Keresés

Részletes keresés

MoavePress Creative Commons License 2003.03.16 0 0 11
Ez még nem is lenne különösebb baj, hogy ájrópáznak, mert minden ünnep alkalmából keresnek valamilyen párhuzamot a múlt és a jelen között, és ez most több, mint kézenfekvő volt. Engem jobban bosszant, ez a kizárólag mi vagyunk a szellemi örökösök fíling. Ugye Megyók valami követhetetlen asszociációs láncot alkalmazva kitalálták, hogy '48 egy csatlakozási kísérlet volt, erre persze a válasz a "Petőfi nemmel szavazna!", mert "Tagok legyünk vagy szabadok?". Hatványozott bornírtság.

Még szerencse, hogy Morvai nem jött elő egy baraguzini verstöredékkel... :-)

Előzmény: Nemzeti Lobogó (10)
Nemzeti Lobogó Creative Commons License 2003.03.16 0 0 10
Visszavonom, amit írtam.

Pokorni is EU-zott ma.

Pokorni: Őszinte beszéd helyett érzelemittas propagandát kaptunk

Előzmény: Nemzeti Lobogó (1)
srend Creative Commons License 2003.03.15 0 0 9
Az egészben az zavar a legjobban, hogy itt már minden politikus lassan olyan lesz mint Móricka akinek minderről csak AZ jutott eszébe.

Először volt a rendszerváltás, ami másról sem szólt, mint az "Európába való újraintegrálódás"-ról

Itt volt a Honfoglalás ünnepe, ahol Árpádék legfőbb jótette az volt, hogy Európába vezették a Népet. Akkor a 907-es pozsonyi csata miért volt, ahol az akkori Európa színe-java királyostul-püspököstül jött 3 sereggel ellenünk, majd futott haza ahogy csak tudott?

Azután itt volt Szent István államalapítása, aki Európába integrálta a magyar népet, és bevezette az akkori EU-konform kereszténységet. Hogy ez a nép már akkor keresztyén volt, amikor a tisztelt Európa még csak kóstolgatta a feldúlt római birodalom államvallását?

Tavaly megtudhattuk, hogy 1956 is egy szocialista forradalom volt, ahol a cél az volt, hogy kijavítsák a szocializmus hibáit, majd szociáldemokrataként illeszkedjünk vissza Európába.

Most meg nem hallok mást csak azt, hogy a Márciusi Ifjak is már az EU-ba mentek volna.

Igaza van az előttem szólóknak, ezek már minden ünnepet kisajátítanak, az összes nemzeti ünnepünkre ráépítenek valami EU-konformot.

gumiar872 Creative Commons License 2003.03.15 0 0 8
"de ez nyugaton elég "balkániul" vagy közép-ázsiaiul hangzik, irtóznak tőle, mert a fajelméletre asszociálnak."
Nem irtóznak tőle. A hazai megélhetési üldözöttek irtóznak tőle a közönség előtt, tudva persze, hogy ha nincs műmumus, akkor nekik új szakmát kéne tanulniuk. Ezért nem definiálják pontosan az általuk büntetni vágyott gondolatokat, mert az vagy Kis Jóskára, Nagy Pistára vonatkozó törvényszöveg lenne, vagy pedig maguk az irtózók vonulhatnának a rácsosba először, az általuk követelt törvény miatt.
Előzmény: acontrecourant (4)
egyrahedli Creative Commons License 2003.03.15 0 0 6
A bolsik mindig is irtóztak március 15-től, ezért is akarták most erre a napra tenni a csatlakozási népszavazást, hogy azután többet ne a 48-as szabadságharcról, hanem az EU-ba lépés népi döntésének emléknapjáról emlékezhessenek meg. Próbálkoztak ezzel október 23-ával kapcsolatban is (A Köztársaság kikiáltásának ünnepe).
Most majd május elseje következik, ugyanis jövőre állítólag ezen a napon fogunk belépni az ejropunnyóba. Megjegyzem a május elsejét nem sajnálom.
srend Creative Commons License 2003.03.15 0 0 5
acontrecourant

A pesti forradalom valóban a párizsi és bécsi forradalmak hatása IS, de nem azok következménye.

1848 tavaszának előzményei nem csak Pesten és nem csak 1848 tavaszán játszódtak. Az arisztokrácia, a köznemesség, a polgárság, a parasztság is egyetértett 1848 tavaszára a változtatás szükségességében. A reformkor kinevelte azt a réteget, aki a nagypolitikában, a helyi viszonyok alakításában és később a harctereken is helytállt. Ekkorra már kialakult a hazáért tenni tudó értekmiség, valamint a hazáért áldozatra kész köznemesség és parasztság. Az akkori Európa forradalmai csak a végső lökést adták, de 1848 előbb-utóbb bekövetkezett volna.

A magyar nemzet 1848 tavaszára magára talált, és majd másfél évszázad után újra saját magát irányítva akart megfelelni az akkori kor kihívásainak.

Az akkori Európa nem hogy nem segített, de Anglia egyenesen azt üzente Bécsbe, hogy végezzenek gyorsan. A piszkos munkát pedig ismét az oroszokra bízták, mint annyiszor a nagy EURÓPA történelmében.

1848 európai vonatkozásai tehát egyenesen negatívak. Akkor meg minek ez a nagy EU-zás?

Előzmény: acontrecourant (4)
acontrecourant Creative Commons License 2003.03.15 0 0 4
Hogyhogy semmi köze '48-nak az EU-hoz?!

A pesti forradalom egy volt az európai polgári demokratikus forradalmak közül. A párizsi és a bécsi felkelés hatására tört ki. A polgári társadalom azóta sem jött létre nálunk "teljes valójában", az Európai Unió pedig ennek mintapéldája: vámunió, szabad mozgás, egyéni felelősség a kulcsszavai.

Petőfi (aki persze baloldalibb volt a liberális Kossuthnál és a szintén liberális, anglomán Széchenyinél) írta: "Évek óta csaknem kirekesztőleges olvasmányom a francia forradalom története".

Abban igazad van, hogy 19. századi nemzetfogalmat is a liberálisok hozták létre, és ez ma már nem tarható. A nemzetfogalom több síkú lett, van "politikai nemzet" és az etnikum. A mi nacionalistáink a magyar etnikumra gondolnak, amikor a "nemzet" szót használják, de ez nyugaton elég "balkániul" vagy közép-ázsiaiul hangzik, irtóznak tőle, mert a fajelméletre asszociálnak.

De lassan OFF leszek, úgyhogy vissza: a pesti forradalom EURÓPAI FORRADALOM volt abban az értelemben, hogy egyáltalán nem külön "magyar", hanem nagyon is transznacionális. Akárcsak az EU.

Előzmény: srend (-)
srend Creative Commons License 2003.03.15 0 0 3
geszthi

Nem a Patrubány-ról, meg a szomszéd tehenéről nyitottam vitát, hanem arról, miért kell már a Nemzeti Ünnep-en is Európázni?

Olvasd végig légyszives a topic-nyitót és akkor meglátod, hogy a kovács-féle EU-zást éppen úgy elítélem, mint az ünnepi szónok kifütyülését egy nemzeti ünnepen.

Előzmény: geszthi (0)
muttter Creative Commons License 2003.03.15 0 0 2
.." mi van most idelenn?".. most az van, hogy a választások előtt az MSZP- kampánytanácsadója utasitására kiszabaditotta a gyülölet szellemét a palackból és most a gyülölet "járja táncát" ! Sokba fog ez még kerülni ennek az országnak, mert a komoly problémáinkról, sorskérdésekről elvonja figyelmünket és energiáinkat. Sajnos.
Előzmény: srend (-)
Nemzeti Lobogó Creative Commons License 2003.03.15 0 0 1
És még csodákoznak, hogy az értelmes, és tisztességes magyar ember az után is felemeli a szavát nemzeti ünepünk ilyen módon való meggyalázása ellen.
Előzmény: srend (-)
geszthi Creative Commons License 2003.03.15 0 0 0
" Azt hazudták nekik, hogy a jelenlegi nemzeti megaláztatást és a gazdasági nyomort az EU majd feloldja. Aki járt Erdélyben az tudja, hogy Románia a mi életünkben nem lesz EU-tag, és akkor még nem beszéltünk az Ó-Romániai területek állapotáról. "

Talan csak nem Partubanyi hive vagy te is? Hurra akkor dogoljon meg a szomszed tehene alapjan (igaz szep magyar szokas), mi se lepjunk le. Attol lesz am jo az Erdelyieknek!

Ami meg a politikat ileti.

Hat az Europaizasnak ezerszer tobb koze van marcius15-hoz mint a jobboldal komcsizasainak es kifutyuleseinek.

Előzmény: srend (-)
srend Creative Commons License 2003.03.15 0 0 topiknyitó
Most lett vége a Duna TV hiradójának. Évek óta ez adja a legtöbb helyszinről az ünnepi tudósításokat.

Ennyi európázást egy helyen ritkán hallani, mint a mai ünnepen. Ez szerintem óriási szereptévesztés, a legnagyobb nemzeti ünnepünknek semmi köze az EU-hoz.

Szinte az összes jelenlegi határunkon belüli megemlékezésen központi szerepet kapott az "Európához való csatlakozás" lózungja. Európa emlékkönyvek, EU-zászlók, Európa-híd.

Szolnokon még Európa parkot is avattak EU-himnusz körítéssel. A miskolci diákvezér pedig arról beszélt, hogy nem lázadni kell a mai fiataloknak, hanem Európát tanulni.

A kovács laca Marosvásárhelyen az EU-n kívül még a NATO szövetségeseinket és amerikai barátainkat is bele tudta magyarázni 1848. március 15-e emlékébe.
A kovács-markó páros az EU-val hitegette a Marosvásárhelyieket. Azt hazudták nekik, hogy a jelenlegi nemzeti megaláztatást és a gazdasági nyomort az EU majd feloldja. Aki járt Erdélyben az tudja, hogy Románia a mi életünkben nem lesz EU-tag, és akkor még nem beszéltünk az Ó-Romániai területek állapotáról.

És akkor még itt van a Múzeum-kerti fütty is. Én nem vagyok EU-párti, sőt kifejezetten ellenzem a mostani csatlakozást. Ez a Lelkiismeret 88 csoport azonban már gyanús. Miért kell egy közös ünnepen botrányt okozni? Miért kell ilyen lapos érvekkel, elítélendő módszerrel lejáratni ezt a valóban nemzeti sorskérdést? Ha ilyen buták és korlátoltak, akkor az szégyen, ha pedig megrendelésre jönnek minden megmozdulásra (még a Terror házához is!) az pedig mélyen elgondolkodtató.

A Duna TV 4-5 óra körül egy stúdió beszélgetést sugárzott történészekkel. Rendkívül tanulságos volt. Nem ez volt a fő vonal - nagyon helyesen a nemzet emlékezéséről és az ünneplésről volt szó - de kiderült, hogy Európa akkor is integrált bennünket.
Csatlakoztunk Európához germán és szláv segítségével. (ők egyébként ős ellenségek, de 1848 túlmutatott rajtuk)

Szegény Petőfi, Kossuth, Görgei, az aradi 13-ak és a többi szabadságért küzdő elődünk! Mit szólnak ott odafönnt, mi van itt most idelenn?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!