Keresés

Részletes keresés

actionman Creative Commons License 2003.03.15 0 0 83
Nem úgy értettem, hogy a Bibliában leírtakkal be tudod e bizonyítani, hanem a tiszta logikával.Nem úgy értettem, hogy a Bibliában leírtakkal be tudod e bizonyítani, hanem a tiszta logikával.

Gondolj bele: a teremtes elott csak Isten letezett. A teremtes soran Isten megteremtette a vilagot. Ha Isten sajat magabol teremtette volna a vilagot, akkor o maga is valtozott volna, hiszen akkor kevesebb lenne + a teremtett vilagnak isteni jellege lenne, es te is, en is, a hegyek, a vizek, egyszoval minden isteni jelleggel birna. De ez nem igy van, mert egyreszt Isten orok (tehat nem valtozik), masreszt a teremtett vilag nem rendelkezik isteni attributumokkal.

Teljesen jol latod, hogy a hit az alapkerdes. Ha valaki a hindu szent iratoknak hisz, akkor ot nehezen lehet meggyozni a Biblia igazarol. De egyben biztos vagyok: nem lehet egyszerre igaz 2 egymasnak ellentmondo allitas.

Imho tobb bennuk a kulonbseg, mint a kozos. En pl. a multkor sem hittem a reinkarnacioban :-))))

ActionMan

Előzmény: hegy_lakó (82)
hegy_lakó Creative Commons License 2003.03.09 0 0 82
hegy_lakó: ’Nem tudom, és Te be tudod bizonyítani, hogy Isten és a világ nem egy? :-) ’

Igen :-) A teremtestorenetben azt olvashatod, hogy a dolgok ugy lettek, hogy Isten szolt, es annak hatasara lett ez vagy lett az, nem pedig azt, hogy Istennek egyik reszebol lett a fold, masikbol az eg, etc.

Én a bizonyítást tágabban értelmeztem. Nem úgy értettem, hogy a Bibliában leírtakkal be tudod e bizonyítani, hanem a tiszta logikával.

Így a következö kérdésem természetesen az, hogy be tudod bizonyítani, hogy amit a Bibliában leírtak az igaz, s amit más vallási, vagy filozófiai müvekben, az pedig hamis.

De nem akarom a kérdések láncolatát a végtelenségig folytatni. Én úgy gondolom, hogy bármilyen axiómát (a Biblia igaz, vagy nem igaz volta szerintem még nem axióma önmagában) is használunk fel a logikai bizonyításunkhoz, el kell ismernünk, hogy az összes axiómánk a hitre épül. Innen kezdve kérdés, hogy lehet e bármit is bizonyítani.

Hinni lehet, de bizonyítani szerintem nem. Végeredményben mondhatjuk úgy is, hogy két HIT RENDSZER áll szemben egymással. Bár ez a szemben állás csak részleges, mert több benne a közös, mint a különbözöség.

Üdv, Hegylakó

Előzmény: actionman (79)
alomhajos Creative Commons License 2003.03.07 0 0 81
Oké. :o)

Szia,
áh.

Előzmény: actionman (80)
actionman Creative Commons License 2003.03.07 0 0 80
Meg. Azert imadkozom erte. Nagy szuksege van ra.

ActionMan

Előzmény: alomhajos (78)
actionman Creative Commons License 2003.03.07 0 0 79
ez a rész nekem nagyon panteista megnyilvánulásnak tünik. Javíts ki, ha nem így gondolod.

Nem igy gondolom :-)

1. Kellett létezni a világ teremtése elötti idöszaknak, amikor viszont nem volt semmi más csak Isten.

Korrekt.

2. Isten megteremti a világot, tehát ehhez csak Önmagát használhatja fel.

Ha ezt ugy erted, hogy csak Isten letezett, ezert csak o tudta a vilagot teremteni, akkor ok. Ha ugy, hogy Isten onmagabol hozta letre a teremtett vilagot, az nem ok. Isten ui. a semmibol teremtette a vilagot, szava altal.

3. Ezek szerint a világ forrása is Isten.

Forrasa, mint teremtoje, de nem ugy mint ahogy a kenyernek a liszt a forrasa.

Nem tudom, és Te be tudod bizonyítani, hogy Isten és a világ nem egy? :-)

Igen :-) A teremtestorenetben azt olvashatod, hogy a dolgok ugy lettek, hogy Isten szolt, es annak hatasara lett ez vagy lett az, nem pedig azt, hogy Istennek egyik reszebol lett a fold, masikbol az eg, etc.

Aztan Ezsaias arra figyelmeztet, hogy semmi sem foghato Istenhez, azaz (rajta kivul) semminem sincs isteni termeszete (mert ha Isten reszeibol lenne a vilag, akkor minden isteni tulajdonsagokkal birna). Pl. Ezs 46,5

ActionMan

Előzmény: hegy_lakó (77)
alomhajos Creative Commons License 2003.03.07 0 0 78
Szia Actionman!

Cserfa megkért rá, hogy hagyd őt békén. Ez világos és tiszta beszéd volt, még pirossal külön ki is emelte neked. Függetlenül attól, hogy kinek van igaza, ha úgy érzed, hogy megbántottak, az Atyának mondd el a belső szobádban és teljesítsd Cserfa kérését. Megértetted, amit mondani akartam?

Szia,
áh.

Előzmény: actionman (76)
hegy_lakó Creative Commons License 2003.03.06 0 0 77
Igen, ez a jol ismert panteizmus, a minden isteni termeszetu, mert isten mindenben jelen van.

Igen, ahogy mondod. Bár a panteizmusnak is két fö válfaja van. Az egyik tagadja Isten létét, a másik elfogadja.

De az az Isten, akirol a Bibliaban olvashatsz, o nem ilyen.

Jel. 1.8
’Én vagyok az Alfa * és az Omega, kezdet és vég, ezt mondja az Úr, a ki van és a ki vala és a ki eljövendő, a Mindenható.’
Meglehet, bár ez a rész nekem nagyon panteista megnyilvánulásnak tünik. Javíts ki, ha nem így gondolod.

Vilagosan kijelenti magarol, hogy o egy 'dolog', a teremtett vilag meg egy masik, nincs atfedes a ketto kozott.

Ezt a részt eddig sajnos nem találtam, megköszönném ha a pontos helyét megadnád.
Bár saját szavaimmal megfogalmazva, nem egészen értem:
1. Kellett létezni a világ teremtése elötti idöszaknak, amikor viszont nem volt semmi más csak Isten.
2. Isten megteremti a világot, tehát ehhez csak Önmagát használhatja fel.
3. Ezek szerint a világ forrása is Isten.

Vagy esetleg tudod bizonyitani azt, hogy Isten=minden?

Nem tudom, és Te be tudod bizonyítani, hogy Isten és a világ nem egy? :-)

Üdv, Hegylakó

Előzmény: actionman (64)
actionman Creative Commons License 2003.03.06 0 0 76
Sok minden fura van a vilagon, pl. az is, hogy olyan allitasokat adsz a szamba, amit en nem mondtam. Nekem nem kell bizonyitanod, mennyi mindent tettel mar. Orulok neki, de az elet megy tovabb. En csak azt latom, hogy most milyen bekepzelt es kotekedo vagy. Mondhatod, hogy ez sertegetes, csak az eg szerelmere: csak 1x gondolkozz mar el azon, hogy ez ugyben mi a helyzet, olvasd el a *sajat* hozzaszolasaidat, azok beszeljenek helyettem.

Fogadd el a bekejobbom, es pihenj kicsit, jobb lesz neked, meglasd.

ActionMan

Előzmény: CSerfa (75)
CSerfa Creative Commons License 2003.03.06 0 0 75
Actionman, nem én kerestem ellenséget magamnak, te kötöttél belém. Mindig te kötöttél belém, te kezdted, te folytattad, most, e topicban is így van, aki csak akarja, olvassa!

Pár (főbb) igazságtalanságod:
Te rosszra törekszel, és nem mondasz igazat, nem vesztem össze most sem veled, csak kértelek, hagyj nekem békét! És nem hagytál! Nem is hagysz. Vagy miután sértegetsz, kívánod, legyen békességem? Sok dologban nem mondasz igazat!
Abban sem, hogy bármikor hirdettem volna, akár csak mondtam volna, Pált követem.
Fura, hogy rólam állítod, nem akarom megismerni az Igét, térítés nélkül beszkenneltem, recognizáltam, javítgattam a Csia fordítású Újszövetséget, szétküldtem ismerőseimnek, hogy olvassák, de honlapomra is feltettem (tényleg, ott két Bibliát is megtalálsz), stb.
Fura, hogy rólam állítod, elhívás nélkül, ismeret nélkül hirdetni akarom Krisztust.
Fura, hogy rólam állítod, vitatkozásokban, szóharcokban szenvedek, 5 év alatt 4000 hozzászólásom sincs, és megválogatom, kivel is vitázom.
Fura, hogy ilyeneket állítasz rólam, meg a többi dolgod is fura.
Ez minden, csak nem békesség :((((

Ignore ON

CSerfa

Előzmény: actionman (74)
actionman Creative Commons License 2003.03.06 0 0 74
1Thessz 4,11:

Csendes, sajat dolgaink utan valo eletet eljunk. Eljuk. De szerinted ez kizarja azt, hogy ne hagyjunk masokat elveszni?

1Tim 2,1:

szerinted ez azt jelenti, hogy aki nem ismeri az Urat, akkor azt ugy hagyjuk?

Aztan, en egy szoval sem mondtam, hogy _mindenkinek_ missziozni kene. De azt igen, hogy a keresztyenek vilagossaganak latszodnia kell, legyen pasztor, profeta, tanito, stb. (ami nem megy ugy, hogy felrevonulunk es eljuk a mi kis csendes eletunket).

Aztan irod, hogy lelkiismereted tiszta velem szemben. En erre azt mondom, majd az Ur eldonti.

Cserfa baratom, en nem vagyok az ellenseged, ezert nem kell velem beket kotnod. De attol felek, hogy ha te minden aron beket akarsz velem kotni (am legyen!), akkor az ellenseged voltam(=te annak tartottal).

akivel nem tudok békességre jutni, helyette engem kezd gyalázni, sértegetni, én bizony arról véleményt alakítok ki, bizony, a személyéről is. Ahogy rólad is. Bizony, neveletlen, faragatlan embernek tartalak, aki (apostol szerint) kerülendő vitatkozásokban, szóharcokban szenved, és emellett hirdetni akarja Krisztust, Akit tán nem is ismer, és nem is akarja megismerni Őt, hiszen az Igére sem kíváncsi. Ne haragudj ezen véleményemért, ha nem tetszik, ne szólongass, ha szólongatsz, ezt viszont tartsd szem előtt!

Cserfa baratom, szorul-szora igaz, amit irtal. Csak eppen forditva. Gondolom, meg sose hallottal a projekcio nevu jelensegrol, amely szerint amit nagyon nem szeretek magamban, olyannak latom a masikat. Es *EZ NEM CSAK AZ EN VELEMENYEM* !!!
Erted es latod te ezt?

mert rosszra igyekeztél, ne haragudj azon, ha szintén igyekezned kell ezek után azért, hogy téged oly embernek vegyelek, mint egy ismeretlent, vagy egyszerű testvért. Ehhez bizonyítanod kéne, nem sértegetned!

Cserfa, ha akarsz ignoralj, nem leszek en attol se kevesebb, se rosszabb. Azt azert hadd mondjam el neked, hogy en nem torekszem a rosszra (korabban sem), talan azert gondolod igy, mert ellenseget keresel magadnak, es *EZT SZINTEN NEM CSAK EN GONDOLOM IGY* !!! Ezert vegig kene gondolnod a dolgot.

Nem akarok es nem fogok neked "bizonyitani". Tudod, amikor a farizeusok jelt kivantak, o nem adott nekik. Nekem meg nincs szuksegem a baratsagodra, jol megvagyok nelkule.

Az szomorit el, amikor valaki nagy arccal hirdeti, hogy o Pal apostol nyomdokain jar, de a gyumolcsei (mar amit en latok) nem ezt bizonyitjak (ok nelkuli harag, folosleges gunyolodas, szemelyeskedes, a masik alaptalan es minden objektivitast nelkulozo minositese, stb).

De mondom, este imadkozom erted, hogy egy kicsit lehiggadj, leszallj a magas lorol, es elgondolkozz azon, hogy lehet-e benned nemi hiba, miert van az, hogy rendszeresen osszeveszel masokkal (mert latom, hogy masokkal milyen vagy, es elszomorito, hogy nem is velem vagy a legutalatosabb. na nem mintha erre palyaznek).

Bekesseg es nyugalom neked:

ActionMan

Előzmény: CSerfa (72)
actionman Creative Commons License 2003.03.06 0 0 73
a világot szeretné, hogy jobbítsam, pedig a testvérnek jár ez, a világot meg majd megítéli az Isten

Hogyis volt Jonas eseteben? A zsidok (=ertsd a mieink, a hasonloak, az olyanok, mint mi) az ok, a tobbiek meg vesszenek. Ez a hozzaallas a keresztyensegbol egy elit(?) klubot csinal.

Ezt akarta volna Jezus?

Ti személyválogaók vagytok

Ezt nevezem en kettos mercenek :-))))

ActionMan

CSerfa Creative Commons License 2003.03.06 0 0 72
Kedves actionman!

Előbb megmutatom neked, mennyire nem ismered a Bibliát, és mégis, hogy jössz gyerekes dolgaiddal. Ezután megkérlek, hagyj fel az én üldözésemmel, kéretlen és igazságtalan tanácsaiddal, meg az én gyalázásommal.

Hogy csendes, saját dolgaink után való életet éljünk:
1 Thess. 4.11 És becsületbeli dolognak tartsátok, hogy csendes életet folytassatok, saját dolgaitoknak utána lássatok, és tulajdon kezeitekkel munkálkodjatok, a miként rendeltük néktek
Aki nem így él, az apostol szerint nem becsületes (szerintem sem, legalábbis hitre nézve).

Írod, szerinted " egyaltalan nem azert kell imadkozni a 'minden hatalmasert', hogy csendes, nyugodt eletet elhess, hanem, hogy megismerjek ok is Istent. Nagy kulonbseg." Valóban nagy különbség. Tényleg nagy különbség van az apostoli tanítás és te közötted. Veled (vélekedéseddel) szemben, az apostoli rendelés:
1 Tim. 2.1 Intelek azért mindenek előtt, hogy tartassanak könyörgések, imádságok, esedezések, hálaadások minden emberekért, Királyokért és minden méltóságban levőkért, hogy csendes és nyugodalmas életet éljünk, teljes istenfélelemmel és tisztességgel.
Annyira fontos tanítás ez, hogy az apostol „mindenek előtt” rendelte Timóteusnak.
El kéne ezen gondolkodnod, meg azon is, miféle ismeret és indulat állí téged szembe ennyire Pál apostollal? Miféle indulat helyez téged Isten megismerésének bajnokává, hogy különb lennél Timóteusnál, de Pálnál, sőt, magánál Krisztusnál is? Hiszen ők ennek a te feltételezésednek nyomát sem tették, a hatalmasokkal semmi ilyesmit nem kell tenni, Jézus, a Mester sem hatalmasokhoz, hanem a bűnösökhöz, betegekhez, vámszedőkhöz, stb. ment. Ha a hatalmas faggatta is, neki semmit nem szólt, olvasd csak a Bibliát!

Az súlyos tévedésed, hogy mindenkinek kéne missziózni, vagy mindenkinek kéne Jézust hirdetni.
Veled szemben az apostol: 1 Kor. 12.29-30 Avagy mindnyájan apostolok-é? Vagy mindnyájan próféták-é? Avagy mindnyájan tanítók-é? Vagy mindnyájan csodatévő erők-é? Avagy mindnyájoknak van-é gyógyításra való ajándéka? Vagy mindnyájan szólnak-é nyelveken? Vagy mindnyájan magyaráznak-é?
Nem! Isten rendelt embereket ilyesmire, név szerint. Isten rendelt név szerint evangélistát is, aki beszélje az evangéliumot, míg a többi csendességben lásson utána az ő saját dolgának (lásd fent). Nézd csak, hogy kik is hirdessenek:
[Eféz. 4.11] És Ő adott némelyeket apostolokul, némelyeket prófétákul, némelyeket evangyélistákul, némelyeket pedig pásztorokul és tanítókul.
Értsd meg, nem mindenki dolga, hanem név szerint elhívottaké! Jézus földi életében sem mindenkinek adta ezt, hanem név szerint erre választott tanítványainak. Olvasd a Bibliát! Ahogy a menjetek és tegyetek tanítványokká... sem mindenkinek szólt, stb., mint már megmutattam (máshol), a tizenkettőnek szólt, meg Mátyásnak, meg legfeljebb néhány, nem sok, név szerint említett tanítványnak.

Tanácsaidra:
Írod, vannak, kiknek nem tetszem.
Rendben. Megértettem. De vannak, kik meg hálásak értem. És nem törekszem embereknek tetszeni.
De igazad sincs, hogy az lennék, kinek festenél, mert általában megadom az embereknek a tisztességet, figyelmet, azt valaminek ki kell váltani, hogy valakitől elhatároljam magam. De sok ellenfelemnek is nagy figyelmet szentelek, és bizony, nem kétmérföldre megyek el velük, ha egymérföldre kényszerítenének.
Ha neked fáj, miért vagyok veled úgy, ahogy vagyok, gyalázkodással, bunkózással, ilyesmi velem nem mész semmire, ahogy senki sem. Elég nagy biztonságban vagyok ugyanis, ha lelkiismeretem tiszta, és veled kapcsolatban tiszta a lelkiismeretem. Míg ezt rólad nem gondolom, indulat szól belőled, nem istenfélelem.

A béke(sség) ajánlatom megismétlése:
De mondd, miért nem fogadod el tőlem a békességre való felhívásomat?
Miért nem fogadod el bocsánatkérésemet? Ha megbántottalak, kérlek, bocsáss meg nekem, csak kérlek, hagyj békét nekem! Az sem baj, ha istentelennek tartasz, bunkónak, vagy akármi alantas embernek, de szépen kérlek, ne szólongass, hagyj békét nekem!
Vagy, ha szólongatni akarsz, add meg, kérlek a tiszteletet, mert azt nem lehet, hogy te lenézel, megrágalmazol, mindennek szinte lehordasz, és közben isteni tanácsokat adsz, stb. Ha csakugyan ezt teszed, okkal és méltán foglak ignorálni.

Miért nem érted meg, jogos kívánsága bárkinek, hogy hagyják békén! Kérlek téged, hagyj nekem békét, tanácsaidat, tanításodat másra pazarold, én el nem ismerem azokat, be nem veszem azokat tőled!
Kedves Actionman, még egyszer kérlek, ne invitálj engem hitbeli vitára, ha hiszed, ha nem, eddig csak te vagy az, aki ezt nem fogadja el!
Miért nem jó neked a békesség? Ha viszont továbbra sem szállsz le rólam, és így üldözöl, ok nélkül, igazságtalanul, én mit sem törődöm veled, ignorállak.

Személyeskedéseidre pár tanács, és válasz:
Hogy stílusom faragatlan lenne, nincs igazad. Én szinte a lelkemet kiírtam, hogy meg se bántsalak, mégis megérts! Ha ez faragatlanság, akkor ne haragudj, de tényleg nem tudod, mit beszélsz!
Aztán meg kéne értened, én otthon nem szüleimmel élek, hanem gyermekeimmel (három fiamat nevelem egyedül), és bizony, ha velem beszélne úgy valamelyikük, ahogy te velem (pl. hogy bunkó), beverném a száját. Amit te nekem tanácsolsz, inkább magadon kéne kipróbálnod, nem tanácsolni a nálad próbáltabbat.
A te személyedet meg nem én minősítettem, te magad minősítetted magadat már megint :-((
Hadd ne mondjam, milyen véleménnyel voltak-vannak rólad diákjaim. (Mert jót beszélgettünk most óra után, és e topicra is rábukkantak, mert kíváncsiak voltak írásaimra.)
Egy dolgot viszont meg kéne értened. Aki nem enged kérésemnek, akivel nem tudok békességre jutni, helyette engem kezd gyalázni, sértegetni, én bizony arról véleményt alakítok ki, bizony, a személyéről is. Ahogy rólad is. Bizony, neveletlen, faragatlan embernek tartalak, aki (apostol szerint) kerülendő vitatkozásokban, szóharcokban szenved, és emellett hirdetni akarja Krisztust, Akit tán nem is ismer, és nem is akarja megismerni Őt, hiszen az Igére sem kíváncsi. Ne haragudj ezen véleményemért, ha nem tetszik, ne szólongass, ha szólongatsz, ezt viszont tartsd szem előtt!
De diákjaimra visszatérve, gondold meg, engem senki nem figyelmeztetett, valami rosszat tettem volna veled, inkább türelmemet és fáradságomat „csodálták”.
Lásd, te már elértél nálam valamit sajnos, mert rosszra igyekeztél, ne haragudj azon, ha szintén igyekezned kell ezek után azért, hogy téged oly embernek vegyelek, mint egy ismeretlent, vagy egyszerű testvért. Ehhez bizonyítanod kéne, nem sértegetned!
Ha sértegetsz, én ignorállak, és bizony, nem tartalak testvérnek.

CSerfa

Előzmény: actionman (70)
CSerfa Creative Commons License 2003.03.06 0 0 71
Kedves brontosaurus!

Már hogyne volna tökéletes ember, Pál is tökéleteseknek írta levelét! Le is írta, milyen értelemben tökéletes. És ehhez mindent meg is kaptunk, Krisztus értelmét, isteni természetet, erőt, hitet (mely a világot is legyőzve tartja), szellemet, stb. Ne mondd hát, hogy egyezzem meg a tévelygőkkel, hamisokkal, erőtlenekkel. Lásd, actionman meg arra unszolna, jobbítsak, stb. (Ő a világot szeretné, hogy jobbítsam, pedig a testvérnek jár ez, a világot meg majd megítéli az Isten).
Abban sincs igazad, hogy ha valaki int, buzdít, te elvennéd ettől a kedvét. Lásd, olvasd, tudd, ha valaki meglát egy hibát, és azért szól, jól teszi! Így rendelte Pál. Meg kéne engem becsülnötök, ha tévelygéseiteket megmutatom, ahogy többen meg is becsülnek, és én is őket, mert így épülünk egymás által. A Hgysek viszont nem! Itt nem én szegényedek, ti vagytok, kik nem éltek azzal, amit esetleg Isten ad (mindent megvizsgáljatok, ami jó, megtartsátok). Ti személyválogaók vagytok, ettől, meg attól elfogadtok, és mondjátok, Isten majd annak az embernek meg fogja adni, ha valamit akar tőletek. És csak vesztetek! Oly sokan belátták ezt, kik elmentek tőletek! És annyira így van a dolog, hogy sokan egyenesen vakoknak tartanak titeket, hogy elemi dolgokat már nem láttok meg, csakugyan, mintha szemeitek meg lenne kenve, füleitek bedugva, szívetek kövér (annyira nagy már a testetek, hogy tele vagytok pangással, és szinte mozdulni sem tudtok).

Ne mondd nekem, hogy ne fájjon sok tévelygésetek, mert én jót találtam, és bizony jót találtam! És veszít az az ember, aki azt nem találja meg. És én tudom, mit írok, mert 7 évig veletek voltam, de te nem tudod, amit én írok, mert az enyémet még nem próbáltad.
Igaz, magad is írtad, csakugyan, mintha olykor bibliai lenne írásom némelyike, de, ha a végeredményt nézed, elvetsz, mert akkor a Hgyvel gáz lenne (ki kéne belőle menni írásaim nyomán). Lásd, értsd, én nem adhatok igazat neked, de, ha becsülettel megvizsgálod a dolgot, te igazat adhatnál nekem (én adnék is magamnak helyedben). Mert én a hitemből írok, és a Bibliával összhangban, annak felbontása nélkül, te meg emberi érvekkel védekezel ez ellen.

Németh Sándor meg nem oly nagy zsuga noha (olvass csak utána, ha kétled), tán ő az egyetlen, akinek valóban pásztori karizmája van és ismerem. Nem is véletlenül adta őt az Úr istentelen életre, rettenetes állapotra (Tekeres), tévelygésekre, és gondolom, számos kicsi megbotoltatására.
Amiket mostanában olvasni tőle (meg néhány éve, iszonyú tanításokat), én semmiképpen nem hallgatnék rája. Mert nem elég az, hogy sok dolgot igazán, jól mond, hiszen erre Sátán is képes, akár a világosság angyalának is képes beöltözni.
De nekünk cselekedeteit, életét (sőt, élete végét) szemlélve kell figyelni tanítását (apostoli rendelés), és Németh Sándor élete bizonyság – ellene!

Mindazonáltal tégy, mit jónak látod!
Meg is köszönöm emberséges soraidat! Mert tudom, terhedre, sőt, tán szomorúságodra is vagyok, de tán Istentől szomorodnál meg (ha esetleg mégis igazam van).

CSerfa

Előzmény: brontosaurus (69)
actionman Creative Commons License 2003.03.06 0 0 70
Cserfa baratom, Jezus nem azt tanitotta, hogy vonuljatok felre a vilagtol es ott eljetek kicsi eleteteket. Ellenkezoleg, Jezus tanitvanyai misszioi utra indultak, peldakent Fulop, aki Samariaba ment, azokhoz az 'idegenekhez', akikhez semmi koze nem volt Izraelnek. Vagy vegyuk meg korabbrol Jonast, akinek tortenete arra pelda, hogy a kegyelmet Isten kiterjesztette, es Izrael (a keresztyenek sem) azert lettek Istene, hogy tetlenul nezzek a bunosok vesztet.

Imho egyaltalan nem azert kell imadkozni a 'minden hatalmasert', hogy csendes, nyugodt eletet elhess, hanem, hogy megismerjek ok is Istent. Nagy kulonbseg.

Valojaban en sose minositettem a szemelyedet, ha nem ertettem veled egyet. Ellenben te nem tudsz errol leszokni. Ezert mondjak rad tobben is, hogy gyalazod oket. Nem kellene, mar csak a jomodor kedveert sem (ha neked az szamit valamit).

A keretlen tanacsaimat epito kritikanak szanom (ami nem azonos a te faragatlan stilusoddal). Tudod, az baj, amikor az ember latatlanban olyan dolgokat vel a masikrol, amelyekrol nincs bizonyiteka, amirol igazabol fogalma sincs.

Amire te azt irod, hogy 'intes', az nem mas, mint bunko stilusban megfogalmazott szemelyeskedes. (bocs, de en igy gondolom). Nem tudom, hogy masokkal milyen vagy, pl. otthon a szulokkel. Gondolom, veluk nem mereszeled ezt az alpari stilust. Talan meg nem tunt fel, hogy nem csak en gondolom, hogy a modorod hagy nemi kivanni valot (legalabb ezen gondolkozz egy kicsit, es mar nem eltem hiaba).

Hogy ki miatt jarsz a forumra, nem tudom, igazabol nem is erdekel. En hajlando vagyok barmirol barkivel vitazni. De ugy nem sok elvezet van benne, amikor valaki felul a magas lora, es onnan osztja az eszt barmifele indoklas, erveles es alatamasztas nelkul (igen, eltalaltad, rolad beszelek).

A velemenyed nem vitatom el toled, jogod van hozza. Nekem meg hadd legyen jogom nem egyet erteni veled, anelkul, hogy ezzel mar magaval Istennel kerulnek szembe (mert ez sut indulatos tulreagalasaidbol).

Annak azert orulok, hogy 'szeretettel befogadsz engem'. Csak egy kicsit furcsa a te szereteted.

De ertem en... Szeretet cserfa modra: szeretlek, de fogd be a szad, es ne kerulj az utamba.

Szerinted Jezus a vilagnak ezzel a szeretetevel jott a foldre? Nem mondd mar, hogy te, aki A-tol Z-ig ismered a Bibliat, ennyit szurtel le belole (mert akkor valahol nagyon nagy ellentmondas van). De azert ez is valami, en ezt is tudom ertekelni.

Ne tagadd meg a hitedet enmiattam! Azt nem szeretnem. Nem is kell valaszolnod. Csak annyit kerek, gondolkodj el azon, amit irtam.

Imadkozni fogok erted, hogy ezekrol a komoly problemakrol Isten adjon neked utmutatast, amit te meg is hallasz.

ActionMan

Előzmény: CSerfa (68)
brontosaurus Creative Commons License 2003.03.06 0 0 69
Hi, CSerfa!
Méltányolom, hogy ennyi energiát szántál egymondatos jószándékú tanácsom megválaszolására, de úgy érzem, kissé félreértettél.
Egy pillanatra sem állítottam, hogy a HGY-nek nincsenek hibái és hogy azokkal nem kellene foglalkozni. Én kifejezetten a Te lelki békédre vonatkozóan tartanám hasznosnak, ha a jövőben inkább a széppel és jóval foglalkoznál többet.
Az, hogy Neked fáj, amit a HGY-ben rossznak látsz, jó jel, mert az igaz embernek a szívében lévő igazság nehezen tűr minden hibát, hamisságot.
De próbáld meg mindezeket úgy szemlélni, hogy senki nincs ember fia, aki tökéletes lenne, JK-on kívül.
Ha tudsz majd nekem mutatni egy ma élő Krisztust a Földön, akkor majd biztosan hozzá fogok járni a tanításait hallgatni. Addig viszont megelégszem NS-el és hálát adok érte az Úrnak és kérem, hogy világosítsa meg Őt az ige hirdetésére...
A legjobbakat
bronto
Előzmény: CSerfa (66)
CSerfa Creative Commons License 2003.03.06 0 0 68
Kedves actionman!

Én brontosaurusnak hivatkoztam a Bibliából, hogy akit szeretünk, azt feddjük, idegen gyereket meg nem, ha olvasod a Bibliát is időnként, tán megérted, ez magától értetődő, természetes, hisz Isten is így tesz, így is van a Bibliában (nem is egy helyen, pl. Héb. 12.5-8).
Ezért nem is adtam meg igehelyet brontosaurusnak. Lásd, ő ismeri a Bibliát, míg te sajnos(!) nem. Intettelek is már erre, mire személyemet kezdted piszkálni.

Olyan butaságot meg ne mondj, hogy nekünk kéne menni, és nem engedni a világot megromlani. A Biblia egész mást ír. Nekünk a csendesség, és a tisztességes élet, imádkozás, stb. való, és a saját dolgaink után való nézés. A világ meg már megromlott, és nem megtartani, hanem ítéletét várni, sürgetni, stb. Azért kell imádkozni (minden hatalmasért, stb.), hogy csendes, nyugodalmas életet élhessünk, nem a világot jobbítani.

Ha meg tanácsot adtál, még, ha rosszat is, kevés ismereted híján, engedd meg, hogy én is adjak neked kettőt, vagy hármat:
Ha te nem értesz valamit, inkább kérdezz!
Lassan ideje lenne a Bibliát is olvasnod, nem csak kimazsolázgatni belőle.
Méltatlanul, kéretlenül ne adogass tanácsot, mert így oly ciki (lenne nekem a helyedben).
Rólam tudnod kéne, ha a Bibliát akarod vitatni (most pl., hogy mi is van az idegen, meg a saját gyerekkel), nos, én a bibliáról deklaráltan nem szoktam vitázni. Így veled sem teszem.
Kedves actionman, sok-sok butaságtól mentes lehetnél, ha leszoknál a más dolgába avatkozástól, tudod, azok úgy szenvednek olyanok), akár a tolvajok, vagy gyilkosok. Inkább tanulj, és figyelj, semmint előtted járó embernek kéretlenül, ismeret nélkül mindenféle tanácsokat adogatnál.

Magyarázat:
Azért gondollak méltatlannak, mert gondolom, miattam, bizonyságom miatt jóval több ember tért meg, és jobbult, mint temiattad. Nincs alapod hát engem ilyesmire inteni. Ráadásul, mikor velem kötözködsz, általában a Biblia állításait vitatod, szembekerülsz vele, így (ilyen módszerrel) pláne nincs alapod engem Isten akaratára intened. Pedig most is ezt tetted! Nincs igazad!

Azért intelek, mert tán nem újszülött vagy. Ha újszülött vagy, kedves vagy, ha magad alá is csinálsz, akkor is. De ekkor mondd, ki is vesz komolyan? Inkább valamiféle felekezetbe kéne járnod, ahol van élet, ahol intenének, ne szórd szerteszét dolgaidat, hanem örülj, örülj, és igyál tejet (pl. olvasd a Biliát, keresd Istent, stb.) És erősödj, és szilárdulj meg a hitben, és maradj hű, és álld a próbákat (gondolom, ezekben össze sem lehet bennünket hasonlítani), és ne kötözködj az előtted járókkal, tudod, valamiféle alázatról is szó van a Bibliában. Én is megadom a tisztességet azoknak, akiket nem ismerek. De, már ne haragudj, tőled annyi tiszteletlenséget kaptam, muszály veled így beszélnem. Mert szeretlek, és ezért így kell tennem, mert aki szeret, az feddi a kicsit, mint gyermeket.

Én nem intenélek, ha már nem intettelek volna! De én intettelek, és megint szólok neked: én nem miattad járok a Fórumra, veled nem kívánok vitázni, sem neked magyarázkodni, sem téged tanítani. Kérlek, hagyj nekem békét!
Kérlek, ne égesd magad, mert ez tán Krisztusnak sem jó!
Már ne haragudj, de ha neked csak úgy felbuggyan egy gondolat, és hányavetien ideveted nekem, hiába kértelek, hagyj nekem békét, elvárod, hogy ezekre rendszeresen felelgessek, szerintem ez etikátlan, ez békétlenség, ez istentelen, ez nem az igazság keresése, hanem csak froclizás..
Mondd, mit tegyek, hogy leszállj rólam, és megadd nekem a tisztességet?
Ha megsértettelek, megbántottalak, kérlek, bocsáss meg nekem!
De megint megkérlek rá, szállj le rólam!
Megkérlek megint, ne jöjj nekem emberi elvárásokkal, mintha krisztusiak lennének! Hiszen erre méltatlannak gondollak, szerintem Krisztustól nagymértékben idegen, sőt, ellenére van a te Fórumkodásod. Ne haragudj, de ez a véleményem rólad, és ehhez jogom van.
Persze te attól még szeretheted Krisztust, de szvsz rossz ismeret szerint. És ekkor bocsáss meg nekem, de inkább az apostolnak engedek, és nem neked! Ekkor apostol szerint nem az a dolgom, hogy a te vélekedéseidet ítélgessem, pláne nem az, hogy veled vitázzam! Hanem az, fogadjalak be szeretettel. Hát én ezt megteszem, és kíváncsian figyelek rád, meghozod-e három, vagy négy év alatt gyümölcseidet. Addig, ne haragudj, de veled vitázni nem akarok!

Ezt rövidebben is le tudom írni. Kedves actionman, kérlek, ne igyekezz velem vitázni hitbeli dolgokban, mert ez istentelen szvsz, így veled semmiképpen nem fogok.

Hitemet miattad sem fogom megtagadni! Erre nem kényszeríthetsz!
Ha nem engedsz nekem, akkor meg tagadni fogom krisztusi voltodat, így semmi fogást nem találsz rajtam, ezért kérlek, mindenképpen tegyél le a velem való kötözködésedről! Ha tisztességesen, tisztelettudóan kérdesz, ha mellette tudakozod az írásokat, nem mondom, szívesen segítek, téged sokat taníthatnálak. De ennek alakja, ennek feltételei vannak, én nem tartalak téged sem értett, sem bölcs embernek, kérlek, ne haragudj véleményemért! Ha meg gyalázol engem, magas ló, meg egyebek, mit sem törődöm vele, mintha olajjal kenegetnél, mert hitem és bizonyságom miatt fogok üldözést kapni.

CSerfa

Előzmény: actionman (67)
actionman Creative Commons License 2003.03.06 0 0 67
cserfa baratom, remelem nem erzed te sem pocskondiazasnak, de (szigoruan imho persze) meg neked is sok tanulni valod van arrol, hogy mi az a szeretet.

Irsz idegen gyerekekrol. Hat leteznek ilyenek? Nem mindannyian Krisztus nagy csaladjahoz tartozunk (nemelyek legfeljebb *meg nem* ismerik Atyjukat)?

Imho jobban orul annak az Atya, ha altalunk ternek meg hozza eltevedt baranyai, mintha kivulrol nezve jot nevetunk rajtuk, es hagyjuk oket elveszni.

Urunk azt mondta so legyetek es vilagossag, azaz menjetek a vilagba, es ne engedjetek azt megromlani, sotetsegben hagyni....

Epito kritikaval udv neked,
ActionMan

Előzmény: CSerfa (66)
CSerfa Creative Commons License 2003.03.05 0 0 66
Ezt nem értem, kedves brontosaurus.
Én tudtommal semmit nem pocskondiáztam a Hit Gyülekezetét. Hanem (sajnos) az egyik legjobb magyarországi felekezetnek tartom. Amiben még van élet, mert még nem halt ki. És többször írtam, sokat köszönhetek a Hit Gyülekezetének.
Szerintem te ott tévedsz, hogy nem ismered a szeretet fogalmát. Akit szeretünk, annak hibái fájnak, akit Krisztus szeret, azt feddi, és így tesznek a krisztusiak is (Idegen gyereket ugyan ki fedd?) Ha nekem fáj a HGy sok hibája, a benne levők tévelygése, az nem pocskondiázás. Szerintem. De tudomásul veszem, szerinted meg az.
Mégsem adok igazat neked, én csakugyan sok tévelygés ellen felléptem, és a legjobban a Hit Gyülekezetét ismerem, hát erről írtam sokat. De korántsem csak a Hit Gyülekezetéről!
Viszont a Hit Gyülekezetétől aránytalanul több rosszat kaptam, mióta kimentem belőle, bizony, sem a világ, sem az összes többi felekezet annyit nem gyalázott engem, oly vádakat nem mondott rólam, mint a hgysek.
De én úgy gondolom, meglehetősen egyformán, következetesen írok, csodálom, hogy csodálkozol rajtam, nem is engedhetek neked, az élet nem csak szép, és a hiba elfedése (meszelés). Az apostoli levelek sem erre, hanem inkább arra buzdítanak, amiket én gyakorlok, ha nem hiszed, olvass csak utána, és meglátod. (Vizsgálódni kell, mindent, és ami jó, azt megtartani, elhatárolódni a hamisaktól, rendetlenektől, és így tovább.) Ahogy maguk az apostolok sem csak a szép, meg a jó dolgokról vettek tudomást.
Ne haragudj hát, de mostani óhajoddal szemben inkább Istennek engedek, és megmaradok az apostoli tanítás mellett (aminek engedelmes vagyok-voltam hitem szerint), így a Hgyről is írok jót is, rosszat is ezután is, ahogy szvsz kell.

Ha nehéz ezt megállnod, kérlek, nézz hozzászólásaimra, én évek óta (5!!) kb. ugyanazt mondogatom, bennem megbízhatsz :)) Tán belátod, nem engedhetek neked ebben. Én már csak ilyen vagyok. Nem hánykolódom akármi tanításokon, emberi tévelyítéseken, nem sodortatom hitbeli dolgokban emberek indulatától, köpönyegem sem forog, nyelvem is egy, így járok egy (Egy) úton (Úton), ha el-el is esem gyakran.

Hanem én is kérlek téged néhány dologra:
Légy szíves, ne állítsd, hogy a békesség az lenne, ha valaki csak szépet, meg jót ír a Hgyről, meg, hogy nem pocskondiázza a HGyt. Lásd, ti rakva vagytok farizeusokkal, sőt azoknál rosszabbakkal, és nézd csak meg, miket, hogyan is beszélt a Mester! Pedig a Mester úgy köszönt, Békesség! És mégsem békességet hozni jött, hanem, hogy elválasszon, bizony, testvért testvértől, kettőt a háromtól, stb. És szakadásoknak is kell lenni, hogy a próbáltak kitűnjenek, így inkább ti gyaláztok engem, tőletek elszakadtat, ki a próbát jobban állom. De bizony ez az én békességem (Istentől), és nem az, amire te sarkallsz.
Kedves brontosaurus, én teljesen biztos vagyok benne, azaz komoly meggyőződésem (hitem), hogy jól tettem, hogy kimentem tőletek, és jól teszem, ha azt írogatom, mondom, jobb kimenni a Hit Gyülekezetéből, mint bent maradni. Na mármost hitbeli dolgokban semmire nem mész azzal, aki hisz. Én legalábbis így vagyok vele. És gondold meg, kérlek, milyen alapon is várnád el bárkitől, hogy hitéről tegyen le? Én senkit nem kívánok győzködni, kérlek, te se unszolj engem, hogy amiben hiszek, megtagadjam! Hadd írjam fel olykor (néha-néha), a Hgynek szvsz befellegzett, ó tömlő lett, már nem újul (tekints csak Németh Sándorra!), jobb kimenni belőle, mint bennmaradni!

CSerfa

Előzmény: brontosaurus (65)
brontosaurus Creative Commons License 2003.03.05 0 0 65
Hi, CSerfa!
Ebben az üzenetedben igen szépen és helyesen írtál...Meglepően szépen azokután, ahogy sokszor a HGY-t pocskondiáztad.
Jobb lenne, ha mindíg csak a széppel és jóval foglálkoznál a jövőben is, akkor békességed még teljessé is válhat egyszer...
A legjobbakat
bronto
Előzmény: CSerfa (54)
actionman Creative Commons License 2003.03.05 0 0 64
Igen, ez a jol ismert panteizmus, a minden isteni termeszetu, mert isten mindenben jelen van. De az az Isten, akirol a Bibliaban olvashatsz, o nem ilyen. Vilagosan kijelenti magarol, hogy o egy 'dolog', a teremtett vilag meg egy masik, nincs atfedes a ketto kozott.

Vagy esetleg tudod bizonyitani azt, hogy Isten=minden?

ActionMan

Előzmény: hegy_lakó (63)
hegy_lakó Creative Commons License 2003.03.04 0 0 63
MIben mas a tied?

Én abban hiszek, hogy Isten=minden. Persze ekkor már nincs sok értelme az Isten szónak. Precízebb azt mondani, hogy minden EGY, s ez az EGY tud Önmagáról.

Üdv, Hegylakó

Előzmény: actionman (62)
actionman Creative Commons License 2003.03.03 0 0 62
Csak az az Isten amiben én hiszek, és az amelyröl a Biblia szól, nem ugyanaz

MIben mas a tied?

Btw, Cserfa miatt ne aggodj sokat, nehez termeszetu srac :-)))

ActionMan

Előzmény: hegy_lakó (61)
hegy_lakó Creative Commons License 2003.03.02 0 0 61
Sok igazság van abban amit mondasz, bár én nem Istent okolnám,

Én sem Istent okolom. Csak az az Isten amiben én hiszek, és az amelyröl a Biblia szól, nem ugyanaz.

Üdv, Hegylakó

Előzmény: Paleokrites (59)
hegy_lakó Creative Commons License 2003.03.02 0 0 60
Elnézést szeretnék kérni a Bibliában hívő keresztény fórum társaimtól az 55. és 57. hozzászólásom miatt, mely sértheti Öket hitbéli meggyözödésükben.

Cserfával folytatott vitám során indulatból reagáltam néhány sértö, vagy általam sértönek vélt megjegyzésre. Ráadásul a reakcióm nem is közvetlenül Cserfára, hanem az Ö hitbéli meggyözödése ellen irányult. Csak a hozzászólás elküldése után tudatosodott, hogy hozzászólásom nemcsak Öt, hanem az összes Biblia hívöt érinti, érintheti.

A Bibliai által leírt Istenre vonatkozó észrevételeim egyértelmüen csak a negatív részletekre koncentráltak. Az Ószövetség pozitív részei is jelentösek. Nem beszélve még Jézusról, és az Újszövetségröl. Egyszóval erösen elfogult voltam.

Nem áll szándékomban a keresztény hívök folyamatos támadása. Ez eddig sem volt célom, ezután sem lesz. A különbözö hitrendszerekkel inkább a közös hangot keresem, mint az ellentétet. Remélem a mostani inkább kivétel számba fog esni.

Szóval mégegyszer elnézést!!!

Hegylakó

Előzmény: hegy_lakó (57)
Paleokrites Creative Commons License 2003.03.01 0 0 59
Kedves Hegylakó!

Sok igazság van abban amit mondasz, bár én nem Istent okolnám, hisz az igazsághoz tartozik az is, hogy a bibliát emberek írták, a saját világuk, IQ-juk szerinti meglátásban és nyelvi definiciós problémák is közrejátszottak...
Sokan sokszor Isten nevében tettek dolgokat és hivatkoztak a vezetésére is...., bár vitatható....

Üdv: Paleo

Előzmény: hegy_lakó (57)
hegy_lakó Creative Commons License 2003.03.01 0 0 58
Rendben.
Előzmény: CSerfa (56)
hegy_lakó Creative Commons License 2003.03.01 0 0 57
Na és azt majd kifelejtettem, hogy aztán a Bibliai Isten példáját követve hívei sem tétlenkedtek. Jöttek a hódító igazságtalan (bár egy háború sosem lehet igazságos) keresztes háborúk, jött a spanyol inkvizició, jött az amerikai öslakosok vérrel és vassal való kényszer keresztelése (kifosztása), jöttek a keresztény felekezetek kölcsönös egymás gyilkolgatása, jött s azóta is van a háborúkba menö katonák megáldása mindkét oldalon.

Szóval a hívök szorgalmasan követik Istenük példáját.

Nem is tudom, hogy a terror házában kaptak –e helyett a spanyol inkvizició borzalmai? Ha nem, még nem késő, bár én nem vagyok kiváncsi semmilyen borzalom megtekintésére, s a gyerekeimet se vinném ilyen helyre.

Hegylakó

Előzmény: hegy_lakó (55)
CSerfa Creative Commons License 2003.03.01 0 0 56
Kedves hegy_lakó!

Ha megbántottalak, kérlek, ne haragudj rám, bocsáss meg nekem!
Úgy látom, nem tudunk beszélgetni, te is javasoltad, szerintem is jobb, ha neked nem írok semmit.

CSerfa

Előzmény: hegy_lakó (55)
hegy_lakó Creative Commons License 2003.02.28 0 0 55
Cserfa!

Kérdéseid elég rosszak, kedves hegy_lakó!

Köszi a kedvességedet. :-)

Ha Neked csak a Biblia szavai számítanak, akkor a Te szavaid állítom szembe a Biblia szavaival.

Isten nem adott parancsolatokat, mondod Te.

A Biblia pedig ezt, mondja:

1 Móz. 26.5
Mivelhogy hallgata Ábrahám az én szavamra: és megtartotta a megtartandókat, parancsolataimat, rendeléseimet és törvényeimet.

1 Móz. 45.19
Ez is parancsolatúl legyen néked: Ezt míveljétek, vigyetek magatokkal Égyiptom földéről szekereket gyermekeitek és feleségeitek számára, és vegyétek fel atyátokat és jőjjetek.

2 Móz. 15.26
És monda: Ha a te Uradnak Istenednek szavára hűségesen hallgatsz és azt cselekeszed, a mi kedves az ő szemei előtt és figyelmezel az ő parancsolataira és megtartod minden rendelését: egyet sem bocsátok reád ama betegségek közül, a melyeket Égyiptomra bocsátottam, mert én vagyok az Úr, a te gyógyítód.

2 Móz. 16.16
Az Úr parancsolata pedig ez: Szedjen abból kiki a mennyit megehetik; fejenként egy ómert, a hozzátok tartozók száma szerint szedjen kiki azok részére, a kik az ő sátorában vannak.

2 Móz. 16.28
És monda az Úr Mózesnek: Meddig nem akarjátok megtartani az én parancsolataimat és törvényeimet?

2 Móz. 20.6
De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.

Nem folytatom a sort, mert a Károli Biblia CD-és változatában a parancsolat szó 313 előfordulása közül, még csak az elsö hétnél tartok. Gondolom ennyi elég, a legutolsó éppen a tíz parancsolat elötti idézet.

A pokol sem Isten büntetése.

Jób. 24.19
Szárazság és hőség nyeli el a hó vizét, a pokol * azokat, a kik vétkeznek.

Te pedig oly sematikus vádakkal jssz Isten ellen, annyira egyszerű, gyermeteg mesékkel vádolod Őt, Nem én vádolom, hanem a Biblia mondja ki rá a vádat.

1 Móz. 3.17
Az embernek pedig monda: Mivelhogy hallgattál a te feleséged szavára, és ettél arról a fáról, a melyről azt parancsoltam, hogy ne egyél arról: Átkozott legyen a föld te miattad, fáradságos munkával élj belőle életednek minden napjaiban.

1 Móz. 6.7
És monda az Úr: Eltörlöm az embert, a kit teremtettem, a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat, és az ég madarait; mert bánom, hogy azokat teremtettem.

2 Móz. 11.1
Az Úr pedig monda Mózesnek: Még egy csapást hozok a Faraóra és Égyiptomra; azután elbocsát titeket innen; a mikor mindenestől elbocsát, űzve hajt el titeket innen.

2 Móz. 11.5
És meghal Égyiptom földén minden elsőszülött, a Faraónak elsőszülöttétől fogva, a ki az ő királyi székében űl, a szolgálónak első szülöttéig, a ki malmot hajt; a baromnak is minden első fajzása.

5 Móz. 9.13
Ismét szóla nékem az Úr, mondván: Láttam e népet, és bizony kemény nyakú * nép ez!

5 Móz. 9.14
Hagyj * békét nékem, hadd pusztítsam el őket, és töröljem el az ő nevöket az ég alól, és teszlek téged ennél nagyobb és erősebb néppé!

5 Móz. 9.20
Áronra is igen megharagudt vala az Úr, és el akará őt is pusztítani; de ugyanakkor imádkozám Áronért is.

5 Móz. 31.3
Az Úr, a te Istened maga megy át előtted, ő pusztítja el e nemzeteket előtted, hogy bírjad őket; Józsué az, * a ki átmegy előtted, a mint megmondotta az Úr.

5 Móz. 33.27
Hajlék az örökkévaló Isten, alant vannak örökkévaló karjai; elűzi előled az ellenséget, és ezt mondja: Pusztítsd!

Ésa. 45.7
Ki a világosságot alkotom és a sötétséget teremtem, ki békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, * a ki mindezt cselekszem!

Jób. 2.3
Monda pedig az Úr a Sátánnak: Észrevetted-é az én szolgámat, Jóbot? Bizony nincs a földön olyan, mint ő; feddhetetlen, igaz, istenfélő, bűngyűlölő. Még erősen áll a ő feddhetetlenségében, noha * ellene ingereltél, hogy ok nélkül rontsam meg őt.
* rész 1,20-22.

Jób. 2.6
Monda pedig az Úr a Sátánnak: Ímé kezedbe van ő, * csak életét kiméld.
* 2 Kor. 12,7.

Jób. 2.7
És kiméne a Sátán az Úr elől, és megveré Jóbot * undok fekélylyel talpától fogva a feje tetejéig.
* rész 16,8.

Nem akarom a fél Bibliát idézni Neked a ’szeretet’ Istenéröl, aki számomra inkább egy büntetö, pusztító, öldöklö és félelem keltö Istenként jelenik meg a Bibliában.

Jézus, persze az már egy másik kérdés. Vele nincs bajom. Ö egy igazi Mester. Jézus a szeretet Mestere.

És ne haragudj, de felületesnek, lustának tűnsz, és tőlem várnád el, hogy ezekről írkáljak neked, pedig ezeket már mind leírtam, nem is egyszer.

Én is sok mindent leírtam már itt a fórumon, de ha valakit újra érdekel, amit már egyszer leírtam, nem küldöm el a búsba. Nem várom el bármit is írj nekem, ha nem akarsz. Egyébként nem haragszom, ha felületesnek és lustának tartasz, mert tudom, hogy nem vagyok az, mivel az eddigi életem a bizonyíték rá.

De, ha már csak sértegetésre futja az érveidböl, jobb ha nem is írsz semmit !!!

Hegylakó

Előzmény: CSerfa (54)
CSerfa Creative Commons License 2003.02.27 0 0 54
Kedves hegy_lakó!

A hit nem erős attól, hogy nincs benne kétely. Hanem lehetetlen bármi kétely a hittel szemben, ha erőtlen, akkor is. A hit az értelemmel, a lélekkel is könnyen elbánik, mert a szellem tulajdonsága (az ember szelleme Isten szövétneke, Isten a szellemet szüli, ill. kapja el). A szellem összehasonlíthatatlanul nagyobb a léleknél, és a testi-lelki embernél.
A nagy hit viszont igen ritka, az bizony csodát képes tenni.

Kérdéseid elég rosszak, kedves hegy_lakó! De megpróbálok válaszolni arra, amire tudok:

Isten nem adott parancsolatokat, akik parancsolatokat keresnek, szabályokat, azaz, hogy mit tegyenek, mind belebuknak, mert mihelyt megtudják, képtelenek azt igazán teljesíteni. Erről sokat írtam a Fórumra, ha gondolod, nézz utána ezeknek, semmi kedvem ismételgetni magamat. Egyetlen parancsolatot adott, hogy Jézus tanítványai egymást szeressék, ahogy Jézus is szerette őket.

Isten nem jutalmazza azokat, aki neki engedelmesek, hanem maga az jutalom, hogy engedelmes lehet neki valaki. Ehhez mindent Isten ad, isteni természetet, hitet, szabadulást, erőt, szellemet, stb. Nem jussként, hanem ingyen.
A pokol sem Isten büntetése. Isten csak a neki kedves embereket (keveset) ítél meg, jó imatéma ez, az ítélet még nincs itt.
Ne húzz rám mindenféle meséket, menyországról, pokolról, engem nem érdekelnek ilyen mesék. A Biblia szerint akik Krisztusé, Vele együtt feltámadtak, és Vele együtt felültettettek a mennybe, isten trónjára, immár közel 2000 éve! Csak éppen nem testük, de szellemük. Mert mindenki várja (a Biblia szerint, minden a Biblia szerint) a test feltámadását.

Amit te feltételezel jutalomról, és büntetésről, ahhoz nem tudok szólni, igazságtalan, rosszindulatú fogalmazásnak tűnik nekem. Te mit sem törődsz Istennel, és elítéled Őt, holott nem ismered, és nem is vagy Rá kíváncsi.
Ha egy kamionnal játszol, vagy vonattal, nem a szabadság jut eszedbe, hogy azon keseregnél, miért is öl meg oly hirtelen, hogy esélyed sincs hibázni, mert meghalsz. Isten nem azért mutatta meg a szellemi világ szabályait, mert fékezni, kötözni akar, hanem azt tette, megmondta, ha ezt teszed, jól jársz, ha azt, akkor meg rosszul. Nem a szbadságod korlátjaként, hanem éppen kiterjesztéseként, Isten még népének sem parancsolt, hanem eléjük tárt életet és halált, és csak javasolta, hogy válasszák inkább az életet.
Hibázol, mert következetesen megfeledkezel arról, vadásznak gonosz, szemét lények, hogy embereket öljenek, hogy megverjék őket (szellemi módon is) mindenféle dologgal, és Isten nekik is szabadságot, hatalmat adott. És Isten nem von vissza, a nekik adott dolgokat, jogokat sem. Tévedsz, mert abból indulsz ki, a teremtés célja az ember.
Hogy mi a jó, mi a rossz, azt nekem sem jó, ha más mondja meg. Én roppantul szeretem a szabadságot, és ezt senkitől el nem fogadom. De rájöttem, Isten ad bölcsességet is, (ami az Ő akaratának ismerete), és értelmet is, és lelkiismeretet, és szívet, azaz már én magam vágyom a jóra, a magam indulatából, nem igyekezettől, sem azért, hogy bárkinek, akár istennek is megfeleljek. Ha valaki szabályokat szeretne, azt úgyik képtelen lesz betartani, lásd fenn!

Hogy neked milyen Isten kell, ez a te dolgod. Én sok embert ismerek, aki keres magának Istent, én is eljutottam egy „valami van” állapotra, análkül, hogy egy felekezet, egyház tanítását elfogadtam volna.
De Isten ki is tudja magát jelenteni, és Ő olyan személyiség, aki csakugyan Szabadságot és nem törvényt ad, nem elvárásokkal, hanem lehetőségekkel halmoz el, és nem cselekedet szerint, hanem a Benne való bizalom (hit) szerint, olyan Ő, hogy akkor is szereti az embert, ha büdös és mocskos, és alávaló. És nem kárhoztat, és össze nem tör, inkább tisztába teszi, inkább segíti, választásaiban, szándékaiban gyönyörködik, és mintegy láthatatlanul, szeretetteljesen vezet, segít, táplál, éltet. Tisztára, mint a gyermeket az atyja. Mert Atya.

És ne haragudj, de felületesnek, lustának tűnsz, és tőlem várnád el, hogy ezekről írkáljak neked, pedig ezeket már mind leírtam, nem is egyszer. Te pedig oly sematikus vádakkal jssz Isten ellen, annyira egyszerű, gyermeteg mesékkel vádolod Őt, beállva a sok-sok ember közé ezzel, hogy nem is tudom, érdemes-e ezeket neked írnom.
Nem bántásból írom ezeket, kérlek, becsüld meg fáradságomat!

CSerfa

Előzmény: hegy_lakó (53)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!