Járt mar Ön a Kőrishegy tetején? Mert ott is van egy radarállomás és senkit sem zavar. A fakiláton van egy fémháló a mikrohullámú sugárzás árnyékolására.
Sajnálatosan látom - mint itt nagyon ritkán előforduló - , hogy itt is olyanok viszik a prímet, akik exhibicionisták, tehát nem a Zengő miatt lépnek a fórumba, hanem a magamutogatás miatt
Szögezzük le: Zengő ügyben az cseteljen, akit ez érdekel. Aki öncélú, az keressen másik fórumot.
A Zengő
1. természetvédelmi terület
2. Mint bármely hegység legmagasabb pontja, spirituálisan is védett
Ergo: ha valaki normális, eszébe sem jut itt bármit építeni.
A NATO és a biztonság: volt itt pár száz radar a 90-es évek közepéig. Most 3 db-ot akarnak, bármiáron. Ha a kitakarásokat figyelembe veszik, zengő nélkül 5 db kell. Még mindig nagyságrendileg kevesebb. Na akkor legyen ez elég a politikának, katonaságnak.
(Aki pedig nem járt még a Zengőn, nagyon kérem, ne érveljen az itteni radarépítés mellett. Egyébként súlyosbító körülmény, hogy a hasonló szépségű Hármashegyen - a Zengőtől 6 km-re már van radar. Miért hiszi valaki, hogy itt az összes hegyet tönkre kell tenni? Ja és a 13 km-re levő Misinán ott a TV torony, attől 1 km-re a Tubesen katonai rádióállomás. Na ezért is elegünk van a további katonai látesítmlnyekből a Mecseken)
...egy mai levélből, azok figyelmébe, aki a NATO-ra szavaztak anno:
MAGYAR NEMZET 2003. július 14. p. 4. Derek András: Veszélyben a Zengő a lokátor miatt? - Az ellenzők szerint helyrehozhatatlan ökológiai kár keletkezne - Titkosították az értesüléseket - Az Alkotmánybírósághoz fordul a Civil Szervezetek Szövetsége a Zengőért mozgalom. A HM egyáltalán nem tájékoztatta az embereket s ezzel sérült a lakosság alkotmányos joga. A HM birtokában van az összes engedély, s az előzetes munkák legkésőbb őszig elindulnak.
A helyiek ellenében nem mondtam semmit, nyomulhatsz meakulpázni... ;-)
Azt gondolom, hogy:
- Magyarország védelme szempontjából a Zengő igen jó hely.
- A NATO szövetség miatt jól védekeznünk nemezetközi kötelezettség is.
- Környezetileg az odafigyelve épített és működtetett katonai objektumok környéke általában jobban jár, mint aminek a turisták esnek neki. Elég ha a néhai határsávok állapotait összeveted a közepesen felkapott kirándulóhelyekével... :-(((
- Semmivel nem lesz rosszabb a hosszúhetényiek helyzete, mint mondjuk a bakonybélieké a Kőris-hegy alatt. Nem mondhatni, hogy hullanának, mint a legyek, vagy hogy bagóért mennének a telkek arrafele.
- Minden ilyesmi építkezés ellen gerjeszthető ellenállás minimális munkával és akár minden alap nélkül is.
Amúgy nem vagyok ottani, de szerencsére nem csak fotóról ismerem Magyarországot, mint a topicbeli műfelháborodó társaság.
Szerinted milyen messze van Hosszúhetény a hegycsúcstól és hogy arányul ez a radar elleni fegyverek pontosságához?
Tartom a fogadást, hogy életedben nem voltál a Zengőn.
1. Éppen potyogni fog a bomba az ottlakók fejére, mert a radarokat szokás elsőnek kilőni.
Ja meg egyébként is, ki potyogtat bombát ?...látom te is egy Bush imádó lehetsz, és beveszed a sok kamut.
Az ingatlanok ára viszont zuhan a környéken.
Márpedig a nagyobbacska hegyekre szokás manapság mindenféle rádiotechnikai csodákat pakolni.
Vannak tornyok pl. a Kékesen, az Avason, a Hármashatár-hegyen (turisztikai szempontból mindegyik minimum 10-20-szor jelentősebb a Zengőnél), jókora radar üzemel a kedvelt turistacélpont Kőris-hegyen, stb.
Környezetvédelmileg se aggódnék nagyon (bár odafigyelni sose árt): a turisták sokkal többet szoktak a környéknek ártani, mint egy ilyen objektum.
ja, kihagytam, hogy Barcson pár évvel ezelőtt azért pottyanhatott bomba a kertekben, mert nem volt radarunk ami az alacsonyan repülő gépeket követni tudta volna...
tudod, volt régen a nyugat-németeknél egy mondás:
jobb ma egy pershing a tanyádon, mint holnap egy ruszki az anyádon....
igen, elképzelhető, hogy látványosság lesz. bármennyire is furcsán hangzik, van rá példa nyugaton, hogy a turisztikai könyvben látványosságként benne van...
bomba pottyan a fejedre? :-)
1, szerintem megakadályozza, hogy bomba pottyanjon a fejedre, mert azért hozzák létre, hogy lássa ha ellenséges repülő közeledik, így nem jut el a bomba a fejedre...
2, ha erre meg számítani lehet, mert "a nemzetközi helyzet fokozódik" akkor ne sétálj a közelében...
a most ott himbálózó orosz radarok 3500-szor veszélyesebbek sugárzásügyileg, mint az újak (amelyek kisebb sugárterhelést jelentenek, mint a mobiltelefon a fejed mellett)
az újak szépek, beleillenek a tájba, már ha meg akarod nézni őket (igen, oda lehet menni hozzájuk) mert egyébként nem látszanak olyan helyekről ahol a kirándulók járnak
a radarok a polgári közlekedést is segítik, vagyis Ferihegy is megkapja az adatait
Ja, de azért lehetne talán más, kevésbé frekventáltabb kirándulóhelyre tenni...Csak nem muszáj annak pont a Zengőn lennie...vagy mit tudom én, lehet hogy miliméterre kiszámolták a helyét.
Tényleg rossz dolog, hogy odaépítik a radart, de azért én nem lennék olyan pesszimista - a hírek szerint nem fog nagyon belerombolni a tájba, és lehet, hogy még kilátót is lehet építeni oda. (bár ez utóbbi erősen kétlem ismerve a manapság divatos paranoiát)
Mindenesetre a NATO elmehet a francba - az ilyen pénzekből amit a hülye radarokra költenek inkább az éhező iraki gyerekeket kellene támogatni és hasonlók.