Keresés

Részletes keresés

Joasho Creative Commons License 2019.10.02 0 0 98

Aki nagyon jó fül-, orr-, gégész szakorvost keres, tudom ajánlani dr. Fent Zoltánt. Nekem kissé komplikált, a koponya belső részét is érintő FESS műtétem volt altatásban. Műtét után semmilyen fájdalmat nem éreztem, az arcomon sehol nem volt sem duzzanat, sem véraláfutás. Orrtampont sem kaptam, mivel a vérzés minimális volt. Amellett, hogy a doktor úr kiváló szakember, emberi hozzáállàsát tekintve is példaértékű. Pánikba estem a műtèt előtt ár nappal, a doktor úr öntött belém lelket és újból elmagyarázta, hogy nincs más megoldás csak a műtét. Ennek elmaradàsa súlyos következményekkel is járhat a gyulladás elhelyezkedèse miatt. Sikerült megnyugtatni. A műtét kb. 50 perc volt, màsnap hazajöhettem, szépen gyógyulok. Valószínűleg sikerült egy műtéttel megoldani a problémát annak köszönhetően, hogy a gyulladást és annak elhelyezkedését gyorsan sikerült még megfelelő időben felderíteni. Nagyon jó szívvel ajánlom a doktor urat. A lényegre koncentrál, tárgyilagos, közérthető módon magyarázza el a problémát és annak megoldàsát egy igen alapos vizsgálatot követően.

koroland79 Creative Commons License 2019.07.27 0 0 97

Menje el gégészhez, teljesen felesleges talalgatni...

Előzmény: Diótörő (96)
Diótörő Creative Commons License 2019.07.24 0 0 96

Sziasztok !

Nem valami pergős topic, de azért megkérdezem. Közel a 70-hez már alig kapok levegőt az orromon keresztül.

Tegnap voltam a strandon és azt vettem észre, hogy talán a meleg víz hatására még rosszabb volt a helyzet.

De ahogy kijöttem a vízből, talán a mozgás miatt is, valamit javult.

Szerintetek az orr sövény és orr polipon kívül még mi lehet a probléma. Gondolom nem csak ez a kettő létezik.

A műtéttől én sem félek annyira, mint inkább a 3 napos betamponozástól. A vízben még néhány lélegzetvétel szájon keresztül is fárasztó volt.

Ráadásul itt írta valaki, hogy az orr polip az ki tud újulni. Na talán olvassa valaki :-)

Mike0088 Creative Commons License 2019.07.24 0 0 95

Az egyik betegtársam némi pénzmag ellenében "lélegző,, tamponálást kapott (műanyag csöves), de néhány óra múlva az is eléggé eldugult neki (esetleg erre rákérdezhetsz). Fogadd el, hogy ez ezzel jár 2-3 nap és túl leszel rajta. 

Előzmény: Rockinrose (93)
koroland79 Creative Commons License 2019.06.19 0 0 94

1 napot kell a tampont viselni ,es kb 1-2 hetig nem lehet orrot fujni. Tampon azert kell, hogy ne vérezz el. 

Előzmény: Rockinrose (93)
Rockinrose Creative Commons License 2019.06.14 0 0 93

Sziasztok! Aug.5-én lenne orrsövény és polip műtétem amitől mondhatni rettegek.Nem is inkább a magától a műtéttől, hanem utána a tamponok viselésétől, hogy nem fogok levegőt kapni csak a számon.Tud v.ki esetleg olyan műtéti eljárást vagy kórházat, ami minimális vérzéssel jár és nem kell tamponálni? 

 

Az Uzsokiban fog műteni dr.Görgey Csaba, véleményeket kérnék, aki nála volt. 

 

Köszönöm!

Valaki60 Creative Commons License 2019.06.01 0 0 92

Nem akarok senkit sem elkeseríteni de mindegy hogy milyen műtéttel távolítják el az orrpolipot. Úgy is újra előjön az esetek nagy többségében.

Kb 10 műtéten vagyok túl. Magán államiintézmények lézeres fess illetve a jó öreg szaggatós műtétek.

Jóformán mindent kipróbáltam. Akupunktúrától az orrsprékig minden fellelhető természetgyógyász cuccot kipróbáltam.. ideig óráig (pár max 4 év) és előlről kezdődik minden.

Ami tényleg használt az elmúlt években: egyesek által sokat szidott diprophos injekció.Három hónapig nagyon ok utána lassan előjön a polip. Cserébe (ffi vagyok) nyomja kb két hétig a vérnyomást. Nálam mást nem okoz.

Most pár hónapja elkezdtem gyógygombát szedni. Nem vagyok forgalmazó ha érdekel megtalálod az interneten Melyiket érdemes szedni. Márka nem számít inkább a hatóanyag mennyisége.Allergiára keresd....

Ami biztos a vérnyomást leviszi két hónap után. Elhagytam 40 év után teljesen a gyógyszert.

orrpolipot kissé megfogta. Kb három héttel később még most sem kell az injekció.Ha azt nézem a gomba hatásának köszönhetően egy hónapot ráhúzok az injekció beadására. Remélhetőleg ha továbbszedem a gombát egyre később kell a tűt elővenni...……Jó elmélkedést és gyógyulást mindenkinek.

[fidelio] harrold Creative Commons License 2019.05.21 0 0 91

Sziasztok! Segítséteket kérem: melyik a jobb eljárás, mindenféle, de leginkább a kiújulás “kockázata” és annak időbeni újbóli bekövetkezése szempontjából: FESS vagy lézer?

 

FESS-em már volt 2008-ban, tudom milyen “kellemes“ kísérő élmenyekkel jár, épp ezért ez teljesen irreleváns nekem. Egyszerűen nem akarok félévente műtétre járni.

 

Sajnos mostmár eljutottam arra az állapotra, ami tarthatatlan, éjszakai fulladások, állandó fejfájás, a pihent állapot hiánya miatt egy állandó élőhalott állapot.

 

Szagokat meg ízeket a 2008-as műtét előtti kb. fél év óta nem érzek, semmit. Ezen a műtét sem változtatott, de legalább levegőt kaptam. 2010-ben kezdtem el úszni és 2014-ig minden nap úsztam 1500-2000 m reggelente meló előtt, hétvégéken 4-6000-eket, számtalan nyíltvízi úszóeseményen úsztam. Mindezt csak azért írom, hogy a megfelelő mennyiségű levegőhöz hozzájutottam :-) évekig, nem volt baj, vízben sem, most már “szárazföldön” sem kapok levegőt.

Az utóbbi 1-1.5 hétben brutálisan drasztikus mértékben romlott a helyzet, az egyik orrlukam kb 10%-kal működhet, a másik olyan, mint a cola, zéró. Ezért “szájlégzés” van, reggel porrá száradt nyelvvel, szájüreggel és véres garattal való ébredés.

 

Mindezeket azért írtam le, hogy ezek a tapasztalatok hátha segítenek valakinek.

 

Szóval FESS vagy lézer a kiújulás ideje szempontjából?

 

Köszönöm előre is a segítségeteket!

esőtánc Creative Commons License 2019.02.26 0 0 90

Szia csillkat! Örülök, hogy jól vagy! Nekem ilyen vizes orrfolyásom akkor szokott lenni, amikor pollen szezon van. De azt írják, lehet a hideg száraz levegőtől, vagy sima nátha is lehet (vagy akár szivárgó agyvíz, de ezt nem riogatásként írom, csak olvastam ilyet is). Ha allergiás típus vagy, akkor én első körben arra gondolnék, de lehet, hogy bekaptál egy kis náthát. Úgyis szezonja van a felső légúti betegségeknek.

 

Most a műtét után még nincs semmilyen orrfolyásom az alvadékok távozásán kívül, van viszont borzasztó lüktető hasogató felső állkapocs fájdalmam, ami gondolom az időjárástól van. Lehet, hogy fázik a foggyökerem a huzatossá vált arcüregemben.

Előzmény: csillkat (89)
csillkat Creative Commons License 2019.02.25 0 0 89

Szia! 

Én egész jól vagyok, október végén volt a műtétem. Nem dugul az orrom, jól kitudom fújni. Egyébként van

mostanában egy furcsa tünetem, néha heti 1-2 alkalommal vízszerű valami folyik az orromból. Nektek volt már hasonló tünetetek? Ez vajon a gyógyulással együtt járó folyamat? 

Előzmény: esőtánc (88)
esőtánc Creative Commons License 2019.02.15 0 0 88

Kíváncsi lennék, kinek hogy alakult a lábadozás alatt/után.

 

Ki hogy érzi magát? Jelenleg hogy vagytok?

esőtánc Creative Commons License 2019.02.15 0 0 87

Nekem már napokra teljesen elment a szaglásom, így az íz érzékelésem is, ami eléggé ijesztő volt, szóval emiatt is szükségesnek láttam a műtétet. De főleg azért, mert az utóbbi hónapokban már szinte csak a számon keresztül tudtam lélegezni, és éjszakánként befulladtam.

Most műtöttek a sotén. Végül polipot alig találtak, az arcüreg-szájadék volt elzáródva, meg a rostasejtek voltak tele. Kb. ötven perces volt a műtét, bár én ebből semmit nem érzékeltem, altatásban volt. Az orrsövényhez, orrkagylókhoz elméletileg nem nyúltak. Nem is tamponáltak, a műtét után azonnal szelelt az egyik orrlukam, aztán megindult egy kis vérzés, és be is dugult az orrom teljesen, picit meg is dagadt, de ennyi. A torkom jobban fáj, mert a tubus is meggyötörte, meg utána az, hogy csak szájon át tudtam levegőt venni, emiatt az első éjszaka szinte semmit nem aludtam. Másnap, miután kiorrszívózta a trutyit a doki, újra kaptam levegőt... úgy dőlt be a szél az orromon, csak lestem. Viszont itthon megint bedugult. Hol kidugul, hol be. Gondolom ez ilyen. Remélem azért majd tartósan beáll a kidugult állapot. Nekem is orrolaj és tengervizes orrmosás a további teendő. De egyelőre nem mertem használni a tengervizes sprayt.

 

Ti mikor kezdtétek a tengervizes orrmosást? Hány órával/nappal a műtét után? Nem csípett? Milyen orrmosót használtatok? Mennyi időt hagytatok az orrmosás és olajozás közt?

bodroo Creative Commons License 2019.01.24 0 0 86

Sziasztok. Van közületek olyan aki egyáltalán nem érez se ízeket sem szagokat? 

Olliver Creative Commons License 2019.01.07 0 0 85

Sziasztok!

január 2-án műtöttek altatásban.

most itthon vagyok coldastop orrcseppet használok 3x eltelik az 1 hét és megyek kontrollra.

10 éve már. volt ugyanilyen műtétem.

eddig ok nagyon jol kapok levegöt.

Edmund55 Creative Commons License 2018.12.16 0 0 84

Szia Kovszi!

A Hetényibe vagyok én is berendelve orrpolip műtétre.Légy szíves mond el a tapasztalataid.

Mennyire voltál megelégedve az orvossal, ellátással?

Előre is köszönöm.

Előzmény: kovszi (79)
csillkat Creative Commons License 2018.11.17 0 0 83

Szia! Köszönöm, hogy válaszoltál. Én aránylag jól érzem magam, picit még nazális vagyok, de 3 hete volt a műtét, szóval még belefér. Néha egy kis véres nyálkás cucc jön a bal oldalról, ott nagyobb irtást rendeztek. Azt olvastam, hogy kb 6 hét, mire a nyálkahártya visszaépül és helyreállnak a funkciók. De nem dugul, ki tudom fújni és egyre jobb a szaglásom. Szóval mindig kicsit jobb. Az a baj, hogy nálam nem lehet tudni, hogy milyen típusú a polip, mert volt ciszta is bent. Nem tudta az orvos megmondani, hogy az ok okozat itt hogyan alakul. Mert ha a ciszta miatt állt fent a gyulladás és abból jött a polip, akkor elvileg helyre jöhet. Az orvos szerint lehet, hogy a krónikus gyulladás sosem gyógyul meg, ez amúgy azért fura,mert tulajdonképp jól vagyok. :) A zárójelentés utáni kontroll lapjára is az van írva, hogy krónikus orrmelléküreg gyulladás. Viszont szövettanra nem küldték a kivett cuccot. Szóval a fene tudja. Fújkálom a Dymistát 2x1 adagban, de elég rossz, mert fáj tőle időnként a fejem és egyfolytában keserű ízt érzek a számban. Remélem, idővel ezek csillapodnak. 

Előzmény: Mike0088 (82)
Mike0088 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 82

Szia!

Az utókezelést nálam annyiból állt, hogy kb egy hónapig coldastop orrolajat és Neilmed orrmosót használtam (mellette napi 2x1 Avamys orrspray) . Az első heti kontroll után azt javasolták, hogy 3 hónap múlva menjek vissza újra. Ezt nem tettem meg, de gondoskodtam róla, hogy orrspray mindig legyen. Naponta 2*2 fújok, az orrmosót már elég rendszertelenül csak 2-3 naponként használom. Hogy érzem magam?  Nost tudom, hogy fejlődik vissza, erre utal az időnként jelentkező tompa arcfájdalom, és a gyakrabban duguló orrom (főleg a baloldal). Egyenlőre nem olyan vészes, kivárom a tavaszt akkor majd csináltatok egy CT-t és megnézetem magam. Nekem a betegség egyik legrosszabb fajtája jutott (Pansinusitis). Ez krónikus és nagyon gyakran kiújul.  Az orrsprayt érdemes mindig használni, mert ugyan szteroidtartalmú de nem belsőleg használod, és az orrnyálkahártyát sem károsítja.  Veled mi újság? 

Előzmény: csillkat (81)
csillkat Creative Commons License 2018.11.10 0 0 81

Szia Mike0088!

 

Szeretném megkérdezni, hogy a műtét óta hogy vagy? Milyen utókezelést kaptál és azóta nem nőttek-e vissza a polipok?

Előzmény: Mike0088 (76)
csillkat Creative Commons License 2018.11.10 0 0 80

Szia Kovszi! Coldastopot en is használtam, de csak 2 hétig, utaut kellett Dymistára váltanom. Őszintén szólva semmi különbséget nem érzek, mert teljesen jól voltam már a Dymista előtt is. Nem dugul, nem folyik, jól kapok levegőt. Én nem vagyok allergiás, egy elhúzódó arcüreggyulladás miatt alakulhattak ki a polipok. De ezr nem tudta pontosan megmondani az orvosom, ezért megelőzés miatt kell fújni a Dymistát. Nekem nem kell már visszamenni, csak ha panaszom lesz. 

Előzmény: kovszi (79)
kovszi Creative Commons License 2018.11.07 0 0 79

Szia Csillkat! 

Nekem coldastop orrcseppet javasolt használatra, de én kiegészítettem a dolgot még egy orrmosóval is. Fél év múlva megyek CT-re kíváncsiságból, hogy mi történik az arcüregemben. Lassan 2 hónapja hogy műtöttek, nem olyan az orrom már mint pár éve volt. Most már eldugul mindenféle portól. 

csillkat Creative Commons License 2018.11.05 0 0 78

Szia! Nagyon érdekelne, hogy neked milyen utókezelést javasolt az orvosod? Nekem Dymista orrsprayt írt, ami inkább allergiára való szteroidos spray, de elvileg jó a polipok kiújulása ellen. Engem kicsit elkeserít, hogy most életem végéig ezt kell fújkálnom, de még ennek ellenére is kialakulhatnak a polipok..... Nagyon szeretném tudni, hogy itt a fórumon esetleg másoknak mi volt az utókezelés? Tényleg mindig kell ezt használni????

Előzmény: kovszi (77)
kovszi Creative Commons License 2018.09.13 0 0 77

Sziasztok

 

Átestem az első (és remélem egyben az utolsó) orrpolip és orrsövény műtéten, pont egy hete műtöttek, pár napja már itthon lábadozok. Fogalmam sincs mennyi idő szükséges a véres-nyálkás váladék kitisztulásához, de már nagyon várom azt a napot, hogy rendesen kapjak levegőt és érezzek az orrommal :D Jelenleg nagyon nehezen akar tisztulni a cucc az orromból. A doki csak annyit mondott, hogy só oldatos orrsprayt használjak és legyek türelemmel, mert egy hét tuti kell, hogy kitisztuljon. Pár tanácsot szivesen vennék, hogy mivel tudnám segiteni a tisztulást illetve megelőzni a kiújulást :) 

Üdv!

Előzmény: Mike0088 (76)
Mike0088 Creative Commons License 2018.07.10 0 0 76

"altatással pedig az egész megyében nincs olyan aki orrpolipot műtene,, 

Ez elég megdöbbentő.

Ilyen esetekben neked és az orvosnak is jobb ha ezt altatásban végzik, pláne amikor nagy kiterjedésű a polip és mind a két oldalt műteni kell. Az én esetemben ez kb 1 óra 10 perces műtét volt, ilyet kész horror bódításban vállalni! Én azért mentem bele a műtétbe, mert az orrspray, infrázás, sós vizes inhalálás meg anyámkínja ellenére is állandóan dugult az orrom, ez már a visszafordíthatatlan kategória volt. Most 3 héttel a műtét után már nagyon jó érzés hogy kapok levegőt (jobb oldalt teljesen jó, bal oldalt még alakul.), nem tüsszögök, alig van taknyom számomra ezek meglepő dolgok... Remélem sokáig így is marad.  Kitartást, majd írj ha történt valami fejlemény :). 

Előzmény: kovszi (75)
kovszi Creative Commons License 2018.07.07 0 0 75

Mike0088

 

Köszönöm a válaszod. A Hetényi osztályvezető fül-orr-gégész főorvosa fog műteni ha minden igaz, azt mondják róla, hogy jó orvos. Magánrendelést is folytat. Felhívtam telefonon és azt mondta, hogy Ő amúgy sem műt magánrendelőben, altatással pedig az egész megyében nincs olyan aki orrpolipot műtene (már pedig az én esetemben csak altatással lehet a doki szerint). Megfogadtam a tanácsod, annyira nem sietek inkább ezzel. Olvastam arról, hogy a futás, vagy egyéb sportolás segít a tünetek enyhítésében. Az első háztömb körüli túra után már jobban éreztem magam :D, sőt azóta is egyre jobb, de magát a problémát természetesen nem oldja meg.

Mike0088 Creative Commons License 2018.07.05 0 0 74

Szia!

A leírásod alapján a te eseted is az idült gyulladásos kategória lehet. Ne akarj kapkodni vele, általában 3-4 hétnél korábbi időpontokat Budapesten sem kapsz, (én vizsgálat után kaptam 3 héttel későbbre), legfeljebb ha maszeknál csináltatod  (Jellemzően 200-500k közötti áron dolgoznak).  A tippem az szánj időt a betegségedre, én sokat informálódtam és megkerestem egy-két orvost mielőtt elmentem kórházba. 

Előzmény: kovszi (71)
Mike0088 Creative Commons License 2018.07.05 0 0 73

Ezt a hatóanyagot (mometazon furoát) tartalmazza a Nasonex es a Mometason Sandoz is. Az orvosom szerint azért növekedett a használatuk ellenére is a polip, mert már túl nagy és szétterjedt volt ahhoz, hogy visszafogja. Mindenesetre most Avamyst használok. (flutikazon).  

Előzmény: B.GY (72)
B.GY Creative Commons License 2018.07.04 0 0 72

Mometazon.

 

Előzmény: Mike0088 (68)
kovszi Creative Commons License 2018.07.04 0 0 71

Sziasztok! Nálam 3 hete derült ki, hogy kiterjedt orrpolipom van az arcüregekben és a homloküregben is, levegőt még éppen kapok az orromon. Orrsövényferdülésem és házipor allergiám is van, sőt amíg ki nem derült ez az egész dohányoztam is. Már megvan a műtét időpontja még pedig szeptember elején a szolnoki Hetényi kórházban, de szeretnék minél hamarabb túl lenni ezen az egészen, szóval ha van valakinek ötlete, hogy hova érdemes menni ha hamarabb túl akarok lenni rajta és rendesen meg is műtenek, azt megköszönném! Törökszentmiklósi vagyok Bp--től 120km-re. :)

Mike0088 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 70

Már otthon lábadozom. A  műtétet nálam altatásban végezték, nem voltak erős fájdalmaim az ébredés után, csak feszítő, kellemetlen érzése a kitamponált orrom miatt. Reggel műtöttek, másnap már kivették a tamponokat és mehettem haza. Úgy tapasztaltam, hogy ebbe a kórházba a "sövényesek,, kettő, míg a sima Fess műtétes betegek egy napot maradnak bent.  Az éjszaka nagyon keveset aludtam, mert a lecsorgó véres váladék miatt kicsit fulladtam, egyszer majdnem hányás lett a vége ami ilyenkor nem szerencsés. De ezzel nem akarlak megijeszteni mert nem olyan vészes mint amilyennek hangzik. A tamponszedés majd a vákumos tisztítás na az nem kellemes. De pár perc az egész és utána már sokkal jobban érzed magad. A műtét eredményességéről egyenlőre nem tudok beszámolni, még dugul az orrom. Jelenleg coldastop orrcseppet, és orrmosót használok. 

Előzmény: MagicTurtle (69)
MagicTurtle Creative Commons License 2018.06.25 0 0 69

Szia szinte hasonló cipőben járok, én szeptemberben megyek én is műtőbe. Leírnád a tapasztalataidat?

Előzmény: Mike0088 (68)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!