Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.18 0 0 22
Úgy tudom, hogy van egy olyan tervezet (de lehet, hogy így módosult a jogszabály) hogy az államtitkár automatikusan lehessen főtisztviselő. Az biztos, hogy rendszertől függetlenül meg kell akadályozni, hogy hozzá nem értők legyenek főtisztviselők. Ahogy látom a Közlönyt, jópár ember vissza is adta a főtisztviselőségét:). Más kérdés, hogy ki az alkalmatlan, és kit csinált ki a politika. Hallottam, hogy pl. egy nagyon komoly, nagy publikációs reputációjú tudós minisztériumi embernek az új államtitkár megüzente, hogy hagyja el a közigazgatást. El is hagyta. Persze, ez egyetlen eset. Mi a probléma gyökere? A közszolgálatban dolgozók kiválasztása. Itt lenne szükség a patronázs és más efféle dolgok leépítésére. Mamár a legpitibb álláshoz is hegyeket kell megmozgatni. Néha azonban elég a tehetség, meg egy kis (nagy) szerencse.
Előzmény: Tamás (21)
Tamás Creative Commons License 2003.02.18 0 0 21
Én a munkajogi ítélkezés diszkriminációfogalmából indulnék ki.

Hát szvsz pont ezt kellene az eset vizsgálatához elkerülni, mert abban nincs vita, hogy a munkajogot nem jó összekeverni a közszolgálati joggal: ld. senkinek semmi köze ahhoz, hogy én munkáltatóként melyik munkavállalómat szeretem jobban, a közszolgálatban ez szerintem nem áll meg.

Úgyhogy meg kellene maradni az általános diszkriminációs elveknél.

A köztisztviselői körből kiemelek embereket, és azt mondom, hogy ők mostantól főtisztviselők (kiemelt juttatásokkal, stb.). Ez ugyebár pozitív diszkrimináció, melynek alkalmazhatóságát az Alkotmánybíróság korábbi döntéseiben elég szigorú feltételekhez kötötte: alkalmazása megfelelő társadalmi érdeket kell, hogy szolgáljon.

A rendelet, ami ezt az egészet szabályozza, nem jelöl meg ilyet, lényegében arról szól, hogy én a miniszterelnök, főtisztviselővé nevezem a következőket: x,y,z,w stb.

Voltak, vannak köztük olyanok, akikre illik az a gumimagyarázat, hogy életútjuk, szakértelmük stb. alapján legyen nekik jó, de nagyon sokakra nem. Nem egy olyat ismerek, akik két-három évvel az egyetemről való kiesés után lettek azok. :-o Na vajon akkor miért is? (Volt olyan, aki nem egészen két évvel az egyetem után _főosztályvezetői_ [ezt gondolom Te, mint közszolgálathoz jól értő, különös örömmel tudod fogadni ;-)] besorolásban volt, úgy lett főtisztviselő.)

Szóval nekem az aggályaim elsősorban ebből fakadnak.

És akkor még nem is beszéltünk azokról, akik államtitkárból lettek főtisztviselők, akik a "vezető beosztású" kategóriába tartoztak, ami ugye megint nem az "egyszerű" köztisztviselői kar, akinek életpályát kéne biztosítani...

Előzmény: Törölt nick (20)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.18 0 0 20
Ugyan, sebaj:). Én először nappalin kezdtem az ELTE jogot, majd jött mellé az Áf, aztán családi problémák miatt örültem, hogy az Áf-et be tudom fejezni (2002). De 2002. szept.-től már esti másodéven megy az Egyetem téri buli:))). Szóval emlékszem, hogy nappalis jogász gólyaként valaki úgy magyarázta még meg nekem, hogy pontosan mit takar az ÁF-es képzés. Létezésén felül semmit sem tudtam róla. (A legelején). Az alkotmány és a közszolgálati jog összefüggése jó kérdés. Engem is izgat. Talán Ádám Antal foglalkozik vele - szőrmentén. - Amennyiben a Főtisztviselői Karba való bejutás nem demokratikus, vagy pártpolitikai érdekekenek alárendelt, úgy általános aggodalomnak helye van. Hogy diszkriminatív-e a szabályozás, azt annyira nem tudom innen megítélni, én inkább közszolgálati etikával foglalkozom. Én a munkajogi ítélkezés diszkriminációfogalmából indulnék ki.
Előzmény: Tamás (17)
dekóder Creative Commons License 2003.02.18 0 0 19
off
Nem szeretném félrevinni a topicot, de a pénz visszafizetése a "bűnösség" elismerése volt, és én ezzel nem kérkednék, másrészt az egyik "főkolompos", Virág Attila azóta egyik állami vállalattól repül a másikba, hol fb-elnök, hol it-elnök, szegény, szegény.
on
Előzmény: geszthi (13)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.18 0 0 18
Kedves Tamás,

Ez a relatíve kevésbbé kötöttség természetesen igaz, de látni kell, hogy a közalkalmazott attól nem tartozik pont a munkajogba, az Mt.-be (amely leegyszerűsítve a versenyszféra munkajogi kérdéseit szabályozza), mert a másik oldalon az állam áll. Ettől lesz ez közszolglati jogviszony. (A munkajogi kollokvium során engem kifejezetten zavart,amikor a közszolgálati jogot, viszonyt stb. és a köztisztviselői jogot, viszonyt, stb. simán ugyanazon értelemben használták, mondván, hogy a Ktv. így nevezi meg az alája tartozó viszonyt. Csak egyet felejtettek el. A jogalkotó, miközben a Ktv.-t írta, nem tudta, hogy lesz Kjt. is. Szerintem közszolgálati jog: köztisztviselői jog+közalkalmazotti jog, és ez 45 előtt is így volt. Hisz e jogterület atyamestere a Magyary - utód Mártonffy Károly volt,,nyugtassa őt az Isten haló poraiban.) Annyiban inkább hajaz a közalkalmazotti jog az Mt. -re, hogy több a hivatkozás rá, mint a Ktv.-ben, sőt, az Mt.-hez kötődik (előzőek miatt) a Kjt. Hűség, ilyesmi itt is elvárt, max. nincs a törvényben, mert ez egy átmeneti "habaréktörvény". Az Mt. - Ktv. - Kjt. szentháromság egy átgondolatlan, átmeneti, rossz szabályozás terméke. Szentségtörés, amit mondok, de a munkajog -bár fontos társ, viszonyt szabályoz, oda kellene visszatérjen, ahonnan jött. a magánjogba. (Új Ptk. koncepció előkészítésénél felmerült az, hogy a munkaszerződés kerüljön vissz a Ptk.-ba.)

Előzmény: Tamás (16)
Tamás Creative Commons License 2003.02.18 0 0 17
Egyébként amiben még igazad volt, csak nem mondtad ki, az az, hogy sikerült jelentős szűklátókörűségről tanúbizonyságot adnom, azzal hogy az ÁF eszembe se jutott. Bocs. :-/

Viszont ha ennyire benne vagy a közszolgálati jogban, akkor arról beszéljünk egy kicsit, hogy Te nem látsz némi alkotmányossági aggályokat a főtisztviselői rendszer bevezetése által, a köztisztviselők közötti diszkrimináció miatt?

Előzmény: Törölt nick (15)
Tamás Creative Commons License 2003.02.17 0 0 16
Kösz, ez tanulságos volt.

Amiért úgy vélem, hogy a közalkalmazott inkább munkajogi semmint közszolgálati jellegű, az az, hogy a közalkalmazott jóval kevésbé "kötött", mint mondjuk a köztisztviselő. Ld. pl. a köztisztviselőnek nem lehet egyéb jogviszonya (társasági tagi jogviszony pl.), fokozottabb "hűséget" és szigorúbb magatartási normák követését igényli. Ezt kompenzálja a magasabb illetmény stb. A közalkalmazotti jogviszony ehhez képest kicsit olyan, mint egy egyszerű munkaviszony, ahol a munkaadói oldalon az állam áll - leegyszerűsítve.

Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.17 0 0 15
Én úgy tudom, hogy Te nemzetközi jogász vagy. A munkajoghoz a közalkalmazotti jogviszony annyiban áll "közelebb", hogy a Ktv. megalkotásakor a Munkaügyi Minisztérium emberei megijedtek, hogy végre lesz egységes közszolgálati jog Magyarországon, ezért felrúgva a BM-mel az előzetes egyeztetést, titkon létrehoztak egy tervezetet, amit a Ktv. elkészültekor raktak le a Közszolgálati Főosztály vezetőjének asztalára,amely tervezet átmenve az Országgyűlésben ma Kjt.-ként ismeretes, bár értelme nulla, mert azok az emberek,akik közalkalmazottak, simán lehetnének köztisztviselők. Ugyanis nem hiszem, hogy a kezdő köztisztviselő "fontosabb" a kezdő tanítónál, vagy a főtisztviselő a közalkalmazott akadémikusnál. Az illetmény viszont erőteljesen a köztisztviselőknek kedvez. Egyébként előbb oktattak közszolgálati jogot, mint munkajogot. Az "egy hely" neve Államigazgatási Főiskola (helyesebben:BKÁE ÁFK), ahol a Közigazgatási Tanszék külön közszolgálati jog nevű tárgyat oktat. Egyébként első jogtudományi tanulmányom is közszolgálati jogból jelent meg a Magyar Közigazgatás című tudományos folyóiratban, nekem, az ELTE ÁJK II.éves joghallgatójának.
Előzmény: Tamás (6)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.17 0 0 14
Ha egy előadás foglalkozásnak számít nálad, akkor tényleg a közig. jogi tanszék foglalkozik vele. Ja, és bocs! Kemény 20 oldal az 500 oldalas ált. rész. tankönyvben (ELTE).
Előzmény: Tamás (5)
geszthi Creative Commons License 2003.02.15 0 0 13
Mert meg ha az MSZP-t mondanatok...de az SZDSZ mint fo lopo...

Ja kerem elhsizem, hogy kellemetlen az egyetelen part ahol az elnok lemondott egy ilyen botrany (Tocik ugy) miatt. Sot meg a penzt is visszafizettek a cegek.

NO ilyen Jobboldalon sosem lesz.

Előzmény: hober mallow (12)
hober mallow Creative Commons License 2003.02.14 0 0 12
Figyelö,

Ennek az országnak és népnek leginkább az SZDSZ megszüntetése tenne jót. Ráadásul ez nemcsak hogy nem sokba kerülne, de ráadásul igen nagy megtakarításokat (pl. lopások megszüntetése) tenne lehetövé.

Előzmény: geszthi (10)
figyelő Creative Commons License 2003.02.14 0 0 11
Azt hiszem, a megszüntetés lehetséges, bár biztosan költséges. De akkor is az volna a legjobb - az egyetlen jó! - megoldás.
Előzmény: geszthi (10)
geszthi Creative Commons License 2003.02.14 0 0 10
Ezzel ertek egyet en is.

Szepen meg kellene szuntetni az egeszet. Csak hat ugy tudom a fidesz nagyon jeleskedett abban, hogy ezt ne lehessen megtenni...

Előzmény: figyelő (9)
figyelő Creative Commons License 2003.02.14 0 0 9
Nos, engem nem érdekel, kiket fognak kinevezni...
Véleményem változatlan: korábban is azt gondoltam, most is, hogy erre a karra a magyar társadalomnak semmi szüksége, létrehozása amolyan feudális allűr (kellenek a vazallusok); s igen szigorúan ítélve, a másik oldalról: becsületes ember ilyesmit nem vállal.
Előzmény: dekóder (-)
szkd Creative Commons License 2003.02.14 0 0 8
Igen, a reggeli hírre én is felkaptam a fejem. Emléxem még milyen heves viták voltak itt a Polfórumon is. Klientúraépítés, Fidesz-lenyúlások, ésatöbbi. Balfanok csak a rosszat látták benne.

S most lőn világosság: még is jó az intézmény.

Árgyélus királyfi Creative Commons License 2003.02.14 0 0 7
Fölköptek & aláálltak.
(komcsi szokás)
Tamás Creative Commons License 2003.02.14 0 0 6
Ráadásul kavarsz is... a közalkalmazotti jogviszony sokkal inkább munkajogi semmint, köztisztviselői, úgyhogy az joggal áll közelebb a munkajoghoz.

Ezek után rá sem merek kérdezni, melyik az az "egy hely"...

Előzmény: Törölt nick (3)
Tamás Creative Commons License 2003.02.14 0 0 5
Hmm. Nincs igazad.

A köztisztviselői törvénnyel az államigazgatási jog tantárgy és tanszék foglalkozik részletesen. Legalábbis a normális jogi karokon ez a helyzet...

Előzmény: Törölt nick (3)
Dzsugas Viki Creative Commons License 2003.02.14 0 0 4
Most mér? Áder is a minap panaszolta fel világfájdalommal az arcán Megyónak, hogy kormánya mindent szétver, amit a polgári harácskormány kitalált. Kivétel erősíti a szabályt. ;-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.14 0 0 3
No igen. Mást mondok, és mást cselekszem. Tipikus. Egyébként minden fejlett állam közigazgatása alkalmaz ilyenféle megoldást, azt meg jobb, ha tőlem tudjátok, hogy a köztisztviselők (azok a főtisztviselők is) inkább köztisztviselői jog alá tartoznak, mint a munkajog alá. Ezt több állam nem mossa össze, 45 előtt volt nálunk is külön köztisztviselői jog, meg munkajog. A jogi oktatás ma Magyarországon e két jogágat összemossa. Munkajog címen oktat 90% munkajogot és 10% köztisztviselői és közalkalmazotti jogot.Persze, Magyarországon van egy hely, ahol külön közszolgálati (köztisztviselői+közalkalmazotti+mindenmás nem versenyszférabeli közszolgálati jellegű )jogi oktatás folyik. Tehát, amikor az MSZP képviselőasszonya nemzetközi munkajogi elvekbe való ütközést említ, akkor én kicsit szomorú leszek.
Előzmény: hiszterizált_tömeg (2)
hiszterizált_tömeg Creative Commons License 2003.02.14 0 0 2
hát, igen...
Tamás Creative Commons License 2003.02.14 0 0 1
Na, szeretném látni azt a listát majd... attól függ, hogy mit mondok...
Sense Creative Commons License 2003.02.14 0 0 0
Nem 0 felvetés, de nem is vártam különösebben mást... :(
dekóder Creative Commons License 2003.02.14 0 0 topiknyitó
Egy két évvel ezelőtti újsághír:

Az új ,főtisztviselői kar" felállítása kapcsán az MSZP numerus clausustól tart, az SZDSZ ,mameluk moratóriumot" javasol.
A kiemelt köztisztviselői kar létrehozása nem csak indokolhatatlan s kifejezetten politikai célzatú törekvés, de a nemzetközi munkajogi diszkrimináció ellenes normákba is ütközik - hívja fel a figyelmet Juhászné Lévai Katalin (MSZP) és hat frakciótársa az általuk benyújtott módosító javasaltban. - "főtisztviselők" érdemei közszolgálati szempontból szerintük megragadhatatlanok. S nem csupán a közigazgatás pártsemlegességének alkotmányos alapelve sérül, de új numerus clausus bevezetését jelentené, ha a főtisztviselői kar létrehozásánál egy sajátos, áttekinthetetlen kiválasztás rendszer érvényesül. A nyolcszázezer forintos illetmény, s az öt éves tartalékállomány bevezetése azon túl, hogy a büdzsét terheli, egyben irritáló is a társadalom más, ugyancsak meghatározó tevékenységet végzőkkel szemben.

És egy tegnapi:

Várhatóan néhány héten belül mintegy hatvan új kormányzati főtisztviselőt nevez ki a kormányfő - tudta meg a Néspzabadság a Miniszterelnöki Hivatal illetékesétől. A háromszáz fős főtisztviselői keretből 59, a 150-es főtiszti keretből pedig két megüresedett - illetve a közeljövőben megüresedő - helyet lehet most betölteni, amelyekre korábban pályázatot írtak ki.

No comment.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!