Keresés

Részletes keresés

Zahnrad Creative Commons License 4 napja 0 1 57474

Azért lenne pár észrevételem:

 

- Az ide citált értékek aszinkron motorral mért értékek, ugye? Ha az iparban azt látom, hogy az aszinkron motort akár egy veniltáronál, akár egy szivattyúnál vagy akár egy állandó nyomatékigényű italgyári pályahajtásnál lecserélve 30-40, az előbbieknél pedig 35-50%-os energiamegtakarítás jön ki, akkor egy járműhajtás terén 10-20% közötti megtakarítás egy újabb technikával akár hihető is lehet. Hiszen ez is fizika, nincs forgórészveszteségem, az állórészveszteség és légrésveszteség is kisebb.

 

- Az akkutechnika fejlődik. Míg egy trolibusznál van mögöttes hálózat, ami felveszi a visszatáplált energiát (ugye ez sem mindig), addig egy akkumulátoros busznál nagyon nem mindegy a vezetési stílus, vagy akár a forgalom dinamikája. Lehet van olyan töltőáram érték, ami már nem megy vissza az akkuba, hanem belép a légfék. Mennél újabb az akku, annál nagyobb tölrőáramot tud elviselni.

 

- Az iparban a sűrített levegőt ha lehet kerülik, mert nagyon energiaigényes. Pl. a győri Audiban van egy csapat, aki a sűrített levegő szivárgás felderításével (is) foglalkozik. Ha lehet, akkor inkább szervomotor. Szerintem mérhető különbségnek kéne lennie a sűrítettlevegős ajtómozgatás és a tisztán elektromos energiafogyasztása között. Talán ők sem véletlenül kezdtek ebbe bele:  https://www.sustainable-bus.com/components/hubner-hydropneumatic-suspension-busworld-europe/

 

Plusz átgondolva: egy pár kW-os aszinkron motorral hajtott légkompresszornak milyen hatásfoka van? 0,86*0,68(?)= 0,58, az nem túl jó, és ez még csak nem is szíjhajtásos, az még ilyen sincs. És a légrendszer (ami biztos tömített) plusz a munkahenger még csak ez után jön.

Előzmény: John Howard (57464)
kovács2jenő Creative Commons License 4 napja 0 0 57473

Legyártva , szállítva telepítve ennyi volt, a betáp mgt teljesítmény lekötési díj és az érkező távozó vezetékek szerelése nélkül. 

 

Hát vedd. Egészség!

Előzmény: rezgaras (57472)
rezgaras Creative Commons License 4 napja 0 1 57472

"2mwos transzformátor telepítési uszkve 70 millió forint volt 2021-22ben,  nem tudom azóta hog változott gondolom sokkal olcsóbb lett"

 

Ugyan miért? Ezt tudod, vagy gondolod? Tehát ha én a kertembe szeretnék egy 2MW-os transzformátort, táplálással, vezetékezéssel, akkor 70 millióból kijövök?

 

"És semmiképpen ne vedd kioktatasnak, de ahogy mcfigyelo mondta, tanulni és olvasni, meg kérdezni."

 

Annak  veszem, mert az. Ahogy állítólag Churchill mondta: "Mindenkitől szívesen tanulok, de nem szeretem, ha kipktatnak."

Előzmény: kovács2jenő (57459)
kovács2jenő Creative Commons License 5 napja 0 0 57471

Persze hogy nem, hiszen azok talán 2018-19 és modellek, míg amikről szó volt kiemelkedő fogyasztás terén azok idén bemutatott buszok. 4-5 év az elektromobikitasnak egy örökkévalóság 

Előzmény: John Howard (57470)
John Howard Creative Commons License 5 napja 0 0 57470

Egyébként köszönöm az információt, a - szerintem fontos fűtési kitétellel együtt - valami ilyesmi értéket vártam. Semmiképpen nem 0,6...0,7 kWh/km-t...

Előzmény: mc figyelo (57468)
John Howard Creative Commons License 5 napja 0 1 57469

"...egész éves átlagos energiafogyasztása villamos fűtéssel, némi olajkályha tehermentesítéssel..."

 

Ehhh, hát ez az! Ez így nem teljesen korrekt - meg amúgy akkor hol van a zéró emisszió? :-(

 

Előzmény: mc figyelo (57468)
mc figyelo Creative Commons License 5 napja 0 0 57468

Jelzem: mc figyelo vagyok.

 

Megerősítem: ha nem derült volna ki, nem vagyok a vélelmezések híve.

 

Jelentem: a 6 paksi Solaris zóló e-busz egész éves átlagos energiafogyasztása villamos fűtéssel,
némi olajkályha tehermentesítéssel 1,03 kWh/km.

Előzmény: kovács2jenő (57465)
75latnok Creative Commons License 5 napja 0 0 57467

Veled tették meg a kezdő lépéseket?

Megtudhatjuk, hogy ez pontosan mit jelent?

Előzmény: John Howard (57466)
John Howard Creative Commons License 5 napja 0 0 57466

Igen, erre én is kíváncsi lennék! (Most nincs kontaktom arrafelé, pedig a kezdő lépéseket velem tették meg anno az elektromos buszok irányába...)

Előzmény: kovács2jenő (57465)
kovács2jenő Creative Commons License 5 napja 0 0 57465

Mcfigyelő !

Mi volt a paksi solarisok fogyasztása ( van máshol is?) A konferencián elhangzottak szerint?

Előzmény: John Howard (57464)
John Howard Creative Commons License 5 napja 0 0 57464

Azért azt tegyük hozzá halkan, hogy a(z elektromos) fűtés és a légkondicionálás körülbelül ugyanaz a fogyasztási érték. Tehát szinte mindegy, hogy télen vagy nyáron mérnek. Talán az április-május és a szeptember-október (amikor egyik sem kell) lehet alacsonyabb érték.

 

Elfogadom, hogy a jármű hajtásához valóban körülbelül 0,7...1,0 kWh/km fogyasztás társul. Ebből lehet visszatölteni/visszatáplálni, az elfogadott (mért) érték kb. 20-25%. Ideális esetben és forgalmi körülmények között. Azonban a segédüzemek (hűtés/fűtés, és az ettől függetlenül, minden időjárási időszakban működő fedélzeti akkumulátor töltés és léghálózat töltés - légsűrítő működtetése a szintezéshez/felfüggesztéshez, ajtókhoz, vezetőüléshez, stb. - nagyságrendben szinte ugyanennyi energia. Visszatölteni, visszatáplálni csakis a hajtás által elfogyasztott energiát lehet fékezéskor, tehát vehetjük a szóló kocsi mindenkori fogyasztását 1,3...1,6 kWh/km-nek, a csuklósét pedig 1,8...2,2 kWh/km-nek. Akárki akármit mond (pláne a gyártó, aki el akarja adni a termékét) a honlapján...

 

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a méréseket hol végzik. Budapesten az átlagos megállótávolság 350 méter, ezzel kell számolni. Ennyi úton biztosan meg kell állni, ajtókat kezelni*, elindulni, ez mind energia. Más országokban, más városokban a megállótávolság lehet nagyobb, tehát a teljes útra kivetítve kevesebb megállás/elindulás számít be, így ki tud jönni _valamivel_ kisebb fogyasztás.

 

Összegezve: városi, budapesti utasforgalomban nem tudom elképzelni a "interneten" található adatokat a cakk-pakk 0,7 kWh/km körüli** elektromos fogyasztásról. A másfélszeresével már ki tudok békülni - a fizikai törvények és a tapasztalataim(!) alapján -, de a reális inkább a kétszeres. Szóló kocsival. Itt, nálunk.

 

* Mielőtt valaki nagy garral az elektromos ajtóműködtetés mellett érvelne, mondván ahhoz nem kell a légsűrítővel levegőt termelni: az ajtó működtetésének energiaigénye ugyanannyi, csak azt nem bar levegőnyomásban, hanem W/alkalom mértékegységben számítjuk. A "W" pedig a hajtásakkuból jön. Az is...

 

** Solaris Urbino 12e fogyasztása volt ennyi 120 km-es távon, de nem városi forgalomban, hanem nagyobb részében országúton, lakott területen kívül, utasok nélkül, olyan időjárási körülmények között, amikor sem fűtés, sem klíma használata nem volt szükséges.

Előzmény: mc figyelo (57463)
mc figyelo Creative Commons License 5 napja 0 1 57463

Nagyon is friss forrást idéztél, de több bökkenő bukkan fel:

 

Valószínűleg az első tesztek eredményét adtad közre, ám

-az 1,64 kWh/km fogyasztás fűtés nélkül csuklós e-buszokra vonatkozott,

-20%(!) töltési veszteséggel,

-ugyan nem fűtéssel, de hűtéssel - szóval volt azért komfortgépészeti fogyasztás,

-mindez 2018-ból, legkésőbb 2017-ben tervezett és gyártott e-buszokkal,

-ráadásul a három közül az egyik gyártó régen megszűnt.

 

Az információk relevanciája így ugyebár enyhén szólva kétséges :-)

 

Ezért (szerintem) mindig kritikával / természetes kétkedéssel kell fogadni az elénk tett olvasnivalót:
- annyi fake info kering a világhálón.

 

Amúgy botrányos, jórészt meghaladott, vagy érdektelen a "Fenntartható Busz" szerkesztőségi cikke. Az egyetlen friss információ a VDL újgenerációs szólóbusz nem régi közel 550 km hatótáv rekordja,
ám nem említi, hogy 1/a (holland) nyár legmelegebb napján, vélhetőleg légkondival érték el és
                               2/a mért való világ fogyasztás 0,69kWh/km volt.

 

Azért így talán más a korszerű, mezei, utasforgalomban közlekedő elektromos buszok megítélése.

Előzmény: rezgaras (57458)
kovács2jenő Creative Commons License 6 napja 0 1 57462

nem veszem...

Előzmény: Nbbarcs (57460)
Nbbarcs Creative Commons License 6 napja 0 2 57460

Ne vedd kötekedésnek, de ha már ennyire szakmai a téma akkor legyen az "mw" helyesen "MW", sőt "MWh". Jelen esetben ugyebár nagyon nem mindegy, hogy "m", vagy "M", van egy pár nagyságrend a két prefix jelentése között.

Előzmény: kovács2jenő (57459)
kovács2jenő Creative Commons License 2023.11.30 -2 0 57459

Az egész alapja az elhasznalt energia mennyisége. 

Ahogy lentebb megirva vagyon, 3mw kapacitás elég, szemben az általad említett 6mw-tal.

Marginális. 

Ráadásul a járművek ütemezetten érkeznek és indulnak, tehát bőven előfordulhat hogy 2mw kapacitás is elegendő. 

6mw és 2mw kapacitás lekotesenek az ára viszonylag látható szám.  Arról nem is beszélve,  hogy egy megfelelő 2mwos transzformátor telepítési uszkve 70 millió forint volt 2021-22ben,  nem tudom azóta hog változott gondolom sokkal olcsóbb lett. Tehát plusz két transzformátor 150 millió forint,  újabb Marginális tétel.  

És semmiképpen ne vedd kioktatasnak, de ahogy mcfigyelo mondta, tanulni és olvasni, meg kérdezni. 

Előzmény: rezgaras (57458)
rezgaras Creative Commons License 2023.11.30 0 0 57458

Itt olvastam:

 

https://www.sustainable-bus.com/news/electric-bus-range-electricity-consumption/

 

Elismerem, elhamarkodott voltam, hogy nem néztem jobban körbe. De meg szeretném jegyezni, ha ez nem lett volna érthető, hogy a hozzászólásom lényege nem a buszok fogyasztása, hanem az éjszakai feltöltésük feltételei voltak! A válaszok pedig kizárólag a fogyasztás számaira koncentráltak, ami a feltöltés feltételeiben csak marginális eltérést jelent.

Előzmény: mc figyelo (57453)
mc figyelo Creative Commons License 2023.11.30 0 0 57457

Bizony érdemes!

 

Erről szólt kovács2jenő társunk alább, amikor erre, az Elektromos buszok társtopikban megjelent hozzászólásra utalt, ahol megéneklem a paksi Volán szakmai nap beszámolóban:

 

"az energiafogyasztás - egy kivételtől eltekintve téli „olajkályha” használattal -
átlag 1 kWh/km körül alakul."

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165721394&t=9211814

Előzmény: htibor (57455)
kovács2jenő Creative Commons License 2023.11.30 0 0 57456

Bocsánat,jogos!

Előzmény: mc figyelo (57454)
htibor Creative Commons License 2023.11.30 0 0 57455

Hazai tapasztalatokról írtakat is érdemes azért fürkészni... főleg ha ilyen adatok kerülnek napvilágra:
https://magyarbusz.info/2023/10/28/a-villanybusz-flotta-eddigi-uzemeltetesi-tapasztalatai-a-volanbusznal/

Előzmény: rezgaras (57450)
mc figyelo Creative Commons License 2023.11.30 0 0 57454

Bocsánat kedves kovács2 olvtárs, a címzett rézgaras :-)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=165817284&t=9090032

mc figyelo Creative Commons License 2023.11.30 0 0 57453

Az 1,6kWh az Internetről van. Fűtés, klíma nélkül.

Lenin szerint tanulni, tanulni, tanulni, trizs77 szerint olvasni, olvasni, olvasni.

Mindkét jótanács teljesítésének ma már meghatározó helye az Internet.

 

Szerintem forrást is illik adni az állításokhoz, és a fórumok nem a kötözködésnek, hanem a vélemény közlésnek és megvitatásnak, a szakmai párbeszédnek az értékes fórumai.

 

Nem kétlem, hogy fenti állításaidat a neten találtad: mikor és hol?

Én is a netet fürkészem, megosztok veled, így mindenkivel két idevágó információt, miután ezt írtam:

Valós körülmények között mértek már Európában 0,67-0,69kWh/km átlagot is (MAN, VDL, Iveco)

 

2021 júliusában az Alsó-Szászország egy kistelepülésén a helyi Iveco-Heuliez szóló e-busz
335kWh akkukapacitása 98%-os felhasználásával 2 nap alatt 543 kilométert tett meg 1 feltöltéssel
Az energiafogyasztás júliusban feltehetőleg klíma használattal  0,61kWh/km.
https://www.sustainable-bus.com/electric-bus/iveco-e-way-record-range-electric-bus/

2023 szeptember 10-11-én egy nyárias napon a hollandiai Eindhovenben egy VDL szóló e-busz 490kWh akkukapacitása 80%-a 97%-os felhasználásával 2 nap alatt 546,7 kilométert tette meg.

Az energiafogyasztás "a nyár legmelegebb napján" feltehetőleg klíma használattal  0,69kWh/km.
https://omnibus.news/quod-erat-demonstrandum

 

Erről a tesztről és eredményeiről anyanyelveden is megbizonyosodhatsz:
https://magyarbusz.info/2023/11/28/550-kilometert-teljesitett-a-vdl-citea-a-gyarto-vegkimeriteses-tesztjen/

 

Előzmény: kovács2jenő (57452)
kovács2jenő Creative Commons License 2023.11.29 -1 0 57452

Hát szerintem nagyon-nagyon nem mindegy hogy az autód 6 vagy 10 litert fogyaszt. 

Egy átlagos elektromos busz elmegy 250-300 kmt 1kwh/km fogyasztassal

Ehhez képest 1,6-tal 150-190km a hatótáv.  

Ez nagyságrendileg annyit jelent hogy nem alkalmas normális flotta uzemeltetesre. Csak 1.6x több busszal.

Tehat egy nagyvarosi 100 buszos flotta nem 18 milliardba kerulne hanem 160 db kellene helyette majd 30 milliárdért. 

Tényleg csak a szokásos kötözködes,  semmi köze ahhoz hogy blődségeket írsz.

Előzmény: rezgaras (57450)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2023.11.29 0 0 57451

Volt már a NER-nek buszgyára, nem is tudtak a lehetőséggel mit kezdeni.

Előzmény: EKM-765 (57446)
rezgaras Creative Commons License 2023.11.29 0 0 57450

Az 1,6kWh az Internetről van. Fűtés, klíma nélkül. Lehet, hogy a tapasztalati érték kevesebb. Fűtés, klíma nélkül? De a nagyságrendeken ez sem változtat. Az apróságokon pedig lehet kötözködni, ahogy ez a fórumokon szokásos.

Előzmény: kovács2jenő (57448)
rezgaras Creative Commons License 2023.11.29 0 1 57449

"Nem?"

 

De. És akkor mi van? Nagyságrendben ugyanannyi. Ha pedig nem 50, hanem 100 busz van, akkor a duplája.

Előzmény: mc figyelo (57447)
kovács2jenő Creative Commons License 2023.11.29 -1 0 57448

Ennek az 1.6 kwh/km fogyasztásnak fuss neki mégegyszer.

Legyen az 1 se több se kevesebb.

( Ahogy a másik topikban megénekelt szakmai találkozón elhangzott kb mindegyik cég, város és busztipus esetében)

Előzmény: rezgaras (57445)
mc figyelo Creative Commons License 2023.11.29 -1 1 57447

Egy busz fogyasztása kb. 1,6kWh kilométerenként.

 

Egy átlagos szóló e-busz fogyasztása ennek alig több, mint a fele, átlagosan 1,0kWh.

Valós körülmények között mértek már Európában 0,67-0,69kWh/km átlagot is (MAN, VDL, Iveco)

 

Egy kétharmadnyi méretű midibusz ennél is kevesebbet fogyaszt.

 

Az akkuállománynak naponta csak 72-80 százaléka használható el, így ennek kell tudnia a napi futásteljesítményt - e-busz zsargonban hatótávot vagy autonómiát - ha csak egyszer éjjel a depóban töltik.

 

Egy átlagos magyar városban, de a fővárosban is nonszensz , hogy mind a 890 busz elektromos, mindegyik éjfélkor érkezik a telephelyre és reggel 4-kor mindegyik kiáll.

 

Ha van is ilyen része az állománynak, az sehol sincs megkövetelve, hogy ugyanezek álljanak másnap 20 órás szolgálatba - és így sokkal nagyobb futásteljesítménnyel előbb öregedjenek ki . 

 

A nagyobb flották, akár sok száz e-busz töltését jobb helyeken dinamikus elosztást biztosító töltésmenedzsment rendszer felügyeli.

 

Gondoskodik arról, hogy minden busz "tele tankkal" induljon munkába, a töltőteljesítmény igény mindenkor a legalacsonyabb szintű legyen és a mélyvölgyi időszakot minél jobban kihasználja a flotta

 

Van olyan telephely, ahol energiatároló is része a töltő infrastruktúrának, amely "üzletelhet" a hálózattal és/vagy bespájzolhat az éjszakai etetéshez, tovább simítva a teljesítmény csúcsokat.

 

A példádnál maradva legyen az 50 szóló busz akkukapacitása 490 kWh, ennek felhasználható része 390 kWh, (azaz hatótávja közel 400km, nem 300km) így 19 500 kW-ot kell legfeljebb 5 óra alatt felvenni, ami 3 900 kWh óránként - mégsem 6 000 kWh.

 

Ha 300km a követelmény akkor 375 kWh akkukapacitás elegendő, amiből 300 kWh a naponta elhasználható. így 15 000 kWh az összigény, 5 óra alatt ez 3 000 kWh.

 

Ebből faraghat le akkubank esetén a napközbeni betárolt energia, ami nem terheli a hálózatot.

 

Nem?

 

 

Előzmény: rezgaras (57445)
EKM-765 Creative Commons License 2023.11.29 0 0 57446

Vajon mi sül ki ebből? Talán jobb lett volna ha NER kézbe kerül. Megrendelés lenne.

Előzmény: kristoof (57437)
rezgaras Creative Commons License 2023.11.29 0 1 57445

Négy óra alatt nyilván meg lehet tölteni. Ha van áram.

 

Egy busz fogyasztása kb. 1,6kWh kilométerenként. Azaz 480kWh 300km-re. Ezt kell éjszaka 4 óra alatt beletölteni. Ha van egy garázsban 50 busz, az 24000kWh (24MWh). Ha ez eloszlik 4 órára, akkor a garázsnak olyan villamos hálózati csatlakozás kell, ami 6000kW-ot, azaz 6MW-ot szállít oda.

Előzmény: trizs77 (57444)
trizs77 Creative Commons License 2023.11.29 0 0 57444

Napi 300 km,

     - Magyarországon,

     - városban,

     - midi viszonylatokon,

     - 2023-ban,

elég.

 

Feltéve ha 00.00 órától 04.00-ig újra tudja tölteni.

Előzmény: mc figyelo (57442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!