Peszáh a mi XXI. századunkban arról is mesél nekünk, hogy hajdanán egy kis nép megszabadult a rabságból és elindult történelmének küzdelmes, és immáron negyedik évezrede tartó útján. Ezen ünnepnek, a peszáhnak napjai hirdetik, hogy addig nem lehet teljes az embernek élete, amíg egyetlen nép, egyetlen ember rabságot, elnyomatást szenvedhet. Így a peszáh is csak akkor nyerhet teljes értelmet, ha a szabadság nem mint eszme és vágyakozás, hanem mint valóság válik az emberiség közös birtokává.
macskosz,
Igazad van, a bíboros viszont csak arról beszélt, hogy a zsidók azért várják joggal Krisztus eljövetelét, mert tényleg eljön, a keresztények hite szerint is, de nem az lesz az első, az az újra eljövetel lesz.
No azt már viszont - várhatóan - nehéz lesz nem észrevenni a zsidóknak is, elhallgatni még inkább.
De hogy ne csak kötözködjek, hátha az öcséd ezt nem ismerte :-)
Shlomo a Sinai háborúban a legkiválóbb katona. Hetente hozza a zsákmányul ejtett arab tankokat, persze a parancsnoka örömmel ad mindig jutalomszabadságot. A háború végén megkérdezik töle, mégis, hogy csinálta?
"Hát kérem, van nekem egy komám az Ali. Kigurultam a frontvonalra, átkiáltottam neki >>Ali, akarsz menni szabadságra?<< mire ö visszakiáltott, hogy persze. Na ekkor mindig tankot cseréltünk."
Ez csak azt mutatja, hogy igaz az "újszülöttnek minden vicc új" mondás :-)) Ezt én még egyiptomi katonával hallottam, pedig mikor volt legutóbb Egyiptommal háború?
izraeli-palesztin határon megy az izraeli tank. kipattan elé egy palesztin rambó, két kezében egy-egy kalasnyikov, és veszettül lövi a tankot. tank közeledik, palesztin rambó két kézzel lő, tank közeledik, a töltény elfogy, palesztin rambó kezében üresen kattognak az ak47-esek. tank megáll, kiszáll belőle jichak. aszongya:
- palesztin barátom, elfogyott a lőszered?
- el biza.
- és akarsz venni?
ha valaki nem akarja, tudja elolvasni suetoniust, annak ajánlom feuchtwanger zsidó háború című művét. nem tudom, hogy megjelent-e magyarul, de gondolom. zseniális és könnyebben emészhető.
Azért is nem Vespasianus foglalta el Jeruzsálemet, mert az ostrom közben hazahívták Rómába császárnak. A fiát Titust hagyta hátra, hogy fejezze be, amit a papa elkezdett... Pontosabban nem ő kezdte, csak az előző hadvezért (nem emlékszem a nevére) alaposan megruházták a judeaiak, így Róma (jobb híjján) Vespasianust küldte oda......
azt kell mondjam, hogy nemcsak élesszemű politológus vagy, hanem hatalmas hittudós is, akinek a kisujjában van a judaizmus, az iszlám és a kereszténység.
megint csak azt tudom mondani, hogy ezeket az eszméket ne nagyon terjeszd élőszóban, mert a végén még kinevetnek, kedves tamás. straub eleket pedig üdvözlöm!
A zsidó hit az ókor emberéhez szólt: szemet szemért..., bűntetlenül megölheted azt, aki nem zsidó... ezt tényleg sikerült élőn tartani, zöldelltetni a mai napig.
Mohamed egy jó kereskedő volt, látta is, hogy egy "üzlet" épp beindul és nem tétlenkedett, nem lévén szabadalmi védettség alatt,megcsinálta máshol a saját verzióját. Ügyes.
Azt mondod sokak számára, nem mintha számítana, de tudnál hozzávetőleges számot mondani?
Itt az ideje egyébként, hogy leporolván sarumat is továbbáljak innen. Kösz a vendéglátást!
annak egy újabb fejlődési foka. Vigyázz, mert ez így nagyon a dialektikus materializmus történelemszemléletét tükrözi, manapság nem divat. :-)
a zsidó vallásfilozófiát mi élteti még ma is Valószínüleg ugyanaz, mint a keresztényt. A zsidók a Messiást várják, a keresztények a Messiás visszatértét. Részletkérdés :-))))
az iszlám pedig a zsidó vallás még újabb foka? a zsidó vallást és filozófiát az élteti, hogy sokak számára választ ad a mai élet kérdéseire. élő, lélegző, zöldellő vallás, ami nem csak akkor tud segíteni neked/rajtad, ha hiszel benne, sőt, akkor is működőképes, ha istenhívő sem vagy!
a keresztény vallás sem más, mint a zsidó hit lájtosabb, mindenki által fogyasztható változata. ezt persze én nem gondolom, csak megpróbáltam a te gondolkodásodat visszafordítani.
A kereszténység a zsidó hitben gyökerezik fejlődött ki, annak egy újabb fejlődési foka. Engem ezért érdekel az a momentum, hogy hogyan vált el a kettő és hogy a zsidó vallásfilozófiát mi élteti még ma is.
Van egy növény, aminek a sziklevele hosszú ideig megmarad, konzerválódik.
Sok példáját látni ma is annak, hogy a tudás nem feltétlenül ment meg a legnagyobb baklövéstől sem, ill. a legnagyobb tudatlanságban lévők is felismerhetnek életüket jobbá tevő lehetőségeket.
"igen, mo és környéke a keresztény kultúrkörbe tartozik" - nem újdonság, hanem jó, hogy te is így gondolod. Eszmetársaid ezt szeretik kétségbe vonni.
nincs hiányérzeted? képzeld egy indiainak és egy busmannak sincs. most akkor mi van? ha nem foglalkoztat mélyebben, akkor minek vitázol? nincs ismeretanyagod, csak vak hited. ez nem éppen megfelelő fegyverzet...
igen, mo és környéke a keresztény kultúrkörbe tartozik. ez neked ekkora újdonság? ki mondta valah ennek az ellenkezőjét?
nincs hiányérzeted? képzeld egy indiainak és egy busmannak sincs. most akkor mi van? ha nem foglalkoztat mélyebben, akkor minek vitázol? nincs ismeretanyagod, csak vak hited. ez nem éppen megfelelő fegyverzet...
igen, mo és környéke a keresztény kultúrkörbe tartozik. ez neked ekkora újdonság? ki mondta valah ennek az ellenkezőjét?