Mindezektől függetlenül továbbra is fenntartom az állításomat,miszerint nem a kormány,hanem az Országgyűlés által fenntartott alapítványról van szó,és kevéssé hiszem,hogy Chikán Attila vagy Habsburg György herceg megfeküdt volna akár az MSZP-nek,akár az SZDSZ-nek.Ha már Chikánnál tartunk: gazdasági miniszter volt,neki élből tudnia kell,mire adnak ki és mennyit...
Off:
A topicot jelöltem a színvonalas topicok közé a Topikteszt - J vagy R c. topicban. Szavazzatok Ti is! :)
On:
Rendben, lehet, hogy tényleg lehetetlen és egyben felesleges lenne a célcsoport ismerete nélkül pusztán statisztikát levonni az egy fő eléréséhez szükséges árakból. Mellesleg aránylag így is rendezett e téren a www.mediaegyensuly.hu: példányszámok
Kedves Molaf,
biztos, csakhogy ez az oldal nem segédlet a hirdetőknek, hanem valami egészen más. A logikád több ponton nem stimmel. Ha visszamész az időben, látod, hogy elszórtan az általában csak egy helyen hirdetők is beszúrnak egy-egy hirdetést jobboldali lapba.
Szerintem nyugodtan elfogadhatod, hogy a cégek hirdetések feladásával megbizott munkatársai tisztában vannak a hirdetési árakkal -amelyek ráadásul még változnak is - nem kell ehhez nekik ehhez egy www.médiaegyensúly.hu.
Ugyanakkor ne feledkezz meg arról se, amit már az előbb irtam. Azt elfogult gyakorlat eltorzitja még az árakat is.
A honlapon fellelhető adatok is azt mutatják, hogy a hirdetők a hirdetéseik feadása előtt sokszor nem "néznek végig" az egész piacon. Sokan folyamatosan csak ugyanabban a lapban hirdetnek. Nekik lehetne nagy segítség egy összefoglaló táblázat, melyben az eladott példányszámok függvényében összehasonlítanák az azonos besorolású hirdetések árait. Így a kedves hirdető ránézésre láthatja (ami ma nem kis munkát iényelne), hogy a jelenlegi hirdetési szokásain változtatva milyen költséghatékonyabb alternatívák közül választhat.
Az egyes ponttal egyetértek, csak annyival egésziteném ki, hogy eme igényt nem kell behozni, mert létezik. Csakhogy a gyakorlatban nem érvényesül. Vélhetően olyan sokszoros összefonódások miatt, amelyeket sohasem fogunk tudni feltárni. Ezért nem tehetünk mást, mint azt, hogy kimutassuk magát a hatást.
A második pontot még mindig nem értem. Ezek az adatok önmagukért beszélnek. Mit kellene még hozzájuk rakni?
Amennyiben a www.mediaegyensuly.hu-nak többek között az a célja, hogy rámutasson a hirdetők egyoldalú hozzáállására, és itt változást szeretne elérni, akkor erre 2 lehetőség kínálkozik:
1.) Behozni egy új komponenst, nemvezetesen a pártatlanság látszatára való igényt.
2.) Rámutatni arra, hogy a jelen helyzetben pontosan mennyire gazdaságos a célcsoport elérése. Ezt viszont alá is illik támasztani; ezért írtam, hogy számomra miért furcsa, hogy ez a kimutatás nincs fent a honlapon.
"A hirdetési ár egy olyan torzult szerkezetben, mint amiről a szóbanforgó honlap adatai tanuskodnak, a hirdetési ár nem igazán mérvadó"
Szerintem pedig a hirdetési ár sem és az eléretlen olvasók elérésére való törekvés sem mérvadó önmagában. Pontosan ezért kellene együtt látni a hirdetőkkel a hirdetési árat, mert így már egy - ugyan még mindig torzult (ld. HVG), de - teljesebb képet kaphatnánk.
"A reklámozók csak a hiteles, nagy fogyasztó táborral rendelkező médiumokat preferálják! ...
Nem oldalérzelem, fogyasztottság ez egyetlen mérce.
A PIAC! ..."
Na, ennek megvitatásához bemásolom egy másik topicbeli hozzászólásomat:
Azt nem tudom (csak sejtem), hogy a Budapesti Lap a topic témájához tartozik-e.
Induláskor megvettem, többször is, elég volt belőle. Eddig magánügy.
Hanem, most már hónapok óta irdatlan mennyiségű reklám propagálja ezt a lapot (hatalmas felületek a metróállomásokon, más újságokban úgyszintén rendszeresen megy a reklámozása), előfizetői akciókat tud ez a "fiatal", piacról megélő(???) lap indítani.
Egy utolsó példa: A Budapesti Piacban egész oldalas hirdetésben az egy éves előfizetés mellé 15 eFt-os "ajándékot" is ígérnek minden előfizetőnek.
Könyörgöm, micsoda baromi tőke áll emögött a lap mögött és micsoda összeköttetései lehetnek (már most, képzelem ha beindulnak...)?
Na itt kezdek el kételkedni a tisztességes piaci versenyben....
Ti nem?
Az egy olvasóra eső hirdetés tényleg fontos mutató lenne, viszont a példányszámokkal nagyjából tisztában vagyunk, úgyhogy ennek alapján nyugodtan levonhatunk következtetéseket.
A hirdetési ár egy olyan torzult szerkezetben, mint amiről a szóbanforgó honlap adatai tanuskodnak, a hirdetési ár nem igazán mérvadó. Akinél ugyanis olvasószám alapján megmagyarázhatatlan okokból alig hirdetnek, az minden emberi logika alapján valószinűleg drágább lesz a többieknél. Nem tudom, hogy ez a Magyar Nemzetnél és a többi jobboldali lapnál valóban igy alakult-e, de igy logikus.
A számomra az adatokból világosan kiderül, hogy nem elég, hogy az állam szuttyongatja a jobboldali sajtót, de még privát oldalról is diszkriminálják. Ilyen körülmények közt eleve alapjukat vesztik az álpiacpárti felhivások a jobboildali sajtóhoz, hogy tessék jó lapot meg jó hirdetésszervezést csinálni. Nekem ez nem meglepetés, de tessék csak böngészni ezeket az adatokat, és tessék okulni belőlük.
Hozzátartozik a részletekhez az egy vásárlóra eső egy területegységnyi hirdetési felület ára is. Ezt nem találjuk meg a www.mediaegyensuly.hu-n. Persze erre rögön lehetne is mondani, hogy a Dörmögő Dömötör és a HVG olvasói hirdetési szempontból nem egy kategória. Ez valószívűleg igaz is, de - ellentétben a hidetési árakkal - ez szinte mérhetetlen (vagy csak nagyon drágán mérhető), úgy, hogy alátámasztaható is lehessen.
Én ennél nagyobbra becsülném.
De ennél még sokkal megdöbbentőbb dolgokat is láttam a médiaegyensúly honlapon. Nagyon jó ötlet volt ezt a honlapot megcsinálni, akárkinek is jutott eszébe. Eddig is sejtettük, hogy működik ez a mai magyar valóság, és ez a a honlap megmutatja a részleteket is.
amit írsz ugyan igaz, de ennek ellenére
megszámoltam a hirdetett oldalak számát, és úgy 85%-os a baloldali újságokban közzétett hirdetési oldalak többsége.
Tehát az EU közalapítvány a közpénzek túlnyomó részét balliberális zsebekbe tömködte. Ami persze figyelembe véve a jelenlegi végtelenül korrupt posztkommunista kormányzatot, nem meglepetés.
Megtekintve a www.mediaegyensuly.hu feltűnő, hogy az Európai Únió Kommunikációs Közalapítvány hatalmas pénzeket költhetett űjsághirdetésekre, de szinte kizárólag baloldali újságokra. Ez felveti azt a kérdést, hogy itt durva visszaélések történtek közpénzekkel. Vizsgálatot kellene kezdeményezni.
ha számodra nevetséges a véleménynyilvánítás, az a Te dolgod min nevetsz. A tájékozatlanságot speciel a www.mediaegyensuly.hu lap próbálja megszüntetni azzal, hogy nyilvánosságra hozza a tényeket.
A civil társadalomnak fontos részei Rajtad kívül a polgári körök, amelyek a szó igazi értelmében vett demokratikus civil szerveződések. Azt nem állította senki, hogy a civil társadalomnak egy, monolit véleménye lenne.
A DEMOKRATA, amely önmagában is számos eltérő és egymásnak ellentmondó véleménynek ad teret, és amelyben magas és csapnivaló színvonalú cikkek egyaránt megjelennek, gyakorlatilag az egyetlen valóban független, nagyobb példányszámban megjelenő sajtótermék.
A DEMOKRATÁT valóban az újság vásárlói tartják el:
- gyakorlatilag nem kapott, kap állami, alapítványi támogatást
- hirdetői bojkott alatt működik
- nem örökölt semmi vagyont, előfizetői kört a kommunista hatalom éveiből.
Adónkkal (remélhetőleg) nem a baloldalt támogatjuk, hanem a közfeladatok ellátására szükséges pénzt biztosítjuk a választások útján hatalomra került kormánynak, önkormányzatoknak és egyéb szervezeteknek. Azzal egyetértek, hogy a baloldali kormány saját politikai céljaira (is) használja fel adóforintjainkat, azonban ez igen sajnálatos tény, és többek között ezért is fontos a szabad, független sajtó.
Erre tettem fel a kérdést,melyre máig nincs válasz,ha egy jobboldali '56-os levelét nem hozzák le jobboldali médiuok,akkor azt kell bojkottálni? Ezért van 0 értelme az ilyen akcióknak.
"a diktatúrát éppen az szolgálja, ha a polgárok nem nyilváníthatják ki véleményüket a politikáról, sajtóról, nagyhatalmú cégekről, lobbikról"
Hát csak nyilvánítsák! Legfeljebb nevetségessé teszik magukat a tájékozatlanságukkal, ha önálló véleményt próbálnak kinyilvánítani, vagy pedig azzal, hogy pusztán elszajkózzák a számukra szimpatikus politikai vezetők ill. sajtóorgánumok érvelését.
"A civil társadalom véleményét..."
1. A civil társadalomnak része vagyok én is, de véleményem eltér a tiédtől.
2. Bár CSAK EGY vagyok a sok polgár között, de engem a demokratikus vagy inkább a DEMOKRATA közvéleménye eddig még semmiről meggyőzni nem tudott, csak arról, amiről nemigen volt szándéka.
3. Hogy ne vegyünk Westel-terméket, mert azzal a baloldalt támogathatjuk? Szerintem meg bárminek a megvásárlása, aminek ára forgalmi adót tartalmaz, a baloldalt támogatja, mert baloldali kormány van hatalmon, és a saját céljainak megfelelően fogja elosztani a befolyt adót.
Ugyan nem tőlem kérdezted, de a válasz egyértelmű nem.
Ha kizárólag példányszám alapján döntenének, akkor a szaklapok (általában jóval alacsonyabb példányszámmal kerülnek eladásra) nem vonzanának hirdetőket. Magyarán a hirdetőknek - tld. a médiaügynökségeknek - a termékhez, szolgáltatáshoz, a kitűzött célhoz képest a legoptimálisabb célzást kell megvalósítaniuk.
Így kerül pl. a vadász-szaklapba a vadászathoz való ruha hirdetése, avagy egy napilapban a nyugdíjas olvasókban bővelkedő Népszavában tld. semmit sem érdemes hirdetni - a vásárlói réteg nem igazán fizetőképes.