Keresés

Részletes keresés

RogerWilco Creative Commons License 2004.07.20 0 0 42
Sopronnál - nem gond, meg sem állítják az autót
Helsinkiben - kártyás személyivel simán jössz a reptéren ki-be.
csabiman Creative Commons License 2004.06.14 0 0 41
Dublinban direkt kipróbáltam személyivel, hosszas tanulmányozás után kérte az útlevelet ... azt mondta, hogy ide még mindig kell az útlevél, mert ez nem schengeni ország. Aha, de akkor a franciáknak, németeknek pl miért elég a személyi?

Áhhhh... vagy ők tudnak valamit rosszul, nem tom!

Előzmény: Molaf (38)
p-simon Creative Commons License 2004.06.14 0 0 40
heló
május elején voltunk németországban (ausztrián keresztül, autóval)
kis drukk bennünk is volt...
barna személyi volt mindenkinél, odafelé a magyar belenézett (lejárat), visszafelé csak megszámolta a kinyújtott flepniket meg a kocsiban ülőket (más nemzetiségű határőrrel nem találkoztunk)
óriási élmény volt, de tényleg (végigéltem az elmúlt három évtized utazási "lehetőségeit")
a kovács meg ettől függetlenül tényleg egy farok, ebben egyetértünk :)
Előzmény: originalqszi (33)
originalqszi Creative Commons License 2004.06.14 0 0 39
És mi van a barnával Ausztria felé??? Ismerik a sógorok????
Molaf Creative Commons License 2004.06.14 0 0 38
Ha kártyát vittél volna ott vajon hova nyomták volna a pecsétet?
Előzmény: csabiman (35)
rem-ember Creative Commons License 2004.06.14 0 0 37
Megerősítem: e hét végén, szombaton Párkánynál kifelé minden OK. (- a lehető legrégebbi személyimmel - ) Visszafelé kissé forgatta a szlovák határőr (merthogy a 2. oldal szerint már lejárt) Megjegyzésemre, hogy hátul látható a meghosszabbítás "-Hiszek magának ! -" felkiáltással adta vissza további lapozgatás nélkül.
nyman Creative Commons License 2004.06.14 0 0 36
hat az elmult masfel honapban en csak Ausztriaban es Szlovakiaban votam. nem vot semmi gond a kartyas szemelyivel. Ausztriaban elottem egy nemet rencamu ato probalt atmenni az Eus sorban, de az utlevelek ha jol sejtem torok vot. Atkuldtek egy masik sorba oket, mert nem tudtak pecsetelni.
Előzmény: originalqszi (33)
csabiman Creative Commons License 2004.06.14 0 0 35
Nekem Franciaországban simán lecsekkoltak a rendszerben, pecsét bele... a britek meg kb 5 méterről mutatták a csukott útlevelüket, úgy sétáltak át... hát nem sok javulást észleltem ... :(
Előzmény: Törölt nick (34)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.02 0 0 34
Útlevéllel utaztam most hétvégén, az a biztos.
:-)
De semmi határátlépős ellenőrzés nincs például Brüsszelben, a reptéren. A határőr kinyitja felnéz visszadja.

Előzmény: originalqszi (33)
originalqszi Creative Commons License 2004.06.02 0 0 33
És mi most a tapasztalat???? Nagyon meghalt ez a topic:((((((((((( A másikban olvastam, hogy a németek nem kaptak a barna személyiből mintát:(((((( Már megint a külügy, gratulálok Kovács elvtárs:PPPPPPPPPPPP
RogerWilco Creative Commons License 2003.11.21 0 0 32
Index
2003. november 12., szerda 16:49

Jövő év május elsejétől már a személyi igazolvány felmutatásával is utazhatunk az uniós országokba, illetve Izlandra és Norvégiába. Magyarország ugyanis teljesítette a technikai feltételeit annak, hogy ez megvalósulhasson - közölte az MTI-vel tegnap hazánk uniós nagykövete.

Full cikk itt: http://index.hu/eu/szemig1113/

Molaf Creative Commons License 2003.11.12 0 0 31
"Személyivel EU-ba 2004-től vagy nem?"

Igen!

radio.hu "Személyi igazolvánnyal az Unióba
2003. november 12., szerda 21:36

Nem csak az eddiginél szabadabban, de egyszerűbben is utazhatunk az uniós csatlakozástól kezdve, pusztán személyi igazolványunk elég lesz ehhez. Brüsszelben ugyanis a tagállamok képviselői elfogadták a magyar személyi igazolvány mind a négy forgalomban lévő változatát.

Magyar állampolgárok tehát jövő május elsejétől nemcsak útlevelükkel, hanem bármely formájú személyi igazolványukkal beléphetnek az Európai Unió területén bárhol. Ez a személyi igazolvány elég lesz ahhoz, hogy a schengeni egyezményt aláírt országokban és azok között szabadon mozogjunk, utazzunk.

Ez nemcsak az akkor már 25 uniós tagállamot fogja jelenteni, hanem Norvégiát és Izlandot is. A jövő év május elsejétől már a külső határállomások uniós folyosóján haladnak át a magyar állampolgárok, és a határőrök csak gyorsan rápillantanak és bólintanak személyi igazolványunkra."

dr_bubo Creative Commons License 2003.04.20 0 0 30

A vita mostantol a
"Csak útlevéllel mehet az EU-ba 2004 után"

forumban folytatodjek, hogy ne legyen 2 ilyen TOPIC. felesleges.
Azert ott folytatodjon mert abban van tobb beiras.

Valasozm is ott talalhato.
Bubo

Törölt nick Creative Commons License 2003.04.20 0 0 29
Magyar Nemzet :

Megnyíló nyugati világ
Egyszerűbb belépés az unió területére
2003. április 20. 15:00

MNO-összeállítás
E héttől könnyítések léptek életbe a határellenőrzésben Magyarország és Ausztria, Szlovákia, illetve Szlovénia között. 2007. január 1-jére teljesen megszűnhet a határellenőrzés hazánk és az EU tagállamai között. Az integrációs folyamat a hazai vízumpolitikát is átszabja, ám meglehet, hogy az Egyesült Államok területére az uniós csatlakozást követően sem léphetnek be vízum nélkül a magyar állampolgárok.

Lényegesen egyszerűbbé vált a határ átlépése csütörtöktől Ausztria, Szlovénia és Szlovákia irányában: a magyar határőrök csak az útleveleket ellenőrzik, a pecsételést és a számítógépes regisztrációt csak kivételes esetekben alkalmazzák majd. Az említett határszakaszokon a kedvezmény a magyarok mellett az EU-tagok, az unióhoz 2004-ben csatlakozó országok, valamint az Egyesült Államok, Kanada és Svájc állampolgáraira is kiterjed.

Bár Magyarország és a többi tagállam között csak 2007. január 1-jétől, a schengeni tagság kezdetének várható időpontjában szűnik meg a határellenőrzés, a határátlépésben addig is további könnyítések várhatóak. A magyar és az uniós szervek tárgyalásokat kezdtek arról, hogy a nyugati határátkelőhelyeken és a Ferihegyi nemzetközi repülőtéren a magyar állampolgárok már 2004. május 1-je előtt igénybe vehessék az EU-tagállamok polgárainak elkülönített belépési sávokat. A kormány a közelmúltban azt is kezdeményezte, hogy az unió tegye lehetővé: a magyar állampolgárok már a schengeni tagság elnyerése előtt útlevél nélkül, a – korszerű biztonsági elemekkel ellátott – személyi igazolvány felmutatásával is beutazhassanak az unió területére, ám – a külügyi és a belügyi tárca tájékoztatása szerint – erre egyelére nem érkezett hivatalos válasz.

„A határátlépést felgyorsító intézkedés célja bemutatni valamit az uniós és a schengeni csatlakozás előnyeiből, ám ez csak akkor éri el célját, ha a határ túloldalán szolgáló hatóságok is ugyanúgy járnak el” – felejtette ki Tímár Zoltán. A Határőrség Országos Parancsnokságának főosztályvezetője szerint a szlovén hatóságok jelezték, hogy készek kölcsönösen alkalmazni a könnyítéseket. Az osztrák és a szlovák szervek türelmet kértek, de a nyári szezonban várhatóan ők is bevezetik az egyszerűsítéseket.

A főosztályvezető szerint a déli és a keleti határokon nem változik az ellenőrzés szigora igaz, a szomszédos államok határőrizeti szerveinek együttműködése itt is szorosabbá válik majd. A vámellenőrzés 2004 májusáig egyik határon sem változik, de ez a személyforgalomban eddig sem okozott különösebb fennakadást.

Ennél nagyobb könnyítés lehet még a schengeni csatlakozás előtt, ha az EU rábólint arra a felvetésre, hogy a magyarok már 2007 előtt útlevél nélkül, személyi igazolvány felmutatásával beléphessenek a közösség országaiba. A brüsszeli válasz még nem érkezett meg, ám a kedvezmény csak az uniós előírásoknak megfelelő biztonsági elemekkel ellátott, lap alakú személyi igazolványokra terjedne ki. Magyarország Szlovéniával és Horvátországgal már korábban hasonló, kétoldalú megállapodást kötött. A szlovén szervek valamennyi, míg a horvátok csak a legkorszerűbb személyiket fogadják el. A magyar szervek reményei szerint a megállapodások 2004. május 1. után is életben maradhatnak, Horvátország esetében is.

Emellett Magyarország számos uniós tagállammal kötött olyan kétoldalú megállapodást, amely az érintett államok polgárainak egyoldalúan lehetővé teszi, hogy személyi igazolvány bemutatásával is beutazhassanak az országba. Így a német, olasz, osztrák, spanyol, francia, belga és luxemburgi turisták most is útlevél nélkül léphetnek Magyarország területére, igaz, a kedvezményt a magyarok nem vehetik igénybe.

A magyar felvetés egyébként sem együli: az elmúlt napokban Lengyelország ennél is merészebb kezdeményezést tett, amelynek az lett volna a lényege, hogy a lengyel állampolgárok már a csatlakozási szerződés aláírásától kezdve útlevél nélkül utazhatnának Németországba. A júniusi lengyel EU-népszavazás sikerének elősegítését is célzó intézkedés tervét a német kormány közvetítette Brüsszelnek, ám a tizenötök elzárkóztak a kérés teljesítésétől. A Rzeczpospolita című lengyel lap szerint egyes tagállamok kockázatosnak tarthatták a könnyítéseket olyan országokkal szemben, amelyek esetleg – a népszavazás kudarca miatt – végül mégsem lépnek be az unióba.

***

Az integrációval Magyarország vízumpolitikája is jelentősen módosul. Az uniós előírások miatt a szomszédos országok közül Magyarországnak a belépést megelőzően legalább hat hónappal vízumkényszert kell bevezetnie Ukrajnával és Szerbia-Montenegróval szemben. „A magyar kormány, lehetőségein belül, igyekszik kitolni az intézkedés határidejét, így a vízumkényszert várhatóan csak november 1-jétől vezetik be” – közölte Tóth Tamás, a Külügyminisztérium szóvivője. Ezzel párhuzamosan a kormány mindkét országgal tárgyalásokat kezdett arról, hogy a változtatás a határokon a lehető legkisebb fennakadással járjon, különös tekintettel a határok túloldalán élő magyarok érdekeire. Éppen ezért Magyarország többszöri belépésre feljogosító és hosszabb időtartamra szóló vízumok kiadását tervezi, lehetőleg minél olcsóbban. Emellett a külképviseleteken dolgozó technikai személyzetet is megerősítenék a vízumkiadások felgyorsítása érdekében. Információink szerint Ukrajna esetében az is felmerült, hogy Magyarország az ukrán állampolgárok számára ingyenessé tenné a vízumok kiadását, cserébe északkeleti szomszédunk nem vezetne be Magyarországgal szemben vízumkényszert. Szerbia-Montenegró esetében hasonló lehetőségként merült fel, hogy a könnyítések ellenében Belgrád a nyári szezonban szintén feloldaná a Magyarországgal szembeni vízumkötelezettséget. Ugyanez a rendszer Magyarország és Bosznia-Hercegovina esetében jelenleg is működik.

„Az uniós tagság elnyerése mindenképpen növeli Magyarország elismertségét, de nem biztos, hogy a Magyarországgal szemben egyoldalúan vízumkényszert alkalmazó államok emiatt automatikusan eltörölnék a jelenlegi korlátozásokat” – vélekedett Tóth Tamás. Erre a legjobb példa az Egyesült Államok, amely az unióhoz 2004-ben csatlakozó országok többségével szemben jelenleg vízumkényszert alkalmaz. Szakértők szerint valószínűleg ez nem is változik azonnal, mivel az amerikai vízumpolitika a közösségi országokat nem egységesen, hanem külön kezeli.

FORRÁS: VILÁGGAZDASÁG


White Falcon Creative Commons License 2003.04.20 0 0 28
Rá lehet keresni: kártyás+személyi kulcsszavakkal,nekem is úgy dobta ki.
Előzmény: White Falcon (27)
White Falcon Creative Commons License 2003.04.20 0 0 27
Kossuth Rádió,2003.március 4
Előzmény: dr_bubo (26)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.20 0 0 26

Szia

Ez az interju honnan van?

es mert nem mondjak pl. a tevek? Multkor a Duna TVn az volt hogy utlevel kell majd 2004 majus 1 utan is

akkor mi az igaz?
(meg mindig ezt kerdezem)

White Falcon Creative Commons License 2003.04.20 0 0 25
Riporter:
- Személyi igazolvány, kis kártya, manapság, aki vált Magyarországon ezzel utazhat-e. Hallottuk, hogy a holland kollegám jogosítvánnyal utazza be Európát, oda nem kell sem útlevél, sem személyi, semmi. Magyarországról lehet-e majd utazni csatlakozás után az unióba?

Orodán Sándor:
- A csatlakozás után az új típusú személyi igazolvánnyal, tehát ezzel a kis kártyás személyi igazolvánnyal lehet utazni. Az már olyan biztonsági kódokat tartalmaz és a mágnes csíkon olyan információk vannak elhelyezve, amely garantálja azt, hogy bárhol tudja az illető; személy igazolni magát és az átlépéskor is elfogadottá válik már.

Előzmény: dr_bubo (23)
franken Creative Commons License 2003.04.20 0 0 24
A szemelyivel valo utazas egy masik orszagba nem füg az EU-orszagok vagy Schengen-orszagokkal. A szemelyit akkor lehet hasznalni egy masik orszagba utazoknak ha:
1.) oda nem kell vizum,
2.) az adot szemelyi megfelel mint egy utlevel (ha az adatok megvanak rajta, mint ahogan az utlevelben is)
3.) az adot ket orszag megegyezik abban, hogy a szemelyi is elegendö
Ez nem megy autamatikusan, tehat hogy magyaro. 2004. majustul EU tag lesz, az nem automatikus, hogy szemelyivel utazhat.
Tehat, ahoz nem kell EU tag legyen magyaro. hogy szemelyivel utazhasanak a polgarai, csak meg kell alapodnia a kivant orszagokal (ahova nem szeretne utlevelet hasznalni, ez csak ott müködhet, ahol vizum nem szükseges), es az az orszag meg el kell fogadja a magyar szemelyit, mint utazashos alkalmas dokumentumot.
Peldaul: nemet alampolgarok mar több mint tiz eve utaznak magyarorszagba ( es meg sok mas orszagba) szemelyivel, de ez forditva meg nincs igy, es egyenlöre nem halotam rola, hogy maskep lesz. Ez azt jelenti, hogy a nemetek ( es mas orszagok is) nem fogattak el a magyar szemelyit mint utazo dokumentumot, vagy meg nem is kertek a magyarok erre az orszago(t)kat.
De hat majdnem mindegy, hogy utlevel vagy szemelyi, anyi az elteres, hogy az egyik (kartyas-szemelyi) kenyelmesebben elrakhato.
Ha nem is lesz mar EU belül hatar, akkor is megalithatnak a hatar elöt vagy utan, es elenörizhetik az autot es szemelyeket.
Üdv. franken
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.20 0 0 23

GYEREKEK!

MEGINT NEM EGYRŐL BESZÉLÜNK. NEM ÉRTITEK?

1. Schengen nem azt jelenti, hogy nem kell útlevél, hanem azt, hogy nincs a határon ellenőrzés

2. Szlovénia nem Schengen tag, nem is EU tag, Magyarország sem az, mégis elég a személyi

3. Szlovénok személyivel mehetnek Ausztriába, de nem Schengen tagok, még nem is EU tagok. Mi meg nem mkehetünk.

4. White Falcon: Ausztriába nem mehetsz ki a kártyás személyivel, hiába funkcionál útlevélként.

Annak, hogy 2004 május 1 után kártyás személyivel mehessünk Schengeni országokba SEMMI KÖZE a schengeni egyezményhez. Hiszen ezt a Szlovénok már most megtehetik.

A kérdésem tehát továbbra is: 2004 május 1 után utazhatunk e kártyás személyivel EU országokba, beleértve a jelenlegi tagokat (Ausztria) és az újakat, pl. Lengyelország, vagy Szlovénia (ahova most is mehetünk személyivel).

Bubo

Keleti arcvonal Creative Commons License 2003.04.20 0 0 22
KELL, egyértelműen. Magyarország 2004-ben az EU-hoz csatlakozik, a schengeni egyezményhez csak később, amikorra majd teljesíteni tudja annak feltételeit. A schengeni rendszerbe legoptimistább becslések szerint is majd a csatlakozás után 4-5 év múlva lép be Magyarország. Akkor szűnik meg a határellenőrzés a belső határokon. Onnantól nem kell majd útlevél a schengeni térségbe való utazáshoz.

Még egy fontos dolog. A schengeni rendszerben nem a határok szüntek meg, hanem a határokon a határellenőrzés. A belső államhatárok továbbra is léteznek.

Érdekes, hogy ezen a téren a sokmilliárdos EU-kampány ellenére is hatalmas tudatlanság uralkodik Magyarországon.

Előzmény: dr_bubo (-)
White Falcon Creative Commons License 2003.04.20 0 0 21
A koronás címereset.De az új személyivel más a helyzet.
Előzmény: Kovács Béla Sándor (20)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.04.20 0 0 20
Szvsz, ez blöff. Bubónak igaza van, csak Szlovénia (és talán Horvátország) fogadja el jelenleg a magyar személyi igazolványt útlevélként.
Előzmény: White Falcon (17)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.19 0 0 19
dr.bubo :...."......Az Európai Unióban akadálytalanul, szabadon, útlevél nélkül lehet utazni, a belső határellenőrzéseket a Schengeni Egyezménnyel megszüntették. Egyes helyeken már az sem egyértelmű, hol kezdődik az egyik, hol végződik a másik ország, hiszen a határjelölő póznákat is eltávolították........."

traficc .

ugyan a = www.euro.hu-ról idéztél, de ez az oldal butaságot ir / irt.

A határjelőlő póznákat max. a szántóföldekről távolitották el ( ha eltávolitották ??) mert az országok határait metszó köz utakról, legyenek azok földutak vagy kövezettek, vasúti sinek mellől, csatorna és folyó partokról NEM távolitották el.

Mondom NEM távolitották el.

Részben meghagyták az eredeti határjeleket ( ezek kövek, vagy oszlopok) részben, a nemzetközi forgalom által is használt utak mentén, egységesitett, az unio zászlaját mintázó táblát helyeztek ki, benne, az adott ország, anyanyelvén irt ország névvel.

Előzmény: dr_bubo (-)
armagnac Creative Commons License 2003.04.19 0 0 18
Szlovénia az egyetlen állam, amelyik elfogadja a magyaroktól a régi személyit is:) Nálunk meg egy kicsit el...ták az okmánycserét a rendszerváltás után, úgyhogy ez van.
Előzmény: dr_bubo (16)
White Falcon Creative Commons License 2003.04.19 0 0 17
Az új személyi igazolvány(másnéven sárga) útlevélként is fungál.Amire te gondolsz,az a koronás címeres személyi,ami nekem is volt.Ferihegyen lépte át a határt,de közúton is ugyanígy működik.
Előzmény: dr_bubo (15)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.19 0 0 16

A Szlovenok szemelyivel lephetnek mar most is az EU orszagaiba! :

No, we (Slovenians) do *not* need a passport to travel to a Schengen
> country. A personal ID card is sufficient. Well, at least if one
> travel between Schengen countries in right order. Namely, it's
> possible to enter Austria, Italy, France and maybe some other country
> directly from Slovenia with just personal ID card. And since there are
> no border controls between Schengen countries, it is possible to
> travel all over them, when you successfully enter one of them.
>
> Ales

dr_bubo Creative Commons License 2003.04.18 0 0 15

white falcon:

hol lepte at a hatart? kiengedtek utlevel nelkul?
Ez elegge erdekes...
Ezt csak Szloveniaba es Horvatorszagba utazaskor teheti meg.

Bubo

Előzmény: White Falcon (14)
White Falcon Creative Commons License 2003.04.18 0 0 14
Onnan,hogy anyám tavaly november 10-én ment Liéges-be az élettársához,leánykori nevének újrafelvétele miatt új személyije van,melyet mind az EU,mind a magyar határőrök útiokmányként elfogadtak.
Előzmény: dr_bubo (10)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.18 0 0 13

Ujabb erdekes kerdes:
mi van ha 14 ev alatti (szemelyi nincs) gyerekem Szlovakiaba akarom iskolaba jaratni?

Ha eleg a szemelyi es meg nincs Schengen akkor mi van? Es ha lesz Schengen akkor mi van?

vagy utlevellel jar at iskolaba? nonszensz lenne..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!