Keresés

Részletes keresés

ALBI Creative Commons License 2003.02.15 0 0 3
Csak ugy érdekeségként.

Bálint-napi szokások

Bálint már középkori naptárainkban, misekönyveinkben előfordul, ünnepét tehát őseink is számon tartották. Népszerűségét kereszt- és családnévként való sűrű előfordulása is mutatja a középkor végén. 1522-ben a legkedveltebb szegedi keresztnevek közé tartozott. Ebből arra kell következtetnünk, hogy a magyar nép körében is liturgikus hagyomány vagy néphiedelem fűződött hajdan Bálint alakjához.

Vannak a naphoz fűződő tájjellegű szokások.
A mohácsi sokácok ezen a napon böjtölnek: csak egyszer esznek vagy zsír nélkül főznek, a templomban imádkoznak, gyónnak, áldoznak.
Hőgyész kőművesei e napon misére mentek, hogy a magas állványokon dolgozva Bálint oltalmazza meg őket a leeséstől.
Az elekiek azon a napon, amelyre Bálint napja esik, egész évben nem ültetnek aprójószágot. Bálint reggelén az állatok itatóvizébe szenteltvizet cseppentenek.
Mindszenten akár van, akár nincs hó ezen a napon, csíkot söprenek, vagyis utat vágnak az udvar olyan részén, ahová nem fér oda az aprójószág, de az ég madarai igen. Ide mindenféle gabonaszemet, aszalt gyümölcsöt szórnak számukra.
Cserszegtomaj gazdái Bálint-napkor napkelte előtt megkerülik a birtokukat, hogy a tolvajokat és a madarakat távol tartsák a szőlőtől.
Balatongyörökön hasonló szándékkal megmetszik a szőlő négy sarkán a tőkéket.
Hangonyban úgy vélik, ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, ez már a tavaszt jelenti.
A rábaközi Szil faluban Bálintot a verebek védőszentjének tartják, mert már nekik is kezd kedvezni az időjárás.

ALBI Creative Commons License 2003.02.14 0 0 2
Köszi, hogy felhoztad az összes Valentin napi topicot, kár hgy az internetton már néhány hasonló nem lelhető. :)
Akkor most itt köszöntöm a BÁLINTOKAT !!
Isten éltessen benneteket !
Előzmény: nyman (1)
nyman Creative Commons License 2003.02.13 0 0 1
Előzmény: Törölt nick (0)
ALBI Creative Commons License 2003.02.11 0 0 topiknyitó

A Valentin-nap eredete

Valentin napja (febr. 14.), a házassági jóslásoknak és szerelmi varázslatoknak kedvező napok egyike Olaszországban (különösen Sziciliában), Angliában, Skóciában, Belgiumban, Franciaországban sőt Németországban is.

Emellett még arról nevezetes, hogy egy igen régi (Angliában 1476 óta hiteles adatokkal igazolható) szokás szerint e napon az ifjak és lányok azon másnembeli ismerősüket, akinek nevét sorsolás útján a végzet erre kijelölte, vagy egyszerűbben akivel a szent napján korán reggel legelőször találkoznak, Valentin, illetve Valentine néven szólítják, megajándékozzák s attólfogva egy éven át kitüntető figyelemben részesítik, s mintegy kiválasztottjuknak, kisorsolt jegyesüknek tekintik.

Ma már Angliában, leginkább csak az ajándékküldés van divatban, melyet sokszor jó ismerősök közt megengedhető tréfás ingerkedések (névtelen levelek, bohókás beugratások stb.) helyettesíthetnek, vagy kísérnek, majdnem az újévihez hasonló forgalmat okozva a postán.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!