Komoly áttörést érhet el az Ikarus a Balkánon, ha sikerrel jár a macedón tenderen: a cég ajánlatot adott az Észak-Macedóniai Közlekedési Minisztérium által meghirdetett 150 darab szóló elektromos busz és 75 darab töltőállomás beszerzését célzó közbeszerzésen.
Az elektromos Ikarusokat gyártó Electrobus Europe Zrt., az Autóipari Próbapálya Zala Kft., illetve a Klebelsberg Központ együttműködése lehetővé teszi, hogy korszerű, zéró károsanyag-kibocsátással és alacsony zajterheléssel üzemelő elektromos IKARUS 120e típusú szólóbuszok gyártása kezdődjön el annak érdekében, hogy a tankerületi fenntartású iskolákban tanuló gyermekek utaztatása könnyebb, „zöldebb” és költséghatékonyabb lehessen.
A V4 bemutatásával nyíltan kijelentették, hogy a járműgyártás Kínában fog történni a CRRC helyi üzemében. A márkajelzés magyar, minden más kínai, én emiatt nem nevezném már magyarnak ezeket a buszokat
Újra a címoldalakra került az Ikarus, mert állítólag komoly mennyiséget fog eladni Banja Lukába. Ezért elindult a vita, hogy ez az elektromos busz mennyire magyar termék. Tudom, hogy volt itt már vita, de újra érdekelne.
Az Ikarus weboldalán meg lehet találni a buszokat, de érdekes módon a gyártásukról nem írnak. Ugyanakkor a "Gyártás" menűpontban acélgyártásról, hegesztői kompetenciáról, vasúti- és teherautó alkatrészekről írnak, de buszok ott nem szerepelnek.
Akkor rosszul becsülte meg a volument, mert már abból kiindulva is jól látszik a tévedés, hogy az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagországaiban 2020-ban összesen 34 783, 2025-ben pedig 38 238 új autóbuszt helyeztek forgalomba. Ráadásul ezekben a statisztikákban az M2-es kategóriájú, vagyis az 5 tonna alatti megengedett legnagyobb össztömegű járművek is szerepelnek.
Semmilyen politikai véleményt nem fogalmaztam meg egyik hozzászólásban sem. Az hogy áprilisban kell nyerni mindkét oldal zászlajára van tűzve, azt számolgatni, hogy melyik eljutási móddal hányan jutottak el egy ilyen eseményre pedig közlekedésbarát oldalról érdekes.
Bunkó agresszív politikai véleménykommentnek nincs helye a topicban, látatlanban vélelmezni az én pártpreferenciám meg egyenesen felesleges.
A politikai vonzatokat, véleményeket mellőzve nagyon jó program volt a cöfös buszokat fotózni, ajánlom mindenkinek.
Mondjuk a 2025-ös év értékesítési számai alapján ez pont nem igaz... meg amúgy sem, hiszen már évek óta az van, hogy egy-egy népszerű dízel városi/helyközi buszra 2-3 évet kell várnod mire megkapod.
(Az hogy kevesebb gyártó van, mint 10-15 éve, nem jelenti azt, hogy kevesebb autóbuszt értékesítenek a megmaradtak.)
OFF: a "másik oldal" hívei zömében helyi lakosok, így azokat a BKV és az arriva buszai szállították. A vidéki elnyomottak pedig vannak olyan jó anyagi helyzetben, hogy saját autóval jöjjenek fel...
ezt alá tudom írni, délelőtt kb. 8.45-től 11.20-ig nyomkodtuk a fényképezőgépet az Árpád hídon, megállás nélkül jöttek. És csak az egyik rendezvényre a kettő közül. A másik oldal buszai a Puskás mellett álltak, én oda nem mentem át, de a hallomások alapján kevesebb volt ott.
Fellendül az európai e-busz gyártás? Az elektromos járműveknél a közbeszerzésekben beszerzett járműveknek az Európai Unió területén kellene összeszerelésre kerülniük, és a komponensek legalább 70%-nak európai eredetűnek kellene lennie – a jármű akkumulátorát nem számítva.