keresztezést ami egy vadabb görény keveréket eredményez.

Előzmény: cavecat (181)
Julcsesz Creative Commons License 2007.03.25 0 0 183

bocsi, hogy közbeszólok, de többen is dobálóztak azzal, hogy "különbözőek, nem véletlenül", meg "minek egy új faj". hát hogy lettek fajok ha nem így? a természet is ezt csinálja (jó egy dolog h nem vagyok egy hívő és a teremtést nem tartom..khmm..szóval nem értek vele egyet). így alakultak ki, de a természetben mindig vannak "balesetek", ez az új fajok kialakulásának egyik fajtája, ami nem egy könnyen járható út a természetnek is, kezdve a már emlegetett sterilitással. az ember meg olyan amilyen, mindig is ilyen volt, újat létrehozni, mert mindig az kell ami másnak nincs ( vagy épp másnak is van..), ez része az embernek, hogy ilyen. ehhez itthon még az is hozzáadódik, hogy a magyar ember pénzéhes, felelőtlen, meggondolatlan. "minél több pénz minél kevesebb munkával". ennek az eredménye, hogy soksok gazdátlan állat van,sok a szaporító, sok a beteg állat.

borzsárkányt háza elejét pedig szerintem nem érheti szó mert annyit tud a genetikáról, a tenyésztésről és cakkumpakk az egész témáról, hogy arról fogalmatok sincs.

az meg a másik, hogy "csak ne kísérletezgessen". hát, kísérletek nélkül nem tartánk itt se, ugyanis ahogy cavecat is mondta: etológia. enélkül hol tartanánk úr isten. ha valaki nem mondja azt, hogy jó, akkor elég az ezzel a fajjal kapcsolatos szerencsétlenkedésből és most akkor komolyan elkezdek foglalkozni a biológiájával, mindent beleértve, akkor nincs aki megmondja, hogy kell tartani. a kísérletek szükségesek, minden téren. én is állatbarát vagyok, senki nem mondhatja, hogy halálát kívánom egy állatnak is, de néha fontosabb az egész populáció, faj sorsa mint pár egyedé, akiknek halála esetleg szükséges ahhoz, hogy a többit megvédjük.

 

Monorra meg nem csak szar alakok járnak,hanem pl én is:) vannak ott tenyésztők is,csak alaposan körül kell nézni. de ez persze megint nem magyar szokás, mindig a legelsőnél, legolcsóbbnál, vigyük már és rohanás haza. aztán tényleg meglepetés érheti az embert, főleg egy görénynél. csak általában pont nem az hangos, és népszerű aki ért is hozzá. de ez sajnos minden fajnál és fajtánál így van.

Jerzsa Creative Commons License 2007.03.25 0 0 182

Bocs, hogy így szakaszosan válaszolok de túl hosszú lenne egy egy téma.

Nekem van egy steril hímem.Hogy mitől nem tudom.Kiváló ösztönökkel rendelkezett.2 évig főleg tüzelést mulasztottunk el vele.Az apja 8 évesen ment el és nagyon jó fedező hím volt.Ismerem apai ágon szinte az összes utódot.Mi vagyunk a második mellékvese gyanus görények a családban.4 éves lesz a hímem július 3-án. 2 éve ivartalan.Februárban újra elmulasztotta a nőstényem tüzelését.Úgy tudom ő az egyetlen aki ivartalanítás után erre képes volt.Viszont pont ezért lesz a hormonvizsgálata tavasz végén,mert ez nem normális.Valószínű

el kell kezdeni kezelni, mert ebből komoly gondok lehetnek.

De más ilyen esetről nem tudok.

 

Előzmény: cavecat (179)
cavecat Creative Commons License 2007.03.25 0 0 181

valóban, nekem nincs görényem :) nem tartom túl jó ötletnek csincsillák (és nyulak)mellett bármilyen kisragadozó tartását. (bár elgondolkodtam már rajta néhányszor...) Egy kutyának megtanítható, hogy az "fujj", a görényt ez nem érdekli... tudom, mert rengeteg csines ismerősöm tart görényt. Így eléggé - hm - "benne vagyok" a témában. Az ő görényeik amúgy házikedvencek. Nem vadállatok. Volt ideiglenesen nálam görény (is) (a gazdi megvette, de nem merte hazavinni, be kellett adagolni a szülőknek) és ő se volt vadállat. persze, náluk is sok múlik az alap-jellemen, de egy kutyát ugyanannyira el lehet rontani, mint egy görényt. és vica versa: egy görény is olyan szelíd lesz, mint egy kutya, ha megfelelően bánnak vele.

 

a vadvérű görik persze megint más tészta...

 

szóval szerinted is könnyebb egy görivel. tehát akkor ha a nyércet (ami vadabb) egy görivel párosítjuk (ami szelídebb), vaószínűleg könnyebb lesz a kölykökkel, mint egy fajtiszta nyérccel...

 

vannak olyan görik, akik sterilek? tudunk ilyen egyedekről? kezd komolyan érdekelni a dolog, u.is mindketten csak feltevésekbe bocsátkozunk, de adatokkal sem Te, sem én nem tudom alátámasztani a feltevésedet/feltevésemet.

 

egyik állat sem "egyszerű". mindnek megvannak a maga problémái...

a görik túltüzeléséről is hallottam eleget, meg hogy vannak akik pénzért mulasztják el elkötött görénnyel. Ezt pl gusztustalannak tartom. Ez volt az egyik ok, amiért elgondolkodtam a göritartáson: hogy legyen egy elkötött hímem, amivel ingyen tudom elmulasztani a tüzelést.

Előzmény: Jerzsa (180)
Jerzsa Creative Commons License 2007.03.25 0 0 180

Ugye neked nincs görényed?

Rosszak az infóid.Lehet én nem voltam egyértelmű.A vadászgörény sem házikedvenc.

RAGADOZÓ!

De pár éves hobbitartás után rájöttek, hogy sok munkával, türelemmel, kitartással szelidíthető.Tudod mikor lesz egy görény a gazdájával biztonságosan és maximálisan szelid ha jól nevelik és nyugodt vérvonalú?Másfél- 2 éves korában.És  még akkor is előfordulhat játékos bokaharapás , csipkedés.Akkor szerinted , hogy lesz egy nyérckeverék szelid mikor alapból egy görény sem az.Maradjunk annyiban, hogy a görény is vadállat.Csak könnyebb vele.

Jelenleg nekem is van egy negyedvérű vadgörilányom.Egy iszonyat nyugodt, szelid hímet választottam neki párnak, pont azért, hogy nyugodt kölykei legyenek akiket majd lehet szelidíteni.A nyérc, görényből minden lesz csak nem kezes görény.

 

"és ha esetleg steril lesz, mint a hibridek nagy része, akkor nincs probléma se a túltüzeléssel, se az ivartalanítással. a mellékveseproblémát sajnos nem tudom, ez hogyan befolyásolná... ha abból indulunk ki, h a hormonrendszer "hiányossága" okozza a problémát, akkor tulképp logikus a feltevés, h a sterilitás okozhat mellékvese gondokat - "

 

Ez így butaság.A sterilitásnak semmi köze az ivarzáshoz.Attól,hogy nem tud nemzeni utódokat még képes a párosodásra.A görények sajátossága, hogy 3 hét tüzelés után  elkezdenek túltüzelni.Nem múlik el náluk úgy mint a kutyáknál.Szükséges az aktus ahhoz, hogy elmúljon. Ha nem fogan meg akkor a 42 napos álvemhesség után pár héttel visszatüzel és kezdődik minden előrről.2-3 álvemhesség egymás után meg nem mondha egészségesnek a számukra.Álvemhes görénynél sokkar gyakoribb a gennyes méhgyulladás mint rendes vemhességnél.Sajnos kishazánkban pont ezért halnak korán a görények,mert sokan úgy viszik haza Őket, hogy ezekkel nincsenek tisztában.De sajnos még az orvosok között is akad olyan aki azt javasolja várják meg a tüzelés végét.

Ugye pont ezért szoktuk javasolni , hogy ha kedvencnek  tartják a görényeket akkor ivarérettség után azonnal ivartalanítsák különben a folyamatos tüzeléstől, és álvemhességtől is meghalhat az állat.

Még egy érdekesség.Ha ivartalanítás során nincs minden kivéve.Értem itt a méhet, petefészkeket.Ha csak egy pici szövet marad bent a nőstény görény képes újra betüzelni és mostani tudásom szerint így is képes túltüzelni ha nincs kezelve a probléma.És ennek sincs semmi köze a nezőképességhez,mert ugye itt sem születhetnek utódok.

A mellékvese probléma megint a görények sajátossága.Kölyöknek ivartalanítva a mellékvese átveszi a hormontermelés szerepét.Később  a mellékvese elrákosodhat.Erről még folynak kutatások jelenleg is, hogy felnőttkorban miért alakulhat ki ugyanez  ivartalanítás után is 1-2 év múlva.Nálunk az orvosok még most tanulmányozzák a témát.

Szóval nem mondhatnám egyszerű állatoknak.

Ezért nem szabadna még kisérletezni nyércel keresztezni mikor a görények egészségével sincs képbe mindenki.

A genetikusok munkájára is szükség van.Ha valaki pont a görényekkel akar foglalkozni akkor kezdje el tanulmányozni őket és ezeket a problémákat kivizsgálni.Ne új egyedeket létrehozni.

A nyérc és a görény között csak annyi a közös, hogy a menyétfélék családjába tartoznak. Aztán itt vége is.A vadászgörény legközelebbi rokona a vadgörény és a molnárgörény.Én csak kérni tudom, hogy hagyjuk meg őket így ahogyan vannak.

Előzmény: cavecat (179)
cavecat Creative Commons License 2007.03.25 0 0 179

egy vadbefogott példánnyal valóban nem sokáig "játszana", mert elpusztulna.

így venne neki gyorsan még egyet apuci, nehogy sírjon a kisgyerek... meg még egyet, meg még egyet... (hányszor, de hányszor jönnek hozzám azzal, hogy "sajnos tegnap elpusztult a nyuszikánk, szeretnénk másikat" és mikor megkérdezem, mi baja volt, gyakran kiderül hogy a helytelen tartás volt az ok - pedig nyulat tartani nem nehéz... és mikor megmondom, h az ő hibájuk volt, jön a duma, h "de a tenyésztő/kereskedő ezt meg azt mondta" - hát istenem, nem lehet utánanézni szakirodalomban? nyulas szakirodalom van bőven...)

 

a görény-nyérc párosítás úgy jön ide, h a nyérc ugye vadállat, de ha egy háziállattal keresztezik, a nyérc küllemét és a görény jellemét örökölve lényegesen egyszerűsödik a tartása, szelídítése, szocializálása... és ha esetleg steril lesz, mint a hibridek nagy része, akkor nincs probléma se a túltüzeléssel, se az ivartalanítással. a mellékveseproblémát sajnos nem tudom, ez hogyan befolyásolná... ha abból indulunk ki, h a hormonrendszer "hiányossága" okozza a problémát, akkor tulképp logikus a feltevés, h a sterilitás okozhat mellékvese gondokat - persze egészen más eset, ha az állat eleve steril, meg ha mi ivartalanítjük. Nem tudom, születtek-e eleve steril görények, és nekik lett-e problémájuk a mellékveséjükkel, esetleg érdemes lenne egy kisebb adatgyűjtést rendezni ezen a téren :)

 

természetesen Lorenz nem javasolta, hogy mindenki kísérletezzen farkas-kutya keresztezéssel (szerencsére nem adnak csak úgy bárkinek farkast :)), de semmiféle aggályai nem voltak se a kutya-, se a farkas-állomány minőségét illetőleg. Ha jól emlékszem, az alap-probléma a görényállomány silány volta, és tovább-rontása, illetve a nyércek vadon élő populációjának féltése volt, nem?:)

 

amúgy a hobbicsincsillatartás is prémes szakkönyvekkel kezdte - nekem mind a mai napig ittvan a polcomon Potháczky "Csincsillatenyésztés mesterfokon"-ja, sőt a megjelent hobbis szakkönyv pl genetika téren egy hulladék (pedig németek írták...), így ha bármi kell, inkább a Potháczky-félét veszem le a polcról, sokkal több hasznos info van benne... pedig szőrmés szakkönyv. ritkán van, hogy nem találom meg benne, amit keresek ;)

Előzmény: Greylupus (178)
Greylupus Creative Commons License 2007.03.24 0 0 178
"tőled is újra megkérdezem: ha nem tudod lebeszélni az újgazdag kisgyereket a nyércvásárlásról (és nem tudod, ezek a gyerkőcök nem arról híresek, h csak úgy lemondanak egy "játékszerükről"), akkor melyiket tartanád kevésbé rossznak, ha egy vadbefogott példánnyal "játszana", vagy ha egy tenyésztett egyeddel?"
Nem akarlak elkeseríteni, de egy vadon befogott példánnyal nem sokáig "játszana". Továbbra sem tartom egyiket se jó ötletnek úgyanúgy, ahogy nem értem, miért kellett a mosómedvéből, a szkunkból is háziállatkát csinálni. Én ugyanilyen kategóriába teszem a nyércet is.
De ha a kettő közül kell választani, akkor inkább a tenyésztett állat természetesen. De eltértünk a témától, mert itt most a görény-nyérc párosításon vitáztunk. Én arra egy árva kukkot se szóltam, hogy mit csinál két nyérccel. Ha szeretné, hát tenyéssze őket, szocializálja és árulja - másnak is sikerült már külföldön.
De az biztos, hogy azok a gazdik, akik venni fognak nyércbébit, nem lesznek könnyú helyzetben, mivel a nyércek (főleg az amerikai nyérc) még annyira se háziasítottak, mint a görények és ha megnézzük még a legjobban szocializált, legjobb kennelből származó görénybabával is meg tud szenvedni egy kezdő, nemhogy egy nyérccel - amihez tudtommal nincs itthon túl sok szakirodalom, a tartásával, etetésével, ivarzásával kapcsolatban nincs túl sok info (eltekintve a szőrmés állatokról szóló könyvekben, de ott is inkább csak a nagyüzemi tartásról van szó). Hogy a kedvencként tartott nyérc, esetlegesen lakásban hogy állja meg a helyét, milyen viselkedésü lesz ivaréretten, túltüzelhet-e, mint a nőstény görények, ivartalanítást követően és a lakásban tartva hajlamos-e a mellékvese daganatra, mint a görények - ezek mind-mind jó kérdések, amire a tenyésztő nem árt, ha felkészül.

Ha Konrad Lorenz-t felhoztad példának:), akkor én felhozom Bob Churchot. Ő kb ugyanilyen szaktekintély a görényesek között. Tavaly volt szerencsém megismerni őt személyesen, kicsiny hazánkba látogatott. Mivel nekem is tetszenek a nyércek, (ezt egy percig se tagadom:) rákérdeztem, hogy mi a véleménye a tartásukról és ő is azt javasolta, hogy a nyércet ne akarjuk háziállatnak, hagyjuk meg annak ami.

De szerintem (bár már régen olvastam a könyvét) Lorenz se javasolta, hogy a könyvét elolvasva mindenki kisérletezzen a farkas-kutya keresztezéssel. (tt most nem borzsárkányra és a "kisérletére" utalok, hanem úgy unblock a különféle fajok közötti párosításokra).
Előzmény: cavecat (177)
cavecat Creative Commons License 2007.03.24 0 0 177

eleinte a csincsillát is farmokon tartották és a prémjéért tenyésztették :) innen kellene továbblépni oda, hogy társállatként kezeljük...

 

tőled is újra megkérdezem: ha nem tudod lebeszélni az újgazdag kisgyereket a nyércvásárlásról (és nem tudod, ezek a gyerkőcök nem arról híresek, h csak úgy lemondanak egy "játékszerükről"), akkor melyiket tartanád kevésbé rossznak, ha egy vadbefogott példánnyal "játszana", vagy ha egy tenyésztett egyeddel?

 

a farkas-kutya témában Konrad Lorenzről mennyit tudsz? persze, ő etológus volt, de valaki anélkül is érthet az etológiához, hogy papírja lenne róla, ill hogy ebből élne... (engem pl roppantul érdekel, így rengeteget tudok róla, bár persze soha nem merném magamat Lorenzhez mérni)

 

a görény származását illetően sajnos nem tudok infoval szolgálni :(

Előzmény: Greylupus (174)
cavecat Creative Commons License 2007.03.24 0 0 176

ha csint és pateszt próbálnál párosítani?ne haragudj, de kinevetnélek :) tuti nem párosodnának. és egészen biztosan nem születnének belőle kölykök ( sokkal távolabbi rokonok, mint a nyérc meg a görény, más kromoszómaszám, meg hasonló problémák ;)) Amúgy láttam már egy ketrecben csint meg pateszt, a kis örökmozgó pati elég hamar az agyára ment a csinnek, és az hamar elzavarta a búsba.

 

a magyarországi görényállomány helyzete tényleg siralmas, de ez sajnos elmondható a nyúl, csincsilla, kutya és macska-állományok nagy részére is. A magyar nép hozzáállása ilyen... az állattartó kultúránk a béka feneke alatt van.

Nem egy ismerősnek (és ismeretlennek) volt az első kérdése, hogy "és jól keresel a nyúl/csincsillatenyésztéssel?" - és hülyének néznek, mikor elmagyarázom, h évente kb 120 ezer bevételem van belőle, és kb 200-250et költök rájuk... Amikor valaki már nem rögtön a "pénzgyárat" látja egy állatban, hanem mást, többet (pl egy új társállat lehetőségét), mikor nem a könnyű végét akarja megfogni (egy már "bejáratott" fajta szaporítása helyett egy új fajjal szöszmötöl) az szerintem óriás előrelépés a jelenlegi hozzáálláshoz képest.

Előzmény: Jerzsa (173)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!