Keresés

Részletes keresés

inwear Creative Commons License 2009.01.12 0 0 81

szerintem is, egyszerűen őrületes ez a dolog!

néha annyira kiakadok tőle, hogy le kell ülnöm egy pár percre. valami petíciót kellene írnunk, szerintem biztos hogy nem maradna annyiban az ügy, csak nem szabad feladni!!

g=geciség? csak mert ha igen, akkor megkérnélek, hogy modoráld magad,  sok ember olvassa ezt, és hát mit mondjak, a kultúra fórumon vagyunk

 

Előzmény: Karakaszalovics Ixa (80)
Karakaszalovics Ixa Creative Commons License 2008.12.30 0 0 80
És pl. a NatGeo, az miért üvölt? Amikor az főleg önmagát reklámozza?

Egyébként törvényileg kellene ezt a g...séget betiltani, mint pl. Szlovákiában.
inwear Creative Commons License 2008.12.20 0 0 79
lol nem jártatok ti marketingre?
azért van különbség a film és az azt követő reklám hangerejében, hogy ha bealudnál a filmen, a reklámra felkelj, és megmaradjon benned
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.05 0 0 78

mondom olyat,  mint a kazettás magnókban! Az pedig úgy működik, hogy ha alulvezérelt, akkor folyamatosan, lassan, 7-8mp alatt fölerősíti a hangot, amíg a normál kivezérlést el nem éri. Ha ez után túlvezérlődik, azonnal és késleltetés nélkül levág normál kivezérlési szintre. (Végeredményben ez a működési mód nagy mértékű hasonlóságot mutat az ember természetes reakcióival.)

Persze el lehet képzelni olyan szituációt, amikor ez idegesítő, pl. valami horrorfilmnél, amikor néma csöndbe időnként bele-belesikítanak, de az esetek túlnyomó többségében jó eredményt ad.

A gondot inkább az szokta jelenteni, hogy hogy épüljön össze mindez a távszabályzó hangerősség-állítási lehetőségével. Én egyszer régen csináltam ilyet videoton tévébe, ami azzal a TBA 120U IC-vel volt csinálva, ami demodulátor és hangerőszabályzó volt egyszerre. Ez egy egyenfeszültséget kapott a távirányító fokozattól, ez állította be a hangerőt. Ezt levágtam róla, és ebből, meg a végfok bementeről vett hangfrekis jelből kellett képezni egy egyenfeszkót a TBA 120U-nak... jó kis project volt, eltököltem vele.

Előzmény: Inhouse (76)
NGid Creative Commons License 2005.04.05 0 0 77
Annyi haszna van a hangos rekálámnak, hogy ha véletlenül elfelejtenék elkapcsolni, az rögtön eszembe juttatja, mikor elkezd ordítani.
Inhouse Creative Commons License 2005.04.05 0 0 76
És hova lesz akkor a dinamika? Eltűnik... Hallottam már olyan TV-t amiben volt és hallgathatatlan, max éjszakára jó, hogy ne zavarj másokat...

Üdv
Inhouse
Előzmény: Törölt nick (75)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.01 0 0 75

De minden esetre abban senki sem gátolhat meg, hogy egy egység sugarú dinamika kompresszort (mint amilyet a kazettás magnókba szerelnek) betegyél a tévéd hangerősítőjébe, és akkor leszen autómatikus lehalkulás normális mértékre, hehe.

Előzmény: Inhouse (74)
Inhouse Creative Commons License 2005.04.01 0 0 74
Az, hogy csak azért tűnik hangosabbnak, mert a reklámanyagokat kompressziónak vetik alá a gyártók és a TV csatorna nem állít át semmit, ua. hangerővel leadja szerintem...mondjuk úgy sántít.
Már többször jártam úgy a magyar országos sugárzású adókkal, hogy a film végén még ment kurtított stáblista és alatta a film zenéje, majd a képváltást megelőzve a zene felerősödött, váltás a képen is, jön a reklám... :(

Üdv
Inhouse
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.01 0 0 73

Hú, gyerekek, ti el vagytok tévedve. Hát az a jó, ha üvölt! Mert ugye az ember nézi a filmben az akcijót, hogy csimm meg bumm meg ratatata, utána kezdődik a reklám, akkor kimegy a klozettre brunzolni vagy a konyhába sütiért, és figyelj, most jön a varázslat: a tévé a reklámidő alatt meghangosodik, és a klozettből vagy a konyhából is jól hallod, micsoda szenzációs új tampont meg ec-puceráló szert kell venned, és így nem maradsz le semmiről. Ne mondjátok, hogy ez nem jó, hát ezért csakis hálás köszönet illeti meg a k. tévések jó k. annnnyát. ;-)

Ladiladida Creative Commons License 2005.03.31 0 0 72
Az a baj, hogy nekem megrögzöttségemmé vált, hogy amint reklám van, azonnal csatornát váltok, s ilyenkor addig megyek, amíg találok egy éppen adást sugárzó adót. Persze ez sem könnyű, mert a 2 kereskedelmi csatorna megpróbálja egy időben sugározni a reklámokat például. Na szóval a gond akkor van, amikor le is ragadok az új adónál, így a nézett műsorra néha nem is megyek vissza, aztán az ottani reklámnál megint vándorolok, így egyetlen műsort sem nézek végig. Vajon ezek az adók ezt akarták elérni? Kicsit komolyabbra fordítva a szót: egyre kevésbé érzem fontosan ezeket az adókat. Már nem kápráztatnak el a filmkínálattal, ráuntam beszélgetős műsorokra. És hálás is vagyok nekik, mert pontosan a reklámok utálata miatt kezdem újra felfedezni, hogy az MTV milyen jó filmeket ad, sőt a DunaTv is nagyon színvonalas filmeket sugároz. Szeretem a Hálózat Tvt is nézni és az ismeretterjesztő adókat. Emberek, mit esztek a kereskedelmi adókon? Reklámzabálók vagytok? Tessék bojkottálni őket, egy kis idő múlva nem is lesz nehéz.
SanBenedetto Creative Commons License 2005.03.31 0 0 71
Leginkabb a taviranyito latja karat a dolognak...
Altalaban siman elkapcsolok (barhova, zenei csatorna, sport, barmi johet) ha tv kozelben vagyok, de ha a konyhaban teszek-veszek, es kicsit hangosabban szol a tv, halljam, mi is tortenik, vagy ha a kadban ulve kezd orditani a rengeteg beszedhibas, kepernyore nemvalo antitalentum a reklamokban, igencsak recseg-ropog a tavkapcsolo, mire elso mergemben megtalalom a kikapcsolo-atkapcsolo gombokat...
Az a gyanum, a szomszedaim nagyon jol tajekozottak, mit NEM fogok sosem vasarolni, melyik uzletbe nem teszem majd be sosem a labamat, mert neha igencsak hangosan nyilvanitok velemenyt a reklamozo draga jo edesanyukajarol es a termekeirol.
Valoszinuleg a reklamstudiokban mindenfele csokosok ulnek, eletukben nem olvastak el semmit a tema szakirodalmabol, csak annyit tudnak, minel olcsobban kell kihozni a dolgot, igy tudnak nagyot kaszalni. Nem kell szinkronszineszt megfizetni (hallgassatok bele barmelyik ado barmelyik reggeli reklamblokkjaba, kesz fogyokura, elmegy a kedvetek a reggelitol), nem kell forgatokonyvvel, szereplovalogatassal bibelodni, eleg megnyomni a hangerot, a megrendelo elegedett, a paraszt nezo meg kit erdekel?
(Kivancsi lennek, a hirdeto cegek vegeznek a vizsgalatokat a reklamok hatekonysagarol. Es itt nem az alsorocsogepusztai libahizlalo bt.-re gondolok, hanem a komolyabb nemzetkozi cegek kozpontjaira. Tudjak-e egyaltalan, mi folyik kis hazankban reklam cimen, tudjak-e, milyen modon rongaljak a hirnevuket errefele? Persze gondolom a helyi vezetok megmagyarazzak, mifelenk ez a modi jarja, igy kell csinalni...)
Nekem nem igazan szamit, hogy a dinamikat kompresszaljak, vagy a decibelhatarokat feszegetik.
Ez, ahogy csinaljak, gusztustalan es elriaszto. Szerintem atlagember vagyok, atlagos a kornyezetem is, elvileg nekem, nekunk szolnanak a reklamok, de nekem es korulottem mindenkinek hanyingere van toluk.
Mala Creative Commons License 2005.03.15 0 0 70

Jajj, azt ne is említsd...nem tudom, milyen újítás történt a szakmában de hogy a körömgombák és a klotyóbacik megszemélyesítése nem sarkall fogyasztásra, az tuti...főleg nem ilyen módon, ez még a kék vérnél is morbidabb...

Amikor mesélték, hogy mi a "cselekmény" a reklámban, lefordultam a székről a röhögéstől...:))

Előzmény: tapp (69)
tapp Creative Commons License 2005.03.15 0 0 69

A körömgombák esélyegyenlőségének biztosítása miatt!!!! Azért!

Mala Creative Commons License 2005.03.14 0 0 68

Hát nekem is az volt az érzésem, hogy hangosabb a reklám, de a családban egyedül vagyok vele, a törpieknek gyakorlatilag tökmindegy, hogy mi szól este és milyen hangosan mert cask háttérzaj a tv. :)

 

De első körben én arra gondoltam, hogy esetleg a fogyasztói jogok szempontjából kellene inkább a kérdést megközelíteni. Sajnos nem értek hozzá, szóval itt meg is állt a tudomány, de ha valaki ért hozzá és szeretne ebben kutakodni....

 

Egy ideje egyébként rájöttem, hogy ha hangos ha nem, tökmind1, úgysem fogom megnézni/meghallgatni a reklámblokkot... annyira immunis vagyok már a dologra, hogy a múltkor meglepődtem , mennyi új reklám van és mennyire "régiek" egytől egyig. Évekkel ezelőtt amikor utoljára láttam reklámot önszántamból, ugyanez volt: yerek, nő, kutya. Korrekt, megbízható, hosszúlejáratú. Fehérít, megtartja a színeket, energiatakarékos.

Broáf, nem kell, simán lemútolom, átkapcsolom. Aztán felőlem menjenek csődbe, rajtam ugyan nem fog az ő kis spelljük, ezért én nem fogom magam kitenni a "péháértéknek" :)

nosztalgika Creative Commons License 2005.03.13 0 0 67
szerintem is üvöltenek, de szerintem ez nem is rossz: így még véletlenül sem hagyom rajta a hangot a reklám közben ;)
(már ha nézek tévét... évente kétszer)
_GoLAN_ Creative Commons License 2005.03.10 0 0 66

Óvatosan jegyzem meg, hogy ma este több csatornát is figyelve, sehol sem tapasztaltam hangnyomás ugrást a reklámoknál. Remélem, nem a véletlen csalfa játéka űz tréfát velem. Mások hogy tapasztalták? Lehet, köszönettel tartozunk valakinek a közbenjárásért?

Danthe Creative Commons License 2005.03.09 0 0 65
Sziasztok!

Mivel nem vagyok egy hiradástechnikában jártas "szak"ember, ...és talán a témában érintett vagy ahhoz hozzászólók többsége sem mondhatja magát annak: FÖLÖSLEGES decibelekről, auto-level szabályzásról és más -számunkra- ködös fogalmakról vitázni! Azok velős, és egyre pontosabb definiálása nem visz minket közelebb a megoldáshoz...

Ezidáig énis úgy tapasztaltam, hogy "csupán" a szutyokcsatornákat érinti ez a probléma, s mint olyan: nem érdemel különösebb figyelmet... Egy "Mónikaleszek, csakmég eladok egykis mosószert! - show" típusú műsort nem tud lejjebb húzni a relative hangosabb reklám... Ráadásul az olyan félkretén barom, aki ilyeneket bámul családi program gyanánt: egy testbe vezethető sokkolót is megérdemelne, mindössze 999Ft-ért !!!!! :)))))

De a szabályzás hiánya -és most ezzel érdemes foglalkozni- rávette az eddig "kultúráltabb" csatornákat is, a módszer átvételére. A kedvenc kis ismeretterjesztő és sport adóim is sorra fertőződnek meg! Persze nyilván MINDEN TV a reklámbevételekből, sponzori pénzekből él meg, ...lehetetlen kérés volna, hogy hagyjanak fel azok harsogóvá, eladhatóbbá tételével, ha egyszer létkérdésük. Itt valójában "mezei" reklámpszichológiáról van szó, semmi de semmi többről...

Ami viszont "gyermekien egyszerű" egy reklámszakember agyában, annak már komplex, társadalom-pszichológiailag káros hatásai lehetnek, vannak. Így lehet az, hogy a négy éves gyermekünk sírva ébred éjfélkor, mert nem hajintottuk el a sörünket, ugorván a távirányitó hangerőgombja felé. Vagy kúrvaanyukázva viszem szervízbe a tévénket a harmadszor "kisült" speaker miatt! Az elemi undorról, a saját döntéseinktől való megfosztottságról most nem is érdemes beszélni, mert azok eltörpülnek a másokkal való kapcsolatromlás, a "jószomszédi" viszony önhibánkon kívüli bomlása mellett. Az elmúlt napokban már a családtagjaimmal voltam kénytelen idegesen "szócsatázni", mert már "idegi roncsokká" tesz mindannyiunkat az ide-oda hangerőszabályzás! Ráadásul a létező "legmetszőbb" hangszínen kezd ordítani, ami Qualerin híján egyenesen kínzóvá teszi elviselését!

Hogy hol a határ? Meddig mehetnek el? Bármeddig! ...ha nem adunk hangot a személyes jóérzésünkben való sértettségünknek, a nemritkán közvetlen környezetünket, családtagjainkat károsító tapasztalatoknak, akkor vészesen eldurvul és elgátlástalanodik ez a folyamat!

Ha a megfelelő szervezetnek, minisztériumnak időben el tudjuk juttatni segélykiálltásainkat, talán még az egykori "állandó" hangerő érzetünk is visszaszerezhető... Ám ha csak futunk a probléma után, még a jelenlegi szint konzerválása is nehéz lesz...

Ezek után nem az számít: a reklám a hangosabb vagy a műsor a halkabb, hanem hogy mikor és miért lettünk ráutalva erre a keserves kontrollra, amit szerintem senki sem kért.................

-danthe-
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.09 0 0 64

"Szerintem a mostani vita nem arról szól, hogy ki mennyire jó, vagy sem szakmailag. Én például nem fikázok a fórum felhasználói közül senkit, így Téged sem."

Egyetértek. Élcelődésem előzménye viszont az volt, hogy cryp nagymellénnyel, tárgyi tévedéseket tartalmazó hozzászólásaiban fontosnak tartotta még azt is megkérdezni, hogy láttam-e már keverőpultot. De hagyjuk.

Előzmény: Maszi (62)
_GoLAN_ Creative Commons License 2005.03.09 0 0 63
Szeretném megkérni a témában megszólaló "szakembereket", hogy ne kábítsák olyan baromsággal a népet, hogy "ha a max. vazérlés nam változik, akkor nem hangosabb". (Kinek nem inge, ne vegye magára.) Magát a "hangerő" kifejezést is kerülni kellene, mert csak laikus vélekedéseket eredményez. Az, hogy a mezei tévénéző szerint "hangosabb" az adás, az nem érzéki csalódás, hanem mérhető tény. Ennek ellenére a rendszer nagyon jól ki van találva, mert hiába ismert az ok, felelősségre nem vonható sem hirdető, sem tévéadó.

 

Egy elméleti példán keresztül:

A panelszomszédom feljelent engem, hogy esténként hangosan tévézek, nem tud aludni. Kijön egy zajméréssel foglalkozó cég, előveszi az MSZ 18150-es szabványsor ide vonatkozó fejezetét, kéri, hogy állítsam be a "hangerőt" a szokott módon. Az A-hangnyomásszint, nem is haladja meg a 35dB(A) értéket, ekkor jön a reklám, és mondjuk felugrik 50dB(A)-ra.* Igaz, hogy a számított LAeq átlagos immisziós érték "csak" sac. 37÷42dB(A) lesz, de a peak messze meghaladja a szabvány által megengedett egészségügyi határértéket, és bár tartós halláskárosodást nem okoz, elég ahhoz, hogy engem, mint okozót megbírságoljanak. Én vagyok az okozó, mert én kapcsolom be a tévét, és én állítom be az adott "hangerő"-re. Legfeljebb elmehetek az állampolgári jogok biztosához, vagy a fogyasztóvédelemhez panaszt tenni, hogy akaratlanul, passzív módon szegtem meg a törvényt - ez elég piszlicsáré ügy, valószínű azt a választ kapnám, halgassam halkabban a tévét. Ám ha mégis felvállalják, rendesen belebonyolódhatnak, mivel a jelenség csak éjszaka ilyen kirívó, a nappali előírásokat, ne adj isten a 85dB, és 120dB-es végső határokat irreális esetben sem közelíti meg. Mindeközben magukra vonják a teljes érintett kör haragját, valamennyi elektronikus médium igyekszik majd bagatelizálni a problémát. Azzal kezdik majd, hogy nem is hangosabb, csak úgy tűnik... ...és ott fejezik be, hogy sugárzásra vonatkozó EBU előírásokat nem sért.

 

Szóval a dolog elég reménytelen, mivel az elektronikus sajtónak áttételesen érdeke, hogy a rendszer fennmaradjon. Talán egy környezetvédelmi cég tudna magának reklámot csinálni a jelenség hangtani vizsgálatából, és valamely gyermekvédelmi alapítvány szólhatna a gyerekek pszichés befolyásolásáról. Nehéz ügy.

 

* az A-szűrővel mért hangnyomásszint az emberi fülnek megfelelő zajterhelést adja meg. Attól, hogy a stúdióban a "potméter" nincs feljebb tolva, a "dinamika kompresszió" miatt mérhető módon nő a tévékészülék zajemmissziója.

 

Belépő elméleti hangtani kérdés: ha 1db 50dB-es hangforrás mellett álló egyébként halkabb hangforrás hangját "kompresszióval" szintén 50dB-re emeljük, mekkora lesz az eredő hangnyomás? Szégyen, hogy egyesek azt merik állítani, nem változik!!! És ez még csak két egyszerre megszólaló hang, a visszavett dinamikatatományhoz képest mérhető változásról most ne is beszéljünk. És könyörgöm, ne keverjük a vezérlőben beállított dinamikacsúcsot a lakásban mérhető hangnyomással, két teljesen különböző dolog, teljesen más előírások vonatkoznak rá.

 

---------------------------------------------------------------------------------------

A példa csak a jelenséget mutatja be, nem tényleges mérésen alapul.

Maszi Creative Commons License 2005.03.09 0 0 62

Szerintem a mostani vita nem arról szól, hogy ki mennyire jó, vagy sem szakmailag. Én például nem fikázok a fórum felhasználói közül senkit, így Téged sem.

 

A dinamikakompressziót valóban alkalmazzák a reklámokhoz a gyártás során, és valóban nincs kompresszió a filmeknél.

Tudomásom szerint minden hangot sugárzó média alkalmaz adásprocesszort, ami a szükséges limitálást is elvégzi, valamint az adókban is van beépített limiter.

Így akarattal sem léphető túl a szabványos fm-löket. Az NHH (HIF) rendesen fenékbe is rúgná őket, ha túllépnék az előírt értéket. Ezért a reklám "hangereje" valóban a szabványos határértéken, vagy néhány tized dB-lel alatta szól.

 

Más kérdés, hogy etikailag totál gáz, ha az összenyomott dinamikájú, hangos reklámot "csúcsra" küldik az adóra. De hát amellett a sok moslék mellett, amit a "kereskedelmi" csatornák okádnak, ez csak egy nüansznyi kosz.

Elvileg ugyanis nem lenne kötelező üvöltetni a reklámokat, de ez is csak hozzáállás kérdése. Ismétlem magam: A kereskedelmi TV-ben a reklám a lényeg, a többi csak "szükséges rossz" a tulajdonos szempontjából.

Sajnos az általam kedvelt csatornák (NGC, Spectrum, Discovery) is üvöltetik a reklámokat és az ajánlókat, de ezeknél legalább nézhető tartalmat látni "a reklámok között".

 

Úgy gondolom, hogy amíg a magyarországi kereskedelmi csatornáknál nem lesz paradigmaváltás (amire kis esélyt látok), addig verhetjük is a hátsónkat a földhöz, dühönghetünk is...A reklámok továbbra is üvölteni fognak, a köztük lévő műsorblokkok pedig silány mosléknak is alig nevezhetőek lesznek.

 

Előzmény: Törölt nick (33)
schimi Creative Commons License 2005.03.09 0 0 61
Az újabb Orion tv-kben (mint ami pl. nekem van, 55 cm képátló, de a típusát fejből meg nem mondom) van ilyen funkció , AVL (Auto Volume Level) névre hallgat, több fokozatban állítható. Persze "vájtfülűeknek" ez hangherélés, de nem túl agresszívre állítva egész kellemes, és így normál műsor / reklám alatt sem tér el jelentősen az átlaghangerő.
Előzmény: ametiszt (60)
ametiszt Creative Commons License 2005.03.09 0 0 60

Esetleg valaki nem tudná megmondani, hogy van-e olyan TV készülék (és melyik), amely már gyárilag (tehát nem az alább már ismertetett buherálás útján-mert azt úgysem tudnám elvégezni) tartalmazza ezt a "hangkiegyenlítési" funkciót? /Nekem ne magyarázzanak szabványértékekről a TV-k, zavar-zavar, tökmindegy hogy hány dB, milyen hangtartomány/

 

OFF:

Olvastam régebben olyan videókészülékről,amely időzített felvétel esetén a reklámot nem veszi fel (pont azon az elven, hogy a reklám alatt nincs csatorna logo). Az ilyen funkciónak van valami spec neve? Csak hogy tudjam, hogy hogy keressem? Vagy ezt már az újabb gyártásúak mind tudják? 

 

Köszi előre is.

breadator Creative Commons License 2005.03.09 0 0 59
Azért jó, hogy hangosabb mert így felébred az ember hogy átkapcsolhasson egy másik csatornára.
Wicked Belzebub Creative Commons License 2005.03.09 0 0 58

Nálunk az M2-őn is van természetesen dinamika kompresszor ( Orban 2200 ) ami egy általános "összenyomásra" van belőve. Ezen kívül van persze még dúrvább állása is, de azt nem szoktuk használni.

Szóval csodákra ez sem képes. A ker.irodából a reklám úgy jön ide, hogy a betán a kivez mérő épphogy csak visszajön egy pár egységet a full telítésből, míg a filmek csúcsban 0-ig vagy még addíg sincsenek kihajtva, ezért van hogy hangosságérzetre üvöltenek a reklámok.

Sőt a reklámot lejátszó gépen még a dolby-t is kikapcsoljuk, hogy egyáltalán lehessen valamit érteni. :(((((

 

De nálunk tényleg nem üvölt.

begyowsky Creative Commons License 2005.03.08 0 0 57
Nem nézek tv-t... de amugy is csak felidegesít a sok idióta reklám, pl. korrodált üvegpohár :P erről ennyit. amúgy a rádióban észrevehetően hangosabb a reklám, ott nehéz megmagyarázni, hogy csak a hangsávokat manipulálták. Ott nincsenek olyan dialógusok, mint egy filmben...
cryp Creative Commons License 2005.03.08 0 0 56
[oFF]
Nem vagyok szaktekintély. Csak építettem/mértem egy-két ilyen cuccot, sőt továbbmegyek: 617.es számú hírdásipari műszerész a végzettégem:))) - igaz a papír nem jelent semmit...
_amatőr_ szinten művelem a dolgot, és valóban. öcsi dj. mégilyet, ugye? kihitte volna....
Sőt a a Darvas féle HI-FI Magazin
http://www.hifimagazin.hu/tart_hfm.htm
összes számát anyatejként szívtam magamba..azóta is féltett ereklyém a gyűjtemény.
[/oFF]

Inkább keressük a dolog technikai megoldási lehetőségeit, ne vitázzunk...
cryp.
Előzmény: Törölt nick (54)
cryp Creative Commons License 2005.03.08 0 0 55
Nem a "régi" filemekt kell összehsonlítnai hanem az új "barátok köpzt" és a köztük lévő reklám "hangerejét".
Abban igazad van, nagy felfedezést tettél, a dinamika kompresszor tényleg rontja a dinamikát. Nahát! A nevéből következik....
A zaj csökkenést arra értettem, hogy nem minden esetben ronthatja a jel/zaj viszonyt a dinamikakompresszor alkalmazása.
-----------------------------

Javaslom, hogy a dinamika és a hangerő körüli félreértések elkerülése végett térjünk át a hang relatív átlagteljesítményére. dBm - azaz decibel, vagy decibelmiliwatt-ra.
Ebben az esetben szerintem egyetérthetünk abban hogy különböző dinamika, hangerő és frekvenciamanipulációkkal elérték, hogy nem lépi túl a maximális szabványban engedélyezett dBm-et a szint, viszont sokkal magasabb az átlagos a dBm szint rekámok esetén.
Ezt valóban létre lehet azzal hoszni, hogy kompresszáljuk dinamikában a hangot, majd ezzel egyidőben felcsavarjuk a gént.
Viszont azért lehet ezt orvosolni a tv-nél ugyancsak komresszióval, mert a normál mősort is kompresszálja, a reklámot már nem nagyon tudja tovább, így ha beállítjuk egy hangerőre a tv-t, akkor a reklámot és a műsort (nem régi filmeket) azonos dBm szinttel "halljuk" majd, tehát a relatív hangosságérzet, így a "hangerő" egyenletesebb lesz.
cryp.
Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.08 0 0 54
Az öcséd igazi DJ???? Bocs, nem tudtam, hogy ilyen szaktekintéllyel van dolgom.
Előzmény: cryp (52)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.08 0 0 53
"Keverőpult"??? az meg mi? mesélj - taníts!... kérlek...!
Előzmény: cryp (47)
cryp Creative Commons License 2005.03.08 0 0 52
Kösz a megtiszteltetést, de a mester nevével ne viccelődjünk :-)))
Amúgy ja, öcsém dj, _kizárólag_ vinyl (bakelit) -ről jáccik...
Nem összehasonlítható a cd kiherélt hangjával, még ilyen-olyan elfuserált gépzene esetében sem...
Viva 'La Vinyl !
Előzmény: Törölt nick (48)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!