Rambo,
ha bemész a gazda boltokba, több féle holmit is találsz kósza pocokra és vakondra, ami "EU"-s szabványú:) én párat kipróbáltam, de egy sem tuti. Viszont ami nálunk bejött; a faluba:) néhány szomszédom hozzám jár a görényeim alól elhordani az ürüléket. Komoly! Kihigítják és a járatokba öntögetik. Állítólag még a patkányokat is távol tudják tartani a gabonatárolótól. Tény amikor 4 éve oda költöztem, a patkányok még az öreg posta galambjaimat is megtámadták télvíz idején. Görényeim "szaga" most már távolt tartja őket. És bár a kutyáim miatt a vakondok sem tudnak nagyon randalírozni, én is öntögettem be a friss túrás alatti járatba a trágyaléből, és nem akart a szerencsétlen visszatérni. Nem mondom, hogy ez a megoldás, de ha nincsen más alternatíva, próbáld meg, talán nálad is bejön.
szí karvaly
A kovetkező a problemam: olyan megoldast keresek ami a kertembol, hazam kornyekerol tavol tartja a kartevo allatokat, azok megolese nelkul. A franya vakondok felturja a teruletet, a pocok is segit neki. Nem akarok tomeges allatirtast rendezni, de ha nincs mas megoldas, akkor... BANG-BANG!!! Mivel van otthon aranyhorcsogom, kicsit fura lenne ha a kertben meg halomra lovoldoznem a pockokat nem? :) Tobb hektarrol van szo. Egy masik topikban is kerdeztem, de meg annyit tennek hozza hogy kint a tanyan eleg sok minden elofordul a padlason, most koltottem 100.000 Ft-ot a javitasokra, ragaskarok elhartasara, meg ilyenekre. Nyaron a madarriaszto rongyok se nagyon jonnek be :( HEEEELP!
Szia,
az mit jelent, hogy szőrmetelepről mentetted meg?
Nekem 24 éve vannak görényeim, és valóban anno nem lehetett boltban kapni, mert nem csináltak belőle divathobbyállatot. Szőrme célra létesített tenyésztő telepek meg voltak + vadászok, ahol lehetett vásárolni, én is itt vettem pl. nyércet magamnak. De menteni? Tán te voltál aki 82-ben a fóti nyérctelepen szabadon engedted a nérc és nutria állományt?:)
Az pl. egy mentési akció volt a pislákoló állatvédelmi "aktivistáktól". Hirtelen nem is tudok rájuk megfelelő arogáns jelzőt. Tény Fót és Dunakeszi lakossága fél évig ütötte agyon a kertjükben felbukkanó szörmekabátalapanyagot...:( brávó!
A te kimenekített görényeddel mi lett?:)
nekem is volt 20 eve gorenyem ... gyerekeim is meg picik voltak mentek az ovodaba es meseltek.
ovoneni meg magyarazta, h az nem goreny hanem horcsog, gyerek bizonygatja, h de de goreny, jo akkor tengerimalac ...
aztan delutan becsongettek vagy 3-an, h mutassam mar meg azt a dogot.
(20 eve azt hiszem meg nem lehetett kapni. en egy szormeteleprol mentettem meg)
:))))))
a patakban, pocsolyában imád dagonyázni, játszani, sőt bedugja a fejét a víz alá, hogy kiszedje az őt érdeklő dolgokat, de úszni még nem láttam. Az esőt viszont szereti és a havat is..
Így történt az eset, a vadászgörényes topicban már meséltem:))
Öreg néne odatotyog hozzám és megpöcköli a vállam - ő már egyszer nevezte Luit, a görimet("génkezelt patkánynak, az unokámnak is volt ilyen"), de már nem emlékezett rá:
- Aranyoskám, mi ez?
- Vadászgörény.
- Aham, vidra.. emlékszem, láttam egy filmben, hogy úszik, ő is szeret?
- Nem tudom, biztosan, de ő egy vadászgörény, nem vidra.
- És úszóhártyák is vannak a lábujjai között?
- Nem vidra, vadászgörény..
Mennénk tovább, jön felénk egy idős bácsi. Kérdezi:
- Milyen állat ez?
Mire a néni, már kiokosodva:
- Vidra és imád úszni..
Ezekután otthagytam a diszes társaságot:))
Ennyi a történet:)
Kriszti
Ezekután otthagytam a diszes társaságot:))
Kriszti:)
:-)))
És ezek az emberek mindig hiányoztak a környezet óráról? Vagy nem voltak még állatkertben?
De ha látta a VUK-ot, már talán az is elég, hogy legalább ezüstrókának ne nézzék szegény görényt:)
Sziasztok:)
Egy picit offolnék: én vadászgöri gazdi vagyok, de az se semmi, aminek az emberek séta közben nézik. Volt már nyest, borz, patkány, menyét, hermelin, vidra, ezüstróka, mormota, rozsomák, kismajom, kölyökkutya, különleges fajmacska,. Amikor rákérdeztem, hogy miért kismajom és miért kölyökkutya szerintük, az volt a válasz: "mert hosszú a farka":))))
Kriszti
A Görényestről jut eszembe, hogy már majd elröhögtem magam a Budapesti Állatkertben a Perzsa Leopárd kifutója mellett. Dehogy a szerencsétlen párducokon, hanem azon a sok kis kölökön, meg anyukán / apukán, akik odaléptek, aztán: Nédda, Gepárd! :/. Na jó, leopárd/jaguár még elmegy. Nade gepárd!
Nekem van egy nyestem. Őt vadászgörényként árulták egy Pesti állatkereskedésben. Vadállati mivoltához képest szerintem szelíd (bár állítólag majd ivarérés után megvadul):(
Idegenekkel már most is bizalmatlanabb, de általában győz a kíváncsisága.
hazai vonatkozásban: nyest (Martes foina), Budán rettenetesen sok van belőlük, és eszméletlen károkat okoznak (kocsik gyújtásvezetékeit széttrancsírozzák és még szigetelőanyag szecskázást is vállalnak :)). egyébként nagyon érdekes állatok, bár néha zavaró is tud lenni, ha a padláson rohangálva hívják felé magukra a figyelmet, mozgásuk és etológiájuk könyveket tölthetne meg.
na jó, abbahagyom, mer már piszokul fáradt vagyok
Szoktak, csak jókor kell jó helyen jó állapotban lenni :(
Én még híreket se nézek, újságból olvasom. Szerintem horror- /akció filmet este 8-tól is lehet nézni :)
A SivatagiShowt egyébként láttam egy Tesco hírdetésben videókazin, ha be birod tenni oda a lábad :) Mer én nem nagyon, csak rosszabnál rosszabb élmények értek ott :)
a sivatagisót természetesen láttam, de már nagyonnagyon régen...
te szegény. nincs kábeltévétek (ng)? :O((( mondjuk amig nekünk nem volt, én sem néztem a tv-t.
a kereskedelmi adókon csak a hireket nézem meg. ha meghallom hogy kukkantsunk be... brrrrrrr voááááááá. igedbaj..:O))
a dunán is szoktak jó természetfilmek lenni...
Hát, hogy nem láttad, nem maradtál le sok mindenr?l.
Egyébként én hetente kb. 3 órát tévézek: TV2-n a Vadvilágot, és néha-néha egy-egy filmet megnézek. TV2, RTL - r?l szinte semmit (Csak Vadvilág), Dunán a Mindentudás Egyeteme, és néha M1-en egy jobb filmet. Több csatornánk nincs is. Szerencsére a családban már senki se néz BigVillát :) (De tavaj nézték :( )
Sivatagi Show - ne mondd, hogy nem láttad! Alapm? :)
Hajjaj! Akinek NatGeója van, bizony reggeltől estig élvezkedhet :)
hát igen. erős konkurenciaharcok dúlnak otthon. ha párom kapcsolja a tv-t be akkor az megáll a hireken/politikán. ha én, akkor mindig kigyók/cápák/krokodikok és egyéb állatfajták vannak müsoron.:O)))
az emlitett filmet sajna nem láttam...
hallottad(láttad/tudtad) viszont hogy a krokodilok (mint vadállat.:O) tanithatóak, idomithatóak jelentős sikerekkel?
tegnap volt róluk egy film a ng-on...
Hajjaj! Akinek NatGeója van, bizony reggeltől estig élvezkedhet :)
Folytatom a filmkivesézéseket:
Nos, felvettem, és láttam az Oroszlánok Földjén című baklövést. Pár szót azért szólok róla (Állati vonatkozásban):
Filmtechnika: Hát, kissé fura. Egyszer volt alkalmam (sutyiban, mer hogy apám szereti a neki nem teccő filmeket folyton hangosan kritikázni) megnézni, így kissé nehéz véleményt formálni. Számomra az szinte biztos, hogy nem cirkuszi mód zombivá idomított oroszlánt használtak (A többi állat nem annyira kritikus, a gepárdok pl. akár vadok is lehettek). Két lehetőség maradt: egyik: alacsony a film költségvetése, így a legközelebbi állatkertből kölcsönözték :). Ennél az egyetlen gikszer az orvvadász megölése, ezt azért ilyen oroszlánnal nem annyira lehetne összehozni. A másik út egy szelídített példány összeszedése, ekkor azonban a fiún spóroltak :). Sose merészkedett tíz méternél közelebb a leóhoz, csak mikor be volt zárva :) (Noha az oroszlánról úgy tűnt, neki jó minden, míg nyugodtan elnyúlhat valami bokor alatt. Talán még csomót is köthettek volna a farkára :)
Történet: Ezt bizon jól elcseszték. A film folytán, ahogy az oroszlán halad a halála földje felé, valamennyire összeszokik a gyerekkel, aki gyanútlan követi. A fordulópont, mikor az oroszlán megérkezik, lefekszik, hogy már nem kel fel többet, ekkor, bízva a fiúban, végül is most már ő követi. Valahogy rátalál az elveszett gyerek (????!) a szüleire, ahol az oroszlán aztán csak egy jó nagy seggberugást (lövést) kap, na nesze neked, eddig kellettél, most má takarodj vissza megdegleni :(. Ez bizon kissé durva :)
Jó lenne már valami szép állatszereplős filmet is látni...
Amit tán még a főszereplő oroszlán is szívesen újra megnéz...
Tegnap újra megnéztem a Párducembereket, ezúttal alaposan odafigyelve az állati viselkedésekre. A film vége már az első alkalommal nem tetszett valamennyire: az állatgondozó (bocs, de a neveket állandóan elfelejtem) szinte úgy érzik, ottfelejti a párducot (régi szerelmét) a ketrecbe tengődni, belehabarodik abba a másik nőcskébe, csak úgy szolidaritásból találkozik még vele. Nos, második alkalommal ennél a simogatásnál akadtam meg. Itt esett le ténylegesen, hogy a párduc fél! Olyan szerencsétlenné vált így a film vége, hogy ne is mondjam. Ahogy hozzáértek, szinte lerítt róla hogy legszivesebben a tulsó sarokban tartózkodna. Hát ebbe is beleverték a tudományt.
Jó lenne, ha találkoznék néha olyan filmmel is, ahol tényleg szeretettel viszonyulnak az állatszereplőkhöz. Ilyet esetleg kutyákkal látok (vagy farkasokkal talán). A kutyával szerintem viszonylag könnyű a dolog: a falkaösztön segítségével megoldható, csak legyen az ember a falkavezér. A macskákkal más a helyzet. Velük tényleg szinte össze kell nőni, nem lehet csak úgy falkaszálakon rángatni. Öntörvényűek, még egy házicica is alaposan megdolgoztathat: találkoztam egy olyan macsekkal, aki imádott játszani - a maga módján (Karmolások tömege a karon, merő barátságból :). Tigrissel ez asszem már kicsit sújos lenne :). Olvastam azonban (nem mesekönyvben!!!) farkassal, hogy egy sújos seb hatására megbarátkozott egy 3 éves kislánnyal. Más állatokkal is megesik, hallani efféléről, szerintem a Mauglinak, meg Romuluséknak is van valami valóságalapja. Szóval szerintem nem lehetetlen az ilyen, de a filmeket inkább laposra taposott állatokkal dobják össze, minél gyorsabban :(
Azért valami komolyabb téma is jöhetne. Mondom, itt minden vadállatit ki lehet beszélni. (Csak ne csak állatkert legyen, mer akkor összevonják a topicot)