Keresés

Részletes keresés

csupaszabo Creative Commons License 2003.04.06 0 0 14
Valószínűtlen, mert 38 éve női postás jár arrafelé !!!!
Előzmény: Firedog (13)
Firedog Creative Commons License 2003.04.06 0 0 13
Viszont ismerek egy vöröshajú, pulykatojásos képű postást a mi útcánkban. Gyanús ez nekem...
:-)
Előzmény: csupaszabo (12)
csupaszabo Creative Commons License 2003.04.05 0 0 12
Olvastam itt az egyik hozzászólásban, hogy a rokontenyésztés milyen hibákat hozhat elő, és hogy ha a papa és a mama egymással rokonok, akkor a kölykök nem biztos, hogy a legjobb tulajdonságokat öröklik.
Ez pro és kontra egyaránt igaz. Saját példám.
Volt két gyönyörű Babérkoszorús Hungária Champion, Tenyésztésre javasolt mudim. Baromira boldog voltam, mert ennek a 2 kutyának csak valahol a legutolsó, 7.-8. ősi sorban voltak közös őseik, aki kicsit is figyel a mudira, az tudja, ez ezelőtt 15 évvel nagyon ritka volt. Persze összehoztam őket, s mi lett az eredmény: 7 kölyök. A 7 kölyökből 7 selejt. Vagyis nem garancia még a származás sem, mert sajnos, nem látunk bele a kutyákba, hogy ki mit örökít.
Másik példa a családunkból. Van egy rokonunk, aki lángvörös hajú, pulykatojás képű. Ehhez tudni kell, hogy az ismert családfában EGYETLENEGY vörös sincs, tehát valahonnan nagyon régről kellett hordoznia a szülőknek ezt a hajszínt. És szerintem ma nincs Magyarországon, de talán az egész világon sem olyan tenyésztő, aki az általa megálmodott párosításokra teljes körű garanciát tudna nyugodt lélekkel vállalni, mert a tenyésztésben előforduló defektusokról csak szóbeszéd szintjén értesülünk, márpedig a tenyésztés tisztasága azt követelné meg, hogy ezek a deffektusok nyilvánosságra kerüljenek.Így ol. Idegrendszeri betegségek /epilepszia, vitustánc, örökletes félénkség, agresszivitás/, csípőízületi eltérések, térdízületi problémák, nem sorolom. Amíg ezeket nem hozzuk saját jól felfogott érdekünkben nyilvánosságra, addig ezen a téren sem remélhetünk előrelépést. Itt is érvényes az "először a fejekben kellene rendet tenni!" elve.
masztiff Creative Commons License 2003.04.04 0 0 11
Jelenleg egy gyönyörű és mindenekelőtt kedves Bull-Masztiffal büszkélkedhetem. A tenyésztő akitől vettem Mo. az egyik legjobb, talán a legjobb. De ez lényegtelen, imádom, hogy nyugodt és abszolut nem agressziv, de ha bepipul akkor azért odacsap, de hihetetlen, hogy amit leirnak az irodalomban az igaz. Hogy inkább a testével bunyozik, álljon ellen aki tud, múltkor egy vizslát kényszeritett a földre, mert a vizsla megtámadta, szegény kis pofija vérzett is, bemérgesült és egyszerüen ráfeküdt, igy eldöntötte a mérkőzést. A rotival ugyanezt csinálta, egyetlen esetben sem harapott. Az ereje elég volt! De ezután képes úgy játszani tovább mintha meg sem történt volna a dolog. És Ő egy esetben sem kezdeményez, sőút egy ideig engedi, hogy tépkedjék. Még vsak 10 hónapos, de semmiért nem adnám oda, pedig eléggé ki tud boritani, mert néha rossz mint a bűn. Előtte egy gyönyörű kislány rotim volt, Ő sajna agresszivebb volt sokkal, de viszont nagyon jólnevelt kutyus! És az emberekkel nem, csak a kutyákkal volt agressziv. Immár 12 éve kutyázom! És remélem még több időt sikerül majd. De szeretnék mégegy kutyust, Ő már menhelyről lesz, de megvárom amig kicsit benő az agya a kicsinek.:)
moldvang Creative Commons License 2003.04.04 0 0 10
Szia Firedog!

Az állatmenhelyel kapcsolatban 100% jogos a dolog
az unokatesóm masztiffot hozott haza a menhelyről. Amikor az asszony meglátta mondta neki, hogy kutyával együtt menjen aztán a masztiff nem törödött az asszonnyal elment mellette fölugrott a nappali ülőgarnitúrájára és vagy 5 órán keresztül mozdulatlanul aludt. Az egész család "lábujjhegyen" járkált nehogy a kutya felébredjen. Mikor a Basa ez lett a neve felkell látszott rajta, hogy lelkileg aludta ki magát. Az asszonyka hús levest főzött neki azóta a legjobbakat kapja mindenből és igaz, hogy kertes házban laknak, és kennelje van(csak, ha vendégek jönnek, akik félnek) a kertben szabadon közlekedik de éjszakára bemegy a házba elfoglalja a nappaliban az ágyon a helyét. Imádják Ő is a gazdikat.

Köszi a gratulát az életkorához a kutyámnak, de tényleg mindent megadunk neki, mikor az orvos lemondott róla természetgyógyászt hívtunk ki és Ő kezelte a Blökit. Már az első kezelés után a kutya jobban lett és még 2* jött kezelni azóta nincs semmi baja. Egyébként mint az összes nj-nak mozgásszervi baja volt a doki már elakarta altatni, de én mindent megteszek azért, hogy ameddig nem szenved együtt maradhassunk.
Egyébként tényleg okosak jó eddig csak nj-om volt, de a többi kutyához képest akiket ismerek és nem nj tényleg ők a legokosabbak.
Az egyik kutyás lánynak fekete német dogja van a Lucifer, ha elmész hozzájuk és leülsz az az első, hogy a kutya az öledbe ül, Te meg csúszol lefelé, hát Ő is egy édespofa.
De szerintem ,ha olyan a gazdi és a környezet minden kuty nagyon jófej.

Előzmény: Firedog (9)
Firedog Creative Commons License 2003.04.04 0 0 9
masztiff:

A tenyésztőkről alkotott véleményemet megtalálod a hozzászólásaimban. Ez a téma se CSAK fekete vagy fehér - ugyanúgy mint az élet más területén se...

Én inkább jó hírnevű tenyésztőtől vennék, több kiállítást és kennelt megnézve. A kiállításon a gyakorló, külsős gazdiktól kaphatsz véleményt. Vigyázz! Szűrni kell az infókat! A konkurencia is csinálja az ellenreklámot! A "találomra" történő pároztatásnál elég rossz tapasztalataim vannak. Ott sokszor a durva hibákat se veszik észre, nem hogy az olyan rejtetteket, mint az epilepszia. Van olyan, aki azt se tudja, mi az...

Tudom még javasolni az állatmenhelyeket. Rengeteg, gyakran fajtatiszta kutya várja sorsának jobbra fordulását.

És Te, milyen fajtát szeretnél / tartassz?

moldvang:
Egy kollégámnak nj. kutyája van, ők a portások ill éjjeliőrök. Merem állítani, hogy a nj-nak (legalábbis annak a szukának) több esze van, mint az én 4 dogomnak együtt!
A dog sesemmi, de a nj. nagyon kommunikatív kutya.
Amúgy nekem nem való, nam vagyok egy sportos ember...

A 14 évhez gratulálok, igen szép idő. Remélem, mégsokáig örülni fogtok egymásnak! :-)

masztiff Creative Commons License 2003.04.04 0 0 8
Sziasztok!
Végre kicsit itthon! Szóval visszatérve, arre lennék pontosan kiváncsi, hogy mi a véleményetek a tenyésztőkről, vagy csak alkalmi együtlét, mondjuk egy családban két azonos fajta kutyustól? Melyik jobb és miért? Nem tudom kutyáknál mennyire dominál az "un. beltenyészet" mert egy vérvonal lekövetése érdekében erre is szükség lehet. Ami küllemre lehet, hogy gyönyörű kutyákat hoz létre, de ha a papa és a mama valamilyen szinten rokonok akkor nem biztos, hogy a kicsi mindenből a legjobbat örökli, még akkor sem, ha a papa mama a fajta legkiválobbjai. Persze mivel nem értek hozzá ezért kérdem véleményetek. Azt, hogy egy kutya milyen szeretetet tud nyújtani, ahhoz semmi kétségem nem fér, immár második kutyusomat nevelem és imádom csinálni!!
Üdv
moldvang Creative Commons License 2003.04.04 0 0 7
Szép jó reggelt!

Nekem németjuhászom van, mostmár 14 éves és nagyon szerettem, természetessen Ő is minket.
Azt a szeretettet amit Ő tud adni az egész családnak az fantasztikus minden reggel reggeli üdvözlés az egész család felkutatása alvóhely szerint, hogy felébredtek e már. Reggeli simogatás szeretgetés, mikor haza jövünk hatalmas öröm táska kutatás hoztunk e neki valamit. Mikor kisebb volt minden nap hoztam neki túró rudit, vagy sajtot, de egy idő után egyik se kellett neki. Viszont az egyik rokonunk konyhán dolgozott és mikor eljött hozzánk mindig valami finomságot hozott a Neki. Na azóta ahányszor jön a kapuig bejöhet, de utána rögtön oda kell adnia az "ajándékot" hogy tovább engedje. Bocs most mennem kell, Szia Moldvang

Előzmény: Firedog (6)
Firedog Creative Commons License 2003.04.03 0 0 6
Jut eszembe, még nem is írtad, hogy milyen fajtát tartasz?
Előzmény: moldvang (5)
moldvang Creative Commons License 2003.04.03 0 0 5
Szia Firedog!

Mint már lentebb írtam igazat adtam Neked, Mi teljessen naivan első- másod kutyásként mentünk kutyut vásárolni és a Kutya újságból néztük ki, mester tenyésztőket ilyen supi olyan supi kutyákat hírdettek, mi pedig be mentünk a csőbe.
Nem is nevezném tenyésztőnek egyiket sem, gondolhatod, hogy mennyire el voltunk keseredve.
Minden papírunk meg volt, de a Blökiket úgyse adtuk volna vissza én meg ilyeneknek úgyan azt kívánom amiket a kutyáink "átéltek".

A dogodat nagyon sajnálom, hogy ilyen a szemecskéje, egyébként a mostani kutyánkat mi is ívartalanítattuk.

Szóval azaz érzés, hogy megbízol valakikben akik mestertenyésztőnek mondták magukat és ezt történt mind a két esetben. Tudod az fáj a legjobban, hogy az első kutyánkat el kellett altatni, nem kívánom senkinek.

Előzmény: Firedog (4)
Firedog Creative Commons License 2003.04.03 0 0 4
moldvang:

"vidéken kevesebb a beteg kutya" - Orosháza eléggé vidék. Vettünk egy kis fekete dog szukát. Az hagyján, hogy dobermann feje van, az igazi baj az, hogy entrópiumos. A szemhéjjak befelé fordulnak. Ez elég fájdalmas, ráadásul az állandó dörzsölés miatt egy idő múlva megvakul Kiplasztikáztattuk, ivartalanítottuk. Ráadásul nem voltak híres ősei, nem hogy rokontenyésztés. A 2 kan kutyám (pedig van rokontenyésztés, a honlapomon megnézheted a törzskönyvet) tökéletesen egészséges. A testvéreit, szüleit is ismerem - ott sincs baj.

A kutyáknál írtatok adásvételi szerződést? Milyen célra vettétek a kutyát, ill. garanciák? Ilyen esetben (az epilepszia még a munkaképességet is akadályozza) élnetek kell a szavatossági jogokkal. A pénz kutya csere vissza, vagy pedig (remélem, ragaszkodtok a kutyhoz) a vételár egy része (50-80 %) visszajár. Ha neves tenyésztő, nem fogja megvárni a polgári peres utat, többet ér a hírnév.

Az ársrófolós tenyésztő:
A mienk is látta, hogy igencsak "megfogtak" a kölykök. Tudta, hogy jó helyre kerülnek. Na, Ő lefelé srófolta az árat. 120-ról indult, 60-ért vittünk... Azóta is lerázhatatlan, ha kutyáról van szó, féláron hozza a legjobb tápokat, még kiállításra is elszállított, amikor a benzin drága volt...

Nem a TENYÉSZTŐKET szeretném általában védeni, csak azt, aki megérdemli. Hulljon a férgese.

(Tudod ez olyan, mint amikor a nőket szidják. A "szőke nők" után nehéz meggyőzni a közvéleményt még egy egyetemi lézerfizikusnőnek is...)

Előzmény: moldvang (3)
moldvang Creative Commons License 2003.04.03 0 0 3
Teljesen igazat adok, amit írtál, de vagyok annyira korrekt, hogy eszembe se jutott a tenyésztésük, és azért vidéken kevesebb a beteg kutya pedig ott is törödnek a Blökikkel.
A másik az, hogy mikor mind a két "tenyésztőnek" említettem a történteket esküdöztek, hogy ilyen az Ő tenyésztésükben nem fordult elő. Pedig híres tenyésztők, és vagyont fizettünk mind a két kutyáért. Sőt az első "tenyésztőnél" mikor látta, hogy mennyire tetszik a kiválasztott kutyus és Ő is hamar megbarátkozott velünk lazán feljebb srofolta az árat. Majd elhánytam magam tőle, már bocs, úgyhogy Én a jövőben kerülöm a "tenyésztőnél" vásárlást, bízom benne, hogy a mostani kutyám még sokáig velünk fog élni, annyira szeretjük. Rendszeresen visszük orvoshoz stb, stb, mindent megteszünk érte.
Előzmény: Firedog (2)
Firedog Creative Commons License 2003.04.03 0 0 2
Ha nem szelektálod ki az epilepsziás ebeket, tovább szaporodva az utódaik is hordozni fogjáka hajlamot... Ha van egy kis falu, 100 kutyával, és a kanok közül csak a "Bundás" csatangolhat az utcán, aki epilepsziás - a csatangolás közben talált szukák kölykei is öröklik. Amúgy egy jó falusi keverékkutya-közösség még beltenyésztettebb lehet, mint a fajtatiszta. És ez sajnos igaz az emberekre is (tény)- előbb-utóbb mindenki megy egy esküvőre, mert mindenki-mindenkinek rokona...

A lényeg nem magán a rokontenyésztésen van.
A genetikai részét megpróbálom érthetően elmagyarázni. Nem tudom, mennyire értesz hozzá. Általános 8.ban tanították annak idején.

Vegyük alapul a német dog foltosságát (harlekin)
A harlekin egyedek jellegzetes szinét az un. merle gén okozza (Jele: M)
Ez tulajdonképpen nem engedi, hogy a fekete szín kifejlődjön mindenütt. Tehát a szőrzet helyenként színtelen, azaz fehér marad. A kutya teljesen egészséges, a színe közkedvelt. Előfordul a dogon kívül a skót juhásznál, mudinál, ha jól tudom a tacskónál is.
A Merle génnek van egy normális párja, ami semmi ilyen dolgot nem csinál, tehát hagyja kifejlődni annak rendje s módja szerint a fekete
színt. (Jele: m) Ez minden fajtában megvan.

Minden tulajdonságot a génpárok határoznak meg, amik a párban álló kromoszómák azonos helyein találhatóak. Egyik kromoszómát apánktól, másikat anyánktól örököljük.

Na már most...
A herlekin dog kr. képlete: Mm
Ha kettőt pároztatsz a születendő utód az apjától örökölhet M vagy m,
Az anyjától is M vagy m gént.

Nézzük meg az utód lehetséges génkészletét (erre az egy tulajdonságra)
Tehát:
m (apa) m (anya) - nincs merle gén, mindenütt fekete az utód
m (apa) M (anya) - 1 merle gén, tehát foltos
M (apa) m (anya) - itt is foltos
M (apa) M (anya) - ITT VISZONT mindkét helyen merle gén van.

Na, ezek ketten rettentő nagy rombolást csinálnak. Nem csak a színt
"satírozzák ki" a kutyából teljesen, de egyéb, létfontosság tulajdonságnak is hozzálátnak...
A dupla merle-génes (homozigóta merle) dog szinte teljesen hófehér, szeme piros (néha nincs neki)vak, süket. Teljesen szaporodásképtelen,
gyakran nem éri meg a felnőtt kort.

Ugyan ez a helyzet a betegséget okozó génekkel, csak ott a hordozó egyedeknél nem látod - csak a homozigótáknál.

A rokontenyésztés amiatt ciki, hogy ha 1 olyan eb belekerült a tenyésztésbe, aki valamilyen betegséget rejtve hordoz, azt elterjesztheti - így az állományban több hordozó lehet, így pár év múlva igencsak megnő a valószínűsége annak, hogy az adott pároztatásnál hordozók kerüljenek össze, itt pedig az utódok egy része beteg lehet...

Ha a beteg, illetve beteget örökítő ebeket kivonják a szaporodásból akkor nincs probléma. A gond inkább az, hogy sok szaporító van, aki "tenyésztőnek" mondja magát - őket nem érdekli, hogy a szukája honnan van, vagy milyen kannal fedeztet - csak olcsó legyen, és a kölykök sokan, gyakran szülessenek és el lehessen adni. A kutyáit nem szűri az adott betegségre, s ha tudja is, mit örökít - hát nem vonja ki a tenyésztésből, mert az "profitkiesés".

A lelkiismeretes tenyésztő minderre ügyel - ezért is van az, hogy nem annyiért adja a kölyköt, mint az őstermelő. Nem hiába mondják: aminőségnek ára van...

Egyébként láttam már néhány sarki-turmixot is epilepsziával (egyébbel is) - tehát nem garancia...

Üdv mindenkinek...

Előzmény: moldvang (1)
moldvang Creative Commons License 2003.04.03 0 0 1
Sziasztok!
Én ráfáztam a tenyésztőknél vásárlásnál. Mindkét kutyámat más-más tenyésztőtől vásároltam időben 3-3 év különbséggel és mind a kettő epilepsziás lett, rokon tenyésztés. Az egyiket sajnos emiatt el is kellett altatni a másik gyógyszerek rendszeres adása mellett velünk van. Én legközelebb a vidéki rokonoktól "falusi" kutyát szerzek mert nem akarom azt a tortúrát végig járni mint most.
Firedog Creative Commons License 2003.04.02 0 0 0
Légy szives, fogalmazz pontosabban!
Mit értessz azon, hogy "alkalmi együttlét"?
Fajtatiszta párt, vagy esetleg keveréket?
Előzmény: masztiff (-)
masztiff Creative Commons License 2003.03.31 0 0 topiknyitó
Sziasztok, itt arra lennék kiváncsi, hogy kinek milyen tapaszalatai vannak egy tenyészetből származó ebről illetve olyanról ahol nem tenyésztik Őket, csak alkalmi együttlét utján született ebről. A jó tenyésztés fáradségos munka, de a vérvonalat követni még a neves tenyésztők is elismerik, hogy néha "rokonságban" álló egyedek kell, hogy együtt legyenek. Ezek távoli rokonságban állnak, de akkor is. Egy alkalmi együttlétnél ennek meg elég kevés az esélye. Szóval ki melyiket és miért?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!