Nem nagyon értem, csak sejtem, hogy mit ír:
"V srpnu 1951 byly kolektivu konstruktérům Pragovky, doplněného o technické kapacity z dalích automobilek, předány poadavky na nový nákladní vůz. Dokumentace k prototypům měli být odevzdány do čtyř měsíců. Za vzor sloily americké vozy GMC CCKW-352 a Studebacker us-6, jako i ruský ZIS. Dále bylo nutné pouít vzduchem chlazený vznětový motor Tatra (dle vzoru slavného motoru z T-111), vzduchotlakovou brzdovou soustavou a pro zvýení průchodnosti terénem i kolové redukce."
fargo:
Igen, a filmben a GMC szerepelt, mert abból készült a legtöbb, ezért azt használta az amerikai hadsereg.
A Studebaker leényegében ugyanaz, csak az eleje és a motor tér el. A fülke és a motor+váltó a Studebaker M szériás pickup és egytonnásból származik, a sárhányó, és a motorháztető pedig még a GMC-nél is primitívebb lemezből hajtogatott.
Az alváz, az osztómű, a hidak, a felépítmények és az apróságok egyeznek a GMC-kel.
Volt róla említés valamelyik dokumentum filmben a Discovery Channelen. A II. VH legjelentôsebb 10 hadigépe közé sorolták...
Szerintem Magyarországon nem találsz belôle, egyrészt mert a "gyűjtôk" már régen lerabolták az egész országot, másrészt mert ha volt is, régen az enyészeté lett.
Ukrajnában körülnézni jó ötlet lehet. Egyébként azt hallottam, hogy brit "roncsvadászok" most tôlünk keletre keresgélnek, találtak már Bugattit is trágyadomb alatt, vagy mi...
Riff-Raff:
Én is beleszerettem rendesen. Elvileg lehetséges, hogy van Magyarországon ittmaradt (esetleg) működő darab. Valamivel nagyobb az esély arra, hogy gyűjtőnél Franciaországból származó darab van elrakva. A legnagyobb esély arra van, hogy Ukrajnában valami eldugott gazdaságban, vagy üzemben mind a mai napig használnak egy egy darabot.
Studebaker az amerikai hadseregben a II. világháború idején rendszeresített 2,5 tonnás terepjáró tehergépkocsi egyik változata. A típust a Yellow Truck and Coach Co. polgári tehergépkocsijából fejlesztették ki katonai célokra 1940-ben. A kis cég részben, 1943-tól teljes egészében a General Motors Co. tulajdonában volt, ezért a hadsereg számára gyártott alaptípus G.M.C. CCKW 3533 néven vált ismertté. A háromtengelyes, 6x6 vagy 6x4 kerékmeghajtású jármû kitûnõ terepjáró tulajdonságokkal rendelkezett. Készítették nyitott, csukott és ponyvás kabinnal, rövid és hosszú alvázzal. Felépítménye szerint számtalan változata létezett. A csapat- és teherszállító platós kocsik mellett volt: billenõ rakodóterû, üzemanyag- és víztartályos, darus, kompresszoros stb. Studebaker. A katonák által közkedvelt, Eager Beavernek (Buzgó Mócsing), Jimmynek vagy egyszerûen két és felesnek becézett Studebaker valamennyi hadszíntéren jól bevált. A háború alatt 812 262 darab készült belõlük.
Mivel a Yellow Truck cég eleinte nem tudta a hadsereg igényeit kielégíteni, 1941-ben kapott a Studebaker-cég is megbízást a gyártására. A Studebaker a GMC, International és Chevrolet által gyártott típusoktól némileg eltérõ vezetõfülkét, motorháztetõt és motort kapott. A Studebakerek nagy része ezért a Lend Lease-szállítások keretében a szövetségesekhez került. A Vörös Hadsereg több mint 100 ezer Studebakert kapott, amit az orosz sofőrök "Az utak királyának" hívtak, és "Stugyesz"-nek becéztek. Ez a típus volt a szovjet utakon az első ötsebességes, illetve overdriveos tehergépkocsi.
Gyakran használták a BM sorozatvetõk alvázának.
A viláháború után a megszállt területeken polgári célokra a Vöröshadsereg számtalan Studebakert adott át, de pl a lengyel hadsereg első néhány tucat tehergépkocsija is átadott Studebaker volt.
Várom azok jelentkezését a topicba, akik már hallottak a Studebaker US 6X6-ról, vagy GMC CCKW-ról illetve tudnak Magyarországon egyben vagy roncs állapotban ilyen teherautót, esetleg a nagypapa padlásán van hozzá elfekvő alkatrész...