Keresés

Részletes keresés

mibi Creative Commons License 2003.02.17 0 0 27
Tudod mit, ezen tul en nem is irok, Te meg valaszolgass, ugyis pontosan tudod mit gondolok!
Előzmény: Czibók Kálmán (25)
riporter Creative Commons License 2003.02.17 0 0 26
Nem hiszem, hogy előre lépést jelenthet a fidesz-t összevetni a szocikkal. Amikor a diktatúrából megörökölt klientúra alkalmatlanságáról beszélek, akkor nem azt mondom egyben, hogy a fidesz lenne a megoldás. Véleményem szerint egy volt kommunista - gazdasági és hatalmi összefonódásokon nyugvó - diktatúrával és terrorral fenttartott pártnak nincs helye egy demokráciában. Akkor sem ha egy betűt később likvidál a nevéből. Náluk nem lehet rosszabb választása az országnak. Ők már letették az asztalra amit tudtak. Persze, a vezetők körében lévő 5-10 ezer embernek nincs jobb alternatívája mint a korábban "kiharcolt" hatalmat és poziciót valamennyire átmenteni a mai időkbe. Ebben benne vannak az őket támogató újságírók, művészek, és a slepje a pénzhatalomnak. A fidesz nem lépett fel elég keményen ezeknek a fentartott pozicióknak a megszüntetésére, és ugyanabba a hibába esett mint a volt állampárt, a saját embereit akarta betenni a hatalom minden zugába ahelyett, hogy elfogulatlan szakembereket keresett volna akiket ma őrültség lenne elmozdítani. De a fideszes tehetségtelen csinyovnyikokat most felváltják a szocik tehetettlen és mindenre alkalmatlan emberei és kezdődik minden előröl. Akik nagy sándorokat mozgatnak és a volt MSZMP KB tagjait visszaeröltetik a kormányzásba azoknál nincs rosszabb alternatíva ebben az országban. Szélsőségesekről eleve nem beszélhetünk mint járható út. A fidesz sem alkalmas arra, hogy elnyerje a teljes népesség bizalmát és ennek nem csak a szoci ellensajtó az oka hanem a fidesz korrupcióra és a fasiszta gondolkodás módra hajlandósága is. Amikor fidesz van hatalmon ugyanannyira megvetéssel gondol az ellenzékre illetve az ellenvéleményeket képviselőkre mint a valamikori állampárt. A volt "antifasiszták" mindenkorinál keményebb fasizmust hoztak ebbe az országba és az ezen felnőtt fidesz sem tudta ezeket a beidegződéseket kinőni.

Amiről véleményt szeretnék hallani; hogyan lehetséges elvi alapokon, hogy egy olyan "szakember gárda" irányítsa az országot akik még soha nem néztek szembe a választói akarattal, akik soha nem tudták hogyan kell egy piacgazdaságot vezetni, akik sosem tudták mi a szólásszabadság, akik sosem tudták, hogyan kell a javakat adók formájában beszedni, akik sosem tudták a javakat igazságosan elosztani (a szocialista eszmék ellenére megsem próbálták) azok, akik mindig visszaéltek a hatalmukkal és sosem kellett felelősséget válalniuk a döntéseikért?! Mindezt Kádár tudta nélkül titokban esténként nyugatra szökve iskolákban tanulták? Ki bízhat egy gárdában ami annak ellenkezőjét művelte a rendszerváltás elött mint amit ma a választók elvárnak tőlük? Az egy dolog, hogy mit kommunikálnak kifelé, hogy mit tesznek látszatra, de értenek-e egyáltalán a gazdasághoz, értenek-e az emberek nyelvén? Hangzatos ígéretekkel meg jóléti intézkedésekkel meglehet vakítani az embereket, de az is csak addig működik mint a szocializmus. Látszatra marha jól néz ki, csak már azt sem tudják benne az emberek, hogy miben szenvednek hiányt , milyen jogaik lehetnének és azt sem, hogy laza életüknek az árát a fiaik és lányaiknak kell megfizetnie illetve a korábbi dolgozók a nyugdíjjaikon keresztül láthatják mint ért az a 40 ledolgozott év. Kisemberek és átlagemberek kifosztva, megalázva, terrorban és hallgatásba kényszerítve leélték az életük, majd amikor szabad választaniuk, ők korábbi hóhéraikat és hitvány fosztogatóikat választják vissza. Valószínüleg, mert senki nem mesélte el nekik, hogy pontosan miért tart ott az ország ahol most tart.

Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 25
attól még Te komolyan gondoltad ;)
Előzmény: mibi (24)
mibi Creative Commons License 2003.02.16 0 0 24
Nezd mar meg, hogy mi van az idezet vegen!!
Előzmény: Czibók Kálmán (23)
Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 23
A demagógia:
"Egyebkent meg az onkormanyzat inkabb fizetesemelesre koltson, mint elajandekozott festmenyre! -:))"

A lényeg pedig az, hogy a kormány az önkormányzatok feje felett ígérgetett, a végrehajtást meg oldják meg ahogy tudják.

Előzmény: mibi (22)
mibi Creative Commons License 2003.02.16 0 0 22
"ez demagógia amit írtál és a tények lesöprése az asztalról. "

Miert is?

Előzmény: Czibók Kálmán (13)
Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 21
de megint nem a lényegre válaszoltál egyébként.

A mondanivalóm lényege nem ez volt.

Előzmény: kaanga (17)
Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 20
megjegyzem a nagy része nem igaz.
Egy nagy részével meg egyetértettem akkor is és most is.
Egy másik részhalmazát pedig az mszp ugyanígy csinálja legfeljebb átnevezte a gyereket.
Előzmény: kaanga (17)
Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 19
ja fikázás. Ezt a stílust ismerem és ne haragudj de nem érdekel.

Azt hittem az mszp ígéreteiről beszélsz.

Az általad bemásolt 40 pont nem érdekel.
Jellemző volt ez a stílus az mszp kampányára - ja és az szdszére és sajnos most is jellemző rájuk.

Tehát ilyyesmivel nem óhajtok foglalkozni.

Előzmény: kaanga (17)
mibi Creative Commons License 2003.02.16 0 0 18
Majdnem igaz, amit irsz, csakhogy az oktatasugybol es foleg az egeszsegugybol valo elvandorlas kezdett katasztrofalis mereteket olteni. Emellett a minimalber 50 eFt-ra valo emelese miatt a kozszferan belul egyre nyomasztobb volt a berfeszultseg. Ugyanis a kb. 140 berosztalybol legalabb 70-nek a berszintje a minimalber volt. Igazabol egy atgondolt es fokozatos beremelesre lett volna szukseg. Ezt a lehetoseget azonban a minimalber kiemelese a berstrukturabol es meglehetosen nagy aranyu emelese egyszeruen megszuntette.
Előzmény: Sebastian Independent (15)
kaanga Creative Commons License 2003.02.16 0 0 17
Itt a lap!

AZ A BIZONYOS NEGYVEN PONT...


A Fidesz-Magyar Polgári Párt 1998-ban közreadta választási ígéreteinek negyven pontját. Az Orbán-Torgyán kormány négyéves ténykedése alapján bárki összeállíthatja azon a döntések és intézkedések sorát, amelyekről elfelejtették tájékoztatni a választópolgárokat négy évvel ezelőtt. Mi közreadjuk azt a bizonyos negyven pontot, amelyről a Fidesz 1998-ban nem szólt a magyar választópolgároknak, de végrehajtása a kormányzás során meghatározóvá vált.

Íme a Fidesz „elhallgatott” negyven pontja:

1. Mindenfajta bizonyíték nélkül megvádoljuk az előző Kormányt, hogy időszaka alatt törvénytelenül, titkosszolgálati eszközök felhasználásával, közpénzen megfigyeltették az akkori ellenzék egyes politikusait.

2. Meghirdetjük a „Működik a parlament ellenzék nélkül is!” programot. Ennek jegyében úgy alakítjuk az Országgyűlés működését, hogy az a legkevésbé se zavarja az a Kormány kényelmét, ne lehessen ellenőrizni a Kormány működését, s felesleges kérdésekkel zavarni a minisztereket.

3. Egyoldalúan felrúgjuk a Magyar Országgyűlésben 1990-ben elfogadott és 1998 őszéig töretlenül alkalmazott hetenkénti ülésezési rendet.

4. Megszüntetjük a munkavállalók, a munkáltatók és a Kormány képviselőinek részt vételével működtetett háromoldalú érdekegyeztetést.

5. Kedvenc gazdasági szakemberünket kinevezzük az Adó és Pénzügyi Ellenőrző Hivatal élére, aki az APEH számítástechnikai rendszerének ellenőrzése címén gondoskodik a számunkra kínos adatok megsemmisítéséről. Egyébként soron kívül elrendeltetjük mindazok adóellenőrzését, akik kekeckednek a Fidesszel, s ezt addig tesszük, amíg nem találunk valami szabálytalanságot.

6. Ha 1998-ban a Fidesz elveszíti az önkormányzati választásokat a fővárosban, akkor semmisnek fogja tekinti a négyes metro építésére vonatkozó kormányzati megállapodást.

7. Elvonjuk a nyugdíjasoktól a törvényben garantált ötvenkét milliárd forintos nyugdíjemelést, majd bebizonyítjuk, hogy így többet kaptak, mintha már 1999-ben megkapták volna a törvény szerinti járandóságukat.

8. Képviselőinket szenátornak kinevezve kezdeményezzük az Egyesült Államok budapesti nagykövetének lecserélését.

9. Eltűrjük, hogy nagyobbik koalíciós partnerünk szabad rablás terepévé tegye a magyar mezőgazdaságot, politikai zsákmánynak tekintse az ágazat fejlesztésére a parlamentben megszavazott forrásokat.

10. Szó nélkül hagyjuk, hogy a környezetvédelmi tárcánál egy Pepó nevű úr szakembereket üldözzön el, munkatársai uri-muri keretében festményekre lövöldözzenek, s számolatlanul szórja az adófizetők forintjait.

11. Milliárdokat fordítunk nekünk tetsző gondolatok és történelmi események megfilmesítésére, miközben a magyar filmgyártás támogatására nagy kegyesen megalázó mértékű pénzt fordítunk. Állami pénzből megrendeljük a Bánk bán című operafilmet, majd amikor kiderül, hogy százötven milliót el akarnak síbolni, akkor úgy teszünk, mint aki nem tudja, miről van szó. A film teljes bevételét biztos, ami biztos alapon a gyártónak adjuk.

12. Elvetjük a Nemzeti Színház felépítésére kiírt érvényes pályázat eredményét. Elutasítva a hazai építész szakma álláspontját, házi építészünkkel saját ízlésünknek megfelelő színházat építtetünk, hitelből.

13. Több milliárd forint állami költségvetési pénz felhasználásával Országimázs Központot hozunk létre a Fidesz és Kormánya hazai népszerűsítésére.

14. Kisajátítjuk a Millennium ünnepségeit, azokat a nemzet egységének összekovácsolása helyett a velünk egyet nem értők kirekesztésére használjuk.

15. Házi történészeinkkel új legendákat gyárttatunk: fátyolos szemmel idézzük fel, hogy Szent István királyunk Magyarországot Alcsútdoboz mellett ajánlotta fel Szűz Máriának.

16. Milliárdokat fogunk fordítani tüzijátékokra, ünnepségekre, kiadványokra, saját történelmi nagyságunk megörökítésére. Az ellenzék és a sajtó pimasz kérdéseire, hogy „mibe kerül ez a haccáré?” egyszerűen nem válaszolunk.

17. Egy méter új autópályát sem fogunk építeni a kormányzati ciklus ideje alatt. Ugyanakkor egy vegyipari építő cégnek nyilvános pályáztatás nélkül megbízást adunk autópályák építésére úgy, hogy a közpénzek felhasználását ne lehessen ellenőrizni.

18. Gondoskodunk arról, hogy a rendőrség és az ügyészség még véletlenül se találjon bizonyítékot azon harcostársaink ellen, akik elővigyázatlanul ugyanazon a napon adtak el tizennégy, sokmilliós adóssággal terhelt céget ismeretlen horvát és török állampolgároknak.

19. Intézményessé tesszük a közpénzek lenyúlását: állami megrendeléseket előszeretettel biztosítunk rokonoknak, iskolatársaknak, barátoknak és üzletfeleknek.

20. Jót mulatunk, amikor az ellenzék nem tud megállapodni média-felügyelet ügyében barátunkkal, a MIÉP-pel, s sajnálkozva fogjuk a felelősséget az MSZP-re és az SZDSZ-re hárítani.

21. Tűrni fogjuk, hogy a Magyar Televízió elnöke röpke két év alatt többmilliárdos adósságot halmozzon fel, majd szolgálatainak elismeréseként külszolgálattal bízzuk meg.

22. Listát fogunk összeállítani azokról az újságírókról, akik szerintünk Magyarország rossz hírét keltik azzal, hogy a nyilvánosság előtt bírálják a Kormányt.

23. Ki fogjuk sajátítani a közszolgálati rádió és televízió hírműsorait, házi mozit csinálunk „A hét” című tv-műsorból, kedvenc műsoraink között tartjuk számon a rádió „Vasárnapi Újságát”.

24. Vállvetve fogunk harcolni a MIÉP-pel a szociál-liberalizmus ellen. Amikor Csurkáék kissé messzebb mennek „a galiciai gyütt-mentek” emlegetésében, akkor csendben hallgatunk és kuncogunk.

25. Megszerezzük a Dunaferrt, mert üzletfeleinknek szüksége van rá. Egyébként is ez a Zarándok nevű vállalkozó nem viseltet kellő alázattal Viktor édesapja iránt, nem hajlandó önként elismerni, hogy a Dunaferrel kötött szerződése zavarja Orbán Győző érdekeit.

26. A hatályos törvényeket figyelmen kívül hagyva úgy döntünk, hogy nem nyújtunk be évente költségvetést az Országgyűléshez, mert számunkra teljesen felesleges a költségvetés feletti nyilvános parlamenti vita.

27. Hátba szúrjuk a koalíciós partnerünket miután elfogadta a kétéves költségvetést, s felháborodva leplezzük le a kisgazdák azon törvénytelenségeit, amelyeket éveken keresztül ismertünk és elfogadtunk.

28. Példát fogunk statuálni: a tv kamerák előtt rabszíjon fogjuk elvitetni, azokat törvénysértő közszereplőket, akik már nem kellő alázattal gazsulálnak a Fidesz-hatalomnak. Azok a törvénysértők, akik betartják a Fidesz-regulát, azok továbbra is menlevelet kapnak.

29. Az inflációt minden évben alul fogjuk tervezni, mert így több százmilliárd forintnyi olyan közpénzzel fog rendelkezni a Kormány, amely elköltésébe nem tudja beleütni az orrát az Országgyűlés.

30. Erőteljesen lecsökkentjük az önkormányzatok gazdálkodási szabadságát. Az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat hátrányosan megkülönböztetjük az állami támogatások és pályázatok elbírálásakor.

31. Magán titkosszolgálatot hozunk létre Defend néven. A céget állami megrendelésekkel, a konkurencia ellehetetlenítésével, kölcsönnel és milliárdos tőkeemeléssel mesterségesen életben tartjuk. Minden olyan feladat elvégeztethető vele, amelyet a hivatalos titkosszolgálatokra nem akarunk bízni.

32. Előszeretettel fogunk hivatkozni üzletfeleink személyiségi jogaira, üzleti és más, törvény által védett adataira, amikor ellenzéki képviselők és a sajtó munkatársai a nyilvánosságot kívánják tájékoztatni a közpénzek felhasználásáról és az állami megrendelések sorsáról.

33. Közpénzből folyamatos Fidesz-kampányt tartunk fenn. Ennek haszna kettős. Mivel a kampányt az állami költségvetésből finanszírozzuk, ezért a Fidesznek egy fillérjébe sem kerül. Mivel a Happy End és az Ezüsthajó a kedvezményezett, ezért biztosítani tudjuk barátaink cégeinek az állandó bevételt.

34. Természetesnek tartjuk, hogy az egészségügyi miniszter saját testvérét tüntesse ki, s amikor a sajtóban ezt szóvá teszik, akkor vele együtt nem értjük, hogy mi a kifogás oka. Eközben asszisztálunk a magyar egészségügy teljes ellehetetlenüléséhez.

35. Egyetlen ellenzéki kezdeményezésű parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását sem engedélyezzük. Ha az ellenzék holmi Házszabályra hivatkozna, akkor megbízzuk az Ügyrendi bizottság elnökét, hogy készítsen olyan értelmezést, amely mindenkor a Fidesz igazát bizonyítja.

36. A Házelnök meg fogja vonni a szót, azoktól az ellenzéki képviselőktől, akik csúnyát mondanak a Fideszről. Hiszen meg kell értetni azokkal a képviselőkkel, akik az hiszik, hogy az ország házában véleményüket szabadon kifejtetik, hogy súlyosan tévednek.

37. Megszervezzük, hogy az ellenzék vezető politikusait nemzeti ünnepünkön kifütyüljék, majd farizeus módon sajnálkozunk, hogy ők tehetnek az egészről.

38. Megadóan vesszük tudomásul, amikor az MDF elnöke elhelyezi a hála virágait a második magyar hadsereg doni katasztrófájának évfordulóján annak a tábornoknak emléktáblájánál, aki a túlerőtől meghátráló magyar honvédek felkoncolását parancsba adta.

39. Kioktató és nyegle módon tárgyalunk Európa kormányfőivel, s megsértődünk, amikor Európa nem érti meg középhatalmi ábrándjainkat. Elvesztegetjük a csatlakozási tárgyalásokon Magyarország előnyét.

40. Paktumot kötünk a román miniszterelnökkel, amelyben a Parlament által jóváhagyott kedvezmény törvény egyes pontjait átírjuk a hazai munkavállalók érdekeit semmibe véve.

Bizton állítható, hogy ez a negyven pont nem teljes, ennél sokkal több olyan kormányzati esemény, cselekedet sorolható fel, ami a Fidesz választási ígéreteiből kimaradt. Az azonban tényekkel igazolható, hogy az itt felsorolt pontokat a Fidesz-kormány teljesítette, annak ellenére, hogy ezekről mélyen hallgatott 1998-ban, a választások előtt.

Önön is múlik, hogy ez ne ismételődhessen meg 2002 után.

Összeállította: Tóth András

Előzmény: Czibók Kálmán (16)
Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 16
a lap nem találhtó.

Az mszp oldalon nem vagyok hajlandó kikeresgélni. De ismerem miről beszélsz.

Egyébként nem ez a bajom. Tfh. teljesültek (nem igaz) de tegyük fel.

Ezek csak válsztási ígéretek voltak. Bizonyos célrétegekeket megdobtak néhány milliárddal azzal a céllal, hogy megnyerjék a választásokat.
Lásd nyugdíjasok 12500 ftja ami kész röhej volt.

Szóval a gond ott van, hogy nem látok egy állandósult gazdaságpolitikai irányvonalat ami mentén tevékenykednek. Kapkodást látok. Hozzá nem értést látok.

Mondjuk 2 éve azt is tudtam, hogy mi lesz 4 év múlva. Mert ott volt egy egységes irányvonal. Most azt sem tudom mi lesz 2 hónap múlva.
Ez itt a gond.

Mindig mondanak valamit aztán kiderül, hogy vagy nem igaz, vagy nem úgy igaz. Lásd pl az internet 25%-al csökken márciustól.
Ma hallottam, hogy csak a matávnál de ott is csak bizonyos csomagokban. És ez csak egy példa a sok között.

Előzmény: kaanga (14)
Sebastian Independent Creative Commons License 2003.02.16 0 0 15
A fokozatos emelés sokkal jobb megoldás lett volna.

1. Nem csupasztotta volna úgy meg a költségvetést.

2. Nem lehetetlenítené el az önkormányzatokat.

3. Nem lenne ekkora az inflációs nyomás.

Előzmény: mibi (12)
kaanga Creative Commons License 2003.02.16 0 0 14
Javasolom, hogy nézd át ezt is.

AZ A BIZONYOS NEGYVEN PONT...
kaanga

Előzmény: Czibók Kálmán (11)
Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 13
ez demagógia amit írtál és a tények lesöprése az asztalról.

Az önkormányzatok bajban vannak mert a fejük felett ígérgettek és a forrást nem biztosították.

Ne orbánbányázz légyszíves.

Előzmény: mibi (12)
mibi Creative Commons License 2003.02.16 0 0 12
Az 50 %-os fizetesemeles elkerulhetetlen volt. Egyreszt a kozszfera kezdett totalisan lerohadni, masreszt meg az EU-csatlakozas szuksegesse tette a kozalkalmazottak jovedelmenek emeleset.

Egyebkent meg az onkormanyzat inkabb fizetesemelesre koltson, mint elajandekozott festmenyre! -:))

Előzmény: Czibók Kálmán (10)
Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 11
egyébként például az előző kormány elvégezte amit elvállalt. Ment is az ország szekere előre.
Most ez a szekér álldogállni látszik.
Előzmény: kaanga (6)
Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 10
a kormány végzi amit elvállalt?
Nem történt eddig semmi!

A kormány semmit nem csinált.

Na jó 50% -os bért emelt (nem az enyémet)
és azt is az önkormányzatoknak kell saját zsebből kifizetniük más fontos dolgok terhére.

Egyébiránt egyszerűen semmi nem történt.

Előzmény: kaanga (6)
vidéki parasztbácsi Creative Commons License 2003.02.16 0 0 9
Az onokám aki okos és tanút ember ippeg egy jót mosojgot ezen. Aszonta hogy mindig eztet a szöveget szokja halani ő is amikó magyarázni próbálnak mindent. De mink ezen jót szokunk mulatni.
Előzmény: kaanga (6)
Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 8
a parasztbácsi nem tudatlan.
Megvan a józan paraszti esze.

Ezt komolyan mondom.

Előzmény: riporter (5)
vidéki parasztbácsi Creative Commons License 2003.02.16 0 0 7
No no no!!! Hátréb az agarakal!
Előzmény: riporter (5)
kaanga Creative Commons License 2003.02.16 0 0 6
Ha Orbán sirámait hallgatom, akkor nem jó, de a kormány végzi azt amit elvállalt és ez a lényeg.
A terveit végre fogja hajtani és ha még beszélhetünk majd Fideszről, akkor a következő választások megmutatják, hogy felejtettek-e a választók.

kaanga

Előzmény: Czibók Kálmán (4)
riporter Creative Commons License 2003.02.16 0 0 5
Volt már egypárt rendszer éppen eleget :) Megmutatta, hogy mennyire kiszolgáltatottá és szegénnyé lehet tenni egy országot.

Gulyáskommunizmus szakértői kormánya, mint ami a lehető legjobban ért a demokráciához és a kapitalista piacgazdasághoz :))

Az a baj, hogy már papíron alkalmatlanok, hogy lehetett ebben a hülyeségben bízni, hogy diktatúrában és szocialista cserebere mickey egér gazdaságban szerzett tapasztalatokkal bíró garnitúra europai országot tudna kormányozni. Ilyenben csak a házmester nénik meg a tudatlan parasztbácsik hihetnek ;-)

Előzmény: kaanga (2)
Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 4
Még egy kérdés.
Eltelt fél év.
Most jó?
Előzmény: kaanga (2)
Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 3
Akkor lesz itt rend kedves kaanga, ha egyszer egy olyan kormány fog kormányozni 8 évig akiknek már semmi közük az átmntett hatalmi elithez.

Ez pedig nem az mszp.

Egyébként eddigi teljesítményüket értékelve 3 és fél év múlva ugyanúgy repülnek.

Amúgy miért is jó nekem ha az mszp kormányoz egyedül?

Előzmény: kaanga (2)
kaanga Creative Commons License 2003.02.16 0 0 2
Ezért kell a következő választáson szintén az MSZP-re szavazni úgy, hogy ne kényszerüljön koalicióra.

kaanga

Czibók Kálmán Creative Commons License 2003.02.16 0 0 1
Én mindig azt mondom: Ennek akkor lesz vége ha ez a garnitúra kihal.
Előzmény: riporter (-)
vidéki parasztbácsi Creative Commons License 2003.02.16 0 0 0
1-ső NULÁM.
Előzmény: riporter (-)
riporter Creative Commons License 2003.02.16 0 0 topiknyitó
A rendszerváltás abban az időszakban következett be amikor politikailag nem lehetett tovább halogatni a szabad választásokat és véletlenül vagy jól időzítve a gazdaság is ekkor került szó szerint a tönk szélére. Az akkori gazdasági vezetők tisztában voltak azzal, hogy a felvet hiteleket, (kb. 25 Milliárd USD) nem fogja tudni komoly megszorítások nélkül megfelelően törleszteni az ország, és a tulajdonképpen felelőtlenül felvett hiteleket az akkori gazdasági struktúrában képtelenség lett volna visszafizetni. Ekkor a nemzet egyként bízott benne, hogy ha egy új pártra bízza a kormányzást akkor jobbak lesznek az életkörülmények mint azelött. De a nemzet mitsem tudott olyan megállapodásokról eleinte amik lehetetlenné tették az MDF-nek, hogy a gazdaság egészét átlássa, és irányítása és ellenörzése alá vonhassa. Emlékezhetünk a rádió hírekre az A és B-listákról szóló megállapodásokra, melyek következtében az MDF gyakorolhatott egy látszólagos hatalmat, mialatt a korábbi állami tulajdonokat kezelő funkciónárusok rendre elprivatizálták maguknak a korábbi köztulajdonokat illetve becsődöltek az addigra lepusztított vállalatok és üzemek. Hiszen vezetőik helyükön maradhattak, a közvagyonnal azt tettek amit akartak. Tisztában voltak vele, minnél nagyobb kárt okoznak a gazdaságnak annál nagyobb lesz az emberek csalódása a kormányzó párton. Minden rajtuk csapódott le. És mivel politikailag sokkal impotensebbek voltak mint az 50 éve lopásból és hazugságból kitűnően felkészült ex-MSZMPs baráti kör, képtelenek voltak védekezni a kormányzásuk leple alatt csendben leleplező újságcikk mentes lopások ellen. Miután ezzel tovább rontották a saját maguk által lerontott és eladósított ország helyzetét, világos volt, hogy a többségében tájékozatlan és egyszerű gondolkodású választó az MDF-et hibáztatta sorsa rosszabbra fordulásáért.
Ezután kétségbe esve visszaválasztotta azt a pártot ami az MDF-nek csapdát állítva lepasszolta a látszat hatalmat 1990-ben, miközben a háttérben, jó takarásban megszerezhette azt a vagyont amit az eftársak a háború után elállamosítottak azok jogos tulajdonosaitól. A csalódott nép ami általában csak a felszín legtetejét érzékeli, a visszaválasztott MSZP-ben a múlt délibábját kergetve a korábbi olcsóságot és szociális világot újrateremtő pártot látta. Azzal a ténnyel nem törődtek, hogy nem az MDF volt akinek az elszabadult infláció vagy hasonló negatív hatások voltak köszönhetőek hanem elődje szocialista alapokon nyugvó és milliárdokat felvevő felelőtlen és alkalmatlan politizálása miatt történt. Az MSZP 1994-ban nem sokat törődött azzal, hogy rendbe szedje az országot gazdaságilag, mert tisztában lehettek vele, hogy az általuk keltett illuzió csak 4 évig tarthat ezért a lehető legtöbb párt közeli haszonnal igyekeztek végezni a munkát mintsem törődve a további eladósodással meg "egyebekkel". 1998-ban mint tudjuk az ismént "csalódott" nemzet visszadta a kormányzás lehetőségét egy nem a korábbi pártállami diktatúrából összeverbuvált kollektívának a fidesznek. Velük sem lehetett elégedett, mert 4 év alatt nem lehet egy gyenge gazdaságból prosperálót teremteni, és a hitelesség terén is kevesebbet teljesített a vártnál, a köztük megbújó korrupt üzletemberecskék késői likvidálásával és a korábbi csalások iránti közönyösségével. Gazdaságilag mindezek ellenére egy lassú fejlődés indult be, talán, mert nem tudtak annyi helyről lopni mint elődjeik, viszont a szoci barát sajtó (A sajtó) minden kis túlkapásukat ezerszeresére nagyított és össztűz alatt tartotta a vezetőket. Nem tudni, hogy mi történt volna ha kapnak még 4 évet, de világos, hogy a sajtó kampány sikeres volt, mert minden kissebb eredmény ellenére és sok távlatokban értékelhető fellendülési mutatók után az embereket ismét az orruknál fogva lehetett vezetni, és hittek a lejáratásban az állandó pocskondiázásnak és annak ellenére, hogy egyszer már tévedtek és utána csalódtak a többség ismét az egyik legrosszabb döntést hozta. Visszakerült a hatalom azokhoz akik 40 év sanyargatás, terror és elszegényítés után még mindig úgy érzik nem loptak eleget, nem tettek be elég barátot pozicióba, nem hálozták be még eléggé a környezetüket a saját embereikkel. Azok kormányoznak most akik elárulták az országot, akik nem tanultak a nemzet akaratából és nem távoztak önként a maradék kis becsületükre támaszkodva örökre a közéletből. Amit most tesznek kezd egy forgató könyvhöz hasonlítani. Ha jól kalkulálnak akkor most rengeteget vehetnek ki a gazdaságból és miután ismért egy padlóra küldött deficites gazdaságot fognak lepasszolni a következő kormányzatnak, szinte már most biztos, hogy utánuk megint ők következhetnek. Ha az emberek annyira ostobák lesznek, hogy újból hagyják ezt a kizsákmányolást és pofátlan sikkasztást akkor várhatóan a következő kormányon fog lecsapódni az amit most tesznek a szociális-tehetségtelenséggel bíró senkiházi politikusaink. Aminek gondolom már tudja mindenki az lenne a következménye, hogy 4 év kisérlet után, azok akik akkor jószándékúan éppenséggel azon fognak dolgozni, hogy a mostanában okozott károkat helyre hozzák, ezáltal kevesebb jóléti intézkedésre fog jutni, ami miatt az embereknek a mostani "túlköltekező mézesmadzag" fog eszükbe jutni és visszaválasztják vakon újra és újr azokat akik minig elaknásítják az utánuk következő kormány színterét és annak kudarca után teljes mellszélességgel ígérget mindnet és fosztja ki újra és újra az országot.
Példának okáért nézzük csak demszky nevű politikust aki egy húron pendül velük csak kültagként van a cégben, ha lehet így nevezni a töketlen szdsz-t, milyen hangzatos és látványos kampányt művelt tavaly melyben a 4-es metró nevű mesét adta elő az embereknek. Egy éve semmi nem történik, nem is fog addig míg nem lesz következő ciklus közelben és fogadni mernék, hogy az utolsó hónapokban furnak pár lyukat a városban és az lesz a szlogen, hogy " ha azt akarod, hogy belegyen fejezve a metró, akkor szavazz újból a hazugokra" és az emberek vajon hisznek-e majd neki? Sajnálom Schmitt úrat akinek csak egy jobban összefirkált Budapest térképpek kellett volna kampányolnia a metrón és biztos, hogy több szavazatot kapott volna ha vállalta volna a hazudozást ami demszkynek a személyiségéhez tartozik. Aki hazugság árán jut hatalomra, egy ciklust még igen, dehogy 4-et legyen képes összehazudni, ilyen szinten hülyének nézni a szavazókat, hogy olyat ígérni amit lehetettlen betartani. Több mint felelőtlenség, ez hatalom mánia, ragaszkodás a tehetség hiányában a jól fizető pozicióhoz. Ugyanat a hinta-palintát játsza mint a szocialisták játszanak az emberek hiszékenységével, tönkre teszik a gazdaságot, átadnak egy romokban állót és a következő kormány után ismért a társadalom "felmentésére" sietnek. Mikor lesz letiltva minden politikus vagy gazdasági vezető aki a diktatúrában is pozicióban volt és mikor lesznek ideológiai befolyástól mentes újságíróink és mikor lesz tisztázva az a sok visszaélés amit az elöző kormányok lestatisztáltak egy kis aprópénzért a volt kommunista állampárt közelieknek, milliárdos, legalábbis százmilliós lopásaikhoz. Mikor fogják az emberek megérteni, hogy ez az elmaradt gazdaság mind a szocialista rendszernek és annak vezetőinek volt köszönhető, hogy a kisnyugdíjjasok és házmesterek is a gondok egyik fő okozojának lássák a jelenlegi köpönyegforgató miniszterelnököt, azokat akik átmentették mitsem érő életüket egy elnyomó rendszerből egy álítólagos demokráciába. Ezeket az arcátlan embereket csak a pénz és a hatalom motiválja, ha annyi jót szeretnének tenni az országért akkor azt a 80-as években is jelezhették volna.

Ez a képviselői demokrácia fényében pózoló jogálom nem tudja biztosítani, hogy az emberek rálássanak a fejük felett müködő rendszerre, még azt sem tudhatják, hogy ha csökken az életszínvonaluk az kiknek és minek köszönhető. Azt vádolják akit a sajtó főáramlata is össztűz alá vesz és azokkal törödik csak akikről írnak a lapok, de azt nem követeli meg, hogy elfogulatlanul és mindenről írjanak a lapok. Tehát a közönyösség ami a megfélemlítésből a terrorból és a demokrácia teljes hiányából fakad még ma is kifejti hatását és a szocik ezen nem kívánnak változtatni, ameddig lehet visszaélnek vele. Meddig hagyja ez a nemzet, hogy a volt állampárt kijátsza hiszékenységét és kilopja a vagyont, mellyel aláaknázza a rendre őtkövető kormányok lehetőségeit, így növelve esélyét, hogy újra hatalomra illetve pénzközelbe kerülhessen?!

Mit kellene tennie a következő kormánynak, hogy ez a ciklikus ismétlődés egyszerre véget érjen és az emberek józanul ítélhessék meg a pártok és vezetőik megbizhatóságát. Mit kellene feltárni ahhoz, hogy ne csak orbánbányákra, hanem milliárdos privatizációs csalásokra és bank csalásokra is fény derüljön. Milyen párt az aki képes erre és nem zsarolható? Szerintem ma még nincs ilyen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!