gyorsitott kozbeszerzes, harom meghivottbol kettonek semmilyen szervezetepitesi tapasztalata sincs, a gyoztesrol sem tudnak egy honapja egy db normalis "atvilagitasi" referenciat osszeszedni, ami persze nem meglepo, hiszen fo tevekenysege egeszen mas jellegu (es nem kulonosebben szertagazo). a hasonlo tevekenyseggel foglalkozo nk-i tanacsado cegek tevekenysegenek ismereteben az ar is maganak tunik, raadasul a kedvezmenyezett kozremukodott a szadi programjanak irasaban, most sincs olyan messze a kormanytol (pl a meh-ben szoktak latni), es azt is tudni velik egyesek, hogy kormanyzati pozicio jart volna neki, csak akadtak bizonyos gixerek.
ennyi aprilis elott legalabb ket honapos mediakampanyra volt eleg. most meg bizzunk korodi iteleteben?
korodi eddig csak hulyesegeket beszelt ebben az ugyben. (a masik oldal ilyen esetekben azt szokta irni/mondani, hogy hazudott.) kifejezetten az o erdeke lenne, hogy a b.e. vegre alljon elo azokkal a fantasztikus referenciakkal, stb. de nem. eltoprengtel mar azon, hogy vajon miert nem?
szoval, kedves seki, az, ami idaig nyilvanossagra kerult, eppen eleg gaz a szadi szamara. feljelenteni meg nincs mit, mert a kozbeszerzes nyilvan szabalyos volt (mit pl braun robi ugye). de nem gondolod, hogy ez az "akkor jelentsd el" szoveg egy evvel a valasztasok utan nagyon gaz azok szajabol, akik soxor eppen a "torvenyes, de nem etikus" szlogennel kampanyoltak az elozo kormany ellen?
Csöppet zavar a magabiztosságod, meg az, hogy azonnal kész az ítéleted. (Mifelénk előítéletnek hívják az ilyesmit.) Jómagam egyáltalán nem látok tisztán az ügyben. Nem ismerem a megbízás pontos tárgyát, nem tudom mekkora és milyen munkát végzett el a megbízott, fogalmam sincs arról, hogy elfogadható, kíváló vagy éppen csapnivaló-e az elvégzett munka mínősége stb. Szóval alulinformált vagyok a legfontosabb paramétereket illetően is. Pedig nagyjából ugyanaz a forrásanyag áll a rendelkezésemre, mint neked. Ha Te mégis többet tudsz, mint ami idáig nyilvánosságra került, akkor a: ne kímélj, mond el frankót, b: tegyél feljelentést az ügyben, ha erre van ok.
A cégről szerintem annyi tudható, hogy egy nagyhírű nemzetközi hálózat magyar tagja, és a tevékenysége szerteágazó (lásd a honlapjukat). És ebbe bőven belefér, hogy szervezeti tanácsadóként is jók. Én nem láttam a részletes referencia listájukat, de feltételezem, hogy a pályázat bírálói + Kóródi Mária látta. Ők megfelelőnek ítélték a céget a feladatra, Te meg vitatod a döntésüket. Szíved joga, ezért csak halkan kérdem: Láttad a referencia listájukat, olvstad a pályázatukat, meg tudod ítélni az elvégzett munka értékét?
Off
Csak ne ragadtasd el magad! Ha ezen múlik be fogják bizonyítani, hogy a nap a föld körül kering. Ha pedig nem hiszed, akkor különbenis orbánbányák, hazug tolvaj gyerekszobátlan bandatag vagy te is.
On
ya, es hogy mondjak vmi jo hirt is. a szoban forgo teruleten tobb, tavaly aprilisban egy kis toprenges utan vegul a szadira leszavazo ember komolyan elgondolkodott partpreferenciairol az eset kapcsan...
ugyan, seki, a b.e. egy makrogazdasagi elemzocsapat, kotvenybefektetoket szolgalnak ki, nezd meg a honlapjukat, gyakorlatilag semmilyen utalas nincs mas tipusu tevekenysegre. a korodi altal idezett referenciak hulyesegnek bizonyultak, mind a mai napig egy olyan cegrol nem tudunk, amit a b.e. "atvilagitott volna.
ami meg a 2. pontot illeti, olvass egy kicsit vissza, aztan nezd meg, hogyan velekednek a munka es az ar osszefuggeserol itt olyan, egyebkent ballib szimpatizans emberek, akik a piacon csinalnak ilyen munkakat.
1. Szakmai tapasztalatokkal igazából nem rendelkező cégeket hívtak meg és a nyertes korábban hasonló munkát nem végzett.
2. A tapasztalatlan győztes levágta a minisztériumot egy nemzetközi szereplők számára is combos összegre (amekkorát hasonló melóért itthon versenycég ritkán fizet).
3. A meló egyrészt alapból nem oldhatta meg a hivatkozott problémákat (kisgizda dúlások és lopások feltárása), másrészt semmi nem valósult meg belőle (átszervezés elhalasztva).
Szóval a dolog teljesen tiszta, védhető, erkölcsös - az szdsz tisztességének megfelelően.
Seki, szinte már sajnállak, hogy még ezt a szart is védened kell.
"A hvg cikkel az a bajom, hogy so kmindent sejtett, de nem bizonyít semmit. "
Mintha ilyen dolgokkal tele lett volna a padlás egy bizonyos madaras párt kampányában. Tudom, az más...
"A konkrét ügyben a 3. pont garantáltan nem játszik, hisz a kisgizdáktól örökölt zürzavar átvilágítása több, mint indokolt volt. "
Persze. De mint már leírtam korábban, ez ugye szervezeti átvilágítás volt, nem gazdasági, jogi stb. Szóval ennek az aktualitása igen kétségbevonható - pláne hogy nem lett belőle semmi.
" Egy azonban bizonyos: nem egy uccáról gyütt no name cég kapott megbízást."
Hanem ki, világosíts már fel légyszi? Melyik meghívott cégnek van/volt tizedannyi tapasztalata ilyen dolgokban, mint a PWC-nek, KPMG-nek, Deloite-nak, Accenture-nak, AAM-nek, IFUA-nak, MCK-nak, BCG-nek? (Ezek egy része szvsz gyenge, de egyrészt nem akarok elfogult lenni, másrészt még azok is ötvenszer többször csináltak ilyet, mint a nyertes). Mikor és hol csinált ilyesmit, mert ugye mint kiderült, DB és Coca törölve...
Szóval mint ahogy egy szervezetfejlesztő nem fog normális makroelemzést készíteni, úgy egy makroelemző sem fog normális szervezetfejlesztést.
Az eredményből meg ugye nem lett semmi, ami megvalósult azt megtervezte a korábbi államtitkár.
"Azt azonban leszögezhetjük: egy a környezetvédelmi tárca + csatolt intézményei nagyságrendű szervezet átvilágítása + a tanácsadás nagyon nagy meló, és a kifizetett összeg egyáltalán nem haladja meg a piaci árakat."
Ezért a pénzért csaholt volna akármelyik nemzetközi cég három hónapot... Vajh miért nem hívták meg őket?
Annyi a különbség, hogy ezt az árat a cimbik a versenypiacon az életben nem tudták volna megszerezni, de ez se zavarjon. Biztosan jobbak is a nagyoknál, de a multiknak nincs szeme hozzá, csak Kórodi Máriának :-)))
A hvg cikkel az a bajom, hogy so kmindent sejtett, de nem bizonyít semmit. A konkrét ügyben a 3. pont garantáltan nem játszik, hisz a kisgizdáktól örökölt zürzavar átvilágítása több, mint indokolt volt. A 1. ponttal kapcsolatban lehetnek viták, de ebben a részletek ismeretének hiányában nem tudok állástfoglalni. Egy azonban bizonyos: nem egy uccáról gyütt no name cég kapott megbízást. A 2. pont körül szintén lehet vita, ám ezt sem lehet eldönteni a részletek ismerete nélkül. Ezekkel kapcsolatban a hvg cikk nem mond semmi újat. Azt azonban leszögezhetjük: egy a környezetvédelmi tárca + csatolt intézményei nagyságrendű szervezet átvilágítása + a tanácsadás nagyon nagy meló, és a kifizetett összeg egyáltalán nem haladja meg a piaci árakat.
"Ez eddig teljesen oké, és idáig nyoma sincs a kliensrendszernek. A dolog akkor kezd átbilleni tistességtelen üzelmekbe, ha 1. nem számítanak a szakmai szempontok, 2. nem számít az ár, 3. olyan feladatokat talál ki a döntéshozó amelyeknek semmi haszna, és pusztán arról szól a mese, hogy segít a haveroknak"
Jééé, mintha a Kórodi dolgot írtad volna le ide (a HVG szerint):-)))) Tisztességes szdsz... már csak vicc.
Igen, valahol itt van az eb elhantolva. Az nemes egyszerűséggel törvényszerű, hogy bizalmi jellegű munkák elvégzésével mind a piaci, mind a politikai döntéshozók olyanokat bíznak meg, akikben megbíznak. Mind szakmai szempontból, mind pedig a lojalitásukat tekintve. Ez eddig teljesen oké, és idáig nyoma sincs a kliensrendszernek. A dolog akkor kezd átbilleni tistességtelen üzelmekbe, ha 1. nem számítanak a szakmai szempontok, 2. nem számít az ár, 3. olyan feladatokat talál ki a döntéshozó amelyeknek semmi haszna, és pusztán arról szól a mese, hogy segít a haveroknak. Itt ismét kétfelé ágazik a történet: 1. ha ügyeltek a törvény betűire, akkor politikai, illetve üzleti felelőséggel tartoznak, 2. ha mpedig meghágják a törvényeket, akkor jöjjön a vasököl.
Mondhatjuk: azt valasztja a fovarosi biz. a komoly feladatok ellatasara, aki bizonyitott. Csak neha kiderul - s a tisztesseg kedveert hozza kell tenni, hogy minden partvezetes, minden politikus aki pozicioba kerul - hogy hat vannak annak a cegnek ilyen-olyan kapcsolatai ezzel no meg hat azzal.
S igy elmondhato hogy parttalan azt keresgetni, hogy ki tisztesseges es ki nem. Ugyanis meg a mai magyar politikai kulturaban az a fogalom, hogy tisztesseg nem letezik. Helyette van mellebeszeles es kliensrendszer.
Akar legyen elvileg demokratikus felepitettsegu az a part, vagy diktatorikus valahogy mindig a sajatjanak kedvez. S itt jon elo Orban Viktor is, amikor szamonkertuk tole, hogy miert azokat az embereket hozza be a kozeletbe, akikkel a szakkoliban volt egyutt. A valasz igen egyszeru: ismerte oket, ismerte a tudasukat es ismerte az embert. S ez valahol nem elitelendo. A privat szferaban is ugy dont az ember, hogy alapvetoen a szemelyes ismeretsegi korebol oldja meg a problemakat.
Csakhogy a politika nem egeszen a privat szfera, mivel joval tobb szabalyt alkot maga a politika, hogy kikerulje a kliensrendszert. Magyarorszagon a szabalyok megvannak, viszont azt biznak meg munkaval aki bizonyitott valakinek.
Hol írtam azt hogy politikai kampány? De nem látsz párat, amelyet az szdsz-es főpolgármester által vezetett főváros vett meg közvetlenül/közvetve az szdsz-es főpolgármester kampányában résztvett emberek tulajdonában álló cégtől? Mert akkor gondok vannak...
"Ugyanakkor a tulajdonosnak semmilyen beleszólása sincs abba, hogy milyen alvállalkozókkal müxik együtt akármelyik tulajdonában lévő közszolgáltató vállalat. Még közvetett ráhatást sem tud (és nem is akar) gyakorolni ilyesmire. "
Ezt nem te írtad korábban? Ha nem, akkor bocs. Én alapvetően ezzel vitatkozom és ezzel kapcsolatban nem sikerül soha semmit villantanod. Leírtam, hogyan lehet ráhatást gyakorolni. Bizonyítani ugye ha tudnám, nem itt szórakoznék, de itt egyelőre a te általad vallott "abszolut lehetetlen a közvetlen/közvetlen befolyásolás de a demszkiszdszegyébkéntsemolyan és amitanácsadóinkszakértőkbezzegafideszkorrupt" logikát próbáltam cáfolni.
"Az SZDSZ-nek tutira nincs semmilyen ráhatása a fővárosi közszolgáltatók üzleti döntéseire."
Szóval ezen röhögök, ha valaki ezt elhiszi...
"Azt meg végképpen nem értem miért baj az, ha egy olyan céget bíznak meg egy feladat elvégzésével, amelyik cég bizonyítottan ért az adott feladat elvégzéséhez. Azzal senkinek semmi baja nem volt, hogy kommunkációs feladatokkal bízta meg az előző kormány a Happy End-et. A feladatok sokfélesége és a megbízások volumene persze engem is elgondolkoztatott. Kár, hogy téged nem annyira."
1. Ugye itt nem csak a közműcégekről, hanem számos fővárosi projektről is szó lehet
2. Még ha a közművekhez kibaszottul jobban ért mindenkinél, akkor sem jelenti azt hogy minden máshoz is, másrészt mintha a közműcégek terén is kicsit túlreprezentált lenne a főváros által közvetlen/közvetve befolyásolt szegmens.
3. Végre valakinek nincs baja a Happy Enddel (és gondolom akkor a dolomit dolgokkal és a Sportfogadással sem), mert nekem elég komoly aggájaim voltak és rüheltem az összes ilyen pártvonalas léhűtőt aki az adóforintokból vigéckedik de a piacon meghalna.
4. Annak örülök, hogy működik a látásmódváltás, szóval a választások óta ugyan az a dolog már kevésbé szúrja a szemed (tudom, ez más :-)))
Így igaz, és ezt a tételt majdnem igazolod is a hozzászólásoddal. Érvelni nem sikerült neked, igaz elvonulni sem.
Az SZDSZ-nek tutira nincs semmilyen ráhatása a fővárosi közszolgáltatók üzleti döntéseire. Ami azt illeti az SZDSZ a fővárosi frakció és Demszky döntéseit is csak nagyon korlátozottan tudja befolyásolni. Na de mind1. Ha találsz valami bizonyíték szerűséget arra, hogy Demszky vagy bárki más az SZDSZ környékéről nyomást gyakorolt akarmelyik fővárosi cégre azért, hogy haveri egy bizonyos cégnek adjanak bámilyen megbizatást, akkor légyszí tárd ki a lapjaidat. Addig azonban nincs miről beszélnünk. Azt meg végképpen nem értem miért baj az, ha egy olyan céget bíznak meg egy feladat elvégzésével, amelyik cég bizonyítottan ért az adott feladat elvégzéséhez. Azzal senkinek semmi baja nem volt, hogy kommunkációs feladatokkal bízta meg az előző kormány a Happy End-et. A feladatok sokfélesége és a megbízások volumene persze engem is elgondolkoztatott. Kár, hogy téged nem annyira.
Nem az SZDSZ kampányában résztvevők tulajdona/alkalmazója a cég? A Demszkinek ettől nincs ráhatása, hogy a közműcégek kivel dolgoznak? Nem ez a cég csinálja a fővárosi kommunikációs projektek jelentős részét? A cég galériájában bemutatott kampányoknak nem mintegy 90%-a fővárosi/állami?
Korábban azt állítottad, hogy közvetve sincs ráhatása az SZDSZ-nek a cég munkáira. Fenntartod?
És mivel cáfolod, hogy a helyzet nem analóg a Happy Enddel, Dunaferrel stb.? Hiszen a HE mostmár utolérhetetlen referenciákkal rendelkezik a kormányzati kommunikációban :-))), dolomitot meg egy időben csak egy bányából bányásztak itthon.
Ha megnézed a címet, itt ugye a szadesz tisztességéről van szó. Tisztességes egy kampánycéget (akármelyik oldalon) közvetlenül/közvetve köz/állami/önkormányzati pénzekkel tömni?
Hát komám ez egy hangyányit, de tényleg csak hangyányit bonyolultabb az 1*1-nél. A nagy közszolgáltató vállalatoknál különösen fontos a jó kommunikáció, hisz az hozzátartozik a szolgáltatásminőséghez. Ugyanakkor a közszolgáltató vállalatok költségvetésében elenyészőek a kommunkációra fordított kiadások. Maga a kommunikáció meg mindig bizalmi ügy. Az aki stratégiát tervez egy akármilyen intézménynek vagy vállalatnak, szükségszerűen hozzájut egy csomó bizalmas értesüléshez. Ezért aztán csak nagyon indokolt esetben szoktak lovat váltani a cégek, intézmények. Arról az apróságról nem is beszélve, hogy elég speciális problémák jellemzik mondjuk a csatornázási műveket meg a DBR Metrot stb. Egy utcáról jött cégnek nagyon-nagyon sokat kéne tanulnia, amíg fele annyi tapasztalata és szakértelme lesz ezeken a területeken, mint az smg-nek. Még 1-szer: 1990 óta lát el különböző kommunkációs feladatokat a cég a fővárosi közszolgáltatóknál. Ez bíza jelentős referenciának számít a szakmában, ráadásul az smg pont erre specializálódott. Tüzijáték szervezéssel és filmforgatással nem foglalkoznak a kollégák. Ezzel egyébként kiszálltam a témából, ha továbbra is analógnak érzed az esetet a Happy Ezüst Hajóval akkor nem tudok rajtad segíteni. Ja, az smg előbb került kapcsolatba a közszolgáltatókkal, és csak később Demszkyvel. Ez utóbbi kapcsolatok pedig gyakorlatilag mindig személyesek voltak, nem pedig cégszintűek. Nyáry Krisztián fizetés nélküli szabadságon volt addig, amíg Demszky kampányát irányította. Mellesleg annyira azért nem rossz referencia az a kampány. Szerintem Te magad is meglepődtél a hatékonyságán.
Szerintem is tisztességes:)))) Mindig van egy pillanat, amikor megérzi, hogy nem való az MSZP oldalára, aztán valaki mégis jobb belátásra bírja:((( Vajon ki, kik lehetnek azok? Biztosan nem a nárcizmus üldözöttei:DDDDD Külföldrõl okítják ki az SZDSZ-t?????
FIGYELEM!
Nem telt le a várakozási idő
"Ja, a bökkenő csak az, hogy az smg nem pártcég, és nincsenek pártmegbizatásai."
A honlapján a galériájában bemutatott kilenc projektből 5 teljesen fővárosi, további 3-4 állami projekt. A cég árbevételéből szvsz elég nagy százalék a budapesti és egyéb közpénz...
Ennyire ugye nem kéne hülyének nézned az embert...
Akkor mi volt a gond a Szerencsejáték Rt. által az MN szponzorálásával (igaz, a korcsolyapályával szemben semmi aggály nem merült fel), vagy pl. miért volt hangos a sajtó a Dunaferr és Orbán papa kapcsolatától (amiről én első kézből tudom, hogy lufi)? Csak nem azért, mert az állam nevezi ki a vezért és mivel az politikai döntés, pontosan tisztában van a haveri érdekekkel és a kinevező elvárásaival?
Elég gusztustalan viselkedés, hogy most a Székely Gábor jófiú, pártfüggetlen, a közműtársaságok kádertemetője pedig szakmai csúcs és üzleti vállalat, míg a hasonló dolgok a túloldalon korábban korrupciós fertőnek számítottak. Az pedig, hogy Demszky nevezi (és rúghatja ki) a vezetőket, az nem befolyásolja semmilyen szinten a döntéseiket. És persze ezért az SZDSZ/MSZP kampánycégei puszta szakmai alapon nyerik, teljesen megérdemelten az ilyen melókat, maguk mögé utasítva adott esetben olyan elismert szereplőket, akikkel a versenypiacokon esélyük sincs még egy pályán focizni sem (lásd pl. ezt az Economist ügyet) ...
"Ugyanakkor a tulajdonosnak semmilyen beleszólása sincs abba, hogy milyen alvállalkozókkal müxik együtt akármelyik tulajdonában lévő közszolgáltató vállalat. Még közvetett ráhatást sem tud (és nem is akar) gyakorolni ilyesmire."
A menedzsment kinevezése, a Igazgatók és FB delegálása és döntési jogkörük meghatározása még véletlenül sem közvetett beleszólás, ugyi, nagymester?
"Szóval meglehetősen eröltetett az analógia keresés + nagyon kilóg a lóláb, a fővárosi önkormányzat ugyanis a jelen esetben különb a Deákné vásznánál."
Miért is? Mi erőltetett, ha pl. most váltották le az egyik vezetőjét, aminek indoklása majd zárt ülésen kerül elő?
"A fővárosi közszolgáltatók ráadásul alapvetően piaci alapon müködő cégek, noha monopolhelyzetűek, és a Főváros a tulajdonos."
Ugye akkor alapvetően piaci cégek a Dunaferr és a Szerencsejáték is. Miért is kell akkor az alapvetően piaci alapon működő, alapvetően piaci alapon kinevezett, alapvetően szakértő menedzsment néhány alapvetően szakmai alapon hozott döntését egyáltalán vizsgálni? Ugye milyen marhaság, hiszen alapvetően nem lehetséges semmiféle visszaélés - csak ha nem az én haverjaim nevezik ki a menedzsmentet. Mert azok ugye mindenképpen jobbak a Deákné vásznánál, ez annyira napnál világosabb, hogy érvekkel alátámasztani nem is kell.
"az smg nem pártcég, és nincsenek pártmegbizatásai"
Amint arra alább épp rámutatott egy olvtárs:
"A Sawyer Miller Group Kft. (PR-cég) Bruck Gábor tulajdona; ... Bruck Gábor 94-ben és 98-ban Demszky kampányfőnöke volt, az ügyvezető Nyáry Krisztián pedig tavaly."
Így hát nyilván semmi közük Demszkyhez...
"piaci alapon müködő cégek, noha monopolhelyzetűek, és a Főváros a tulajdonos." Ja, akkor esetleg minden törvényes, csak semmi sem tisztességes...
"Nem erkölcsös" - ezt az eufemisztikus formulát találta fel MP legújabban az ilyen kis baráti érdekszövetségekre.