Keresés

Részletes keresés

velorex0 Creative Commons License 2003.11.30 0 0 98

csatlakozom játszódva yorkhoz,
csak azt ne mondd: elég a jóból,
törülközöd kötekedve bedobva
a játszmát remire kihozva,

kérdezted, ismerem-e az utat,
nem feleltem, tudva merre mutat,
itt minden csak könnyü elmésség,
melyet nem vonz a merész mélység.

egy tanácsom még azért ne feledd,
játszópajtásodnak az eget ne nevezd,
marad talpig az anyaföldön járva,
mégha burnuszosan is, bebugyolálva...

..

Előzmény: Ozagen (95)
York Creative Commons License 2003.11.30 0 0 97

Jöjj hát, és meséld el nekem a legvégét
Mi volt, mi dadogósra váltotta a gégét
Mi volt, mitől régen elcsuklott a hangja
Mért zokogott úgy, hogy megfulladt egy hangya
a könnyáradatban, mely majd egy évig pergett
Engem e tudásvágy a másvilágra kerget,
Jöjj hát és meséld el, ha kell hát új néven
ha másért ne gyere, jöjj azért, mert kérem!

Előzmény: Ozagen (95)
0v0 Creative Commons License 2003.11.13 0 0 96
Csaknem egy év óta izgalomba tartja a közvéleményt egy kérdés, egy kérdés amibe nap mint nap óráról órára útban a vészkijárat felé jövet a bejárattól, felszállva a trolibuszra leszállva a villamosról kilépve a metróból lépten nyomon beleütközünk Miért, MIÉRT valaki mondja meg MIÉRT SÍR OTT AZ A LÁNY?

Ki ne hallotta volna ezt a kérdést és tette fel magának ezerszer és hajtogatta unalomig családi összejöveteleken, vállalati brain stormingokon, kávézóban, színház folyosóin, betegváróban, építkezési állványzaton, mozi függöny mögött….

Stábunkkal MOST ennek a rejtélynek járunk utána……

/A BUSZVEZETŐ:/

LÁTTA ÖN AZT A LÁNYT?
B(k)V: Tulajdonképpen nem. Háttal ült. A visszapillantó tükörből csak egy sállal átkötött kabátot lehetett látni, viszont annál inkább halottam veszettül ordított, egy telefonnal hadonászott, hiszti volt az már…kéremszépen.
SZÓVAL SÍRT?
BV: Inkább szírt.
HOGY ÉRTI EZT?
BV: Pösze volt. Rettenetesen pösze, ahol ült még hetekig folytak a nyálcseppjei az ablaküvegen. Sokan zarándokoltak ám el azóta is a Buszhoz, hogy megtekinthessék azt a bizonyos üveget. Meg is lett tiltva a takarítószemélyzetnek hogy lemossák…Azóta már csak könnyezőként emlegetik a járatot.
VOLTAK SZEMTANÚK? LÁTOTT MÉG VALAKIT A BUSZON?
BV: Már nem igazán emlékszem. Azt tudom, hogy nagyon esett a hó és kifejezetten idegesített a kiscsaj. Hátra is szóltam, hogy valaki állítsa le. De a srác csak a könyvét mutogatta, hogy 800 oldal meg hogy ezzel még ma végeznie kell. Mondom most biztos megint elütök valakit tudnilik már aznap délelőtt egy megvolt úgyhogy csak arra volt időm hogy az egyik hátsó ülésre dobjam és letakartam egy újsággal emlékszem az aznapiba volt benne a Columbia katasztrófa…Jó nagy cikk volt befedte.
ÚGY TUDJUK TELJESEN MEGVÁLTOZTATTA AZ ÉLETÉT AZ A 61 PERC, IGAZ EZ?
BV: Igen rengetegen állítanak meg lépten nyomon és szegezik nekem a kérdést MIÉRT SÍRT OTT AZ A LÁNY? Mintha én tudhatnám azt legalábbis! Evégett már vezetni sem hagynak! Végezném a munkámat de hát itt dörömbölnek az ajtón hogy MIÉRT???? hát persze hogy elütöttem….. azt a lányt… Az is sírt aztán rendesen……

Előzmény: Ozagen (95)
Ozagen Creative Commons License 2003.11.07 0 0 95
Kétségbeesés: az a lány beszédhibás! Hallottam csacsogni, nevetgélni, de azok az sz-betűk! Februárban csak bőgni, meg telefonjába suttogva sikoltozni hallottam, de most, ahogy, nem is találom a megfelelő kifejezést, nevetgélt, trécselt, pletykálkodott... Mindenesetre jól megnéztem magamnak. Ugyanazt a sálat viselte, mint nyolc hónapja. Legalább száznyolcvan centi magas, és mint már februárban is sejtettem, valamilyen felsőoktatási intézmény hallgatója; tehát lehet valami valós elem abban a februári hipotézisemben, hogy azon a zegernyés reggelen mintha egy kollokviumról késett volna csak el a rendkívüli időjárási körülmények miatt. De csak ezért sírt volna oly szívszaggatóan, minden más csak az én képzelődésem volt volna?

A rejtély jelen vonatkozások miatt most úgy árnyalódik, hogy felveszi a legszürkébb tónust. Egykedvűen várom a fejleményeket ajkamba harapva.

Ozagen Creative Commons License 2003.10.19 0 0 94
Temetéskor is sír az ember. Állsz feketében ott. Hajad csapzott. Záporeső veri a temetést. Nézed a papot, aki szandált visel, a szandálban zoknis lába. Nem gondolsz arra, ez egy lehetetlen helyzet. Ez nem lehetetlen. Figyeled, ki viselkedik illetlenül. Nem az van, amit elvárnál. De én sem vagyok elvárható. Eső nem esik tovább. Menet indul, közben szivárvány feszül az égre. Mindeddig megálltad; persze időben nem derítetted ki, miféle hormonok vagy enzimek felelősek azért, hogy egy szivárvány alatt a könnycsatornák megtelnek. Ennek a történetnek nincs vége. Legyintesz; talán több Dürrenmattot kellene olvasni. D. pompás leírást ad arról, milyen dolog temetni esőben.
Előzmény: Törölt nick (93)
Ozagen Creative Commons License 2003.10.19 0 0 92
Kézenfekvő kérdés: van-e köze a sírásnak a könnyek folyásához?

Én most, khm, mindenféle speciális okok miatt, sírok, de nem könnyezem. Illetve próbálok nem könnyezni. :P Pompás élmény: négy hónapja sírok, de nem száradt még ki a fejem. Így.

Előzmény: Törölt nick (91)
Ozagen Creative Commons License 2003.10.19 0 0 90
Az Újságolvasó Embert, aki azon téli reggel mellette ült a Síró Lánynak, egyébként többször láttam azóta. Tudom, milyen buszjáratokon utazik, és van ennek az embernek egy fontos tulajdonsága: nem csak újságot olvas, hanem Könyvet is. Annyit megállapíthatok róla: kontemplatív, szemlélődő egyéniség. (Néha az az érzésem, fontos szereplőjévé nőheti ki magát ebben a topicban.)(Feltéve, ha úgy gondolom, ebben a topicban az lehet, aki lehet. Ez, ugyebár, csak rajtam múlik.)(Csak.)
Ozagen Creative Commons License 2003.10.19 0 0 89
Egyébként pár napja megint láttam a lányt, aki sírt. Nem volt kiábrándító látvány, mit mondjak, pedig sok hó telt el azóta, hogy láttam keservét megnyilvánulni ama buszon. Ennyi idő után elvárható lenne, hogy egy régről megőrzött kép megváltozzon, csúffá, vagy hogy pontosabban fejezzem ki magam, esztétikailag önmagának ellentételezettjévé változzon. Csak én öregszem gyorsan: borotválkozótükör-valóság. Öregségem jele: most megint úgy figyeltem meg, hogy észre sem vett. Most leírhatnám öltözködését, gesztusait, de minek - ennek nincs köze ahhoz a kérdéshez, hogy miért sírt. Fölösleges adalékok lennének. Mégis annyit: amit láttam pár napja, annak nincs köze a szenvedés (vagy a szenvedély) tökéletes hiányához. Kiskabátomat összevontam, és néztem arca mellé, mégis érzékeltem, vár valamit vagy valakit. Egykori szenvedése felülírta mostani tapasztalataimat, ahogy azok is felülírták topicnyitó szenvedélyemet. A borotválkozótükör mondja: ez a lány nekem nem szimpatikus, rejtélye azonban mind feszélyezőbb.
Ozagen Creative Commons License 2003.07.07 0 0 88
Sírás elleni javallatok:

1) Számolj a nehézkedés törvényeivel: nézz az ég felé.

2) Önismeret: tanulmányozd, miképpen működnek könnyzacskóid.

3) Bazmeg: egy férfi nem sírhat.

4) Vákuum-effektus: ha ásítasz, könnyzacskóidban csökken a nyomás.

5) Inerciák: vond el a figyelmedet, keress felháborító és mondén körülményeket.

Ozagen Creative Commons License 2003.06.13 0 0 87
Én most Salamov lágernovelláit olvasom. Kiráz a hideg tőle, és ez sem vicc.
Előzmény: Törölt nick (86)
Ozagen Creative Commons License 2003.06.10 0 0 85
off

Na de kérem, mi ez a lappangóan ruszofób megnyilvánulás? :O

Előzmény: Törölt nick (84)
Ozagen Creative Commons License 2003.06.09 0 0 83
"egyszer meséltek itt egy zokogó lányról..."

Mivégre használtatik itten az igei állítmány múlt időben?

A lány most is zokog. A Kimért Úr változatlanul lapozgatja újságját, és olvassa az űrkatasztrófa híreit.

A hóvihar továbbra is tombol.

Az Utazók még mindig utaznak.

Előzmény: York (82)
York Creative Commons License 2003.06.08 0 0 82
Kissé lecsökkent a páratartalom
Most kéne a könnyből egy jó nagy halom
A könny hiányzik - a megkönnyebbülés
kiszáradva recseg az összes busz-ülés
visszaveri a hőt a sötétkék lemez
rőt szárazság süti - emlék lengedez
remeg a hőségtől a légtömeg fátyol
egyszer meséltek itt egy zokogó lányról...
Ozagen Creative Commons License 2003.06.07 0 0 81
Ám ez baromság, annyira banális, hogy akár valóságos is lehet. Érdektelen, tehát létező.
Előzmény: Ozagen (80)
Ozagen Creative Commons License 2003.06.07 0 0 80
JÚNIUS 7. - OMAHA PART

Miért sír ott az a lány?

Ennek a kérdésnek szvsz jó a hangrendje. Egy lány sír, kapkodja füléhez a mobiltelefonját, mellette ül egy kimért férfi, aki, mint későbbi tapasztalataim alapján megállapítottam, megrögzött buszlakó, és akkor,

azon a másnapon (hőgörgeteg, miegymás)

egy újságot olvasott a Columbia katasztrófájáról.

Voltak, akik nem keltek át.

Ozagen Creative Commons License 2003.06.06 0 0 79
Haldokló embereket látni Budapest utcáin, aluljáróban, telefonfülkébe mázolódó, lecsúszó ajaknyállal, az agónia specifikus fázisait, csak úgy hipp-hopp, jártunkban-keltünkben, végigkísérni a halál bűzét, de csak itt, Budapesten látni, Pesten, Pesten, az miért jó?

Az miért jó?

Mondhatni, pi-ha?

Előzmény: Ozagen (78)
Ozagen Creative Commons License 2003.06.06 0 0 78
JÚNIUS 6. - AZ ÁTKELÉS

Már rég nem láttam, eme furcsa, megoldatlan történet hőseit.

Amikor hóvihar volt, hóvihar költözött a lelkembe.

Amikor lobog a lég, lobog a keblem is.

Mégis, mégis: ez a könnyfolyás miért nem áztatta szét minden létező értelmes megfontolásomat, hogy még sírva is lássam azt a lányt, aki annyira emlékeztet D. H-ra?

Lehet, hogy agyamra ment Rilke?

Ozagen Creative Commons License 2003.05.01 0 0 77
Másodjára, ugyancsak villamoson ülve, azonnal felismertem az A... téren délben. Így volt időm megjegyezni ruházatát (barna mokaszin, fehér zokni, piros, talán dzsörzé, nadrág, piros pulóver, fehér blúz), és felfigyelni arra a néhány ősz tincsre a halántékán. Arca inkább nem szép, mint rút. Mosolygott, aztán tenyerébe temette állát, mintha sírásnak gyűrkőzne.

Amennyire aljasságom megengedte, arra gondoltam: milyen jó, hogy tavasz van, és melegedik az időnek az ő járása.

Előzmény: Ozagen (76)
Ozagen Creative Commons License 2003.05.01 0 0 76
Nagyon nem egyedülálló helyzet (lásd a 37-es hozzászólást), minapában és minapság, tehát csekély időtávolban kétszer is elutaztam villamossal a A... tér mellett. Mindkétszer délben.

Először az asszonyról, aki negyven körüli lehetett, részletes leírást ruházatáról, külleméről rögzíteni nem sikeredett elmémben, hiszen annyira magára vonta érdeklődésemet az, amit az arcával meg a tenyerével művelt pár másodpercig.

Ottan ült a megálló műanyag stokedlijén, tenyerébe támasztotta arcát, amelyen szélsőséges érzelmek ráncolódtak: sírvafakadó rezdületlenség és fennkölt öröm, így, egymás után.

Aztán ment tovább a villamos, velem a D... tér felé.

Előzmény: Ozagen (38)
Ozagen Creative Commons License 2003.03.06 0 0 75
Nem tudom, kedves Villma, nem tudom. Ott, a buszon keresem a jeleket, de egyelőre nem találom.
Előzmény: villma (73)
Ozagen Creative Commons License 2003.03.06 0 0 74
Március 6. - KAPÁLÓZÁS

Ne légy zavarban. Kell kapálózni. Mert még a végén belefulladunk ebbe a tengernyi könnybe. :)

És én megvallom, örülök, mégha annyira szapora is a seggberugás-özön.

Előzmény: villma (71)
villma Creative Commons License 2003.03.06 0 0 73
Mért halt meg az a fiú?

A lányon kitört a hisztéria. Örjöngve, visítozva ugrált a száguldó autók között . Öngyilkos akart lenni, de közben pánikba esett. A fiú odarohant, kilökte a lányt a kamion elől, de Ő már nem tudott utána lendülni.
Meghalt a lányért. Nem ismerte, sose látta, meghalni sem akart érte...

Nem sír most a lány, üveges tekintettel mered
maga elé. Orvosok, ápolók ,injekcióstűk... A kórterem fehér falán, bizonytalan, kivehetetlen, félelmetes árnyékok.

Mért NEM sír OTT az a lány?

(Ennek az igaz történetnek mi az üzenete? Van
egyáltalán üzenete?)


Előzmény: villma (71)
Ozagen Creative Commons License 2003.03.06 0 0 72
Olykor nem.
Előzmény: Törölt nick (70)
villma Creative Commons License 2003.03.06 0 0 71
És ennek az egész virtuális térnek az üzenetét is sejtem, csak már nem akarok szembesülni vele.

A gúny, az acsarkodás, az öncélú irónia kétségbeesett szeretet-éhséget takar, menekülést az elkülönültségből. Csak a módszer rossz. Legtöbbször nem egymásért, hanem egymás ellen használjuk a szavakat.

Mit adhatnak a leírt szavak?

Örömét csak az tudja megvallani, akinek van öröme,
kedves Ozagen.

( Milyen kár, hogy én is zavarban vagyok:)Előzmény: Ozagen (69)
Ozagen Creative Commons License 2003.03.05 0 0 69
Március 5. - ÉS MOST... :)))

"A lányé, aki sírt, és sírni fog holnap, és azután, és mindig." (Mottó)

Kedves Villma!

Ez a hely (nem ez a topic) néha a gúny, az acsarkodás és az öncélú irónia ugara. Néha az az érzésem, itt minden kétszeresen is idézőjelbe tétetik. Nyíltan megvallani örömömet, nem tudom leküzdeni zavaromat, kárörvendéssé fitymálja a közhangulat.

Itt leírni olyasmit: "Kedves Villma, most elkaptad ennek a topicnak az üzenetét", merő sértés. Ebben a topickörnyezetben.

Mégis: Kedves Villma, most elkaptad ennek a topicnak az üzenetét. Ez egyelőre kettőnk titka.

Csupa, csupa szmájli.

Előzmény: villma (68)
villma Creative Commons License 2003.03.05 0 0 68
A tekintetek fölmérik a terepet.Izgalmas idegenség
... Az elhasznált asszony keze, az öreg úr bepárásodott szemüvege, egy hegyes konty (vörös),
egy terhes nő orrán az apró szeplők, teremtés és halál ugyan azon a buszon, és mindenütt. Sohasem ugyanazok az arcok, és mégis...Egyetlen lány arca
az arcok. A lányé, aki sírt, és sírni fog holnap, és azután, és mindig. Azok helyett is sír, akiknek már elapadtak a könnyei.
Ő a " bárki-vagy-mindig-ott-állsz-lány " az egyetlen bárki.

Szeretnéd ha megszemélyesülne? Csak neked? Az lehetetlen. Ha behúznád a sorsodba, ha csak neked
sírna, mosolyogna, ha esténként hozzádbújva nézné
a tévét...
Egyszer, valamikor, évek múltán(?)
a buszon, vagy az utcán, vagy a szupermarketben...
újra meglátnád, és reszketve, döbbenten néznéd,
és nem értenéd, csak dobbannál, hogy OTT a LÁNY,
aki sír. Egy idegen, nevesincsen, egy soha sehol,
de mindenütt fölbukkanó, láthatatlanságában is jelenlévő. De ez a lány, nem az a lány, aki otthon a körmét reszeli, vagy éppen miattad sír.
Ez a LÁNY, egy másik(?)lány, az örök másik.

Előzmény: Ozagen (67)
Ozagen Creative Commons License 2003.03.04 0 0 67
LEGELÉSZŐ TEKINTETEK (II.)

Reggelente a Buszon szinte hallani, ahogy a tekintetek zabálnak. Reggeliznek. Csámcsognak.

Vizuális információ a kaja. Arcok, öltözet, gesztusok, cipőkön, csizmákon, bakancsokon só-foltok. Trendek és lepusztulás, néhány atavizmus. Egy hiperaktív csöki gyerek mosolygó arca. Pára-mintázat az ablakon. Egy elhasznált asszony piros és fényes keze. A sár. A sofőr mellett álló bárki-vagy-mindig-ott-állsz-lány. Néhány szupermarket, amely egyszempillantásra nő fel előtted, kinn, a Beltéren kinn. Benn: Könyvek, magazinok, újságok. Gátlástalan szinopszisok. Ugyanazok, ugyanazok az arcok.

Láthatóan semmi nem történik, mégis minden pezseg, vibrál. Mindvégig kukkolás. Ó, ez a lány (nem a topicbéli lány) a Seven Pillarst olvassa, és angolul? Ó. Amaz meg Frank Herbertet. Juhéj! Amannak az asszonyságnak a kezében meg egy köteg e-mail-print, serceg a citromsárga alkoholmentes szövegkiemelő.

Előzmény: Ozagen (60)
Ozagen Creative Commons License 2003.03.04 0 0 66
KUKKOL A LÁNY?

Csak kapkodok a magyarázatok után.

Valamit azonban el kell árulnom, még akkor is ha hiú ábránd. Vagy nem is az. Inkább az utóbbi időkben kifejlődő paranoia.

Legelőször az villant át elmémben: ez a Lány, Aki Ott Sírt, tudja, hogy van ez a topic. Onnan tudja, mert olvassa - talán viszonylagos rendszerességgel. Mondjuk azt, valamiképpen ha nem is kellemesnek, de izgatónak-ingerlőnek tekinti, hogy van ez a topic, ami róla szól.

Egyidő óta olvassa, és azóta kutat elméjében, vajon ki lehet az, aki nyitott a sírás-rívásáról meg örökölharapdálásáról egy Valamit. Ki lehet az? Mit lehet róla tudni?

Ebből a topicból is már sokat lehet tudni. Tudni, mikor és holt ült. Mit csinált, azt is tudni. Milyen könyvet olvasott. Ki ült előtte.

És akkor a tudatalatt elraktározott emlék hirtelen... hirtelen mit is csinált?

Ez kész őrület.

Előzmény: Ozagen (65)
Ozagen Creative Commons License 2003.03.04 0 0 65
MELLPOR, NYÁKLEVES

Villma arra utalt, teljesen természetes, hogy összeakadt a tekintetünk. Nem értem, őszintén nem értem. Nem voltam kondícionálva arra, hogy bárkivel is összeakadjon a tekintetem. Megviselt ez a náthás és beteg időjárás. Ha beteg lettem volna, arra vágyok, mind gyorsabban hazaérni, hogy mellport igyak, nyáklevest egyek. Rosszkedvem nem, de jókedvem se volt. Kétlem, hogy feromon-gőzöm odáig ért volna, hogy kiszakítsa abból a, felteszem, csacska beszélgetésből, amit ama piros kabátos úrfival folytatott.

Talán az döbbentett meg, hogy egy az URL-ben egyre inkább csak képzelt, emlékké roncsolódott idol manifesztálódott előttem, ott, amit némelyek mondanak Valóságnak is.

Azt nem tudom, látszott-e rajtam ez a döbbenet.

Előzmény: Ozagen (64)
Ozagen Creative Commons License 2003.03.04 0 0 64
Március 4., kedd - ROMANTIKA, ROMANTIKA, ROMANTIKA

Hát mégsem tört össze az internet. Mindenféle rémísztő hirekkel teli e-mail-áramlásról szóltak a tegnapi tudósítások: bekövetkezik a 03.03.03-effektus, a WWW-alapú kollapszus 2003. március 3-án. Nem így történt, persze az Index Fórum próbált mégis megfelelni a követelménynek: előbb a Politika új topicjainak számlálója hibásodott meg (folyamatosan nullát mutatott), aztán 10.34 környékén a topicok egészen délig nem mutattak frissülést. Kicsit hasonlított az egész ahhoz, amikor tavaly tavasszal, a választások idején az egész cucc efféle kanfunkciókat kezdett jelezni.

Más:

Írt nekem valami nagyon érdekest Villma:

"Azóta történhetett akármi a lelkében, lehet, hogy túltette magát saját(egy emberre vonatkozó) lelki kínján, s az is
természetes, hogy összeakadt a tekintetetek, mint egy új kihívás, mint egy új lehetőség a soha be nem teljesülhető vágyak parttalanságában, amik ha beteljesülnek, épp úgy hiányérzetet hagynak maguk után."

Előzmény: villma (61)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!