Keresés

Részletes keresés

Muity Mijo Creative Commons License 2004.06.17 0 0 1

Szóltam én már erről, de most, hogy Uniós tagország lettünk, még inkább képtelen vagyok felfogni és megemészteni, milyen ok miatt alkalmaz/alkalmazhat egy állami szolgáltató mamutcég diszkriminációt, jogi személy és magánszemély között!??

Nincs itt másról szó, mint a levélküldeményről.
A "sima", felbélyegzett és macera nélkül útjára bocsátott levél, valamint az "ajánlott küldemény" közötti különbségről.

Kerekítsünk durván: ha egy kommersz bedobós levél díja, mondjuk 50 forint, akkor egy ajánlott levélé 150, azaz háromszoros a különbség közöttük.
Az egyszerű levéllel nem sokat vacakol a posta, levélkézbesítője útján kiviszi a címzetthez, és annak levélszekrényébe dobja. Felelőség egy deka se, a címzett vagy megkapja, vagy sem!

Mi van az ajánlott küldeménnyel?

Nos, ha a címzett jogi személy, akkor azt a levélkézbesítőnek kézbe kell adnia a címzettnek, vagy ha erre nincs módja, akkor értesítő révén szerez a címzett tudomást, és beballag az illetékes postahivatalba átvenni azt. Elvileg garantált a kézhezszállítás.

Hanem mi a helyzet, ha magánszemély az ajánlott levél címzettje?

Nos, ha a levélkézbesítő figyelmes, és netán az adott címen találja a címzettet, akkor van olyan kedves, hogy kézbesíti azt, még alá is íratja annak átvételét.
De ha nem találkozik a címzettel, akkor az ajánlott levél a levélkézbesítő kezében innentől közönséges levélküldeménnyé vedlik át, mely sorsa azzal megegyezővé válik, azaz laza csuklómozdulattal ládába dobja azt :(!!!

Tehát, a magánszemélynek címzett ajánlott levélküldemény nem élvez semmiféle elsőbbséget a közönséges levéllel szemben, csupán a háromszoros díjszabás a különbség közöttük!
Magyarán a magyar államot képviselő magyar posta, gátlástalan rendszerességgel meglopja állampolgárait, illetve hát azokat az ügyfeleit, kik ezt a szolgáltatást igenybe veszik tőlük!

Hogy az illetékes ombudsmannak, és a fogyasztóvédelem legfelsőbb fórumainak mi a véleménye minderről, még nem tudom, de rövidesen kísérletet teszek állásfoglalásra bírni őket.
Amit természetesen majdan megosztok a nagy nyilvánossággal.

Mijo

Előzmény: Mijo (0)
Mijo Creative Commons License 2004.03.08 0 0 0

"Emeli tarifáit a Posta

március 8. 11:57
[Index]

A Magyar Posta Rt. közel tarifaváltoztatást kezdeményezett. Mivel a Magyar Posta Rt. költségvetési támogatásban nem részesül, a javaslatot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megalapozottnak ítélte, és a Pénzügyminisztérium egyetértésével az áremelés átlagos mértékét tíz százalékban maximálta.
Az áremelkedés éves mértéke - tekintettel a márciusi hatálybelépésre - 8,3 százalék. A tarifaemelés inflációra gyakorolt hatása éves szinten 0,16 százalék.

Az árváltozást ebben az évben további hatósági árnövekedés nem követi. A tarifaemeléssel egy időben a helyi és távolsági levelek tarifája egységessé válik. A tarifaegységesítés következtében egyes esetekben az átlagot meghaladó mértékű tarifaváltozás várható, amelyet ellensúlyozandó, a szolgáltató új súlykategóriát vezet be (egyéb levél ötven grammig). Az újonnan létrehozott kategóriába tartozó küldemények tarifaszintje a tavalyi ár alatt marad.

Ezzel egyidejűleg új szolgáltatásként jelenik meg a Magyar Posta Rt. levélportfoliójában az "elsőbbségi küldemény", amelynek bevezetése kiváltja az expressz szolgáltatást is a levélforgalomban. Ennek köszönhetően az eddigi 340-370 forint díjú szolgáltatást az ügyfelek 90—160 forint áron vehetik igénybe, közel hasonló színvonal mellet."

Mijo Creative Commons License 2003.04.04 0 0 topiknyitó

Köszöntöm a bajai főposta új vezetőjét, Gieszinger István urat hivatalbalépése alkalmából!

Egyúttal kifejezem abbéli reményemet, hogy az eddigi őskövületi vezetői módszereket végre valahára felváltja egy, a modern kor szellemében gondolkodó vezetői hozzáállás. Ennek a váltásnak már réges régen meg kellett volna történnie :(.

Kedves István, a forradalmi változásokhoz, kitartó munkát kívánok :)!

Muity Mijo
Baja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!