Keresés

Részletes keresés

gamma mikroszkop Creative Commons License 2026.01.20 0 0 39

„Mi lett volna a fizikában, ha Newtonnak macskája lett volna?”

Székfoglaló előadás – Tudománytörténet

Tisztelt Akadémia, Tisztelt Kollégák, Hölgyeim és Uraim, és minden jelenlévő, aki valaha ajtót nyitott egy macskának.

1. Bevezetés: az elmaradt felismerés

A tudománytörténet nagy kérdései gyakran apró körülményeken múlnak. Ha Newton fejére nem alma esik, hanem egy macska ugrik le a gerendáról, ma egészen másképp tanítanánk a fizikát.

Nem azért, mert a macska fájdalmasabb. Hanem mert gondolkodásra késztet.

Newton világa merev testek, pontszerű tömegek és abszolút tér világa volt. Egy macska azonban:

nem merev,

nem pontszerű,

és soha nem ott van, ahol az előbb volt.

Ez már önmagában felfedezés.

2. A klasszikus mechanika korai kiterjesztése: principles of Felis philosophy

A „macska mindig talpra esik” jelensége már a 17. században ismert volt, de Newton nem tulajdonított neki elvi jelentőséget. Hiba volt.

Ha lett volna macskája, hamar felismeri, hogy:

a macska szögimpulzus nélkül is képes orientációt váltani,

a test belső szabadsági fokai számítanak,

és a „lefelé” fogalma nem triviális, csak megszokott. Lásd az 1940-es évek macska és mikrogravitáció kisérleteit, repülőgépes parabolapályán

Ez a felismerés:

legalább 150 évvel megelőzte volna az analitikus mechanikát,

és Euler, Lagrange, Hamilton jegyzetelhettek volna egy kandúr mellett.

3. A macska mint nem-inerciarendszer

Newton abszolút terét egy macska sosem fogadná el.

A macska számára:

az inerciarendszer ott van, ahol épp kényelmes,

a gyorsulás akkor érdekes, ha felborul a váza,

az idő pedig szakaszos: evés–alvás–őrjöngés. Ha az idő valóban kvantált, akkor a legkisebb időegység nem a Planck-idő, hanem az az intervallum, amíg a macska türelme tart. A macska tehát egy nemlineáris időoperátort használ

Ha Newton ezt komolyan veszi, akkor az abszolút tér helyett már a 17. században megjelenik a gondolat:

a mozgás csak más testekhez képest értelmezhető.

Ez már Mach, csak szőrösebb.

4. Lorentz-transzformációk: miért késik a macska?

Lorentz megmutatta, hogy a tér és idő átalakul, ha különböző sebességű megfigyelők mérnek.

Einstein pedig azt mondta: nincs kitüntetett megfigyelő.

A macska erre csak annyit válaszolna:

„Dehogynem. Én.”

A macska ugyanis:

olyan relatív megfigyelő, aki mindig a legmelegebb referencia-rendszert választja,

mozgása során az események sorrendje nem invariáns (előbb kér enni, csak aztán lesz éhes),

és alvás közben az idő drasztikusan lelassul.

Ha Newtonnak lett volna macskája:

az idődilatációt nem atomórákkal, hanem etetési ciklusokkal mérnénk,

a hosszkontrakció pedig az lenne, ahogy a macska pont akkora helyre fér be, ami elvileg kisebb nála.

Ez már majdnem speciális relativitáselmélet. Csak Einstein helyett Cirmi és Whiskers.

5. A megfigyelő szerepe: pre-kvantum felismerés

A macska viselkedése erősen függ attól, hogy:

nézik-e,

épp hívják-e,

vagy úgy tesznek, mintha nem érdekelnék.

Ez egy korai mérési probléma.

Ha Newton ezt felismeri:

Schrödinger macskája soha meg sem születik,

mert a macska nem szuperpozícióban van, csak ignorál.

A kvantummechanika alapgondolata – hogy a megfigyelés befolyásolja a rendszert – egy macskás háztartásban empirikus triviális tapasztalat.

6. Konklúzió: az elmulasztott szőrös forradalom

Összefoglalva:

Ha Newtonnak macskája lett volna:

a klasszikus mechanika rugalmasabb,

a relativitáselmélet korábbi,

a kvantummechanika kevésbé meglepő lenne.

És ami a legfontosabb:

A fizika hamarabb rájön, hogy a világ nem azért furcsa, mert nem értjük – hanem mert nem ott ül, ahol szeretnénk.

Köszönöm a figyelmet. Az ajtót pedig kérem, ne zárják be teljesen.

gamma mikroszkop Creative Commons License 2025.12.20 0 0 38

A legstabilabb megoldás nem az, hogy a macska elfut. Hanem az, hogy Schrödinger többé ne tudjon mérni.

Legjobb Scrödingert kilőni egy rakétával és így a doboz külső, leválasztott referenciává válik.

A rakéta gyors dekoherenciát okoz, megszünteti a doboz-Schrödinger kapcsolatot.

Ez valós, fizikai mechanizmus, amely csökkenti Schrödinger hatását és a visszadobozolási állandó is nulla lesz.

Előzmény: gamma mikroszkop (37)
gamma mikroszkop Creative Commons License 2025.12.20 0 0 37

Schrödinger macskája, menekülési terv.

"állapotleválasztás"

"visszabobozolási állandó" információelméleti értelmezése

Schrödinger „ereje” nem fizikai gyorsulás, hanem:

megfigyelés,

visszazárás,

állapot‑korlátozás.

Ezért az effektív gyorsulás 

Következménye: Ha a macska egyszer eléri a

r.kritikus

tartományt, akkor Schrödinger nem gyorsul tovább → nincs újra-befogás.

"Schrödinger nem gyorsul tovább → nincs újra-befogás" 

Schrödinger‑mező klasszikus szökési sebessége.

Ha ez teljesül:nincs visszadobozolás ✔ nincs újramérés

"multi Schrödinger elmélet" mi történik, ha több Schrödinger van (mezőszuperpozíció)

Egy nagy felhő Creative Commons License 2020.12.11 0 0 36

Jé. Ki nyitotta ezt. És milyen rég.

polária Creative Commons License 2020.12.11 -1 1 35

ErkölcsTan Creative Commons License 2020.11.15 0 0 34

IDE IS

Schrödinger-macskája gondolatkísérlet cáfolható.

Mert a macsek meghallhat másban is közben, tehát a felvázolt összefüggés már nem úgy függ össze, mert belépett egy váratlan esemény. Ami persze gondolatilag kizárt, de éppen ezért nem életszerű és dogmatikus.

protag0ras Creative Commons License 2014.09.08 0 0 33

Az eddigi legjobb válasz :-)

Előzmény: tréfi2 (32)
tréfi2 Creative Commons License 2014.09.08 0 0 32

azt mondják, a macskáknak 9 életük van... úgy látszik, volt még, amit nem "használt" el... :D

Előzmény: protag0ras (31)
protag0ras Creative Commons License 2014.09.08 0 0 31

Sziasztok,

Vajon jól sejtem, hogy a koppenhágai értelmezés szerint igenis lehetséges, hogy "feltámad" Schrödinger macskája az alábbiak szerint?

- dobozt kinyitja a megfigyelő, látja hogy a macska halott

- dobozt visszacsukja, minden árulkodó jelet eltüntet

- a megfigyelő szívrohamot kap

- a szobába bejön valaki és kinyitja a dobozt és a macska él

A koppenhágai értelmezés szerint ez lehetséges?

(Nyilván úgy értendő, hogy feltételezzük hogy a macska, megfigyelő, szoba kvantumrendszerként viselkedik, noha tudjuk hogy ez gyakorlatilag /és talán elvileg is/ lehetetlen. De feltéve hogy lehetséges...)

Bónusz kérdés: milyen egyéb értelmezések vannak? Azok szerint nem "támadhat fel" a macska?

Categlory Creative Commons License 2006.12.01 0 0 30

Itt is lehet a temarol olvansni:

http://www.matud.iif.hu/02nov/karolyh.html

Előzmény: thoughts (17)
thoughts Creative Commons License 2006.11.29 0 0 29
valami olyasmit gondolok, hogy szerintem lehet a "hely" definíciónk nem helyes. de helytelen lenne ennyire nyers gondolatokról beszélnem...
Előzmény: noway (28)
noway Creative Commons License 2006.11.28 0 0 28
Nem értem, mire gondolsz. A távolbahatás definíció szerint azt jelenti, hogy kapcsolat van olyan események között, amik térszerűen vannak szeparálva. Nyilván nincsenek egy helyen...
Előzmény: thoughts (27)
thoughts Creative Commons License 2006.11.28 0 0 27
senki nem mondta, hogy azok nincsenek egy helyen.
Előzmény: noway (26)
noway Creative Commons License 2006.11.28 0 0 26
De pedig a távolbahatás oktalanság. Hacsak nem feltételezed, hogy az időben visszafelé is lehet hatni, de akkor az ok-okozat megkülönböztetés elég bizonytalanná válik.
Előzmény: thoughts (25)
thoughts Creative Commons License 2006.11.27 0 0 25

az oktalanságomra mit mondasz?

mert a távolbahatás, az még nem oktalanság, és ha oktalanság nincs, akkor determinált megint az egész...

Előzmény: noway (24)
noway Creative Commons License 2006.11.26 0 0 24
Na igen, csak ezt nem szokás determinizmusnak hívni :-)
Előzmény: thoughts (23)
thoughts Creative Commons License 2006.11.26 0 0 23

nade ennyi a lényeg.

az lesz, ami lesz, azt kész... ...nem?

Előzmény: noway (22)
noway Creative Commons License 2006.11.26 0 0 22
A nemlokális determinizmus az, ami felfoghatatlan. Ha azt mondod, hogy egy rendszer jövőbeli viselkedését meghatározza a rendszer eddigi története, az egy értelmes állítás: azt jelenti, hogy ha van két pontosan egyforma rendszered, egyforma történettel, azok pontosan egyformán fognak viselkedni a jövőben is. Ha azt mondod, hogy rendszer jövőbeli viselkedését az univerzum eddigi története határozza meg, arról már nem olyan egyértelmű, hogy jelent bármit azon kívül, hogy a jövőben éppen az fog történni, ami történni fog.
Előzmény: thoughts (21)
thoughts Creative Commons License 2006.11.26 0 0 21
de egyébként a távolbahatásról annyit megelőlegeznék, hogy az nem tűnik teljesen felfoglatatlannak a számomra. miért is ne lehetne? mármint honnan tudnánk már, hogy hogyan működik ez a világ. lehet ilyen a tér természete, vagy tudomisén...
Előzmény: noway (19)
thoughts Creative Commons License 2006.11.26 0 0 20

tyűha! /:

akkor majd még egy párszor elolvasom...

Előzmény: noway (19)
noway Creative Commons License 2006.11.26 0 0 19
Jót.
Előzmény: thoughts (18)
thoughts Creative Commons License 2006.11.26 0 0 18

http://www.hrasko.com/xaknak.php?docid=10015

utoljára 6 éve foglalkoztam a kérdéssel. bevizsgálom.

csak azt mondjátok meg, hogy jót olvasok-e!

Előzmény: noway (16)
thoughts Creative Commons License 2006.11.26 0 0 17

hát én aztat baromira nem értem.

örülnék, ha valaki közelebb vinne hozzá kicsit...

Előzmény: noway (16)
noway Creative Commons License 2006.11.26 0 0 16
Bizonyos fokig fizikai kérdés. (Bizonyos fokig meg értelmetlen :-) A Bell-egyenlőtlenségek azt mutatják, hogy a valóság nem lehet lokálisan determinisztikus.
Előzmény: thoughts (15)
thoughts Creative Commons License 2006.11.26 0 0 15
jogos, de szerintem a fizika téved, ha azt gondolja, hogy ez fizikai kérdés. akkor a jól ismert szokásos dogmatizmusát használja, amit azért már lassan itt lenne az ideje levetkőznie.
Előzmény: noway (14)
noway Creative Commons License 2006.11.26 0 0 14
A "szerintem" a fizikai kérdéseknél sokkal kevésbé alkalmas megközelítési mód, mint a filozófiaiaknál.
Előzmény: thoughts (13)
thoughts Creative Commons License 2006.11.26 0 0 13

sziasztok!

itt írok pár sort a témáról, és 2 bekezdéssel lejjebb a determinizmusról.

nagyon örülnék, ha megírnátok a véleményetek az elképzeléseimről. nyár óta minden vágyam, hogy átbeszéljem Veletek a világképemet, de ez eddig sehogy sem jött össze. komolyan elég kimerítőnek találom némely eszmefuttatásom. a determinizmust pl a legkimerítőbbnek.

kérlek mondjátok el a véleményeteket!

elterito Creative Commons License 2003.03.18 0 0 12
Azt hiszem ide is beírom, ha már val-fil fórum (origóra már elküldtem)

Kissé személyes lesz. :-)
Szóval hétvégén elolvastam a könyvet (Schrödringer macskája), és magam is meglepődtem azon, hogy milyen jelentősen megváltoztatta a világnézetemet.
Kb. 11 éve tértem meg, előtte materialista voltam. Mivel intenzív megtapasztalásom volt Isten szeretetével, és gondviselésével kapcsolatban, nem is igazán gondoltam, hogy a világképem még nem teljesen bibliai.
Amikor olyan kijelentéseket hallottam például a gyülekezet pásztorától, hogy a materiális világ sokkal kevésbé valóságos mint a szellemi, és ami legfontosabb, ez egy függő valóság, akkor ezt részben túlzásnak, részben valami "keleti filozófia féle" hatásnak gondoltam.
Pedig a Bibliában is egyértelmű:
"A ki az ő dicsőségének visszatükröződése, és az ő valóságának képmása, a ki hatalma szavával fentartja a mindenséget, ..."
Most, hogy jobban megértettem ezt a könyvet, rájöttem, hogy a jelenlegi ismereteink szerint vagy a szemlélő erősen hat a "valóságra" (klasszikus koppenhágai értelmezés) (és az is kérdés, hogy ki a végső szemlélő), vagy visszahozzuk a teljes determinizmust, ennek azonban Barrow szavaival élve súlyos ára van, ugyanis elvezet az Everett féle sokvilág értelmezéshez.
A szerző kisebbségi véleményként az utóbbit forszírozza, én azonban helyesebbnek látom az ortodox koppenhágai elvet. (egyébként tudományosan nem eldönthető a kérdés)
Akit ez az egész más aspektusból is érdekel, javaslom olvassa el John D. Barrow a Fizika világképe c. könyvét is.

elterito

Előzmény: elterito (11)
elterito Creative Commons License 2003.03.18 0 0 11
Ja, igaz.
Nekem is elég tákoltnak tűnik.
Előzmény: noway (10)
noway Creative Commons License 2003.03.18 0 0 10
Azt hiszem, afelé, de semmi bajom nincs a materializmussal (az igazival, nem a gyakorlatival). De a sokvilág-elmélet nem is igazán materialista. Emellett szvsz nem magyarázza meg a véletlenek viselkedését, ami azért elég központi a kvantummechanikában.
Előzmény: elterito (8)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!