Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2005.12.30 0 0 18

 

Szegény Máté barátom jóhiszemű amerikaiként azt hitte három éve, amikor karambolos autóját együtt elvittük a "barátilag" ajánlott híres (ma már tudom, hogy hírhedt az inkább) sükösdi "mesterhez" "javításra", hogy azt ilyenkor tele tankkal szokás leadni.

Szegénykémnek akkor esett le az álla (először), amikor a több százezer forint számla nélküli leperkálása után elhoztuk az autót, és abból Sükösd és Érsekcsanád között kifogyott az üzemanyag. Talán, ha két deci volt induláskor a 65 literes tankban :(!!! Visszatértünkkor "természetesen" már hűlt helyét találtuk a felelősnek.

 

Utólag bevallva hatalmasat hibáztam, amikor legközelebb összefutottam a brigantival, és a társaságomban lévő jó barátomat nem akarván kínos helyzetbe hozni, mégsem "tettem illő módon helyre" azon nyomban az aljadék tolvajt.

 

Másodszor akkor esett le, amikor utólag felszínre került miféle nyikhaj taknyolást végzett a mocsadék, ekkor már csupán Máté nyomatékos kérésének tettem eleget (mondván "nem érdemes egy ilyen szarházi miatt bajt hozni saját fejünkre"), amikor eltekintettem a mifelénk ilyenkor kézenfekvő következmények gyakorlásától.

 

De lám, mint hallik, ez a "jóember" nem sokat változott (miért is tette volna, ha - mint hírlik, extra megbízásokkal - így is dől a lóvé), ismét szedi áldozatait. Teszi, míg emberére nem akad. Állítólag ez a pillanat vészesen közeledik ...

 

 

Mijo Creative Commons License 2003.08.12 0 0 17

"Tovább reklamálhatunk vásárlás után

MTI 2003. augusztus 12., kedd 14:58

Fél év helyett két évig élhetnek a vásárlók reklamációs jogukkal, ha kifogásolnivalót találnak a termékeken. A hibát nem csak haladéktalanul, hanem két hónapon belül lehet jelezni. A fogyasztóvédelmi szabályok szeptembertől változnak.

Változnak szeptembertől a termékek minőségi reklamációjának szabályai, fél év helyett két évig élhetnek ezzel a jogukkal a vásárlók, ha kifogásolni valót találnak a termékeken - ismertette Huszay Gábor, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója. A hibát az eddigiektől eltérően nemcsak haladéktalanul, hanem két hónapon belül is lehet majd jelezni.

Az első féléves időszakban a kereskedő kötelessége lesz bizonyítani a reklamáció alaptalanságát, ezt követően a vevőt terheli a bizonyítás kötelessége - húzta alá a főigazgató. Szakvéleményért a vizsgálati díjat megelőlegezve a vásárlók továbbra is fordulhatnak a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez. Ez a vélemény viszont - az utóbbi évek gyakorlatához hasonlóan - nem lesz kötelező a kereskedő és a vevő vitájának eldöntésében. Ebben a bíróság dönthet.

Jogos kérelemnél javítanak, vagy cserélnek

"A tervek szerint a vevők fordulhatnak majd szakvéleményért más akkreditált intézményhez, szakértőhöz is" - mondta a főigazgató. Jogos reklamáció esetén eddig a vevő választhatott a kijavítás, a csere, az árleszállítás vagy a vételár visszafizetése között. Ez is változik szeptembertől: elsősorban a 15 napon belüli kijavítás lesz az eladó kötelessége, ha ez nem lehetséges, akkor a csere. Ezt követheti csak az árleszállítás vagy a visszafizetés.

Még marad az egyéves kötelező garancia

A főigazgató aláhúzta, az európai uniós jogharmonizációval együtt a garancia szabályai is változnak majd. A jogszabályváltozás előkészítése során - amely most tárcaegyeztetésen van - a magyarországi szokásokat is figyelembe vették. "Ennek alapján célszerűnek látszott, hogy a tartós fogyasztási cikkeknél néhány évig még fennmaradjon az egyéves kötelező garancia" - mondta Huszay Gábor.

Az európai uniós országokban ilyen kötelező garancia nincs, a gyártók, kereskedők a piaci részesedés növelése érdekében enélkül is túllicitálják egymást a garanciavállalási időben, feltételekben. Az FvF élelmiszer és vegyi laborja után a mechanikai, a villamos és a gyermekjáték ellenőrző laboratóriumot is akkreditálták.

Vámvizsgálatnál szűrik a veszélyes termékeket

Újdonság, hogy a vám- és pénzügyőrséggel együttműködve már a vámvizsgálatnál igyekeznek kiszűrni a nem EU-s országból érkező termékek közül azokat, amelyek a fogyasztókra veszélyesek. Az ellenőrzések hatékonyságát javítja az is, hogy nem csupán a kereskedelmi egységeket keresik fel az ellenőrzések során, hanem már a gyártóknál az importőröknél is számon kérik a termékek megfelelőségét.

Többszázmillió forint bírság

Az első félév során több mint 16 ezer üzletet ellenőriztek, a kifogásolt egységek aránya 50,4 százalék volt, hasonlóan az előző évekhez. A szabálysértési bírság összege meghaladta az 52 millió, a minőségvédelmi bírság összege a 82 millió forintot. A reklámfelügyeleti bírság összege az első félévben csaknem elérte a negyven millió forintot, illetve kiszabtak még 280,5 millió forintnyi fogyasztóvédelmi bírságot is. Az első félévben 14.682 volt a reklamációk száma, és 69 terméket minősítettek veszélyesnek.

A nyári időszakban júniusban és júliusban kiemelt figyelmet fordítottak az idegenforgalmi szolgáltatások, vendéglátóhelyek ellenőrzésére. Összesen 2.706 egységet ellenőriztek június 10. és július 25. között. Ezek közül 61 százalékos volt a kifogásolt egységek aránya. A legtöbb kifogásolt egységet a vendéglátóiparban, illetve az élelmiszerkereskedelemben találták, a kifogásolási arány 69, illetve 60 százalék volt.

A felkeresett üzletek negyedében szabálytalanul készleteket fagyasztottak le, az alapanyagokat helyben fagyasztották. Az ellenőrzött egységek húsz százalékában nem tudták hitelesen bizonyítani az áruk eredetét és hasonló arányban tapasztaltak az ellenőrök mérésügyi szabálytalanságokat.

A mutatványos berendezések ellenőrzése során húsz százalékban találtak szabálytalanságot, kirívó volt, hogy öt berendezést műszaki vizsga nélkül használtak."

Mijo Creative Commons License 2003.05.09 0 0 16

"A paksi igazságért demonstráltak Kalocsán

2003.04.26. szombat, 07:12
Objektív Hírügynökség - Hírös.Index

Figyelemfelhívó demonstrációt szervezett az MDF helyi szervezete pénteken délután Kalocsán. A résztvevők megkérdőjelezték a Paksi Atomerőműben április 11-én történt balesetről szóló nyilatkozatok valóságtartalmát.

A kalocsai sétálóutcán mintegy százan gyűltek össze, hogy korrekt és igaz választ követeljenek a kérdéseikre. A Paksi Atomerőmű 30 kilométeres körzetében élők azt szeretnék tudni, hogy az erőműben április 11-én történt baleset milyen mértékű sugárszennyezést bocsátott a levegőbe. A demonstráción beszédet mondott Farkas Lajos, az MDF helyi szervezetének elnöke és Hunyadi Károly VEF elnök. Mindketten hangsúlyozták, hogy a veszély pártpolitikától függetlenül, mindenkit egyformán fenyeget. A demonstrálók szerint az atomerőmű vezetése nem mondta el a teljes igazságot és akkor hozták nyilvánosságra a baleset tényét, amikor már védekezni sem lehetett a sugárszennyezés ellen. Az ellentmondó és a veszélyt tagadó hírek után az április 25-i Kalocsai Néplapban az erőmű vezetője már azt nyilatkozta, hogy csak kis mennyiségű, de nagy töménységű radioaktív gáz jutott a légtérbe.

Hunyadi Károly az OBJEKTÍV Hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az emberek között félelem uralkodik. Féltik az egészségüket és gyermekeik jövőjét, de még inkább félnek nyilvánosan számon kérni az igazságot, mert tartanak a megtorlástól. A kalocsaiak az erőműtől 12 kilométernyire ablakaikból látják azt a kéményt, amely a szennyezett gázt bocsátotta ki. A demonstrálók a petícióban számon kérik azt az ígéretet is, amelyet az 1982-ben elindított erőmű vezetése tett, hogy a 30 kilométeres körzetben élők ingyen, vagy legalábbis kedvezményes áron kapják majd a villamos energiát. Mai napig azonban ugyanannyit fizetnek ők is az áramért, mint bárki más.

Hunyadi Károly azt is elmondta, hogy úgy tudják, az Erőmű egyik darukezelője sugárterhelést kapott, ami miatt ma is gyógykezelés alatt áll – az igazgató ugyanakkor ezt cáfolta. Az itt lakók tudni vélik, hogy az elmúlt év december 5-én is történt valami a paksi Atomerőműben, amit a szakemberek teljesen elhallgattak a közvélemény elől.

Az emberek úgy gondolják, hogy ha már kénytelenek együtt élni a Paksi Atomerőmű veszélyeivel, legalább gyors, korrekt tájékoztatást és azonnali védelmi intézkedéseket várhassanak el a saját és gyermekeik egészsége és a környezetük védelme érdekében, ha bármi katasztrófa történik a veszélyes üzemben."

Előzmény: Mijo (10)
Mijo Creative Commons License 2003.04.18 0 0 15

"Előzetesben korábbi vezető vámosok

Előzetes letartóztatásba helyeztek két volt magas rangú pénzügyőrt és egy kecskeméti vállalkozót. A Budai Központi Kerületi Bíróság azután döntött erről, hogy az ügyészség több mint 80 millió forintos hűtlen kezeléssel gyanúsítja a Vám- és Pénzügyőrség beruházási hivatalának volt vezetőjét és helyettesét.

A gyanú szerint a közbeszerzési eljárás megkerülésével lehetővé tették, hogy azonos tulajdonosi körbe tartozó cégek nyerjenek el megbízásokat, illetve azt, hogy ingatlanokat a vásárolt értéknél drágábban adjanak el a VPOP-nak. Az ügyletek másfél milliárd forintos kárt okoztak.
Tények 2003. április 18., péntek"
__________________________________________________

Borítékolom, hogy "Miska-király udvarából" kerülnek még fókuszba szép számmal a régi jóságos "batyák" közül, ha elkezdik vehemensebben felgöngyölíteni e berkeket visszamenőlegesen :(. Sokminden megtörténhetett az időnként hófehér uniformisban lovagló deli uralkodása alatt. Környékünk repivadászatai is szép nótáskönyv lehetne, ha dalolni tudnának ...., hányan köszönhették bebetonozottságukat a "volt kedves osztálytársnak" köszönhetően :((!

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.04.18 0 0 14

Milyen érdekes is ez, hogy én, a "mezei" 5 nappal ezelőtt írtam az alábbi észrevételeimet, és csak mára vált országos botránnyá annak a körülménynek napokon át tartó eltitkolása, hogy az eddigi legnagyobb veszélyt jelentő helyzeten esett át a paksi atomerőmű, és érintett területe :(!!!

Illés Zoltán, az Országos Környezetvédeli Bizottság alelnöke nem szokta alaptalanul kérni parlamenti vizsgálóbizottság felállítását ...

Nem is értem, miért bizalmatlan ennek az önmaga polgárjenőségén, és szalacsisanyiságán viháncoló országnak a lakossága, szinte minden hivatalossággal szemben :(!?

Mijo

Előzmény: Mijo (10)
Mijo Creative Commons License 2003.04.17 0 0 13

Ma 1 €=cca 245 HUF, így a 1.509 €=cca 369.700 HUF, ami 370 Ft/kg-os árat jelentene.

Előzmény: Mijo (12)
Mijo Creative Commons License 2003.04.16 0 0 12
AZ EURÓPAI UNIÓ AGRÁRRENDSZERE A GYAKORLATBAN

MÁRTON ANDRÁS
Az állattartás szerepe és rendszere az EU-ban

Sertéshús

Az EU Kína után a világ második legnagyobb sertéshús termelője. Az EU sertésállománya 12,5%-ot, a vágósertés termelése pedig cca. 20%-ot képvisel a világ összállományából, illetve az összes vágósertés kibocsátásából.

A sertéshús közös piaci szervezetének alapvető szabályozását a Tanács 2795175. számú rendelete tartalmazza. A legutolsó módosítás a Tanács 3290/94. számú rendelete. A piaci év július 1-jétől június 30-áig tart.

A sertéshús piaci szervezetének a lényege szintén a külső védelem és az intervenció, mint azt már a tej és a marhahúsnál megismerhettük. Azonban sokkal egyszerűbb. Mondják úgy is, hogy “könnyű típusú szabályozás”, szemben a tej, a marhahús (és a gabona, cukor stb.) “szigorúbban szabályozott” piaci rendtartásokkal.

A piaci szervezetnek három eleme van:

export-import szabályozás,
ár és intervenciós rendszer,
különleges piactámogató intézkedések.
Az export támogatása ez esetben is a világpiaci és az EU belső árak közti különbség miatt szükséges. Termékenként fix összeg és az Unió egész területére egységes. Azért, hogy kézben tarthassák az export visszatérítéseket, az export támogatás csak előzetes, szigorú szabályokhoz kötött export engedélykérelmek benyújtása és annak jóváhagyása, majd a teljesülés igazolása után nyerhető el.
Az ellátáshoz nem szükséges import, hiszen az önellátás 105,4%-os. Mégis fontos része a piaci egyensúly biztosításának az import szabályozása. Egyrészt itt is különféle megállapodások részeként (pl. Európai Megállapodások, Balti és ACP (Asia Caribien Pacific) országokkal kötött kvóták) meghatározzák az import termékek volumenét. Másrészt itt is fenntartanak egy speciális védő záradékot. Ezt az esetben léptetik életbe, ha az import nagyobb mennyiségben és alacsony áron érkezik az EU-ba.

Ár- és intervenciós rendszer

A piacszabályozáshoz két árat állapítanak meg. Minden évre a Tanács meghatározza az alapárat. Elvben – mint minden alapár – ez azt a célt szolgálja, hogy biztosítsa az árak stabilitását és a piac egyensúlyát. A valóságban egyetlen funkciója az, hogy kiváltsa a magántárolásra történő intervenciós felvásárlást, mivel állami intervenció 1971 óta nem volt. Egyébként intervenciós intézkedést akkor kezdeményeznek a sertéshús esetében, ha a piaci ár minden tagország reprezentatív piacain az alapár 103%-a alá csökken és várhatóan ott is marad. Az alapár 1509,39 ECU/tonna és az E minőségi osztályú vágott testre vonatkozik.

A másik ár a maximális felvásárlási ár, amelyet közvetlenül az alapárból állapítanak meg. A Bizottság döntése alapján ez az ár az alapár 78-92%-a közé esik. Ha intervenciós felvásárlások történnek, az intervenciós ügynökségek ezen az áron vásárolják fel a felajánlott vágott sertéseket. Különleges piactámogató intézkedéseket akkor kezdeményeznek és tartanak életben, ha valamilyen járványszerű megbetegedést kell felszámolni és az onnan származó hús emberi fogyasztásra nem alkalmas, illetve fogyasztása nem ajánlott.

Előzmény: Mijo (11)
Mijo Creative Commons License 2003.04.16 0 0 11

"Árukapcsolás vagy élelmiszer-biztonság?

A dél-alföldi sertéstartóknak a Pick előírja, kitől vehetnek takarmányt

A Pick Integrátor Kft. hosszú távú integrációs szerződését aláíró gazdáknak vállalniuk kell, hogy a Pick által javasolt egyetlen cég – a Bábolna Takarmánygyártó Kft. – termékével etetik az állatokat. A gazdák attól tartanak, a jövőben nem veszik át a sertést attól, aki nem a felvásárló által kijelölt cég takarmányát eteti. A bábolnaiak kizárólagosságát a többi takarmánytermelő is nehezményezi.

Háborognak a Csongrád megyei sertéstartók, mert a Pick Integrátor Kft. a hosszú távú integrációs szerződés keretében aláíratta velük: vállalják, hogy a Pick által javasolt takarmánygyártó termékével etetik az állatokat. A Pick azonban csak egyetlen céget, a Bábolna Takarmánygyártó Kft.-t jelölte meg mint általa támogatott szállítót. A bábolnai céget egyelőre kevesen ismerik az Alföldön, bár Mezőhegyesen takarmánygyártó üzemmel rendelkezik, és számos környékbeli üzem beszállítója. Van termelő, aki ragaszkodna a korábban bevált szállítójához, mások a választási lehetőség – vele a takarmánygyártók közti verseny – megszűnését kifogásolják.

Átrendeződés előtt áll a hazai sertéshúspiac. Az európai uniós csatlakozás új helyzetet teremt, amire már most igyekeznek felkészülni mind a termelők, mind a húsfeldolgozók. A Pick-csoport tagjai, a Ringa, illetve a Pick Szeged Rt. egy-egy integrációs kft.-t hoztak létre, amelyek hosszú távra szervezik az élőállat-termelést. Tarnóczi Tibor, aki mindkét kft. ügyvezető igazgatója, az európai piacra jutáshoz kötelező élelmiszer-biztonság követelményeivel indokolja, hogy szabályozni igyekeznek a termelői integrációban legnagyobb súlyú tételt, a takarmányfelhasználást. Tarnóczi szerint az integrációs kft.-k öt évre szóló szerződést kötnek a sertéstartókkal, akiknek ez hosszú távú értékesítési biztonságot jelent – jó minőséget, kedvező árat, a nagytermelők esetében házhoz szállítást, illetve akár 90 nappal halasztott fizetési határidőt.

Kérdés persze, hogy miért csak egy céget, a Bábolnát választották, hiszen más takarmánygyártók is rendelkeznek minőségtanúsítvánnyal. Tarnóczi Tibor elmondása szerint kezdetben ők is két-három cégben gondolkodtak, ám végül úgy ítélték meg, a termelők számára akkor tudják a legkedvezőbb feltételeket elérni, ha csak egy céggel szerződnek. Minden nagyobb takarmánygyártóval tárgyaltak, és a legkedvezőbb ajánlatot a bábolnaiak adták. Kérdésemre, miért nem bízták a termelőkre, hogy eldöntsék, nekik ki a legkedvezőbb, az ügyvezető azt válaszolja, a baromfiágazatban már régóta gyakorlat, hogy csak a felvásárló cégtől lehet beszerezni a takarmányt. A termelői integráció szervezése során ők hasonló szerződéseket terveznek a malacok beszerzése, a tartástechnológiai, illetve a hígtrágyát kezelő berendezések tekintetében is.

A bábolnaiak kizárólagosságát a többi takarmánytermelő is nehezményezi. A Magyar Gabonaszövetség bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál, kifogásolva, hogy a Ringa Integrátor Kft. a termelőkkel kötött szerződésében árukapcsolást alkalmaz: csak akkor veszik át a sertést, ha a sertéstartó bábolnai takarmányt etet.

Tarnóczi Tibor cáfolja ezt, szerinte a Ringa Integrátor Kft. által kötött szerződésekben nem szerepel, hogy nem veszik át a sertést attól, aki nem a felvásárló által kijelölt cég takarmányát eteti. A Csongrád megyei sertéstartók viszont azt kérdik: ha nem szerepel szó szerint a szerződésekben, hogy nem veszik át a sertést attól, aki nem bábolnai tápot etet, megtagadhatják-e a leszerződött állatok átvételét, ha a termelő mégsem az integrátor által javasolt takarmányt eteti. Tarnóczi Tibor szerint az, hogy milyen sertéseket vesznek át, a sertéspiac pozícióitól, a kínálat mértékétől függ. Ha kevés sertés van a piacon, a felvásárló nincs abban a helyzetben, hogy válogasson a beszállítók között. Ám hangsúlyozza, számukra hosszú távon preferencia, hogy olyan sertést vásároljanak föl, amelynek takarmányozása nyomon követhető. Visszakérdezek: lehet-e ezt úgy értelmezni, hogy túlkínálat esetén működik az árukapcsolás, sertéshiány esetén viszont nem? Ám Tarnóczi most sem ad egyértelmű választ. Azt feleli: az Integrátor hosszú távú érdeket fogalmaz meg, és nem rövid távú szerepvállalások szerint szelektál.

Csongrád megyében aláírásokat gyűjtöttek a sertéstartók, hogy ne csak egy takarmánygyártó termékét választhassák. Úgy volt, hogy március 17-én fórumot rendeznek, utóbb azonban a Pick Integrátor Kft. emberei külön-külön járták sorra a tiltakozókat. Egyikük, Juhász László, a Csanádpalotai Sertés Kft. ügyvezető igazgatója, aki a Vágóállat és Hús Terméktanácsnak (VHT) is elnökségi tagja, azt mondja erről: a Pick-csoport láthatólag azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a hazai önköltségnél is olcsóbb világpiaci áron szerezze be a sertést, ezért szegül ellen az FVM és a VHT támogatási kezdeményezéseinek. Tápügyben Juhász a saját tapasztalatát idézi: ő a bábolnaiak malactápjaival próbálkozott korábban, és tapasztalatai szerint sem árban, sem minőségben nem vehetik föl a versenyt azzal a takarmánnyal, amit jelenleg etet. Ezért abban állapodtak meg, hogy kisebb állatlétszámmal újabb kísérletet kezd, de ha ismét elégedetlen lesz a bábolnai táppal, akkor cége inkább más felvásárlót keres.

Juhász László szerint a helyzet komoly: az Európai Unióban 5-6, Magyarországon 35 százalékos a túltermelés. A sertéstartók a korábbi nyereséges időszakban sem tudtak annyi pénzt felhalmozni, amiből futotta volna a szükséges technológiai változásokra. Mindez azonban nem indokolja, hogy a számos kiváló referenciával rendelkező takarmánygyártó közül csak egyet válasszanak ki. Kérdésemre, állhat-e a háttérben az, hogy a Pick-csoportot birtokló Arago Rt. meg akarja vásárolni a bábolnai takarmánykeverőt, Juhász László azt feleli: ilyen híreszteléseket ő is hallott, de biztosat nem tud. Ugyanerre a kérdésre Tarnóczi Tibor azt feleli: ő a Pick Integrátor Kft. alkalmazottja, nem az Aragóé, ezért nem tud a kérdésre válaszolni.

2003-04-16 - 08:45:23
Szerző: Tanács István
Forrás: Népszabadság"
__________________________________________________

"Böjtre készülnek a sertéstartók

Olcsóbb a füstölt sonka, mint a disznósajt és a szalonna

Árversenybe kezdtek a húsvéti sonkát árusítók. A feldolgozók füstölt termékeiket kénytelenek a nagy láncok által diktált árak szerint eladni. Az állattartók szerint meglesz ennek a böjtje, mert ha nem változnak az árak, sok gazda felhagy az állattartással, s a hiány majd megoldja az áremelés gondját.

Az idei húsvét emlékezetes marad azoknak, akik sonkát vásárolnak, hiszen soha ilyen olcsó nem volt a füstölt sonka. Remény Ervin, a kisebb, főként a belföldi piacra szállító vágóhidakat tömörítő Húscéh ügyvezető alelnöke lapunknak elmondta, hogy a nagy üzletláncok nem is kínálnak kilónként 600 forintnál drágábban kötözött sonkát. Tavaly ezért másfélszer-kétszer ennyit kellett fizetni. A helyzetre jellemző, hogy a sonka kevesebbe kerül, mint a disznósajt és a csemegeszalonna. A Húscéh árfigyelői pénteken kilónként átlagosan 835 forintos disznósajt- és 718 forintos csemegeszalonna- árakat írtak fel.

A feldolgozók úgy vélik, olyan jelentős a túltermelés, hogy az sem segít, hogy néhány napja már megemelték az export támogatását. Ráadásul a szabályozás a termelőket hozza kedvezőbb helyzetbe, hiszen felírja a jó minőségű sertés esetén a 285 forintos kötelező árat. Ha ezt megfizeti a felvásárló, akkor juthat hozzá más támogatáshoz. Ettől függetlenül a feldolgozók inkább a valódi piaci értéken – kilónként 200 forintért – veszik át a disznót. Ezzel kettős árrendszer alakult ki, hiszen az olcsóbb alapanyagból dolgozók megelégedhetnek az alacsonyabb értékesítési árral. Ezzel viszont lenyomják egyes termékek árszintjét, így a húsvéti sonkáét is. Az érintettek szerint ez kimeríti a piaci zavar fogalmát, s indokolt a szaktárca beavatkozása.

Remény Ervin beszámolt arról is, hogy további állami segítségre lenne szükség, hiszen a megemelt támogatás ellenére a belső piacon tömérdek hús maradt, azaz a túlkínálat nyomja az árakat. Ez érzékelhető jelenleg, s mivel a 15-20 ezer tonnásra becsült különleges húsvéti piacon a kisebb vágóhidak a fő szállítók, jövőjük forog veszélyben. Tavaly november óta – amikor az árak mélyrepülése elkezdődött – a havonta 2000 állatot feldolgozó üzemek havi vesztesége 6-10 millió forintra rúg.

Az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet (AKII) 2002 végén rövid távú előrejelzést készített a sertésárak alakulásáról. Az utóbbi időben a sertésárak növekedésének és csökkenésének szakaszai háromévente ismétlődtek, kétszer szabályos ciklust írtak le, miközben az árak egyre magasabb szintre jutottak. A többéves trend szerint egy újabb ciklus növekvő szakasza következik. A prognózis a sertések 2003 végére várható árát még kilónként közel háromszáz forint körülire becsülte. A mostani árcsökkenés miatt a kutatók harminc forinttal csökkentették az év végére jósolt háromszáz forintos árat.

2003-04-12 - 01:08:43
Szerző: Czauner Péter
Forrás: Népszabadság"

Előzmény: Mijo (8)
Mijo Creative Commons License 2003.04.13 0 0 10

"Nincs gáz a katasztrófavédelmisek szerint

A katasztrófavédelem szerint nem jelent semmilyen veszélyt a lakosságra a radioaktív gáz megjelenése a Paksi Atomerőműben, ezért nincs szükség intézkedésekre. Dobson Tibor ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: csak az erőmű területén jelezték a gáz megjelenését az ellenőrző műszerek, és az erőmű tájékoztatása szerint az anyag aktivitása reggelre már jelentősen csökkent."
__________________________________________________

'Na ja, mondja egyik kalocsai ismerősöm, "nem jelentett veszélyt", mert az uralkodó széljárás nem sodorta át a mi oldalunkra, és mintha arról az esőről sem igazán esne szó, mely "megfogta" a kiszökött gázokat, és az üzemterület saját nyakába potyogtatta vissza azt :(. Hogy az ott tartózkodók közül kire jutott belőle, kire sem, azt leginkább a jövő fogja bizonyítani. Mindenesetre fejek fognak hullani.'

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.04.10 0 0 9

Változatlanul nem értem miről hablatyolsz, de azt meg különösen nem, hogy minek :((!!!!! Csak sikerül ezt is szétverned, gratulálok :((!

Előzmény: Törölt nick (7)
Mijo Creative Commons License 2003.04.10 0 0 8

Ma Bácsbokodon jártam és találkoztam kutyafuttában pár rég nem látott egykori baráttal, ismerőssel, szinte kivétel nélkül mindegyikből ömlik a panaszáradat.
Legnagyobb hatást egykori főnököm, a Pestality Jószó gyakorolta rám, kire nem jellemző az elkeseredettség, de most lelkileg nagyon maga alatt volt. Örök baloldaliként, és sokat látott egykori ÁFÉSZ vezetőként, sokkoló számára is a mostani kormány választási ígéretei semmibe vétele. Felidézem rövid kifakadását, amihez sok mindent lehetne hozzáfűzni, de minek :(....

"Mijokám, nagyon sietek, de ezt gyorsan hadd mondjam el. Ma van Bokodon disznószállítás, itt aztán láthattál volna magukba roskadt szentségelő embereket, akik csalódottságukban teljesen el vannak bizonytalanodva a jövőt illetően. Egyszerűen megalázóan siralmas ennyire kihasználni a nép elesettségét, mindösszesen 185 forintot voltak hajlandók az átvevők fizetni az élősertés kilójáért! Hol van ez a beígért 350-től :(!? Ez nem hogy hasznot nem hoz, ez vastagon veszteséget termel azoknak a bolondoknak, akik nem először voltak hiszékenyek ...."

Mijo

Törölt nick Creative Commons License 2003.04.10 0 0 7
Off: Akkor már tudom, vagy én értettelek félre, vagy Te nem voltál észnél - be kell vallanom gyanús is volt nagyon amit a Bajai Szalonban írtál tegnapi napod "zárszava".
Elnézést nem jövök ide többet -főleg offolni nem.
Előzmény: Mijo (6)
Mijo Creative Commons License 2003.04.10 0 0 6

Mint írásaid 98 %-ában, most sem értelek, de ez egyáltalán nem baj, csak ne verd szét ezt a topikot is.

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.09 0 0 5
Ja, ez neked szolt: Mijo!:)
Törölt nick Creative Commons License 2003.04.09 0 0 4
off: A korrektség kedvéért:
Kellemes meglepetés ért, amit Te okoztál.
Számomra eddig rejtett oldaladrol ismertelek meg.
Le a kalappal el?tted! Tényleg.
(ha most ezek után nekem esel, akkor....)
Mijo Creative Commons License 2003.04.06 0 0 3

Mindehhez még egy kis kiegészítés az érintett vidék helyi sajtójából.
__________________________________________________

"Közérdekű: Szőlőre, gyümölcsre nem jár...
Ideje: Február 27, csütörtök, 10:58:16

Szűkítették a földalapú támogatások körét

Megszűnt a földalapú támogatás a szőlő- illetve gyümölcsültetvényekre - tudtuk meg Font Sándor országgyűlési képviselőtől. A politikus meglepetésnek, illetve durva támadásnak ítélte a gazdákkal szemben kialakított jelenlegi helyzetet, akiknek a falugazdászok adnak részletes tájékoztatást a februártól várható változásokról.

Egytől-három hektárig egységes földalapú támogatás van érvényben, de három hektár felett csak szántóföldre igényelhető támogatás, melynek mértéke héttől kilencezer forintig terjed. Nagy bizonytalanság tapasztalható az érintettek körében és minden jel arra mutat, hogy a most kialakított támogatási rendszer a téeszekre van kitalálva - mondta Font Sándor. A kormányrendelet abszolút nem vette figyelembe az uniós elvárásokat, mert éppen azt nem tartalmazza, amelyekre lehetőséget ad. A családi gazdaságok külön támogatása is szinte a felére csökkent. A képviselő hangsúlyozta, hogy ne a falugazdászokra haragudjanak a gazdák, ők csak végrehajtói a rendeletnek, melyet Font Sándor nem szavazott meg."

Előzmény: Mijo (2)
Mijo Creative Commons License 2003.04.06 0 0 2

Kedves barátom hívta fel a figyelmet az alábbi eseményre és a hozzá fűződő jelenségre, némi saját állásfoglalású kiegészítéssel.

__________________________________________________

A gazdáknak munkáskéz kell, a hatóság meg a dolgát végzi

PN Online 2003. április 02.
Soltvadkert

Csak törvényes keretek között vállalhatnak munkát külföldiek Magyarországon! Ezt dr. Lunger Zoltán alezredes, a Kiskunhalasi Határőr-igazgatóság Idegenrendészeti és Szabálysértési Osztályának vezetője hangsúlyozta azon a fórumon, amit hétfőn este tartottak Vadkerten.

A soltvadkerti gazdák viszont elpanaszolták a rendezvényen, hogy amit a téli fagyok meghagytak, azt most elviszi a törvény, aminek köze nincs a való élethez. A gazdálkodók sérelmezték, hogy a határőr-igazgatóság idegenrendészeti akciók keretében begyűjti és kitoloncolja az országból a tavaszi idénymunkákra Romániából ideérkező vendégmunkásokat.

A zsúfolásig megtelt teremben ugyan mindkét fél részéről nyomós érvek hangzottak el, ám a probléma megoldásához nem kerültek közelebb. A határőrség képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóság nem lehet elnéző a törvénysértésekkel szemben, neki a rendelkezések maradéktalan betartatása a feladata. A munkáskéz nélkül maradó termelők viszont ésszerűtlennek és túlságosan bonyolultnak tartják a külföldiek munkavállalására vonatkozó törvényt. Néhányan ugyan megpróbálták követni az előírásokat, de még az illetékes hivatal ügyintézője sem tudta hová besorolni a mezőgazdasági munkára érkezőket. Munkavégzésük ugyanis alkalmi jellegű, az egyik nap itt dolgoznak, a másik nap ott, esős időben pedig sehol. Ennélfogva követhetetlen, hogy kinek, mennyi járulékot kell fizetnie.

Többen is példaként említették az uniós országokban jól bevált gyakorlatot, amely a kampánymunkák idején egyszerűsíti a munkavállalást. Szerintük a magyar törvényhozás nem vette figyelembe a kézi munkaerőre szoruló hazai mezőgazdaság érdekeit."

__________________________________________________

Mesélőm szavait idézem:

"Még el is lehetett volna fogadni ennek az alesnek az érvelését, miszerint ő csak parancsot hajt és hajttat végre, és ha a belügy meg a kormány úgy dönt, hogy a hatalmas felzúdulást kiváltó eljárást hagyják abba, ő azonnal ennek tesz eleget, ha mindezt ne végtelen cinizmussal közölte volna a nagyszámú elkeseredett megjelentekkel. Az amúgy is túlfeszített idegek csillapítására pár együttérző szó is sokat jelentene ebben a helyzetben, viszont a pökhendiség csak szítja az indulatokat.
Heloikopterek keringenek az ültetvények felett, rendőrök és határőrök együtt járják terepjárókkal és lóháton a vidéket, valahol nonszensz, hogy egy nép saját népe ellen folytasson hajtóvadászatot, hiszen akikre mindez rázúdul, azok többségében romániai magyarok. Itt nem arról van szó, hogy bárki is éhbérért dolgoztatna - ahogy mindenben, ezen a téren is akad kivétel bizonyára -, hiszen 2500-3000 forint közötti a napszám, és általában a gazdák nyújtanak szállást is ezeknek az idénymunkásoknak. A fő probléma az, hogy ha egy évben, vagy akár többen is veszteséges a szőlőtermesztés, attól még a folyamatos kiadások éppen akkorák, mint amikor hoz valamit a konyhára. És ezt amunkát egyszerűen nincs kikel elvégeztetnünk, Vadkert, Halas, Kőrös, Kecel, stb. környékén alig akad helyi munkavállaló. A helyi cigánysággal már nem is kísérletezünk, a "munkájuk" megfizethetetlen :((... Na most ha azt mondja valaki is, hogy hozzunk Északról (Ózd, Salgótarján, stb.) romákat, akkor a helyzet a következő. Ha az ottani valamelyik munkaügyi központjából ki is igényelnénk munkaerőt, az első tíz kilométeren belül megnézhetnénk magunkat mit kapnánk azoktól, akiknek a "nyugodt, békés, biztos anyagi forrásokon nyugvó életét" ilyesmivel zavarnánk meg :(!
Ennyi besúgót még életemben nem láttunk, mint ezekben az időkben, már az is felemrült sokakban, hogy talán fejpénzt kapnak a beszervezettek. A mi környékünkön, mely gazdái sohasem a kommunista idők eszméitől voltak eltelve, hiszen zömében "reakciósoknak" voltak tekinthetők, tudom nevetséges, de nagy számban sírják vissza ezeket a letűnt és biztos megélhetést nyújtó "békebeli" időket. Nagyon sokan lesznek olyanok, akik totálisan tönkre fognak rövidesen menni, már most is sok ilyen található, és ami nekünk szőlősgazdáknak a legszívfájdítóbb, egyszerűen kénytelenek leszünk területeinket felszámolni, a tőkéket mind egy szálig kivágni :((! Mintha ez lenne a cél, hogy minél többen menjünk tönkre ...
Nézz bele bármelyik napilapba, mit látsz: csak rablások, fosztogatások, betörések, lopások, lenyúlások, gyilkosságok, egyre szaporodó erőszak, és egyre durvább módszerekkel. Milyen jövő várható mindezek mellett ...!?"

Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.04.03 0 0 1

Jut eszembe, hogy mennyire fontos az autentikusság és igazolhatóság, példa két konkrét résztvevője is fórumunknak, kik ellen peres eljárás folyik. Nem féltem őket, mindketten "közéleti veteránok", mindenesetben ügyükben bízom abban, hogy sikeresen zárul a kellemetlen fiaskó. (Urak, biztos vagyok benne, hogy nem egyedül drukkolok nektek, kitartás :)!)
Ezt nem "ijesztésnek" szánom, csak mint reális eshetőség, nem szem előtt tévesztendő :).

Mijo

Előzmény: Mijo (0)
Mijo Creative Commons License 2003.04.03 0 0 0

Alábbiakat kiegészítendő: természetesen megszólítóimmal személyes kontaktust kívánok teremteni, megelőzendő mindennemű esetleges rosszindulatú visszaélés :). Tehát az a gyakorlat kizárt, amit már egy volt lapommal kapcsolatban, ahol tevékenykedtem anno, többször is ecseteltem, miszerint a lapgazda maga kreálta a nagyobb popularitás kedvéért az "olvasóink írták" jellegű névtelenségeit. Így kérem esetleges megszólítóimat, szíveskedjenek elsősorban olyan kérdésekre szorítkotni, melyekben személyesen érintettek, az "azt suttogják" típusú "hírek" is jöhetnek, de azokat közel sem biztos, hogy kezelni tudom bizonyítottság híján.
Minderre, ahogy mindenkori sajtómunkásságomnál is, kényesen ügyelnem szükséges, hiszen akárhogy is nézzük, ilyen esetekben a bőrömet közvetlenül én viszem a vásárra. Mindez nem újdonság, hiszen lényegében évek óta ez zajlik, csak eddig nem ösztönzésre történt :).

Mijo

Előzmény: Mijo (-)
Mijo Creative Commons License 2003.04.02 0 0 topiknyitó

Múlt vasárnap egy rendezvényen történő bemutatkozásoknál azt mondja egy középkorú hölgy, hogy én ismerem ám magát. Mondom, elnézést kérek, bavallom nem tudom honnan ..., mire ő azt válaszolja, hogy az Index fórumaiból, pontosabban a Bajai régió fórumból. Khmmm..., kérdezem tőle, ez most negatívumot, vagy pozitívumot kíván jelenteni, mire megnyugtat, hogy feltétlenül az utóbbit. Köszönöm itt is :)!
Mindennapjaink során gyakori, hogy ismerősök messziről köszöntenek, majd szinte úgy folytatják, mintha egy beszélgetést hagytunk volna rövid időre abba, kitérve a fórumunkban tárgyalt aktuális téma, vagy felvetés részleteire, az általa ismert elemekre.

Igen, ez mindig is tudott volt, hogy ennek a fórumnak hatványozottan nagyobb számú az olvasóközönsége, mint a benne közvetlenül résztvevőké. Sok esetben nem is közvetlenül számítógépről észlelve a tartalmát, hanem kinyomtatva, majd továbbadva afféle "szamizdat" formájában.
Igen, odáig még nem jutottunk el, hogy mindenki olyan rögzíteni merje gondolatait, kiknek rendelkezésükre áll a technikai lehetőség, ennek oka ezer lehet, ez van, lehet sosem lesz másként.
Én mégis mérhetetlen tisztelettel adózom olvasótáborunknak, lévén ha nem is állnak ki a nyílt szín elé, amint módjuk nyílik rá szóban megosztják véleményüket, empátiájukat, esetleg kritikájukat, lényeg, hogy sokakat foglalkoztat az itt rögzítettek, és ha csak baráti, családi, kollegáris környezetben is megvitatják egyes felvetésünket, akkor már nem volt haszontalan az egyediségünkből fakadó felvállalás.

SÓHIVATAL, értelmezhető sokféleképpen. A mi esetünkben ez legyen egy felajánlás részemről azok számára, kiknek ugyan lenne mondandójuk, de okuk van arra, hogy ezt nevük felvállalásával ne tegyék meg.

Íme egy e-mail cím: muity_mijo@index.hu

Kérem azokat, akiknek bármilyen felvetésük lenne, de nem kívánnak közvetlenül színre lépni, küldjék el azt számomra erre a címre, és én nevük diszkrét kezelése mellett előadom itt, amennyiben nem ellenkezik az Index moderálási alapelveivel.
Sosem lehet tudni, lehet hogy még e "sóhivatal" is képes lesz esetenként eredményt elérni :).

Tisztelettel: Muity Mijo
Baja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!