Köszönöm a választ! Még annyi lenne a kérdésem festés előtt mivel szoktátok letisztítani a festendő meszes falat? Nincsenek durva foltok, csak régi a meszelés. Hallottam ilyenről, hogy szappanos víz? Ez miből ál? Vagy van valami más?
Szeretném kifesteni a konyhámat, utoljára mésszel volt kifestve jó régen. Az lenne a kérdésem milye festéket tudnátok ajánlani ami nem túl drága és ráfesthetek a meszes falra konyhába.
A falak, a ház, 15 éve(!) kifogástalan állapotban van... Nem nedvesedik fel, nincs hőhíd, nincs pára, nincs penész, tökéletesen lett aládolgozva az akkori festésnek, az erős színezés megállt,. homogénen, tökéletesen takar a vályogfalakon a mai napig... Egyébiránt: előszoba, tehát a közvetlen bejárat, vagyis, szellőzés bőven adott, mégis fűtött helyiség... Nem kap nedvességet, nem penészedik, stb... Tartottam annak idején a Dulux festékétől, mert az is valami "műanyagtartalmú", volt vagy ilyen "kerámia-féle", nem tudom, nem értek hozzá...l Féltem, hogy nem "lélegzik" eléggé a fal, de minden várakozásomat felülmúlta, soha semmi gond nem volt vele, egyszerűen nem odázható tovább egy tisztasági festés, és már meguntuk a jelenlegi színt... Kell-e (mély)alapozó, vagy bármi más a mostani, értelemszerűen letisztított falfelületre, vagy mehet rá élből a másik fajta, másik színű festék...? (Természetesen 2 rétegben, mindkettő hígítatlanul...)
Pedig arra válaszolt, mégpedig helyesen. Ha egy kis nedvességet kap, márpedig a vályognál ez eléggé benne van a pakliban, akkor a nem szellőző festéket ledobja. A vakolat fajtájánál is célszerű ügyelni, hogy szellőző legyen, ha nem akarod a földről felsöpörni.
Szép napot Mindenkinek! Kérdéssel fordulnék a fórumtagokhoz! 15 éves, vályogfalra festett, erős színű (tömény, királykék) fal, tisztasági festéséről lenne szó...Minimális hibajavítás (glettelés) szükséges, a lényegi kérdés viszont az, hogy most egy MAGNAT CHERAMIC márkájú, szintén vízbázisú(?), kerámia(?) festék menne rá 2 rétegben... Mindkét réteg hígítatlanul... Világoszöld színben. A régi Dulux, már nem tudom milyen típusú volt, de még az EasyCare előttről való, számítógépesen kikevert színverzióval... Nem fog-e gondot okozni, hogy egy másik márkájú, típusú festék megy rá, illetve takarni fog-e a világosabb szín, szépen, egységesen...? Van-e valami buktató, mire kell figyelni, stb...? Én látássérült vagyok, baráti segítségel festenénk ki, de a segítségem sem szakember... Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Szia! Random is előfordulhat de....Újonnan készített felületnél glettelés, alapozás hibája vagy festésnél nagyon sokáig gurítgatod a hengert egy helyen. Már meglévő felületnél is ugyanezek +általában látszik a festésen hogy régi és sok a réteg is. Ezek mind növelik az esélyét ennek.
Sziasztok, Nem tudjátok miért van ez, és hogy ismerhetem föl előre, illetve kerülhetem el a jövőben: gipszkarton, de néha vakolt/glettelt falon/mennyezeten is ha diszperziós festésnél nedvesebb a felület akkor a henger föltépi a glettet, és lerakja a darabkákat odébb. Köszi
Szia, nem vagyok hozzáértő, és talán azóta meg is száradt a ház oldala.. :), meg ez egy új háznak tűnik, nem kellene, h bármi baja leygen. Nem a foltokon, hanem a vízszintes, halványan látszó vonalakon akadt meg a szemem, mintha az EPS táblák szélei lennének (?) A mi házunkon ez 18 évesen kezdett el látszani. Nálunk az volt a probléma, h a táblák alatt a ragasztó kezdett elengedni. és a táblák kezdtek elválni a faltól. Szigeteléssel foglalkozó vállalkozást hívtunk, akik ezt visszaragasztották és még egy réteg szigetelést tettek rá. Ha a probléma még fennáll, szigetelő szakival nézesd meg.
Sziasztok. gangos, százéves társasházban lévő kis garzont szeretnék kifesteni. Vastag, "fogalmamsincsmilyen" festékréteg + glett (helyenként centi vastag) alatt 3 rétegben enyves festést is találtam. Nagyon fura az egész. Az enyves festékről több helyen azt olvastam, h ledobja a fölötte lévőt. ill. nedvesítés után az enyves réteg is könnyen lekaparható. Na, ez nálunk nem működik. A konyhában, aminek egyik fele évtizedekkel ezelőtt fürdőszoba volt, hiába vizeztem, sőt áztattam, helyenként kemény, mint a kő. Fényes is, olyan, mintha lakkozott lenne a felület (nyilván nem az...). Falcsiszoló sem viszi... A tervem, h spaklival (meg erővel..esetleg drótkefével.... :D) lekaparom. ill. az enyveset falcsiszolóval lecsiszolom, h sima legyen. Vályogtégla van alatta. Hogyan kellene ezt helyesen csinálni? Inntalerrel szeretnék utána festeni. Mivel alapozzak? Leginkább a megkeményedett részek aggasztanak. Kb. 2 m2 -nyi van belőle. Talán nedvesség hatására lett ilyen, de nem tudom igazán megítélni. Hozzáértők mit javasolnának? Előre is köszönöm, ha valaki érdemben hozzászól.
A hétvégi vihar után a ház 2 oldalán ilyen foltos lett a nemesvakolat. Van valakinek valami ötlete mi lehet ez? Nem nedves, próbáltam lemosni, de miután megszárad, ugyanolyan foltos marad. Elképzelésem sincs mi lehet ez.
sziasztok. Vizesbázisúval festek bútort. Elektromos géppel fújom és cseppes marad. Mit rontok el? vízzel higítottam kicsit hogy a gép bírjon vele. Köszi
Panellakás erkélyének vaskorlátját szeretném átfesteni. Nincs olyan rossz állapotban, de azért van rajta némi rozsda. Csiszolópapírral szándékozom nagyjából megcsiszolni (erősebb csiszoló megoldás nem jön számításba, mert a vas szerkezeti elemekhez erősített fém redőnyt véletlenül sem szeretném megkarcolni), portalanítást követően pedig lefesteni. Ehhez alapvetően a Hammerite márkájú, közvetlenül a rozsdára felvihető zománcfestéket terveztem megvásárolni, de felhívták a figyelmem, hogy az Egrokorr által gyártott Dunaplaszt kerítésfesték ugyanazt tudja, csak sokkal olcsóbban. Az árnál fontosabb, hogy ugyanolyan alkalmazás mellett ugyanolyan vagy akár tartósabb fedést nyújt-e, mint a Hammerite. Mivel sem a gyártót, sem a terméket nem ismerem (még csak nem is hallottam róluk), gondoltam, interneten rákeresek a véleményekre. Nagy meglepetésemre semmit sem találtam. Kérdeztem festékboltot, teljesen semleges választ adtak (veszik a terméket, vissza még nem hozták). Itt esetleg akad olyan, akinek van a Dunaplaszt kerítésfestékkel kapcsolatban tapasztalata?
Panelben glettelek mennyezetet saját részre, de már nagyon elegem van belőle. Állandóan "foltos" lesz, lásd a képen. Az alábbi dolgokkal dolgozom, próbálkoztam:
Gépi csiszolás, 120-400 papírral volt már minden. Alacsony, magas fordulatszám, mindenféle csiszolópapír. Ezen kézzel is átmentem, az segített valamennyit. Az egészet nem szeretném kézzel csinálni, de ha az kell hozzá, akkor 1x kibírom.
Glettnek Rimano Plus A-t használok most éppen, de a Rimano 0-3as sem volt jobb
Géppel keverek, cementhez való szárral.
Mostanában 1-2 arányban keverem (víz - glett), ahogy a leírása is írja. Szerintem kellemes massza lesz a vége, nem érződik túl sűrűnek, de túl folyékonynak sem
Mit rontok el? Mit próbáljak másképp? Alapozva nem volt. Kb 50cm széles glettvassal kenem fel és egyengetem az anyagot.
Sziasztok. Kb. öt éve Platinum gyárilag színes festékkel festett falat festenék át újra szintén Platinummal, ugyanazzal a színnel.Mit javasoltok, használjak valamilyen alapozót? Alapozóról megoszlanak a vélemények. Van aki azt mondja, hogy ne használjon az ember, mert az lezárja a rétegeket és nem tud megtapadni kellőképp a festék, más pedig úgy vélekedik, hogy bizony kell, mert jó tapadófelületet csinál. Használjak-e alapozót? Köszönöm.