Keresés

Részletes keresés

begyowsky Creative Commons License 2005.03.08 0 0 57
Nem nézek tv-t... de amugy is csak felidegesít a sok idióta reklám, pl. korrodált üvegpohár :P erről ennyit. amúgy a rádióban észrevehetően hangosabb a reklám, ott nehéz megmagyarázni, hogy csak a hangsávokat manipulálták. Ott nincsenek olyan dialógusok, mint egy filmben...
cryp Creative Commons License 2005.03.08 0 0 56
[oFF]
Nem vagyok szaktekintély. Csak építettem/mértem egy-két ilyen cuccot, sőt továbbmegyek: 617.es számú hírdásipari műszerész a végzettégem:))) - igaz a papír nem jelent semmit...
_amatőr_ szinten művelem a dolgot, és valóban. öcsi dj. mégilyet, ugye? kihitte volna....
Sőt a a Darvas féle HI-FI Magazin
http://www.hifimagazin.hu/tart_hfm.htm
összes számát anyatejként szívtam magamba..azóta is féltett ereklyém a gyűjtemény.
[/oFF]

Inkább keressük a dolog technikai megoldási lehetőségeit, ne vitázzunk...
cryp.
Előzmény: Törölt nick (54)
cryp Creative Commons License 2005.03.08 0 0 55
Nem a "régi" filemekt kell összehsonlítnai hanem az új "barátok köpzt" és a köztük lévő reklám "hangerejét".
Abban igazad van, nagy felfedezést tettél, a dinamika kompresszor tényleg rontja a dinamikát. Nahát! A nevéből következik....
A zaj csökkenést arra értettem, hogy nem minden esetben ronthatja a jel/zaj viszonyt a dinamikakompresszor alkalmazása.
-----------------------------

Javaslom, hogy a dinamika és a hangerő körüli félreértések elkerülése végett térjünk át a hang relatív átlagteljesítményére. dBm - azaz decibel, vagy decibelmiliwatt-ra.
Ebben az esetben szerintem egyetérthetünk abban hogy különböző dinamika, hangerő és frekvenciamanipulációkkal elérték, hogy nem lépi túl a maximális szabványban engedélyezett dBm-et a szint, viszont sokkal magasabb az átlagos a dBm szint rekámok esetén.
Ezt valóban létre lehet azzal hoszni, hogy kompresszáljuk dinamikában a hangot, majd ezzel egyidőben felcsavarjuk a gént.
Viszont azért lehet ezt orvosolni a tv-nél ugyancsak komresszióval, mert a normál mősort is kompresszálja, a reklámot már nem nagyon tudja tovább, így ha beállítjuk egy hangerőre a tv-t, akkor a reklámot és a műsort (nem régi filmeket) azonos dBm szinttel "halljuk" majd, tehát a relatív hangosságérzet, így a "hangerő" egyenletesebb lesz.
cryp.
Előzmény: Törölt nick (51)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.08 0 0 54
Az öcséd igazi DJ???? Bocs, nem tudtam, hogy ilyen szaktekintéllyel van dolgom.
Előzmény: cryp (52)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.08 0 0 53
"Keverőpult"??? az meg mi? mesélj - taníts!... kérlek...!
Előzmény: cryp (47)
cryp Creative Commons License 2005.03.08 0 0 52
Kösz a megtiszteltetést, de a mester nevével ne viccelődjünk :-)))
Amúgy ja, öcsém dj, _kizárólag_ vinyl (bakelit) -ről jáccik...
Nem összehasonlítható a cd kiherélt hangjával, még ilyen-olyan elfuserált gépzene esetében sem...
Viva 'La Vinyl !
Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.08 0 0 51

Kevered a dolgokat rendesen...

 

1: a dinamikakompresszió (nevéből adódóan) RONTJA a dinamikát.

2: a dolby zajcsökkentő áramkörök pont fordítva működnek, mint ahogyan leírtad - de ezek nem csak kompressziót csinálnak, tehát nem értem, egyáltalán hogy jönnek ide...

3: a legtöbb "kompresszornak" nevezett készülék vagy software tartalmaz a kompresszor mellett egyéb funkciókat is, pl. az általam említett gain compensationt. (Zajcsökkentést viszont csak NAGYON ritkán.) Egy szóval nem mondtam, hogy a gain befolyásolná a dinamikát - de azért köszönöm az angol nyelvleckét....

4: A műsorok hangerejéből sem vett vissza senki - egyszerűen a régi filmek még így lettek rögzítve. (Ld még a 10-15 éves CDk és a mai agyonkompresszált szarok közti átlag 12dB dinamika-különbséget!)

5: "A nagy felfedezésedet" (miszerint nem a reklám hangereje lépi túl a limitet, hanem a többi marad el ettől) MA már egyszer leírtam itt.

Előzmény: cryp (49)
cryp Creative Commons License 2005.03.08 0 0 50
... így minden szabványos, halkabbra nem tilos venni ha jól tudom nem???
cryp
cryp Creative Commons License 2005.03.08 0 0 49
Hehe...
Az fel sem merült senkiben, hogy nem a reklámok üvöltenek, azok hangereje megfelel a szbaványoknak...Hanem a műszär hangerejéből vettek vissza...Amikor egy két-évvel ezelőtt bejött ez a technika, akkor 30-as (a tv-men relatív...) körüli hangerővel hallgattuk a tv-t, utána 40-45 re kellett venni???
Tehát épp fordított a helyzet:

__MIÉRT HALKAK A MŰSOROK__

???

cryp
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.08 0 0 48

:))

ahogy gondolod, Mr. Bernie Grundman...

Előzmény: cryp (47)
cryp Creative Commons License 2005.03.08 0 0 47
DadyPopp:
Ja bocs, szerinted a miért alapja a DolbyB-C-S rendszernek a frekvencia-függő Dinamika-kompresszió (felvételkor) majd lejátszáskor az expanzió? Megsúgom csendben: mert kb 10-20dB zajcsökkenést lehet vele elérni...
A gain -> erősítést jelent, a dinamika manipulációhoz semmi köze... Láttál már _igazi_ keverőpultot?
Annyiban igazad van h. ha nagy a kompresszió-> élvezhetetlen lesz a műszär -> vannak (lehet kapni, építeni digitálsis, ALC-vel (alc -> auto level control) egybeépített nagyon jó kompresszorokat. (zenekari cuccok között nézz szét)

Ja, ha pc-n nézel pl. mozit, dvd-t ajánlom figyelmedbe a Reclock nevű progit (ace pack-ben van asszem), bekapcsolható a kompresszió, digitális, nem zajosodik, nincs 'leszívó hatás', stb. Ha sima tv-n nézed a movie-t _sokkal_ jobb lesz az érthetőség, nem lesznek parasztvakító hangos ilyesztgetések....
cryp.
diliház Creative Commons License 2005.03.08 0 0 46
Igen én.....
Előzmény: SKiD (43)
SKiD Creative Commons License 2005.03.08 0 0 45
...ja, hogy elrontottam a dőlt sort... bocs
Előzmény: SKiD (43)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.08 0 0 44

Épp a dinamikakompresszor (műsorkészítők és -sugárzók általi) gátlástalan használatának következménye mindaz, amiről beszélünk! :)) (Ugyanis a kompresszorokban legtöbbször van egy gain compensation poti is, amit a dinamika kompresszálása mellett "remekül" fel lehet nyomni.)

Ha a TVkészülékeken is szabályozni lehetne ezt, annak nem sok értelme lenne, mert csak olyan nagymértékű kompresszió mellett lenne hatásos, ami élvezhetetlenné tenné az egészet. (Pont azért, mert iszonyú nagy a hangerőkülönbség a reklám és egy régi film között.)

 

A kompresszió egyébként NEM javítja a jel-zaj viszonyt (dinamikát), hanem (/def.) RONJTA.

Előzmény: cryp (42)
SKiD Creative Commons License 2005.03.08 0 0 43
<i>"Miért nem elég már ami van nekik?<i>
Láttál már olyat, hogy valaki limitet szab a saját profitjának? :-)

<i>"Csodálkoznak meg sirnak mennyi a bünözés,hát ezért..."<i>
Állítólag, az már egy régi megállapítás, ill. kutatás eredménye, hogy ha kiveszik az erőszakot a médiákból, akkor nő a valóságban elkövetett erőszakos esetek száma.
Ez egyfajta "szelep"-ként működik, ami kiereszti a gőzt... De, mindegy, ez mellékszál, lehetne vitatkozni, hogy mekkora nevelő hatása van jó vagy rossz irányban a tévéknek. én pl. soha sem értettem egyet azzal a marketinges felfogással, hogy "azt kell mutatni, amire igény van". szerintem lehetne nevelni az embereket, és ha nem mennének egy bizonyos színvonal alá, akkor is magas lenne a nézettsége a jól sikerült műsoroknak. az embereknek meg valamivel jobb az értékrendszere, tehát, az igényeik is mások lennének. viszont úgy biztos nem lehetne eladni tonnaszámra a szükségtelen, kétes értékű cikkeket, meg a csíkos gazdaságos cuccokat és a természetes alapanyagot soha sem látott élelmiszereket. asszem, szélmalomharc ez az egész...
Előzmény: diliház (41)
cryp Creative Commons License 2005.03.08 0 0 42
Már rég kitalálták a megoldást: __DINAMIKAKOMPRESSZOR__
Ez ugyanazt csinálja, mint a reklám-hangsáv mahinátorok, csak fordítottan. A tvműsorra ne lesz nagy hatással, mert az nincs turbózva. Ez egy kis áramkör, amit a hangcsatornába illesztve (a végerősítő és a tv alacsonyjelű kimenete közé - kis elektronikai hekkelés szükséges:)), megszünteti az üvöltő reklámokat, "kihere'li" a mahinált hangos 'hangokat', és nem nagyon (egy kicsit ugyan igen de nem vészesen) szól bele a normál műsor hangjába. Azon csodálkozok csak, hogy vajh, miért nem építik bele a tv-kbe ezt a filléres megoldást???? (összesküvés a háttérben?).
A régebbi kazettás magnókban mindenhol megtalálható (BHG, Videoton, stb...) a felvételi (és van ahol a lejátszás oldalon is) oldalon, hogy kiegynlítse a hangos és halk hangkat, ezáltal javítva a jel/zaj viszonyt -> érthetőbbé téve a felvételt.
Szerintem még jó üzletzet is lehetne ebből csinálni, csakhát ugye új tv-knél ugrik a gari ha belepiszkál a ember.... A régiekbe bele lehetne építeni eccerűen, annak aki már nagyo allergiás az üvöltő reklámokra...
Üdv, cryp.
diliház Creative Commons License 2005.03.08 0 0 41
Akiknek ez hozza a pénzt,költsék temetésre meg korházra......Rohadt tetü buzik.Miért nem elég már ami van nekik,a pluszt költsék a fentiekbe .Csodálkoznak meg sirnak mennyi a bünözés,hát ezért.........A bünüldözőknek itt kéne elkezdeni a tisztogatást,nem az alvilágban.
Előzmény: SKiD (40)
SKiD Creative Commons License 2005.03.08 0 0 40
...mert a borzalomnak van a legnagyobb hatásvadász értéke. nagyobb mint a jó poénoknak, a vicces filmeknek. (a kultúrfilmek, -műsorokról meg nem is beszélve, hiszen ott már gondolkodni kel...) a félelem, borzalom, tragédia, hisztéria, veszekedés verekedés a leghatásosabb figyelemfelkeltő eszköz. és a nézettség növekedése hozza a pénzt... eccerű.
Előzmény: diliház (38)
Gismo Creative Commons License 2005.03.08 0 0 39
Csatlakozom. Amint felhangosodik a tv a reklámok miatt, máris reflexből nyúlok a távkapcsolóért... (és persze én sem halkítás céljából)
Előzmény: sgotha (26)
diliház Creative Commons License 2005.03.08 0 0 38

Szerintem igy akarják az embereket,hozzászoktatni ahoz a tragédiához,ami szerintem elég hamar be fog következni,(lásd üvegház hatás,világ gazdasági válság,terrorizmus,globalizácio,)soroljam még??Ez alatt azt értem,hogy a hirekben is kiemelten foglalkoznak a szennyel vérrel gyilkosággal.A filmek. Mostanában nagyon sok a katasztrófa film,ez  a sok egy kaptafára irt akció film.Meg minden ami szemét mocsok.

Miért nem lehet több vigjátékot,játszani?Borzalom.....

myMusic Creative Commons License 2005.03.08 0 0 37

 

mert feltekerted a hangerőt. :)

Drtty Creative Commons License 2005.03.08 0 0 36

Igen, nem kell nézni. Mert, egy mondjuk másfél órás játékfilmből is több, mint kétórásat csinálnak. 

Javaslom a Duna tévét, ahol fasza európai filmek is vannak (tehát nem adnak le percenként ötven lövést), és esetleg sem fegyver, sem reklám nincs a filmben....

Előzmény: diliház (34)
Drtty Creative Commons License 2005.03.08 0 0 35
A reklámok nagyon hasznosak. Ha dühömben  (mondjuk a felerősödőnek vélt hangerő miatt) nem kapcsolom el, akkor nagyon jó, hogy megmutatja, mit NE vásároljak meg. Mert ebben a stílusban rámtukmálandó termékért egy fityinget sem adnék. Valamint nem akarom kifizetni ennek a reklámnak a költségét sem. Tehát egészen biztos, amit reklámoznak, abból én biztosan nem vásárolok.
diliház Creative Commons License 2005.03.08 0 0 34
Na mindegy,igazatok van,különben is én vagyok a hülye,hogy nézem.De ami sok az sokkkk.
Előzmény: SKiD (32)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.08 0 0 33

Ha hangmérnök vagy, akkor ennél kicsit jobban is tudhatnád, hogy miről beszélsz...

 

Nem arról van szó, hogy "ugyanazon a hangerőn" szól, hanem arról, hogy azonos szinten limitálnak. Ha filmet adnak, akkor az TERMÉSZETESEN halkabban fog szólni, mert a filmiparban (ellentétben pl. a zeneiparral) VAN hangerő-standard, ez pedig 20dB headroom-ot határoz meg. Egy film átlag-hangereje (a jóval nagyobb dinamikatartomány miatt) jelentősen elmarad egy reklám (VAGY BÁRMI MÁS, MAI GYÁRTÁSÚ TV-PRODUKCIÓ) agyonkompresszált, dinamikátlan, "tökig feltolt" hangképének átlag-hangerejétől.

 

Magyarul: NEM a reklám lépi túl a megengedett hangerő-szintet, hanem a filmek (és egyéb, régi felvételek) hangereje marad el ettől. A végeredmény persze (többé-kevésbé) ugyanaz: idegesítő - de a jelenlegi szabályokat nem sértik meg. (Más kérdés, hogy bőven lenne mit finomítani a szabályokon. De senki ne gondolja, hogy a ker.tévék hangmérnökei "feltolják a master-potit" a reklámok alatt - ez hülyeség.)

Előzmény: Maszi (30)
SKiD Creative Commons License 2005.03.08 0 0 32
Ingyen adják, ha szobaantennát használsz. Elég jól lehet fogni... :-) (Azt most nem kalkuláltam bele, hogy milyen adó és költségvetési vonzata van a kereskedelmi csatornáknak és mennyi jut el oda a pénzedből...)

Egyébként, szívesen fizetek tévécsatornáért, mert azért vannak olyanok, amiket érdemes nézni, sajnálatos csak az, hogy kevés, és nem kölön-külön lehet őket kérni, hanem komplett csomagban, amiben benne van a szennyes is. Azokat meg nem kell nézni...
Előzmény: diliház (31)
diliház Creative Commons License 2005.03.08 0 0 31
Maximálisan igazad van,de azért ez tulzás,hogy fizetek ezekért a szemét csatornákért...........miért nem adják ingyen,ezt a sok szemetet,balázs mónika,meg társai.........
Előzmény: Maszi (30)
Maszi Creative Commons License 2005.03.08 0 0 30

Hazudik, aki azt mondja, hogy "ugyanazon a hengerőn szól" !!!

Mivel hangmérnök vagyok (de nem TV-nél...), tudom miről beszélek!

Egész egyszerűen a filmek hangja -6...-12 dB-es csúcs-hangerővel szól, ami 50...25% hangerőt jelent. Amikor a reklám megszólal, akkor van, hogy a filmhez képest 4-5 szörös (!) hangerővel hangosabb.

Hiába írtam az ORTT-nek, hogy lesz@rják a TV-k ezt, ezt a témát az ORTT is lesz@rja...

És igenis TUDATOSAN MEGY EZ MINDEGYIK KERESKEDELMI SZENNYVÍZCSATORNÁN!!!

Mivel ezeknek a "film" csak reklámok közötti "töltőanyag" ! A kereskedelmi TV-nek a nevében van, hogy mi a főprofil, és aki azt mondja, hogy nem a raklám a fontos nekik, az hazudik!

 

A legegyszerűbb lenne a logo-figyelővel (reklám alatt ugyanis tilos a logo) egyszeűen lekapcsolni a hangszórót.

Vettem egy DVD-lejátszót, és vígjátékokat nézek! Nincs reklám, OFF nincs népbutító gyurcsány és klánja ON, stb...

A közérzetjavításhoz javaslom ugyanezt mindenkinek! NEKEM BEJÖTT!!!!

 

SKiD Creative Commons License 2005.03.08 0 0 29
Úgy látom, itt a többség elutasítja a kereskedelmi médiák reklámok körüli tevékenységét, de vajon így van-e ez más rétegekben, mondjuk azok közt, akik miatt magas a nézettsége a berényi klánnak, vagy a pláza moziknak...
Vajon, ha az index olvasói, fórumozói (kvázi reprezentánsai egy bizonyos rétegnek) sem utasítanák el a reklámokat, mert mondjuk kultúráltabb formában kerülnének sugárzásra, nőne a bevétele a hirdetőknek? Vagy akkor sokat vesztenének más célcsoportokból? Nagyon kíváncsi lennék egy ilyen kutatási eredményre...
diliház Creative Commons License 2005.03.08 0 0 28
Egy nagy büdös szemét cég az összes kereskedelmi adó,15-20 percenként van reklám már hányingerem van ezektől a tetüktől,rohadt büdös buzik.....Mennyi sansza van az embernek,hogy nem bolonddul meg?????

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!