A csatornarendszer eldugulása nagyon sok kellemetlenséggel jár. Sokan a dugulás elhárítását házilag próbálják megoldani, amikor ez sikertelennek bizonyul, akkor a megfelelő szakember felkutatása a következő akadály. Honnan kerítsünk valakit, akinek precíz munkavégzésében és szakértelmében is bízhatunk, főleg a lehető legalkalmatlanabb időpontban? Ha ez sikerül is, a legtöbben a probléma elhárításával járó kényelmetlenségek és problémák miatt is azonnal aggódni kezdenek. A szétbontott fürdőszoba látványának vizualizálása csak növeli a pánikot.
Én most fejeztem be. Vettem 8 cm vastag XPS lapot, két oldalára drywit háló (az alsó részre két réteget tettem), flexibilis csemperagasztóval.
Ez gyakorlatilag ugyanaz lett, mint egy építőlemez (leszámítva, hogy azon csak 1-1 réteg háló van, és kis méretben /120*60) 5cm vastag a maximum), de kijött 2700 forintból 8000 helyett. A lap teljesen merev lett a hálónak köszönhetően (a boltban azt mondták, hogy egy 5 cm vastag XPS lap kb 500 kg-ot bír el, ha a két végén van feltámasztva, szóval a 8 cm vastag tuti elég).
Ez lett a mosdó alapja.
125 cm*34 cm *8 cm a méret (ez a másik ok, amiért nem kész építőlemezt vettem, mivel az csak 120 cm hosszú), a két oldalán, és a hátsó részen van alátámasztva, 5*5-ös szögvassal, amit csavarokkal rögzítettem a falhoz.
A lapból kivágtam a lefolyó és a csaptelep helyét, ezután betettem a helyére, és Insta Stickkel (olyan, mint a purfix hab, csak nem tágul annyira, gyakorlatilag mindent mindenhez ragaszt, ha por és zsírmentes a felület) rögzítettem.
Ez után csempézés, fugázás, és a tetejére a mosdó.
Fürdőszoba mosdó építés építő lemez, ytong felhasználásával. Még kis alapterületű fürdőszobába is érdemes épített mosdó pultot készíteni! Ma már nem luxus, már ami az árát illeti, de a kinézete igazi enteriőr turbó a fürdőszobának! Weboldalunkon mosdó ötleteket szerezhet! http://burkolasweb.hu/furdoszoba-mosdo-epites.html
Üreg legyen elegendő nagyságú, inkább készíts kartonból egy sablont ha bizonytalan vagy.
Csempézett pulton lesz a keramia mosdó, mi itt a gond, gondolom vízszintesre tervezed a pultot.
Fúga szilikon mindegy, nem kell túl dramatizálni. Nekem egy konyhai pult van bevágva még a szilikont is kihagytam. Nem fog ott úszni a víztől.
Én kagyló nélkül zsaluznám be vasat mindenképp tegyél bele de ne túl vastagot nem parkolóházat építesz. Valami játékának kell lennie a mosdóna, majd a csempézés után mikor beállítod fix helye lesz. A szifon és a bekötő csövek rögzítik a fúga vagy szilikon meg bont6tatlanná teszik.
Néhány gyakorlati kérdésem lenne. A mosdó mennyire lógjon ki a pult síkjából felfelé? Mi legyen a kagyló és a pult között, szilikon? Ha betonból öntöm ki akkor a kagylóval együtt bezsaluzom, vasalom aztán rá a betont?
Látom le vagy lassulva, tehénmustra a felvételnél vam amikor jelentkezik valaki az állásra, nem a feleségedre hanem az ügyintéző csajra vonatkozott. Fenti szót plagizáltam Rácz Zsuzsa terézanyu c. könyvéből v, a Petőfi adón hallható rádiójátékából. A könyvat nem tudtam végigolvasni csak a rj. ból hallgattam részeket. De ez a VV. v.a BB. Nem a tudás hanem a többi számít, leírja feketén fehéren.
Az nekem nagyon messze van.(sajnos)Tegnap volt nálam a kivitelező,ő monta,hogy milyen lemez(de elfelejtettem a nevét).Kétféle variációt mondott,egy drágábbat és egy olcsóbbat.Majd kiderül a napokban,mert időszerűvé válik a dolog.(hálistennek)
Túllennék már ezen az egészen.
Engem legfőképpen az zavar a dologban, hogy a "szakemberek" bambán néztek csak rám... Szerintem kapásból el kellett volna nekik mondani 2-3 lehetőséget, előny/hátrány, ár, és lehetett volna választani... Én így képzeltem. De ha ezt nem tudják, akkor az sem biztos, hogy a szakma többi "mesterfogását" olyan jól ismerik :-(( Na mindegy. Remélem, azért más helyekre a lakásban oda való anyagokat tettek, a megfelelő technikával...
Udv!
Az ecseri uti metronal van egy 1000 m2-es furdoszoba szalon.Mar elfelejtettem a nevet. Ott lattam a mult evben kimondottan ilyen beepitesekhez valo epitolemezeket. Draga, de egyszeru hasznalni. KB 5 cm vastag muanyag hab mindket oldalan burkolhato reteggel ellatva. Meglepoen massziv, nagyon konnyu es furesszel meretre vaghato. Kulonbozo meretu tablakban aruljak. Sajna mar ennek sem tudom a nevet nincs meg a prosi.
Nálam konyhapult készül hasonló elven,itt az alapötlet vékony beton lett volna,de a kivitelező azt mondta,hogy egyszerűbb mobilizálhatóbb anyagból készíteni.Ő ún építőlemezt emlegetett,én ezalatt a cementit lapot gondolom.Mindenesetre ha kiderül,hogy mi ez,akkor beírom ide okulásképp:-))Ezeket több rétegben teszi egymásra és erre csempéz rá.Asszem.Ő a szakember:-))
Micsoda perverz gondolato! Én nős vagyok! Ja hogy a főnökei?! ;-)))
Egyébként utolső gondolatként én is arra gondoltam, hogy némi kis fémmel megerősített vékony betonlapot lehetne rá önteni... De mivel tényleg nem férnénk el tőle rendesen, elvetettem az egész pultos dolgot. Bár ár/tárolófelület arányban még mindig ez lenne a legkedvezőbb szerintem...
Ytongból kirakni a pultot erős mutatvány mivel az ajla durva marad a híg beton meg sima. Specko fa alkalmas, holnap megyyek a Praktikerbe megnézem mi az ábra, kellően impregnált esetében nem lehet gond. Nálam egy polcot húztam egy 4 cm vastag konyhapultból arra ragasztottaák fel a dekorcsíkot meg becsempézte a mester körbe. 3 már laza egy kis sziloplasztot be kell injektálnom oda csak nem fűlik a fogan a melóhoz. Szomszéd asszony lekoppintotta az 5letet ott a szaki egy lécet vizszintezett a falra majd az oldalára szögelt egy másikat majd felöntötte betonnal 2 szál vasat dobott bele. Hibátlan tuti biztos munka, csempe ragadt rá. Nem tartott sokkal tovább mint amit én betiplizte levágtam a pultot. Ki mivel tud dolgozni.
Igen, én is valami betonszerkezetes dologra gondoltam először, mert a fától félnék: biztosan szétesik néhány éven belül, mert eléggé "pancsolósak" vagyunk ;-)) Meg hát Ytong lapokból vagy mikből is biztosan ki lehetne rakni... Hát ez az, csak akarni kellene, meg egy kicsit gondolkodni rajta. Sőt, egy olyan cégnek, aki már vagy a 10. társasházat húzza fel, szerintem kapásból mondani kellene a műszaki megoldásokat, meg egy körülbelüli árat...
Na mindegy, végül lebeszéltük magunkat róla (6m2 a fürdő, nem akarjuk túlzsúfolni)
Hozzátartozik egyébként a dologhoz, hogy a kapcsolattartó lányka (az egész cégnél egy huszonéves lány van, aki szóbaáll az emberrel: a többiek, a szakemberek meg a vezetők nem érnek rá ilyenekkel foglalkozni...) a múltkor sem tudta, hogy mi az a szalagparketta, meg most sem... Azért ez durva. Nekem kellett már 2x elmagyaráznom neki, hogy miben különbözik a laminálttól :-((
Több megoldás is szóba jöhet, a legegyszerűbb az Ytongra egy konyhai pultot tenni és azt kivágni a mosdót meg sziloplasztozni.
Csempézett tetőnél már ,más a helyzet, az alapnak masszívnak kell lenni, de lehet kapni talán barkácsáruházba megfelelő ilyen célra gyártott faelemet is.
Célszerű bezsaluzni és a mosdó helyét kihagyva felönteni a megfelelő betonnal, vékony háló erősítéssel. Egy építkezésnél ez nem nagy ügy, ja persze csinálni kell.
Jó tanács, bármit de tényleg bármit csináltatsz előtte alaposan járd körül a témát. Leutobbi eset a Geberit (rejtett WC tartály) sezrkezetet se a vizes se a burkoló nem tudta hogy az amit vettem azt nem gipszkartonal kell bevonni hanem beépíteni a falban. Nálam egy üreg van a kémények miatt így pont beillik és a fal is szintbe lesz. Be kell falazni, töményen. Az eladótól a szaküzletben tudtam meg. Van gipszkartonozható is de az más szerkezetű. Szóval a szakemberek ismeretei nem nagyon naprakészek hogy finom legyek.
Hello, nekünk is beépített, csempézett mosdópultunk van újépítésűben, nem tudom, mi a pultja, az oldala tuti Ytong, nagyon szépen megcsinálták.
A színezett falra nekünk 400+áfa + nm-árat mondtak, végül nem kértük. (kb 200 nm-ről lett volna szó)
Fehéren tökéletes állapotban átadták a falakat, aztán bementünk egy festékkeverőshöz (vagy hogyismondják) és megvettük a szükséges mennyiséget 30.000 Ft-ért és a férjem 2 nap alatt hengerrel kifestette a lakást (dec 24 és 26 között:))))
Aha, ha megtehetném, az jó lenne: de mi egy új társasházban veszünk lakást, ezért nem tudjuk kidobni vagy lecserélni a mindenféle szakembereket :-(((
Egyébként szívesen megtenném... Most pl. azt találták ki, hogy ha nem fehér falat kérek, hanem színeset, akkor az +600Ft/m2. Ez egy kicsit durva... Megkérdeztem egy festőt, azt mondta, hogy max. 200Ft/m2-ig reális a dolog, afölött átb*szás. Na mindegy... Belenyúltam :-(