Horvát-bosnyák határ Svilajnál: csak 300 méteres sor volt, de mivel ebédidőben egy sávot üzemeltettek, 1 óra alatt sikerült az átlépés.
A horvát autópálya 5,5 €-ba került. Az első, pár perces bosnyák sztráda szakaszért elkértek 1,2 márkát :) A Zenica – Szarajevó szakasz 7 márka. Ez az országúthoz mérten 30 perccel gyorsabb (a Waze szerint), aminek a felét a fizetőkapunál elbukod, ha nincs ENC-d (pedig sok autó nem használta a sztrádát).
Bosnyák-montenegrói határ Humnál. Nem voltak sokan, kb. 40 perc volt átjutni. Itt kérték először a forgalmit, amit nagyon nem találtam, de egy perc után kegyesen tovább intettek.
A P14-es valóban szép út. Kanyar van rajta bőven. Meglepetés volt, ahogy a sziklafalba kellett befordulni az első alagúthoz. Annyira meglepő, hogy be is fordultam, így a Piva monostor kimaradt. A szerpentinen, majd a fennsíkon többször megálltunk nézelődni (ahol volt lehetőség félreállni), rettentő látványos.
Zabljak lehetne Csehországban is vagy akár Csehszlovákiában is. A Fekete-tó körül kellemes sétálgatni (nemzeti park napi belépő 5 €, gyerekeknek ingyenes). Vasárnap este a nagy Voliban kígyózó sorok voltak, valami turistacsorda érkezhetett, mert másnap már nyugi volt. A Savin Kuk felvonó remek időutazás (retúr 12 €, gyerek 8 €). Nem véletlen rántja ki felhasználót a személyzet a libegőből a végén, különben szedné áldozatait. A felső állomástól alig 1 km és kb. 100 méter szint a hegycsúcs, a kilátás pazar. Felautóztunk egy kilátópontra is (google: Vidikovac Kanjon Tare / Viewpoint Tara Canyon) 10 km, kb. 30 perc. A Tara hidat megnéztük, végigsétáltuk. Az is kiderült, hogy Mojkovac felé zárva van az út. Másnap Ostroghoz a 32 fokban nem volt kedv, így Rijeka Crnojevicába kanyarodtunk. Meterizi felől, ahol néhány éve legyalogoltam. Autóval szűkebbnek tűnt, főleg mikor szembe is jöttek :) RC továbbra is hangulatos, jöttek-mentek a csónakok. Podgorica felé a kevésbé kanyargós úton távoztunk. A Njagara vízesés nyilván csontszáraz augusztus második felében, de így is jól néz ki. A Cemi medrében sokan fürdőztek. A Cijevna-Grabom határátlépés kb. 10 perc volt, 1 autó állt előttünk.
Pár nappal később Albániából a Muriqan – Sukobin határon jöttünk vissza. Az átjutás kb. 40 perc volt.
Napokig tartó Ulcinj relax, máshoz nem volt kraft. Mala plaza homokos strandja. Ahogy várható volt, sokan voltak, de így is sikerült leteríteni a plédet és kitűzni a frissen vásárolt kínai napernyőt. Liman 1: nagy kavicsos, hangulatos. Kevésbé látogatott. Szintén elérhető a fizetős napernyő és baldachinos szuperluxy fekhely is. Mondjuk ugyanúgy a strand sarkában rohadó markolót láthatod :) Liman 2: a következő öböl, kisebb kavicsok és homok. Valószínűleg jó hely lehetett korábban. Most hatalmas félkész szállodák állnak a partján. A díjszedős napernyős részek nyilván már elkészültek. A víz ugyan tisztának tűnt, de néha csatornaszag jött valahonnan. A Velika plazara nem jutottunk el. Ahogy a Valdanost is kihagytuk, mert ahogy olvastam, már működő wc sincs ott.
[Kis kiegészítés Ulcinjhoz, Kirgizkének
Mégis az óvárosban szálltunk meg több éjszakára, az egyfajta menedék a hely a tömeg elől. Igaz, sokan megmásszák a várat, de kb. 11-kor elcsendesedik, ahogy az éttermek bezárnak. Éjjel és hajnalban a hullámokat lehetett hallgatni, teljes nyugalomban. A szemétszállító traktor 07:30 körül kelti a környéket. Le lehetett menni egy kis sziklás strandhoz, bár és napernyők is vannak (nem hotel vendégeknek fizetős). Leereszkedni a Mala Plaza-ra és a bárok esti hangzavarába elég kontrasztos volt. Ezért is választottuk a drágább, de csendesebb környéket. Szóval így tetszett jobban akkor és most is Ulcinj, mint Budva :) ]
A móló parkolója megdöbbentő módon ingyenes volt, szezon végén akadt is szabad hely. Honfitárs autó is dekkolt ott napokig. Este 8 és éjfél közt le van zárva a turistainfó és a tenger közti rész, hogy korzózhasson a nép a sétányon. Így a parkoló is be van fagyasztva.
Bar környékén volt egy kis dugó. Az E80 alagútja 2,5 €. Virpazart eltorlaszolták a turistabuszok, így nem ugrottunk be, csak a látogatóközponthoz az erőd után. A Podgorica utáni autópálya szakaszért 3,5 €-t kértek. Bijelo Polje előtt nagy sor volt, így a P10-en Jabukánál hagytuk el az országot, a határátlépés kb. 45 perc volt. ____
Nekem eddig a hegyek kimaradtak. A Durmitor kellemes kikapcsolódás, nagyobbakat is lehetne ott túrázni. Az utak a környéken (meg az odavezető Piva kanyon) élvezetesek, egy rafting is érdekes lehet. A skodrai tavat megnéztük több irányból, de még maradt felfedezetlen rész. Észak-Kelettel összekötném.
A tengerpart szép lehetne. De a szemét szembeötlő, pedig nem vagyok túl érzékeny erre. Nem hiszem, hogy a 2 kisebb ulcinji strand napi megtisztítása túl nagy erőfeszítésbe telne. A Mala Plaza-t estére lezárják. Gondolom nem a takarítás miatt, mert másnapra ugyanúgy tele van csikkel.
Nem volt elviselhetetlen tömeg, a szállásokat útközben, 1-2 nappal korábban foglaltuk le. Az emberek kedvesek és jó fejek voltak.
Magyar oldalon. A kivitelezés még odébb van. Kb. idén dől el, hogy magyar háttérrel valósulnak-e meg ezek a beruházások a következő 5 évben.
A lényeg: Magyarország Montenegró közlekedési és infokommunikációs infrastruktúrájának fejlesztését finanszírozhatja, cserébe pedig magyar cégek kapnák meg a projekteket nyílt közbeszerzési eljárás nélkül.
A két ország közötti megállapodás 2030-ig szól, és a stratégiai partnerséget erősíti, különösen a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának Bar kikötőjéig való meghosszabbításával. A magyar kormány célja, hogy Montenegrót déli kapcsolatként használja, miközben olyan cégeket támogat, mint az egyik leggazdagabb magyar építőipari vállalatai vagy a 4iG.
Magyar részről jogszabály már van az előkészületekre:
Most olvasom egyébként, csak nem merem belinkelni a hír forrását, hogy Montenegróban magyar pénzből, magyar cégek folytatják várhatóan a Bp.-Belgrád vasútfelújítást, ill. az autópályaépítést.
Az R-10 Đurđevića Tara – Mojkovac regionális úton, Sokolovina városában a Sokolovina kritikus pontjának helyreállítása miatt sziklaomlás miatt minden típusú jármű számára teljes forgalomtilalom van érvényben.
Ha tényleg le van zárva az út (és így kvázi-zsákutca), szerintem úgyis ki lesz táblázva (mind a Tara híd lábánál, mind a mojkovaci elágazásnál). A híd lábánál egyébként pont Mojkovac irányába vannak parkolóhelyek ingyen, rögtön a bazársoron túl, ha szerencsétek van
rgranc: köszönöm! A Waze 67 nappal ezelőtti (user által jelentett) lezárás jelez, helyben rákérdezek majd. Ha nincs biztos válasz, kerülök. Kár lenne érte, mert szép útnak néz ki.
szervezkedő: köszi, ezt megnézem!
Kirgizke: május végén, tömeg nélkül, totyogó gyermekkel teljesen jó volt a város(i strand). A szállás az óvárosban volt, a bérelt autó az ingyenes parkolóban pihent a vár alatt. Jobban bejött Ulcinj, mint Budva a magas épületeivel.
Most valószínűleg sokan is lesznek, rohadt meleg is lesz, a parkoló súlyosan fizetős és az óvárosi szállások is nagyon drágák, szóval nem ott tervezek megszállni. De legalább a kölök már nem totyog :)
Sziasztok, irány Montenegró és Észak-Albánia, ezúttal autóval. Ha van meglátás, szívesen veszem.
1. Budapest – Szarajevó nettó 7 óra (alvás: Szarajevó) 2. Szarajevó (Szarajevó) 3. Szarajevó – Piva P14 – Zabljak nettó 4,5 óra (Zabljak) 4. Savin kuk felvonó, Crno Jezero (Zabljak) 5. Zabljak – Tara hídfő - Grabom – Shkodra nettó 5 óra * (Shkodra) 6. Shkodra (Shkodra) 7. Shkodra – Theth (Theth) nettó 2 óra 8. Theth: Kék szem, Grujas vízesés, fejbőlkinézés (Theth) 9. Theth: Kék szem, Grujas vízesés, fejbőlkinézés (Theth) 10. Theth – Ulcinj (Ulcinj) nettó 3 óra 11-13. Ulcinj, strandok, Solana. Skodrai tó déli part és ha nagyon unatkoznánk, el Virpazarig (Ulcinj) 14. Ulcinj - Vranesa - Zlatibor nettó 6 óra (Zlatibor) 15. Zlatibor – Budapest nettó 6 óra
5. naphoz egy kérdés: * Tara híd előtti kemping/zipline megállóval. A Viamichelin tervez Mojkovac felé a P4-en, a Google maps nem annyira. Valaki ismeri ezt az utat, járható gond nélkül? Így ugyan kimaradna Ostrog, de tömeget vizionálok oda és akkor nem fog fájni.
+1: eddig túléltem Montenegróban roaming nélkül, de lehet, hogy most kelleni fog adathasználat.
Van jó tipp e-simre? A saját Vodafone napi 3 rugós balkáni kiegészítő jegye elég nagy lehúzás lenne.
Montenegróba (Piva kanyon) utaznánk Bosznia-Hercegovinán keresztül. Sokszor mentem már ezen az útvonalon, de most először két kistermetű kutyával tennénk meg az utat.
Kicsit ellentmondó információkat találtam a szükséges okmányokról. Tudnátok ebben segíteni?
Természetesen a kutyák rendelkeznek chippel, minden oltásuk megvan, de emlékeim szerint az egyészségügyi kiskönyv magyar nyelvű.
A kérdést feltettem a Boszni-Hercegovina topicban is, ha esetleg arra más szabályok vonatkoznak.
Hosszú tökölések után végre kiírták a Stepan Polje-i BIH-MNE határátkelő új Tara hídjának tervezésére és kivitelezésére vonatkozó közbeszerzést. Reálisan 2028-ra kész lehet.
Különböző szempontok szerint választanak az emberek céget.
A sok apróbetűs rész után, nálam az Alamo az ahol foglalni szoktam, nem csak Montenegróban.
Kicsi kategória, kicsi kaució, mégha nagyobb kategóriát is adnak. Sosem a kiválasztott autót kapom. Nem szőröznek a sérülésekkel és a kaució is 300-400euro amit akár betéti kártyáról is levonnak.
B verzió is működhet ha szeptemberben mentek, a határokon már lehet mozogni. Belgrádbol 40euroert leviszi a vonat az autótokat.
Miért baj az hogy itthonról kényelmesen ki tudod választani és el tudod dönteni, melyik cégtől, milyen autót bérelsz.
Nem benszülöttként ezt hogyan kell elképzelni, melyik oldalon érdemes nekivágni? Eddig még sosem voltunk kocsi nélkül lent, de a nagy táv miatt a kiskölökkel fontolóra vettük, hogy leugrunk repülővel akár 4-5 napra is pl. szeptemberben.
Én természetesen a tengeren gondoltam,vmi kikötőben,vagy biztonságos öbölben,ahonnan nem visz el a szél,ha feltámad.Hacsak a házad nem cölöpökön áll,és be lehet alá állni csónakkal🙂