Keresés

Részletes keresés

djfricsi Creative Commons License 2007.03.01 0 0 22
5+5=11?
logitor Creative Commons License 2003.08.29 0 0 21
Több mint fél év telt el a hozzászólások óta...én sem írtam semmit. Nem is akartam. Most azonban bejött gey-két fil mai új gondolatokat ébresztett bennem. Matrix Reloaded és a Gépek Lázadása.

Ha ugyanis az idő végtelenségét nézem be kell látnom h egyészen egyszerűen kevés az esélye annak h a gép nem lesz ember felett álló tényező. Az ember nem fejlődik, a gépek viszont szinte korlátlanul fejleszthetőek.

A jóslat csak akkor nem helytálló ha a genetika segítségével ma még csak mosolyogtatóan elképzelhető mértékben változtatjuk meg saját fajunkat.

Wiscum: Logitor

wired Creative Commons License 2003.02.28 0 0 20
off
és ő egyébként ki? mármint Wotant meg Oberont ismertem már akkor is, az ő neve viszont ismeretlen volt számomra

valami kelta/germán szexistennő? vagy Arthur király megrontója?
off

Előzmény: mioko (19)
mioko Creative Commons License 2003.02.28 0 0 19
Dahut.
Előzmény: wired (18)
wired Creative Commons License 2003.02.26 0 0 18
off
és ki a nő? valami Dahuth a neve nem?
on
Előzmény: mioko (14)
logitor Creative Commons License 2003.02.25 0 0 17
Az önmagát kiborgnak nevező pacák nem számít kiborgnak az biztos. Az pedig, hogy az emberiesség elvesztése velejárója-e a kiborggá válásnak...nem tudom. Szerintem nem feltétlenül.
Előzmény: Cifu (16)
Cifu Creative Commons License 2003.02.24 0 0 16
Ez eddig oké, de mivel nincs konkrét kritérium, pl. Kiborg-nak hivja magát az a pacák, akinek a testébe egy olyan Chipet ültettek, amivel a házi eszközeit tudja távirányítani.

A Cyberpunk-ban meg az lesz kiborg, aki már elvesztette az emberiességét. Mondjuk ezt eddig legjobban talán ebben modellezték, a kiberpszihózisal - a Rifts-ben emlékeim szerint nincs igazán komoly hátulütője annak, hogy kiborg vagy...

Előzmény: logitor (15)
logitor Creative Commons License 2003.02.24 0 0 15
A Rifts nevű szerepjátékban azokat a karaktereket nevezik kiborgnak amelyek testének több mint ötven százalékát elektromechanikus implantátum tölti ki. Tehát emberként született de már inkább robot mint ember.
A kiborg szó is voltaképpen felemásságot (mint a hibrid) jelképez, de pontos meghatározását valóban nem találtam sehol. A lényeg hogy élő és mesterséges részekből egyaránt álljon ahol az élő legyen kisebb százalékban.
Előzmény: Cifu (13)
mioko Creative Commons License 2003.02.24 0 0 14
A germán mondakörből építkezik, Wotan (Odin) a Walhallából. Oberon pedig a tündérek királya a középkori francia regékből. (Merlin nincs benne, ha jól emlékszem.)
Előzmény: rowena (6)
Cifu Creative Commons License 2003.02.24 0 0 13
A Sci-fik egyik nagy gondja, hogy az írók szeretnek új kifejezéseket kitalálni, de ezeket konkrétan meghatározni már nem hajlandóak, úgyhogy aztán lehet enni a kefét, mivel utólag kell kitalálni :)

Erre jó példa a kiborg, hiszen mitől kiborg valami? Elég ha egy chip van egy ember testében, vagy ahoz a testének legalább egy adott százalékának kell mesterségesnek lennie, és mi alapján számolunk, ez esetben, tömeg vagy térfogat? Egy Mesterséges Inteligencia lehet-e kiborg (tehát a Terminátor film szereplője kiborg-e, vagy csupán egy robot, bioszövet 'ruhában'), vagy az "emberi agy" létszükséglet ez esetben? Mi számít a kiborgnál 'mesterségesnek', csak a "hardware" (gépi, mechanikus v. elektronikus) vagy a "Bioware" (mesterségesen előállított (pl. külön növesztett) szövetek) is?

Hát igen, ez az átka a szárnyaló fantáziának :))

logitor Creative Commons License 2003.02.23 0 0 12
Egyébként szerintetek mitől robot a robot? Egy földönkívüli akár az embert is nevezhetné robotnak ha bizonyítékot találnának rá, hogy az állatok felé emelő genetikai készletünk mesterséges tervezés (itt most nem istenről beszélek de a vallásosok akár erre is gondolhatnak...) eredménye, nem? Biorobot...
logitor Creative Commons License 2003.02.20 0 0 11
A Borg megjelenésében valóban kiborg de az asszimilációja teljes mértékben kiemeli az eddigi robotkategóriák közül. Hiszen naorobotok milliárdjaiból áll. Az asszimiláció során ilyen nanorobotokat juttat át a céltestbe amelyek aztán replikálják magukat.
Előzmény: wired (10)
wired Creative Commons License 2003.02.17 0 0 10
a borgok kiborgok, nem?
ööö, nem?!
kiborg az lenne, amikor a bio szerveket helyettesítik mechanikus cuccokkal
de az asszimiláláskor nem helyttesítenek, nem? úgy értem ott új nanobigyók nőnek az emberben, amik funkcióban is többet adnak...
Előzmény: logitor (9)
logitor Creative Commons License 2003.02.15 0 0 9
Egyébként sok helyen előfordul, hogy ugyanarra a dologra más kifejezést használnak hiszen minden író egyedivé akarja tenni világát, szerte minnél több koppintást elkerülni de hát vannak fogalmak amik elraktározódnak az olvasóban és valahol elvárja, hogy a többi író is arra építsen. Néha persze. Van amikor jobban tetszik az új kifejezés. Nekem nem tetszettek pl. a roid meg andy illetve robo kifejezések némely regényben. Nekem már csdak robotok, androidok és kiborgok maradnak. Kivétel ami nagyon szimpatikus: a Star Trekben a Borg. Az több mint tetszik.
logitor Creative Commons License 2003.02.15 0 0 8
A biokiborgot sehol nem olvastam, scavenger említette de szerintem a biodroid-omat olvasta félre vagy legalábbis arra értette. Annak magyarázatát pedig lásd lentebb.
rowena Creative Commons License 2003.02.15 0 0 7
Furcsa, nekem anno - kb 20 évvel ezelőtt - a kiborg úgy képeződött le, hogy az egy emberi test, gépi szervekkel felturbózva, azaz félig ember, félig mechanikus. Volt egy olyan magyarázat, hogy a fő darabok gépiek (szív, tüdő, etc.)
A biokiborg kifejezést hol olvastátok?

Előzmény: Scavenger (0)
rowena Creative Commons License 2003.02.15 0 0 6
Szeirntem előttünk, mivel felmerül benne Odin és Merlin neve, a légkör lovagkori, tehát mintegy magyarázatát adná a skandináv és kelta rege világnak:-))
Ettől függetlenül tényleg sajnálhatod, ha nem olvastad.:-))
Előzmény: wired (4)
logitor Creative Commons License 2003.02.14 0 0 5
Kezdem sajnálni, hogy én nem olvastam...
Előzmény: wired (4)
wired Creative Commons License 2003.02.14 0 0 4
szerintetek a Psziborgok álmai mi utánunk, vagy mi előttünk játszódik?

én csak az olvasása után sokkal később gondoltam arra, hogy a mi előzményünk a cucc
(mentségemre szóljon, nagyon tacskó voltam még, mikor először olvastam)

szuper könyv...

Előzmény: endre_d (3)
endre_d Creative Commons License 2003.02.13 0 0 3
Pierre Barbet: A psziborgok almai, Kozmosz, 1975.
Előzmény: Kendra (1)
logitor Creative Commons License 2003.02.13 0 0 2
Először is köszönöm a nyitó hozzászólásaitokat! A kiborg - mint a terminatorban is elhangzott - kibernetikus organizmust jelent ami nem feltétlen jelent emberi külsőt. Több regényben is feltűnnek olyan robot állatok amelyek kívülről teljesen valódinak tűnnek, ezek lehetnek emberszintű vagy a leutánzott állat szintjén képviselt intelligenciák de bizony ezek is kiborgok. A biodroid amit a bemutatkozó szövegben említettem szerintem olyan android amelynek nagyrésze valóban élő szövet..pl el tudnék képzelni olyan robotot amelynek csupán az agya mesterséges. Ebből már novellát is írtam. Kicsit abszurdabb lenne de elképzelhető végül is egy fordított verzió: robot test, élő emberi agy. Hmm...ez asszem már a Robotzsaruban megvalósult.
Kendra Creative Commons License 2003.02.13 0 0 1
Regebben olvastam jo kis regenyt. A cime: A pszhiborgok álma

Az iro sajnos nem jut eszembe, talan francia volt. :(

Na! Ott arrol volt szo, hogy par tudos kifejlesztett teljesne emberszabasu robotokat es mivel tudtak, hogy ki fog pusztulni az elet a bolygon, ezert a sajat "lelkulet", szemelyiseguket atmentettek a robotokba. Azutan ujrateremtettek a vilagot ,persze a sajat fantaziajuk szerint.

Bocsi ha ez nem ide valo. :)

Előzmény: logitor (-)
Scavenger Creative Commons License 2003.02.12 0 0 0
Az android szerintem a teljesen emberszeru, tehat embernek kinezo robot, de nem olyan "fem-alak", mint mondjuk a terminator vaza, hanem olyan, mint mondjuk Bishop az aliens-bol.
A droid az lehet akarmilyen robot,a star wars-ban ezerfele droid van.
A kiborg "emberszabasu" robot, amin, vagy amiben van elo szovet is, altalaban emberi szovet. Mint a terminator, vagy a kiborg az azonos cimu Van Damme filmben.
Biokiborg? Hmm...esetleg olyan kiborg, amiben mar BELUL van emberi szovet? Ezt nem tudom...:)

logitor Creative Commons License 2003.02.12 0 0 topiknyitó
Mostanában, a technika fejlődésével egyre többet hallhatunk olyan kifejezéseket amelyek bizon yegykoron valamely sci-fi író fantáziájából fakadt. Tudvalevő az is, hogy sok technológia ötlete ilyen regényekből, írásokból született meg. Ebben a topicban azokkal a fogalmakkal szeretnék foglalkozni amelyek még a távoli jövőt jellemzik csupán. Összeszedni minden talán megvalósuló ötletet: eszközöket, fogalmakat. A téma úgy gondolom elég tág, gondoljuk csak a lehetséges űrutazási formákra (hipertér, térgörbítés, féreglyuk, generációs űrhajók, magvetés, áthelyezés, stb és stb...), vagy robotikával kapcsolatos fogalmakra: Szerintetek pl. mi különbözteti meg az androidot a droidtól, a kiborgtól, mi a biodroid?
Milyen lehetőségei lehetnek az ember és gép összeolvadásának?
Milyen lehetőségei a genetikának? Miket írnak MOST a sci-fi írók ami még nekünk is elérhetetlennek tűnnek? Várom gondolataitokat.

Wiscum: Logitor

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!