Keresés

Részletes keresés

armagnac Creative Commons License 2003.04.14 0 0 28
Pontosítok: a magyar-(leendő)uniós határon:) (Itt van vhol a topikban az idézet...)
2004-től viszont neked tökmind1 lesz, mert EU tag lesz Mo, Schengen arrafelé nincs, ráadásul az írek a munkaerőpiacot is megnyitották, magyarán ott is teljes jogú EU polgár leszel, ha még ott leszel.
Előzmény: csabiman (27)
csabiman Creative Commons License 2003.04.14 0 0 27
Engem eddig sem az útlevélkezelés zavart (mert kb 5-10 mp volt, főleg az utóbbi időben), hanem az, hogy a Non-EU-sorba kellett beállnom, ami bizony sokáig el tudott tartani... Új ablakot nem hiszem, hogy fogunk kapni ("soon-to-be-EU" :)) Az utóbbi időben amúgy erre sem tudok panaszkodni (Dublinban élek, és kb havonta utazom vagy a UK-be vagy Magyarországra), mosolyogva engednek tovább a reptereken, max érdeklődnek, hogy mit csinálok helyi járatokon magyarként...
Előzmény: armagnac (26)
armagnac Creative Commons License 2003.04.14 0 0 26
Bubó doki állítása szerint a (leendő) uniós polgárok is külön elbírálás alá esnek hamarosan.
Előzmény: csabiman (24)
armagnac Creative Commons License 2003.04.14 0 0 25
Na még1x...
Jelen állás szerint, fogalmunk sincs, hogy kik azok az egyének, akiket valamilyen okból kifolyólag kitoloncoltak és bizonyos időre kitiltottak a többi csatlakozó államból, sőt az EU-ból. Természetesen ez fordítva is igaz. Ugyanígy azt sem tudjuk, hogy mely autókat vagy személyeket köröznek a többi állam területén. Így tehát, tartózkodhat vki legálisan 1 kivételével az összes többi csatlakozni vágyó országban (ill. 2004-től csatlakozott országban) úgy, hogy 1-ből kitiltották. Ha megszűnik a határátlépéskori ellenőrzés, akkor minden további nélkül átmehet - persze illegálisan - abba az államba, ahonnan 1x már kidobták. (Mondjuk egy ukrán feketemunkás végtelenszer eljátszhatja, hogy Szlovákián keresztül visszajön.)
Ezeket a problémás eseteket a skandináv útlevélunió, a schengeni egyezmény és a brit egyezmények (valamint korábban a benelux szerződések) kiküszöbölték. Ehhez hosszú évek jogi és technikai munkája kellett. (Schengen esetében 10 év.)
Jelenleg a visegrádiak/csatlakozók között nincsenek meg a hasonló feltételek, azok megteremtése időbe telik és költségekkel jár. Mivel mindannyian arra hajtunk, hogy a schengeni rendszerhez csatlakozzunk, azért értelme sincs további költségekkel járó adatbázisokat és hálózatokat létrehozni, továbbá multilaterális egyezményeket kötögetni azért, hogy aztán néhány hónap múlva kidobhassuk a munka gyümölcsét. Ezek nélkül pedig jelentős biztonsági kockázattal járna az ellenőrzés megszüntetése.
Előzmény: dr_bubo (23)
csabiman Creative Commons License 2003.04.14 0 0 24
Jó ötlet!

A brit - ír példa nem tökéletes, mert bár közúton már alig ellenőriznek, azért a repülő-és kompjáratokat min. az egyik országban lecsekkolják. De tényleg igaz, hogy a reptereken is van külön ablak a Non-EU (na igen, pl mi), EU (schengeni országok, kivéve pl Kanári-szigetek), és UK + Man-sziget + Channel-szigetek polgárai számára... tehát külön elbírálás alá esnek a szigetországiak.

Előzmény: dr_bubo (-)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 23

Ismetlem: en nem a Schengeni egyezmenyrol beszeltem hanem egy Visegradi Schengenrol, ahol nincs ellenorzes.

Legkesobb 2007-ig ugyis odakerulunk (csatlakozastol szamitott 2 es fel ev).

semmi kulonbseget nem latok Irorszag-Anglia egyedi schengene es egy esetleges Magyar-Szlovak (vagy magyar Szloven) schengen kozott.

Előzmény: armagnac (22)
armagnac Creative Commons License 2003.04.14 0 0 22
Elolvastad, amit idéztem? Abban volt ugyanis a lényeg. Hogy egyáltalán mi az a schengeni határ- és idegenrendészet, mire épül, és vajon miért tarott 10 évig felállítani.
Előzmény: dr_bubo (11)
armagnac Creative Commons License 2003.04.14 0 0 21
De azért adhatnál egy linket, mert érdekel:)
Előzmény: dr_bubo (18)
armagnac Creative Commons License 2003.04.14 0 0 20
Ez elég hiányos infó a teljes képhez és csak töredéke annak, ami a schengeni feladatokhoz tartozik. (Lásd: rendszámtáblák, külföldiek, stb.)
Előzmény: dr_bubo (18)
White Falcon Creative Commons License 2003.04.14 0 0 19
Mindkettő igaz.Ha az EU-n belül rutinellenőrzést kap,bárhol lefogják,azon kívül viszont valóban nem tehetnek ellene semmit.Szvsz a szlovákok nem lennének partnerek,elég megnézni,most is mennyit váratnak mindenkit Komáromnál.Jelenleg az EU-val szemben könnyítettek a határátlépésen,a többi magánmegállapodás lenne,de keresztülvihetősége nehéz.
Előzmény: dr_bubo (15)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 18

Most olvastam a korridoron:

Csutortoktol unios/leendo unios orszagba utazaskor a hataron csak megnezik a fotod azonos e veled es engdnek, nem pecsetelnek, nem neznek adatbazist.
www.korridor.hu : "csutortoktol egyszerubb hataratkeles"

Akkormost a bunozot hogyan tudjak kiszurni?
Ez is engem igazol.
Bubo

Előzmény: dr_bubo (17)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 17

Nem meggyozo a peldad.

ugyanis ha csatlakozunk Schengenhez (2006), akkor a Szlovak Magyar viszonylatban a bunozoket nem a hataron fogjak majd meg (hiszen az megszunik), hanem eseti igazoltatas alapjan.
Tehat egy szlovak bunozo Magyarorszagra siman atjohet majd. Tehat ha most megnyilna a hatar Szlovakia es Mo kozott ugyanez lenne a helyzet. Nem ertem Schengen ebben miben lenne elorebb? Az csak a nem EU orszag-EU orszag szinjen fontos.tehat ha 2004 majus 1-en megnyilna a hatar , ugyanaz a helyzet allna elo mint az igazi Schengen eseteben. Ugyanis 2006-tol nem a magyar-szlovak hataron lesz a szamitogepes adatbazis, hanem pl. a szlovak-ukran vagy magyar-roman hataron.
Erted?

Előzmény: armagnac (16)
armagnac Creative Commons License 2003.04.14 0 0 16
A Szlovak es Lengyel informatikai rendszer ugyanugy nem felel meg, mint a Magyar, tehat tokmindegy hogy van e ellenorzes a Magyar Szlovak hataron vagy nincs (2004 majus 1 utan)
Nehéz eset vagy:) Éppen azért nem tökmindegy, mert nem felel meg. Önmagában ugyanis mindegyik megállja a helyét. Mindegyik ország saját ellenőrzése relatíve színvonalas, de nincs közös adatbázis, nincs közös jogszabályi háttér, nincs még kész a határeltörléshez szükséges mélységi ellenőrzés rendszere. Pl. nincsenek benne a lengyel bűnözők/ellopott autók/stb a magyar adatbázisban (az EU-sok sincsenek) és a magyarok sem a lengyelben. Magyarán a bűnözők paradicsoma lenne ez a boldog határnyitogatás.

WF példája alapján: ha vki Grácban/Krakkóban elkövet egy betörést, Zalaegerszegen észre sem fogják venni az illetőt, amíg nem adnak ki ellene nemzetközi körözést. Ugyanis nincs közös adb.

Előzmény: dr_bubo (14)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 15
--------
Elvileg most is így működik,ha valaki pl. Graz betör valahová,biztonsági okokból mindenhol kereshetik,legalábbis ha valahol előkerül az EU-n belül kötelesek feltartóztatni.A kiadatás más kérdés.Pl. Franciaország a köztársasági elnök különengedélye nélkül senkit nem szolgáltat ki egy olyan országnak,ahol van érvényes halálbüntetés.1997-ben tagadták meg pl. az USA-nak,hogy egy akkor 20 éve,a fél világon keresztül üldözött gyilkost kiadjanak nekik,végül tavaly mégis megtörtént,de csak életfogytiglan mellett.A szabad mozgás alapjog,de természetesen van rutinellenőrzés(én is átestem Passaunál).Elvileg az IM az előző ciklusban már megteremtette annak lehetőségét,hogy már az EU-ba való belépés előtt kiszűrjenek
-------

Ezzel csak engem erositettel meg. Ha valaki betor Grazba, nem szunik meg Ausztria es Nemetorszag es Olaszorszag kozott a Schengeni hatar. Hanem ha ellenorzik pl. uton valahova , akkor bukik meg, nem a hataron
Bubo

Előzmény: White Falcon (13)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 14
>A határellenőrzésünk lehet, hogy megfelel, az >informatikai hátterünk viszont nem, nincs közös >adatbázisunk és csak most kezdődik a mélységi >ellenőrzés. Többször nem mondom el:)

Meg mindig nem erted.

A Szlovak es Lengyel informatikai rendszer ugyanugy nem felel meg, mint a Magyar, tehat tokmindegy hogy van e ellenorzes a Magyar Szlovak hataron vagy nincs (2004 majus 1 utan)

Minosegileg azonos hatarellenorzesu EUs tagallamok kozotti megallapodasrol beszeltem.

Egyebkent a beollozott linkek regiek, azt irjak le hogy NEM EU TAG Magyarorszagrol hogyan kell Schengeni orszagba utazni es meddig lehet ott lenni.

Ha Mo az EU tagja lesz, nem munkavallalasi cellal barmelyik EU orszagba oda megy ahova akarsz es addig amig akarsz.
Ez ervenyes lesz Scengeni orszagra is es nem Schengenire is (pl. Szlovakia)

White Falcon Creative Commons License 2003.04.14 0 0 13
Elvileg most is így működik,ha valaki pl. Graz betör valahová,biztonsági okokból mindenhol kereshetik,legalábbis ha valahol előkerül az EU-n belül kötelesek feltartóztatni.A kiadatás más kérdés.Pl. Franciaország a köztársasági elnök különengedélye nélkül senkit nem szolgáltat ki egy olyan országnak,ahol van érvényes halálbüntetés.1997-ben tagadták meg pl. az USA-nak,hogy egy akkor 20 éve,a fél világon keresztül üldözött gyilkost kiadjanak nekik,végül tavaly mégis megtörtént,de csak életfogytiglan mellett.A szabad mozgás alapjog,de természetesen van rutinellenőrzés(én is átestem Passaunál).Elvileg az IM az előző ciklusban már megteremtette annak lehetőségét,hogy már az EU-ba való belépés előtt kiszűrjenek mindenkit,akik ott vagy máshol már keresnek.Arról nem tudok nyilatkozni,hogyan működik a gyakorlatban.
Előzmény: armagnac (9)
armagnac Creative Commons License 2003.04.14 0 0 12
A határellenőrzésünk lehet, hogy megfelel, az informatikai hátterünk viszont nem, nincs közös adatbázisunk és csak most kezdődik a mélységi ellenőrzés. Többször nem mondom el:)
Egyébként a személyi igazolvánnyal történő határátlépésben lenne perspektíva, csak éppen a magyar a legkönnyebben hamisítható személyi (mármint a régi, ami még vagy 20 évig "szolgálatban" lesz). Úgyhogy csak Szlovénia fogadja el a régit, Svájc és Horvátország az újat, továbbá egyoldalúan elfogadjuk az olaszt.
Előzmény: dr_bubo (10)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 11
>Bubó doki, kerestem neked 2 linket, bemásolom a >lényeget, aztán döntsd el magad, hogy mi >teljesült ebből nálunk. De legközelebb tessék >önállóan dolgozni!:)

>http://eip.szabinet.hu/html/egyeb/schengen.html
>http://www.pmkik.hu/world/pmkikweb.nsf/601f2508dd>c6eed0c1256ac50067d481/56eb4bd13adff539c1256b0400>27692a?OpenDocument

Masrol beszelunk. Amirol irsz az a 2006-2007-tol ervenyes Schengeni egyezmeny. En egy "kis Schengen"-rol beszeltem 2004 majus 1-vel.
Bubo

Előzmény: armagnac (8)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 10

A miniszterium es a hatarorseg meg azt mondja hogy a hatarellenorzesunk mar megfelel a Schengeni normaknak.

De ha nem felelne meg, ketlem, hogy a Szlovak, vagy Szloven vagy Lengyel mas/jobb lenne.
Nincs nagy kulonbseg ezen orszagok hatarellenorzese kozott.

Ausztriabol befele: nehogymar ha valaki bejutott egy EUs Schengeni orszagba az Magyarorszagon nemkivanatos szemely lehet, vagy nem johetne be amugyis... ( nem a mostani hanem az EUs allapotol van szo (2004 majus 1))

Előzmény: armagnac (9)
armagnac Creative Commons License 2003.04.14 0 0 9
+1 dolog: a mélységi idegenrendészeti ellenőrzéssel még csak most ismerkedik a határőrség, se eszköz, se ember nincs a schengeni kritériumok teljesítésére. A dolog egyébként fordítva is igaz, mivel az általunk már regisztrált nemkívánatos egyéneknek az EU-ból sem kellene beutazniuk.
Előzmény: armagnac (8)
armagnac Creative Commons License 2003.04.14 0 0 8
Bubó doki, kerestem neked 2 linket, bemásolom a lényeget, aztán döntsd el magad, hogy mi teljesült ebből nálunk. De legközelebb tessék önállóan dolgozni!:)

http://eip.szabinet.hu/html/egyeb/schengen.html
http://www.pmkik.hu/world/pmkikweb.nsf/601f2508ddc6eed0c1256ac50067d481/56eb4bd13adff539c1256b040027692a?OpenDocument

A schengeni rendszer alapját egy számítógépes adatbázis képezi. Ez tárol minden adatot, nyílvántartja a a körözött bűnözőket, a lopott gépkocsikat, a vízumköteles államokat, az összes lényeges adatot, ami segít megelőzni, hogy illetéktelen személyek beléphessenek az Unió területére, és segítségére van a rendőrségnek, hogy hatékonyabban végezhesse a munkáját. A bizalom az egyezmény tagországainak állampolgárai iránt és a belső mozgás szabadsága biztonságot jelent mind az ott élő, mind az ideiglenes tartózkodó állampolgárok számára.

Előzmény: dr_bubo (6)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 7
>ON: félek, hogy ezek a "baráti" visegrádi >országok az utolsó pillanatig el fogják húzni a >határok megszűntetését:-(

Szlovákok: lehet. Lengyel, Cseh, Szlovén: szerintem simán belemennének.
Lettről, Észtről nem is beszélve.
Ha meg ezek mind belemennek, előbb utóbb ráállnának a Szlovákok is

Előzmény: Tájékoztató Iroda (5)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 6

>Nincsenek meg a feltételei. A schengeni >egyezményhez sem azért csatlakozunk később, mert >nem szeretnek minket. (A skandináv, a brit és a >benelux egyezmények is több évtizedesek és >hosszú előkészítő munka előzte meg őket.)

Miért nem? Ha valaki Magyarországra utazik pl. Romániából, máshogy ellenőrzik, mintha Szlovákiába utazna közvetlenül?

2004 május 1 után a határpolitika a két országban azonos lesz. Mégis mi az akadálya?
Shengeni országba meg mindkettőből ugyanúgy igazoltatás marad 2006-ig.

Tájékoztató Iroda Creative Commons License 2003.04.14 0 0 5
"Magyar-Lengyel viszonylat:" "Ha magyarból Lengyelbe repülsz, arra értettem"

De kár! Már azt hittem, hogy átaludtam az új közös lengyel-magyar határt. No nem baj, majd beEUzunk egyet a fránya tótjának:-)

ON: félek, hogy ezek a "baráti" visegrádi országok az utolsó pillanatig el fogják húzni a határok megszűntetését:-(

Előzmény: dr_bubo (1)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 4

Szerintem értelmetlen 2004 május 1 után a határ Szlovákia és Mo között. Az ellenőrzés megszüntetése csak segítené a határon túli magyarokat. Kérdés a Szlovákok belemennek e, de 2006-ban muszály belemenni, miért ne lehetne most. Nem látom semmilyen nem jogi akadályát, jogit nem tudom.
Érdekes lehet a Cseh-Szlovák határ, vajon megnyitnák e...

egy visszatartó lehet: a határőrök állása, ugyanis így 2 évig még biztos a munkájuk.

Az Ausztriából befelé Magyarországra történő utazást pedig teljesen értelmetlen ellenőrizni.Ahogy pl. németből Budapestre repülésnél is.
( 2004 május 1 után)

Előzmény: bukker (3)
bukker Creative Commons License 2003.04.14 0 0 3
"Repülővel is lehet utazni..."

Bámulatos, hol tart már a tudomány! Mondd el mégegyszer, hogyan lehet birkavesével földrengést megelőzni! ;-)

Amúgy a témához: nem hiszem, hogy erre a pár évre egy ilyen demo schengen létrejönne a frissen csatlakozó országok között, bár lehet, hogy hasznos dolog lenne (főpróba jelleggel).

Előzmény: dr_bubo (1)
armagnac Creative Commons License 2003.04.14 0 0 2
Nincsenek meg a feltételei. A schengeni egyezményhez sem azért csatlakozunk később, mert nem szeretnek minket. (A skandináv, a brit és a benelux egyezmények is több évtizedesek és hosszú előkészítő munka előzte meg őket.)
Előzmény: dr_bubo (-)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 1

Magyar-Lengyel viszonylat:
Innen látszik a Magyar az magyar.
:)

Repülővel is lehet utazni...

Ha magyarból Lengyelbe repülsz, arra értettem

Ahogy most is ha Frankfurtból repülsz Madridba, leszállsz Madridba, felveszed a csomagod és kisétálsz. Sehol VÁM, határellenőr.

Előzmény: bukker (0)
bukker Creative Commons License 2003.04.14 0 0 0
"Magyar-Lengyel viszonylatban"

Lehet hogy nekem hiányosak a földrajzi ismereteim? ;-)

Előzmény: dr_bubo (-)
dr_bubo Creative Commons License 2003.04.14 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

érdekes témat vetek fel:

Mivel a csatlakozás után a csatlakozó 10 ország nem lép be még a Schengeni egyezménybe (ez 2006 októberére várható), így akár pl. Szlovákiából, akár Magyarországról utazunk mostani EUs országba, igazoltatás lesz a határátkelőn. Ezért viszont a Magyar-Szlovák, illetve a Magyar-Lengyel és Szlovák-Lengyel (valamint Szlovén) viszonylatban értelmetlen lesz a határellenőrzés.(és Cseh)

Jó példa erre Anglia és Írország akik nem tagjai a Schengeni egyezménynek de közöttük nincs ellenőrzés.
2004 május 1 után a magyar-szlovák határon is lehetne ilyen kis-schengent csinálni, hiszen mindegy hogy Szlovákiába vagyunk vagy magyarországon, ha Schengeni országba utazunk, minkettőnél igazoltatás van.
Másik: Ausztriából Magyarországra is értelmetlen lesz igazoltatni, hiszen az Schengeni országból befele jövet.
Van e ilyen kis schengen létrehozásának EU és nemzetközi jogi lehetősége?
Köszönettel
Józsi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!