Keresés

Részletes keresés

F. C. King Bastard Creative Commons License 2004.05.22 0 0 154

Egész jól nyomja: :->

"Mintha még mindig nem vettük volna észre: amit a megszálló katonák az iraki börtönökben művelnek, az az amerikai rendszer és gondolkodás logikus, szerves részét képezi."

Nem kisiklások: ez (is) Amerika

Előzmény: F. C. King Bastard (151)
moha114 Creative Commons License 2004.05.03 0 0 153
Remelem, hogy ilyen suletlesegeket, s foleg azt, hogy az iszlamban nincsenek bankok (nem a bank, mint intezmeny csak a szegenyeket megnyomorito uzsora tilos!) sosem fog Hajni mondani.

Az pedig, hogy ti nem tanuljatok a szent konyveiteket, ugye megsem a muszlimok hibaja. S azert az nem semmi, hogy a vilagban tobb, mint 80 millio ember tudja fejbol a Koran kb. 600 oldalnyi szoveget.

Előzmény: the_insider (150)
Kígyó Creative Commons License 2004.04.30 0 0 152
Meg a mai ÉS-ben.

K

Előzmény: F. C. King Bastard (151)
F. C. King Bastard Creative Commons License 2004.04.30 0 0 151
the_insider Creative Commons License 2003.03.29 0 0 150
Tudjátok eddig csak a Nógrádi Gyuri bácsitól hallottam normális összefoglalást a problémákról. A többi valahogy elsiklott olyan tények felett, hogy:

-a közel kelet népszaporulata rendkívül magas, a következő évtizedekben milliók nem jutnak majd munkához, köszönhető ez a Szaddám féléknek... Ezek a tömegek fanatikusak lesznek és potenciális veszélyt jelentenek majd a Koránt magoló írástudatlanok.

-a közel kelet bevételét az olaj fedezi. 20 év múlva a világ olajigénye rendkívül csökkenni fog (az EU addigra pl. az energiaigényének felét zöld energiákból nyeri majd, de a járművek is átállnak olajalapúról valami másra). Ezzel elapanak a bevételi források, hiszen annyi pisztáciát (második bevételi forrás) mégsem eszünk, amiből a közel kelet megélne...

-a Korán mélyen belenyúl a politikai és gazdasági életbe (szekuralizáció hiánya) például tiltja a profitot (bankok hiánya), de az tálibok már a nők munkavállalását is tiltották (a nők nyugaton akkora kihívást jelentettek a munkaerőpiacon, hogy óriási lett a verseny) és hasonlók. Ez miatt van akkora szarban a közel kelet, lásd a lenti kép :-))) Ezért ott is a vallás és a gazdaság (politika) elválasztására kell törekedni.

EZÉRT KELL A HÁBORÚ. EGYFAJTA KIERŐSZAKOLT DEMOKRATIZÁCIÓ, a negyedik hullám... (lásd Huntington 3 demokrácia-hullám elmélete - 1: anglia, fr.o, 2: dél-amerika, 3: kelet európa)

na, ha majd ilyenekről beszél Hajnalka, akkor azt mondom látja a problémát, ,de hát minden mondatot "az én véleményem szerint"-tel kezd...

F. C. King Bastard Creative Commons License 2003.03.28 0 0 148
Csak 1 ötlet a "hogy került odára": lehet, hogy Vincze Mátyás (-> HVG)rokona...

Nekem nem tűnt (feltűnően) butának, de tény, hogy rettentően izgul (ez kb. tegnapelőtti benyomás, Pálfinak lökte a híradóban).

moha114 Creative Commons License 2003.03.28 0 0 147
Nem érteke titeket, miért számít annyira kor. Főleg hölgyeknél!

Hajni egyébként 29 éves. OV mennyivel volt több, mikor miniszterelnök-imitátor lett???

Előzmény: bad100 (5)
pert1 Creative Commons License 2003.03.28 0 0 146
Nem tudom mi a bajotok a hölggyel, ma reggel meghalgattam a tévében, és nagyon ügyesen és
kulturáltan neminformál. Csak meg kellene neki mondani, hogy ha egy picit lassabban beszélne,
akkor sokkal kevesebb semmit kellene mondania idöegységenként így a felkészülés is könnyebb lenne :-)
Előzmény: gyere a papához (145)
gyere a papához Creative Commons License 2003.03.28 0 0 145
Akkor kimondhatjuk, hogy (eddig) ez a háború, a biztonság (geo-, stb.) politikai szakértők csődje (mivel javarészt csak mindenki által tudott frázisokat pufogtatnak), vagy ez még elhamarkodott ítélet?
Pucros Mackó Creative Commons License 2003.03.27 0 0 144
Mindezektől függetlenül, legyen neki boldog névnapja ez a mai!
Grones Creative Commons License 2003.03.27 0 0 143
En olvastam tole par cikket a Narancsban. Itelje meg mindenki maga, hogy milyenek.
Hardcore VH rajongoknak es gyuloloknek meg alljon itt egy par francia nyelvu publikacioja.
En ezeket talaltam a Google-on kivul.
icost Creative Commons License 2003.03.27 0 0 142
"miért nem egy ZMNE-s Ph.D. hallgatót, tanárt, Felderítő Hivatali munkatársat, Külügyes vagy Honvédelmi Minisztériumi védelempolitikai főmunkatársat, stb... "

Botz belefér az egyik kategóriába, de őt meg nem lehet minden este Pálffy színe elé rángatni.
Másrészt, egy szakértőtől kérdezni is tudni kell, a kérdező sem lehet akárki. Botz-ot is Aczél kérdezte, és még őt is volt, hogy útba igazította.

Előzmény: the_insider (132)
evangeline Creative Commons License 2003.03.27 0 0 141
OFF
Van más elképzelése is (azt én jobban díjaznám :-), de majd kialakul...
Köszi!
ON
Előzmény: Tamás (138)
pindiy Creative Commons License 2003.03.26 0 0 140
Ezek még a madárjóslás nevű kurzus, "Hogyan gondozd a madaradat" cimű anyagából sem vizsgáztak.

Egyébként ezt a dolgot nem lehet tanítani.
Sokat kell csinálni, sokat kell megélni, aztán már lehet róla beszélni.

Előzmény: the_insider (132)
osszefoglalva Creative Commons License 2003.03.26 0 0 139
Megoldása még nincs, de a problémák gyökerei már megvannak:

igazi rejtély

Tamás Creative Commons License 2003.03.26 0 0 138
Sok sikert a srácnak, szerintem érdemes gondolkodni rajta, de nem CSAK ezen. :-)
Előzmény: evangeline (136)
evangeline Creative Commons License 2003.03.26 0 0 137
Köszi Neked is!
Előzmény: the_insider (131)
evangeline Creative Commons License 2003.03.26 0 0 136
Köszönöm az info-t, tehát a ZMNE honlapján utána tudunk nézni!Ámbár többre értékelek olyanoktól egy véleményt, akik közelről ismerik ezt a témát (úgy tűnik, Te is), mint a honlapra feltett közönség(hallgató)-csalogató információkat!Ezért érdeklődtem pont itt!
(szvsz tényleg nem a diplomától lesz bárki is szakértő, de elindulni valamilyen irányba azért el kell majd...)
Előzmény: Tamás (128)
Nacsalnyik Creative Commons License 2003.03.26 0 0 135
Üdv.

Lássuk meg, hogy biztpol szakértők helyzete legalább annyira hátrányos mint az igen tisztelt meteorológusoké. Hát Istenem, ez van. Mindenesetre ez a kedves lány annyira hajaz arra a másik, szintén roppant kedves hölgyre a Media Markt-os reklámból (vö: Tessék mondani mi az, hogy itt alacsonyak a zárak?), hogy az én beszédértelmező központom ki se jött standby-ból a riport idejére.

Tamás Creative Commons License 2003.03.26 0 0 134
Csak azt nem értem, miért nem egy...

Ez csak az adott médiumoktól függ. A HM a Zrínyivel együttműködve összeállított egy listát meghatározott területek szakértőiről, és ezt kiadták a médiának, hogy lehet válogatni.

Innentől a labda már azon a térfélen pattog...

Előzmény: the_insider (132)
Tamás Creative Commons License 2003.03.26 0 0 133
Hogy hol lehet ilyen címet kapni?

http://www.zmne.hu/Okt_rendszer/szakok.htm#HTK

Erről értekeztem kicsit lejjebb...

Előzmény: the_insider (131)
the_insider Creative Commons License 2003.03.26 0 0 132
"Valhogy a tv-be bekerült"

attól félek a Tálas Péter nem ért rá és beprotezsálta a hölgyet. Egy helyen dolgoznak és együtt írnak cikkeket.

Csak azt nem értem, miért nem egy ZMNE-s Ph.D. hallgatót, tanárt, Felderítő Hivatali munkatársat, Külügyes vagy Honvédelmi Minisztériumi védelempolitikai főmunkatársat, stb... kérnek fel ilyenre.
Ha meg katonai szakmai kérdés van akkor miért nem a tatai dandár parancsnokát...

Előzmény: Pucros Mackó (129)
the_insider Creative Commons License 2003.03.26 0 0 131
Hogy hol lehet ilyen címet kapni? A Közgáz másoddiplomás képzése, a BIGIS nekem külügyi szakértő címet adott, de sose használom 60 éves koromig...
A ZMNE-n van ilyen képzés és doktori iskola is van, de spéci ilyen titulusról nem hallottam. gondolom a fenti példán levezetve a másoddiplomához ilyen szakértő címeket adnak mindenhol.

Mindenesetre szerényebb lettem volna a hölgy helyében és a képernyőre a biztonságpolitikai kutató, vagy valami hasonló címet kértem volna feltüntetni...

Előzmény: evangeline (123)
Pucros Mackó Creative Commons License 2003.03.26 0 0 129
Jajj-jajj, félreértesz. Nem gondolok én nőgyűlölésre, sőt, nem is konkrétan téged akarlak itt firtatni. Azt is készséggel elhiszem, hogy kizárólag a szakértői teljesítményt mérlegelve ébredt fel benned a kenyérféltés.

Viszont nagyon tetszik, hogy létezik maga a jelenség, a nőies szakértés, pedig közben érzem én is, hogy nehéz be- és elfogadni. Látni vélem, hogy mennyi nehézség merül fel ennek kapcsán, és keresem ezeknek a nehézségeknek a belső dinamikáját. Nemcsak arra gondolok itt, hogy mi láttuk őt a tévében, és nekünk benyomásaink lettek, hanem arra is, hogy eddigi pályáján milyen visszacsatolások alakíthatták a viselkedését ilyenné (pl. "ha levegőt veszek, azalatt félbe tudnak szakítani"). Érdekes adalék volt itt a topikban, hogy az "oda nem illően" nőies megnyilvánulásokat lehet egyszerűen affektálásként is felfogni.

Ahogy már írtam, a gyakorlatban én azt láttam, hogy a szakértőnek elsősorban és leginkább jól el kell tudnia adni magát. Ezen múlik szinte minden. A tényleges szakértelemre épp csak annyira van szükség, nehogy kilógjon a lóláb. Ha az ügyfél maga is szakértő, és még szakértőbb szakértőre van szüksége, akkor ez persze magas mérce is lehet.

A te szakértő-fogalmad kicsit arra emlékeztet, amikor nemrég biciklit kerestünk a lányomnak, és bementünk néhány jó hangulatú kerékpárboltba. Ott az eladó srácokkal sokat eszmecseréltünk, és mindenütt azt tapasztaltam, hogy amiket a hipermarketekben árulnak olcsón, az szerintük nem kerékpár. Mert azokat az olcsóság érdekében gagyi alkatrészekből rakják össze. Mondhatjuk, hogy szerintük a "kerékpár" fogalmának devalválódásának vagyunk tanúi. A rend kedvéért ők be is vezették az "áruházi kerékpár" fogalmát.
Ettől még sok vevő használ elégedetten "áruházi kerékpárt" is.

Természetes, hogy közelről nagyobb felbontásban látszik minden, jobban szétválnak a tárgyak, ezért különböző fogalmakkal is akarjuk illetni őket. Nekem innen messziről szakértő a Vincze Hajnalka is. Neked onnan a szomszédból meg esetleg nem, te már finomabb distinkciókat tennél. Szóval szerintem ez nem a nyelvi elemek devalválódása igazából, hanem egy icipici elmozdulás a köznyelv szemantikájától, egy nagyobb érzékenység egy területtel szemben.

Az egy régi dilemma, hogy ki látja jobban a különféle helyzeteket, aki érintett bennük, vagy aki kívülálló. Szerintem mindkét nézőpontra szükség van: amelyik nem a sajátunk, azt el kell tudnunk képzelni. Ha az ember érintett, tudnia kell hideg fejjel gondolkodni a helyzetéről, ha meg semmi köze hozzá, akkor együttérzőnek kell lennie azokkal, akik benne vannak.

Előzmény: Gróf Úr (122)
Tamás Creative Commons License 2003.03.26 0 0 128
A ZMNE-n van biztonság- és védelempolitikai képzés, ám személyes tapasztalataim alapján ez vajmi kevés az üdvösséghez...

A legtöbb hallgató, aki oda jár, másod- vagy harmaddiplomás, akiknek meg ez lesz az első, azok közül sokan máshová is járnak (jog, közgáz, állig) vagy áthallgatnak, vagy tervezik.

Igazából az a furcsa, hogy ez a szak ad ilyen végzettséget, de mindenki tudja, hogy egy diplomától még senki nem lesz tényleges szakértő...

Előzmény: evangeline (123)
evangeline Creative Commons License 2003.03.26 0 0 127
Kellemes napot Önnek is!:-)Végigolvastam a topicot...:-)
OFF
Köszönöm, a dolog családilag érintene, rendelkezem egy történelem-matematika-földrajz irányultságú fiúgyermekkel, akit érdekel a politika és a fegyverek is.És teljesen beindult a hölgy "foglalkozását" illetően...(vagy csak engem hülyít!)
Sajna én is a hosszú és fáradtságos úton elsajátítható tudásban hiszek szakértőileg, de mit lehessen tudni, ebben a mai világban?!
ON
Előzmény: Gróf Úr (125)
Öjv Creative Commons License 2003.03.26 0 0 126
Végre egy izgalmas téma... :-)

De szemmel láthatóan a rejtélyt senki sem akarja vagy tudja feloldani...

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a rejtély elkerülhető lett volna, ha valamelyik csatorna valamelyik műsorának az elején néhány mondatban ismerteti valaki az illető hölgy szakmai pályafutását. Vagy mégsem...? ;-)

Előzmény: Geyza (-)
Gróf Úr Creative Commons License 2003.03.26 0 0 125
(kézcsókom :-) )

Megkérdezem egy ZMNE -t végzett szakértőtől. Mármint "igazitól" :-)

Szakértőnek egyébként nem papír kell, hanem hozzáértés. (Mackó kedvéért: és akkor akár nadrágrepesztő szépség is lehet :-D)

Előzmény: evangeline (123)
timi Creative Commons License 2003.03.26 0 0 124
"A tegnap előtti Este c. műsorban debütált"
Nem egészen, 09.11. után is szagértett.
Előzmény: evangeline (7)
evangeline Creative Commons License 2003.03.26 0 0 123
Bátorkodom újból feltenni az alább már egyszer jegyzett kérdésemet:
Folyik-e nálunk valami olyan képzés (ZMNE pl.), ami ilyesfajta végzettséget ad, vagy hosszú évek nehéz és fáradtságos munkájának eredménye lészen a "biztonságpolitikai szakértő" cím/rang?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!