Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2008.03.05 0 0 80
-Pedig lehetne.
lalá Creative Commons License 2008.03.05 0 0 79
-Nincs nagy sürgés-forgás.
Iván Gábor Creative Commons License 2006.12.02 0 0 78

 

Gyere a VIRTUSRA.

 

http://www.virtus.hu/ige

 

 

Előzmény: Szincerus ateista (77)
Szincerus ateista Creative Commons License 2006.11.11 0 0 77
Honlapunkon olvasható:

A fórumunk nem az ateizmussal akar foglalkozni általában (erre a célra tökéletesen megfelel az Ateizmus Honlap), hanem egyetlen ateista irányzattal, a szincerus ateizmussal, a szincerus ateisták összefogásával, szerveződésével, illetve a maguknak kiválasztott világnézettel, a szincerizmussal, a szincerizmus fejlesztésének, terjesztésének a kérdéseivel.

Sajnos, mint máshol és máskor is, itt is az jelemző, hogy nem a fő témáról vitatkoztok. Nektek teljesen mindegy, hol vagytok, csak fújjátok a magatokét.

És mégsajnosabbbbb a sok személyeskedés.

Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.08.15 0 0 76
Hagyj békén!-vallás.
Előzmény: Iván Gábor (75)
Iván Gábor Creative Commons License 2006.08.05 0 0 75

 

és az mi lesz? Mi lesz a neve?

 

 

Előzmény: Agnoszticizmus (74)
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.06.29 0 0 74
Nos, szerintem a maga módján mindenki abban hisz, amiben akar. Én alapítok egy új vallást.
Előzmény: teletabiii (73)
teletabiii Creative Commons License 2006.06.28 0 0 73
T. nazuna !

Szerintem is több fajta ateizmus létezik, az ateista alapesete a sima istentagadó, aki csak Isten létezését vonja kétségbe, velük a hívő ember könnyeben boldogul, mert számos pozitív állítást megfogalmazhat, amik egyenként esetleg cáfolhatóak, de a vita általában egymás mellett elbeszélésbe torkollik, de a hívő hite aligha rendül meg. Az ateista fejlettebb típusa Isten létezését nem vonja kétségbe, de nem fogadja el az Isten és ember között lévő alá-felérendeltségi viszonyt, hanem kívül helyezi magát az Isten hatalmán és saját törvényei szerint él, maga Isten személye ugyanakkor hidegen hagyja. Van aki ennél is tovább megy és tagadása abban nyilvánul meg, hogy Isten igazságosságát vonja kétségbe, számára nem az Isten erkölcsi példakép, hanem az ember. Szerinte a vilgában jelenlévő, sokszor Isten nevében elkövetett gonoszság és igazságtalanság Isten számlájára írható és magasabbrendűnek és megvalósíthatóbbnak tartja azt az emberi eszményt, mely igazságosabb, társadalmi különbségektől mentes világrendet akar megvalósítani. Az ateizmus végső foka innen már csak egy lépés, mely szerint ennek az ember által megvalósítandó igazságosabb társadalom létrejöttének legfőbb akadálya maga Isten, tehát enyébb esetben Istent a társadalmi döntésekből kitiltandónak véli, súlyosabb esetben pedig üldözendőnek tart mindent és mindenkit ami és aki az isteni befolyást hirdetné.

A történelmi párhuzamok felsorolásától és a jelen állás ismertetésétől most eltekintenék.

üdv. t.

Előzmény: nazuna (72)
nazuna Creative Commons License 2006.06.27 0 0 72
( ... egy másik bölcs ember szerint pedig többféle ateizmus is létezik. Most kinek higgyek és miért ? )
Előzmény: teletabiii (68)
teletabiii Creative Commons License 2006.06.27 0 0 71
Kösz jól, bár mostanság inkább csak olvasói státuszban.
Előzmény: Agnoszticizmus (70)
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.06.26 0 0 70
Egyébként jól vagy teletabi?
Előzmény: teletabiii (68)
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.06.23 0 0 69

Roli már ki van tiltva!!!

Előzmény: teletabiii (68)
teletabiii Creative Commons License 2006.06.23 0 0 68
Tisztelt pozitív ateista barátom !

Egy bölcs ember véleménye szerint egyetlen valódi ateizmus létezik, ez pedig nem Isten létében való kételkedés, hanem Isten jóságának megkérdőjelezése. Úgyhogy hosszú az út, amit be kell még járnod, előszor is javaslom ismerkedjél meg Istennel. A tudományt meg hagyd ki, azzal esetleg Isten létét vagy nemlétét próbálták bizonygatni mindkét oldalról (nem sokra jutva), az isteni morálról viszont a tudomány aligha mond valamit. Kezdő olvasmányként javaslom Camus Lázadó emberét.
Előzmény: Törölt nick (63)
Agnoszticizmus Creative Commons License 2006.06.22 0 0 67
Talán nem itt kellene garázdálkodnod!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.26 0 0 62
...nemes cél, de elérhetetlen...

Igen, az ateista azért negatív, mert a vallások szervezetei nyájat veszítenek a nem velük egyező nézetek terjedésével, s az atiesták, különösen a a harcos ateisták ráadásul lerántják a leplet a társadalmon élősködőkről...

Előzmény: Szincerus ateista (59)
Szincerus ateista Creative Commons License 2003.10.24 0 0 61
Egyelőre nincs szervezetünk, amibe be lehetne lépni. Ennek megszervezésére nem tartjuk magunkat alkalmasnak. Várjuk, hogy agilis, mozgékony fiatalok elindítsanak valami szervezkedést, talán a vendégkönyvünk (ami most megint nem akar működni, időnként szeszélyeskedik!), illetve e fórum segítségével.

Kolimár Pál

Előzmény: Ember Azürből (60)
Ember Azürből Creative Commons License 2003.10.20 0 0 60

Be lehet valahogyan lépni ebbe a vallási mozgalomba?
Szincerus ateista Creative Commons License 2003.08.13 0 0 59
Valóban nem mind ateista, aki azt mondja magáról, bár szerintem nagyon kevesen vannak ilyenek, sőt...!

Sokan nem vallják be, hogy ateisták, mert szégyenlik, vagy - bizonyos helyzetekben - félnek. Az "ateista" nagyon sok környezetben kimondottan negatív jelző!

A szincerus ateisták egyik célkitűzése, hogy ezt a negatív kicsengést tompítsák a közvéleményben.

Előzmény: Törölt nick (58)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.11 0 0 58
...csak azt kedves "ateista", hogy nem mind ateista, aki azt mondja magáról, s fordítva...
Előzmény: Szincerus ateista (57)
Szincerus ateista Creative Commons License 2003.08.11 0 0 57
Nem értem, nem értem...
"...nem mind arany, ami fénylik..."
Mit akarsz ezzel mondani, kedves elnyomott?
...
http://members.chello.hu/ateista
...
Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.09 0 0 56
...még hogy ateista... nem mind arany, ami fénylik...
Előzmény: Borvo (55)
Borvo Creative Commons License 2003.08.08 0 0 55
Végre egy ateista mozgalom, amelyik fel meri vállalni, hogy egyházzá is alakulhat hivatalosan. Hiszen az egyház is csak egy szervezeti forma. Másrészt az erkölcsi értékek felvállalása is igen bölcs dolog volt. Ha bármiben tudok segíteni bátran keressetek meg.
Szincerus ateista Creative Commons License 2003.05.17 0 0 54
.
Igen, jó, ha a kisdobos (a cserkész, az első áldozásra készülő fiatal stb.) tudja, hogy mihez tartsa magát. Ezt meg kell tanulnia, ezt meg kell tanítani neki. Magától ez nem megy. A tanítást természetesen nem kell mereven értelmezni, nem iskolás magoltatásról van szó.
.
KönyörgöK (nem könyörgöm!), nehogy már megszólítva érezd magad. SENKI sem akar TÉGED meggyőzni a Homo Sincerus (vallástól és politikától független) világnézetéről.

Gondolom, te már összeszedted saját világnézeted elemeit. De sokan (nagyon sokan!) vannak, akik nincsenek ilyen szerencsés helyzetben, akiket senki nem "tanít" fellengzős, szájbarágós erkölcsi "szabályokra", csak élnek a nagyvilágban, s csodálkozunk, hogy nincs erkölcsi magatartásuk.

Mi komolyan vesszük, hogy mindenki csinálja azt, amit akar, de ...s nincs folytatás.

Előzmény: finnugor szerető (53)
finnugor szerető Creative Commons License 2003.05.16 0 0 53
"A kisdobos edzi testét, és óvja egészségét." :-)

könyörgöm. unalmas ez a sok óvodásszöveg. többek közt azért is vagyok nemhívő, mert nem akarok ilyen fellengzős, szájbarágós, és gyakran hamis szövegeknek élni.

felőlem mindenki csinálja azt, amit akar. de természetesen mindenki akarja azt, amit én! :-)

Előzmény: Iván Gábor (52)
Iván Gábor Creative Commons License 2003.05.16 0 0 52
"Miről ismerszik meg a homo sincerus?

Ápolja a békességen, a szereteten, a megértésen, az együttérzésen és a segítőkészségen alapuló emberi kapcsolatokat, óvja ezek erkölcsi tisztaságát, ezért elveti a gyűlölködést, a hazugságot, a rágalmazást, a megalázást, a durvaságot, a trágárságot stb.,
Védi az emberi méltóságot, ezért elveti a lelkiismeret megnyomorítását, a butítást, a bigottságot, a manipulálást, a nemes érzésekkel és érzelmekkel való visszaélést stb.
Az esélyegyenlőség elvét vallja, ezért elutasítja annak mindenféle megsértését (faji, vallási, nemzeti stb., alapokon való üldözést, háttérbeszorítást, károsítást, elvtelen kivételezést, előnyhöz juttatást, hátrányos megkülönböztetést), viszont ahol nincs esélyegyenlőség, annak megteremtése érdekében szükségesnek tart pozitív megkülönböztetést (védi a gyermekek, a nők és az idősek sajátos érdekeit, figyel a kisebbségekre, az elesettekre, a hátrányos helyzetűekre és egyengeti a szegények felemelkedésének útját stb.).
Igényli a szabadságot, de tiszteli mások szabadságát is, ezért szabad akaratából maga korlátozza saját szabadságát, ha az a másik ember szabadságát sérti.
Megköveteli az emberi jogok tiszteletét, ezért elveti a személyiségi jogokat sértő emberi magatartásformákat és társadalmi jelenségeket, a gondolatok szabad áramlásának korlátozását, a testi és a lelki egészség károsítását, a csalást, a lopást stb.

*
- Nem tartja magát mások felett állónak, s önként vállal önfeláldozást a másikért.
- Becsüli a munkát és az emberi szellem alkotásait.
- Vigyázza a természet értékeit.
- Tiszta szívvel élvezi az életet, az élet szépségeit.
- A emberszeretetet tartja a családszeretet, az igaz hazafiság, a nép, a nemzet szeretete, más népek és nemzetek megbecsülése, tisztelete alapjának.
- A jóakaraton alapuló önmegvalósítást tartja mind az egyéni, mind a társadalmi szabadság és önállóság (önkormányzás) alapjának.
- Az igaz ember jóakaratából és szabadságjogából építi fel a kis és a nagy családok, a falvak és a városok, a nemzetek és a nemzetiségek, a népek és az országok jóakaratát, szabadságát és önállóságát, közösségi és társadalmi szinten is kiteljesítve az igaz ember tulajdonságait.
- Mindig a kisebb közösségek autonómiáját részesíti előnyben a nagyobbakéval szemben.
- Nem ismer el semmiféle zsarnokságot, hatalomkoncentrációt, félelmen és kiszolgáltatottságon alapuló uralmat.
- Magától sosem alkalmaz erőszakot, de ellenáll mindenféle erőszaknak, bárki ellen irányuljon. "

Iván Gábor Creative Commons License 2003.05.09 0 0 51

Kértem, hogy a Szincerus ateista honlap linkje kerüljön fel a www.vallasforum.hu linkajáőnlójába, a "Más vallási közösségek" besorolásnál. Remélem felteszik a szerkesztők. Talán kérjétek Ti is és akkor gyorsabban megy.

Iván Gábor Creative Commons License 2003.05.05 0 0 50
Sőt tudtommal nagyon kicsin mulott, hogy nem szentelték fel pappá. Ha Te másként tudod, akkor kivele.
Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 2003.05.05 0 0 49
Darwinnal meg fura egy dolog előhozakodni, amikor köztudott, hogy teológián végzett Cambrige-ban.

...sülyedsz, Gábor, sülyedsz...

Előzmény: Iván Gábor (48)
Iván Gábor Creative Commons License 2003.05.04 0 0 48
"A "Butaság webszájtján" nem talál ilyen szót, hogy "terjegyjen". "

- Nem ismered az itteni zsargonokat és szokásokat. Nem kötelező helyesen írni és én eleve ismert vagyok a direkt és a véletlen elírásaim miatt is. Tehát valami lényegi kérdést kellene feszegetni inkább.

"Hozzászólása pedig nélkülöz mindent, mely a világnézeti semlegesség elvét akár csak érintené is."

-Aztán miért kellene világnézetileg semlegesnek lennem? Hívő vagyok. Abban hiszek, hogy semmiben sem hiszek.lásd : www.p-dox.hu Ha a weblapotok azt állítja magáról, hogy világnézetileg semleges, akkor egy nagyot lódit.

Darwinnal meg fura egy dolog előhozakodni, amikor köztudott, hogy teológián végzett Cambrige-ban.

Előzmény: Apeiron-kutató (45)
Silan Creative Commons License 2003.05.04 0 0 47
Ez pontosan az ellenkezője annak, mint ami az általad támogatott "nyílt levél" írói terjeszteni akarnak.
Előzmény: Apeiron-kutató (46)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!