Keresés

Részletes keresés

Lalee1972 Creative Commons License 2019.11.11 0 0 59
Igen? Akkor figyelem! Bármilyen aszpartamot tartalmazó ételről, vagy italtól fáj a nyelvem. Fogyasztás után nem érzem az ízeket egy ideig! Paráztatok mi? Hát nem.
Előzmény: 1csepp (55)
moncsi2013 Creative Commons License 2013.09.17 0 0 58

Sziasztok!

Nemrég találtam ezt a cikket: http://www.aspartame.hu/az-aszpartam-mergezo .

Úgy tűnik,hogy EFSA (European Food Safety Authority) 2013 elején biztonságosnak itélte az aszpartam fogyasztását.

http://www.efsa.europa.eu/de/consultationsclosed/call/130108.htm

 

Dackó. Creative Commons License 2009.08.08 0 0 57
Kedves 1csepp!
Lehet, hogy megkérdezted a kémia tanáraidat, és villoghatsz itt a gyógyszerkémia szóval, de hogy nem jegyezted meg, amit mondtak neked, az biztos... ugyanis az aszpartám kémiai szerkezetét tekintve: L-aszpartil-L-fenilalanin-metil-észter (H-Asp-Phe-OCH3). Glutaminsav annyi van benne, mint Urán.
"hogy két természetes aminosav lebomlása" igen, két természetes aminosav lebomlása lehet nem okoz gondot, de jelen esetben egy szintetikus (!) dipeptid-észterről van szó!!!
Ezer féle vegyszerrel bombázzuk a szervezetünket. Aki megteheti hogy egy vegyszerekkel teletött étel helyett, aszpartám nélküli, esetleg bio élelmiszert vásárol, igenis tegye meg.
Előzmény: 1csepp (55)
Zoé84 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 56

Sziasztok! Nézzetek bele a blogomba van benne az aszpartamról is.

Üdv. Zoé

http://anke-ragyogas.blogspot.com/

1csepp Creative Commons License 2008.06.25 0 0 55
Ez az egész csak paráztató marhaság. Mi van az aszpartámban? Két természetes (!) aminosav: glutaminsav, meg aszparaginsav.

Jaa hogy metanol-►formaldehid-►hangyasav átalakulás??
Megeszed a húst, tojást, tejet, még sorolhatnám, ugyanezek a reakciók végbemennek. Az a metanol, olyan kis mennyiségű, ami nem árt semmit a szervezetnek.

Több egyetemi tanárom: szerves kémia prof, analitika, gyógyszerkémia tanárok mondták lehetetlennek, -egymástól függetlenül- hogy két természetes aminosav lebomlása ezerféle mellékhatást, rákot(!) okozna...
Én inkább hiszek nekik, mint ennek a hoaxnak. De ijesztgetésre jó ez az egész, sokan beveszik, és minden címkén kereik az E951-et, jajj nehogymá' meghaljunk...!
Ennyi erővel ne egyél húst, azaz fehérjét, de egyáltalán semmit, mert belehalsz a metanol-mérgezésbe... HAHA
Előzmény: Törölt nick (53)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.11 0 0 54

..és akor veszem a franciasalátá, hús saalátát....és mi van benne ? aszpartam !!!!!

... a fészkes fenébe !!!! :I

Előzmény: Törölt nick (53)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.11 0 0 53
Vigyázz Aszpartam!!!   2008-01-27 16:07:21, Vasárnap     Ez van a ,,BOLERO" italporban is meg a multivitaminosnak nevezett gyümölcslékben stb. Is !!!!! Aki eddig fogyasztotta és adta a gyermekeinek, ezentúl gondolja meg kétszer is!

Az aszpartam-(édes )mérgezés

Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok . Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná, hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari égek húzzák a nagy hasznot belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar . . Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz?
Egyszerű.
Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és többszáz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.
Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok , a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezte az aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.

Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról. Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel,
tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.

Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának.
Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni? Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni . A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő.
További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek. Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát. És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket.
És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett , amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat".

Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít az aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, "ok megjelennek és elhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente ... Szerencsére az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával kapcsolatban.

Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, "biztos, ami biztos" alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light", mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik.

Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:

- szénsavas és rostos üdítőital,
- joghurt,
- fagylalt,
- reggeli készítmények,
- pezsgőtabletta,
- sportital,
- gyerekvitamin(!),
- lekvár,
- szinte minden rágógumi és diabetikus termékek,
- kevés kivétellel maguk az édesítőszerek akár folyékony, tabletta, kristályos és por alakban .

Az aszpartam néhány mellékhatása :

látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság , bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.

Megkérek mindenkit a dolgok súlya miatt, hogy minden közvetlen ismerősének ezt küldje el körlevélként, hadd tudódjon ez ki.




Előzmény: Törölt nick (-)
SiriusBlack Creative Commons License 2008.06.09 0 0 52

ne keverd ossze az etilalkoholt a metilalkohollal. nem mindegy.

A metilalkohol méreg, vakságot, halált okozhat.

Az etilalkohol az a szesz, ami minden fogyasztható alkoholban van.

Előzmény: lalá (36)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.04 0 0 51
A Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének honlapján egy elég régóta tartó vita folyik az aspartamról. Itt neves élelmiszerbiztonsági szakértők is kifejtik véleményüket, nézzétek meg ezt: Az aspartam hatása a cukorbeteg emberekre
Előzmény: Törölt nick (50)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.25 0 0 50

kedves canahari

vajon az africana csokiban is bennevan?

koszi

one

Előzmény: canahari (48)
canahari Creative Commons License 2008.01.08 0 0 49
Hivatal, akarom mondani.
Előzmény: canahari (48)
canahari Creative Commons License 2008.01.08 0 0 48
És amúgy, a MAgyar Élelmiszer-biztonsági Intézet állásfoglalásából: "Az aszpartám két aminosav (aszparaginsav, fenilalanin) METILÉSZTERE. Az aszpartám a szervezetben aszparaginsavra, fenilalaninra és metil alkoholra (metanol) bomlik."

Magyarul nem mindig igaz, hogy 1+1=2. Itt speciel három épp. És a metil-alkohol, hát... szóval igaza lehetett annak a gyökös kollégának, aki az aszpartammal való lassú öngyilkosságról beszélt. Még jó, hogy én direkt szűröm az aszpartamot már egy ideje.
Előzmény: canahari (47)
canahari Creative Commons License 2008.01.08 0 0 47
Speciel egyébként az aszpartamról én fogyasztóvédelmi portálon azt olvastam, hogy idegrendszeri károsodásokat is okozhat, és mondjuk kár is azt mondani, hogy aminosavak összessége csak jó lehet -- lásd diftériatoxin, keziccsókolom. Egyébként sem biztos, hogy ki kell próbálni, mi történik, ha megbolygatjuk a szervezet természetes aminosav-bevitelét, fehérjeösszetételét. De a lényeg, hogy marhára egyetértek y*4 hozzászólásával, csak ezt szerettem volna eredetileg közölni. :)
Előzmény: y*4 (45)
canahari Creative Commons License 2008.01.08 0 0 46
Kedves Gombócartúrné, ha még nézel néha erre, vagy bármi más, aki ennyi édesítőszert eszik: ennyi semmiképp sem jó -- maguk a gyártók a csomagolásokon max. huszonegynéhány tablettát ajánlanak naponta, és erre biza még rá kell számolni azt, amit light üdítő formájában megiszol.
Előzmény: Gombócartúrné (2)
y*4 Creative Commons License 2007.12.30 0 0 45

Szerintem soha nem úgy kell ezeket felfogni, hogy direktben megmérgeznek ezek az anyagok.

Ez egy olyan vegyület, ami nagy (vagy kevésbé nagy) mértékben járulhat hozzá veszélyes, vagy akár halálos betegségekhez. Nyilván nem magában kell ezt érteni, hanem a többi szeméttel együtt, amit említettél is. De ez is hozzájárul, akár felnagyítják, akár nem. Jobb kerülni, azt kész.

Előzmény: vebmailer (44)
vebmailer Creative Commons License 2007.07.08 0 0 44

Tipikus esete annak, amikor a szálkát meglátják, de a gerendát nem. Néhány idióta itt azzal büszkélkedik hogy ő sört iszik, amiben Alkohol van... Ehhez no comment!

 

Józan paraszti ésszel gondolkodjatok: miben halnak meg évente SZÁZEZREK?

Cukorbetegségben vagy Aszpartámbetegségben?

 

(Az alkoholizmusról már nem is beszélve, amibe szintén százezrek halnak meg

kedves "bibi én sört iszom" szintű hozzászólók...)

 

Tömeges megbetegedést és halált okoz??? Csak EGY embert mutassatok aki beteg lett vagy meghalt az aszpartámtól!

 

Egyébként az aszprtámot 2 aminosavból állítják elő, általnos iskola biosz óra rémlik? Aminosavak - fehérjék építőkövei

 

Ez egy vicc bammeg, azon parázni hogy mi lesz az aszpartámtól (aminek a káros hatására SEMMILYEN bizonyíték nincs) miközben az átlagember alkoholista, láncdohányos, szó szerint SZEMETET eszik, ugye CUKOR meg az összes ipari szar.

lalá Creative Commons License 2006.07.17 0 0 43
-Jaa! Beszerezhetném a céklából is, de mecsoda különbség!
Előzmény: agel (42)
agel Creative Commons License 2006.07.17 0 0 42
Én meg az AGEL-ből. :)
Előzmény: lalá (41)
lalá Creative Commons License 2006.07.17 0 0 41
-Akkor látod, hogy az antioxidánsaimat én a vörös borokból szedem össze.(hihi)
Előzmény: agel (40)
agel Creative Commons License 2006.07.17 0 0 40
Jaja, most annyi csak az időm, bocsi
Előzmény: lalá (39)
lalá Creative Commons License 2006.07.17 0 0 39
-Te mindíg csak egyet olvasol vissza?
Előzmény: agel (38)
agel Creative Commons License 2006.07.17 0 0 38
Egyik sem, cask tudom, hogy nagyon káros-- És te is iszod, minden nap! :(
Előzmény: lalá (37)
lalá Creative Commons License 2006.07.17 0 0 37
-Szeded? Gyártod? Forgalmazod?
Előzmény: agel (34)
lalá Creative Commons License 2006.07.17 0 0 36
-Ennél több metilalkohol van a borban és a pálinkában. A kettőben együtt meg pláne. Egy magyar polgárra 10 l abszolut alkohol jut fejenként egy évben. Itt kellene kereskedni.
-Én egyébként mindenivó vagyok. Bor, sör, pálinka, ásványvíz, kávé. A GGt-m mint a ma született csecsmőé.
Előzmény: Törölt nick (-)
lalá Creative Commons License 2006.07.17 0 0 35
-A Döhlert kérdezte már valaki? Megeszek öt kiló sót, rálefetyelek ötven liter vizet meg is halok. Sőt lehet, hogy külön- külön is. Az azbeszt-tartalmú szűrőlapokat is kitiltották az italszakmából, merthogy rákkeltő. Az is! Belélegezve. Meg azután kitalálták a cellulóz, meg műanyag szűrőlap gyártást.
agel Creative Commons License 2006.07.17 0 0 34

Az aspartam nagyon veszélyes édesítőszer. Bocs a késői hozzászólásért, de nemrég én is elkezdtem vele foglalkozni. A ma kapható üdítők nagy része aspartamot tartalmaz, de nem csak az üdítők.... :(

És tényleg rákot is okozhat, + millió más betegséget...

Törölt nick Creative Commons License 2005.12.19 0 0 33
Betiltanák a britek az aszpartámot

* Index

2005. december 16., péntek 10:30

Rendkívül kockázatos édesítőszert vettek fel jól behatárolható lobbiérdekből az élelmiszeradalékok közé, amikor a 80-as években engedélyezték az aszpartámot, jelentette be a brit képviselőház egyik tagja. Roger Williams arra figyelmeztetett, hogy a patkányokban rákkeltőnek bizonyult szer legfőbb fogyasztói a gyerekek.
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerosének!Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
Nyomtatható változatNyomtatható változat
hirdetés

A brit parlament élelmiszer és környezetvédelmi bizottságának tagja, Roger Williams szerdán válságterv kialakítását kezdeményezte. A liberális demokrata képviselő szerint azonnali lépésekre van szükség a mesterséges ízesítőszerként használt aszpartám (E951) betiltására.

Ezt a nyolcvanas évek óta engedélyezett dipeptidet jelenleg mintegy 6 ezer ételben, italban és orvosi szerben használják, írta a The Guardian. A képviselőházi vita során Roger Williams arra kérte képviselőtársait, hogy "megdöbbentő és egyben megbízható bizonyítékok alapján ezt a rákkeltő anyagot mindenestül tiltsák ki az Egyesült Királyság étel- és italpiacáról."

Williams utalt arra a nemrégiben nagy port felkavaró olasz vizsgálatra, amely szerint az aszpartám a patkányokban növeli a rák kockázatát. Felszólalásában a brit képviselő emlékeztetett arra, hogy az aszpartám engedélyezésének története szégyen a hatóságok és a politikusokra nézve. Utóbbi körbe tartozik például Donald Rumsfeld jelenlegi amerikai védelmi miniszter, aki a Reagan érában, 1977 és 1985 között az édesítőszert felfedező Searle konszern élén állt, és keresztülvitte az aszpartám engedélyeztetését.
Nem változott a vélemény

A kormány nevében válaszoló Caroline Flint egészségügyi miniszter kijelentette, hogy még 2001-ben független vizsgálat indult a biztonsággal kapcsolatos adatok áttekintésére. A brit élelmiszeripari felügyelet (Food Standards Agency, FSA) ajánlása ennek nyomán sem változott, szerintük az aszpartám alkalmazása biztonságos az élelmiszerekben. A miniszter biztosította a képviselőket, hogy a kormány igen komolyan veszi az élelmiszerbiztonság kérdését.

Az európai élelmiszerbiztonsági hatóság áttekinti az olasz tanulmányt, amint minden adatot megkap róla. Brit szakértők eközben nincsenek meggyőződve az olasz kutatók következtetéseinek helyességéről. Caroline Flint kijelentette, hogy a tanácsadói szerint az aszpartám nem okoz rákot, miközben mesterséges édesítőszerként segít küzdeni a túlsúlyosság ellen.

Roger Williams szerint jelenleg a világban minden tizenötödik ember naponta fogyaszt aszpartámot, és az érintettek többsége gyermek. A szer több ezer termékben megtalálható: burgonyaszirom, édességek, diétás és sportitalok, vitaminok és gyógyszerek ízesítője. Williams szerint viszont az engedélyezéséhez vezető vizsgálati eredmények elfogultak, következetlenek és inkompetensek voltak.
Lecserélt szakértők

A brit parlamenti képviselő kifejtette, hogy kénytelen volt képviselői mentességét használni a kérdés puszta megfogalmazásához is. Ugyanis az aszpartám biztonságát megkérdőjelező felvetések ellen a 80-as évek eleje óta tűzzel-vassal harcolnak az édesítőszer-ipar ügyvédei.

A Ramazzini alapítvány múlt hónapban megjelentetett független kutatási eredményei szerint a csekély, de rendszeres aszpartám-fogyasztás patkányok esetében a rosszindulatú daganatos esetek megugrását eredményezte. Roger Williams szerint erre szerte a világban fel kellett volna figyelnie az egészségügyi illetékeseknek.

A képviselő saját elmondása szerint egy éven át dolgozott az aszpartám biztonsági helyzetének felmérésén. Míg kezdetben nem győzte meg az üggyel kapcsolatos "internetes összeesküvés-elmélet", mélyebben beleásva magát a témába "csakugyan elborzadt". A szer engedélyezése során a valódi tudományos érvek és a független szabályozói és politikai akarat teljességgel hiányzott. Az engedély megtagadása ellen érvelő döntéshozók közül számosat elmozdítottak, vagy diszkreditáltak. Az ipari lobbi szimpatizánsai vehették át a helyüket, majd később az édesítőipar kebelén belül lukratív állásokkal honorálták szolgálataikat, sorolta Williams.

Az európai élelmiszerbiztonsági hatóság szerda este bejelentette, hogy kiemelt feladatként át kívánja tekinteni az aszpartám biztonsági kérdéseit. A Ramazzini alapítvány igazgatója, Morando Soffritti bejelentette, hogy még az idén ezeroldalas dossziét juttat el az uniós felügyelethez.
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.20 0 0 32
Hmmmm... tudtommal az üdítők nagy részében nincs mesterséges édesítő, csak cukor... :-)
Előzmény: Alfred (31)
Alfred Creative Commons License 2003.02.20 0 0 31
Égszínkék Mosogatórongy:
Igen. Egy perdöntő bizonyíték van: A világnak azon részein, ahol sok üdítőital fogy, azaz a fejlett nyugaton, illetve a gazdag ázsiai országokban az ember várható élettartama egyre csak nő.
Előzmény: Törölt nick (-)
h_g Creative Commons License 2003.02.20 0 0 30
"a mai álláspont szerint az állati zsiradékokban rákellenes, míg a növényiekben rákkeltő anyagok vannak"

Ez azért elég durva leegyszerűsítés!

Előzmény: az utolsó kuructigris (29)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!