Keresés

Részletes keresés

cobranco Creative Commons License 2016.03.13 0 0 35

Akit érdekel, hogyan kell az isten háta mögött,őskori körülmények között egy "diétás" rántottát készíteni,ime

 

https://youtu.be/F3Rl9FRHnMw?t=1h7m17s

ZsuR Creative Commons License 2016.02.14 0 0 34


ZsuR Creative Commons License 2016.02.14 0 0 33

 

ZsuR Creative Commons License 2016.02.14 0 0 32

Előzmény: tutuuka (31)
tutuuka Creative Commons License 2016.02.14 0 0 31

Pici szerszámban indítva ( nekem van tojás méretű), így nem kalézol el a fazékban.

Ez a csel.

Szerszám bemárt, utána a forrö szerszámba a tojás, onnan győzelem.

Előzmény: Sajtlee (16)
sickamic Creative Commons License 2012.10.19 0 0 30

Én is így indítom a lágy tojást, de a forrástól számított 20 másodperc után elzárom és leöblítem. Ebből nagyon lágy tojás lesz. A 20 másodpercet meg nem mérem, hanem megérzésre megy. Ez benne a meglepetés.

Előzmény: H_G (28)
ZsuR Creative Commons License 2012.10.19 0 0 29

...hat ez rengeteg ido...

Előzmény: H_G (28)
H_G Creative Commons License 2012.10.19 0 0 28

Elég jól be szokott válni (valami blogon olvastam):

 

Hideg vízbe a tojással, együtt felforralni. Amikor eléri a forráspontot, lezárni és lefedni. Így áll 12 percet, utána a lehető leggyorsabban lehűteni (folyó hidegvíz, jégkocka), a teljes kihűlés után nem sokkal meghámozni.

 

 

Zitka Creative Commons License 2012.10.19 0 0 27

Egy molekuláris gasztronómiával fogalalkozó osztrák könyvből a tökéletes főtttojás receptje:

 

 

 

Ugyanez képletben:

 

 

És végül egy modern mobil-applikáció :-)

 

http://www.tipps-tricks-kniffe.de/the-perfect-egg-timer/

 

ZsuR Creative Commons License 2012.10.18 0 0 26

...ezert en ezzel szoktam fozni, es mindig sikerul:

Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.08 0 0 24
Az a lutri a tojasfozesben, hogy a gaz kaloriaerteke vagy az aram erossege is szamit!

Pl: mas ido kellett a kerteshazunk villanytuzhelyen, a lakotelepi gazon illetve a mostani szinten villanyon. Nem lehet kiszamitani elore! =O(

Előzmény: Törölt nick (22)
Vízálló Creative Commons License 2003.02.08 0 0 23
A legjobb, ha előtte erősen felrázod a tojást! :)))

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.08 0 0 22
En ki szoktam lukasztani hustuvel, hogy ne repedjen meg. A kevesbe "csucsos" veget kell ovatosan kilukasztani, igy a hotagulastol van hova menni a belsejenek, nem megy szet az egesz heja es nem fog belerongyolodni a feherje a vizbe. Vagy pedig teljesen hideg vizbe kell tenni a tojast es ugy fozni, de azt nem tudom, mennyi ideig.

Nekem a 7perc 35masodperces kemenytojas jon be, annak a sargaja meg egy kicsit kenheto, annyira finom!!! :-))

Előzmény: Kardszárnyú (14)
Vízálló Creative Commons License 2003.02.08 0 0 21
Wow! Sok okosat láttam alant. Köszönöm! :)))

A "hogy-jön-le-a-héj-a-keménytojásról" kérdésre a következő folyamatot kéretik elvégezni:

Tojás feltesz hideg sós vízbe, felforr +5 perc, levesz, megtör kissé, hideg vízbe tesz 2 percre, kivesz, hámoz. Nekem bejött! :)))

Luttyantott tojást nem hiszem, hogy megenném...

Kaszinót annál inkább...

:))))))))

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.07 0 0 20
A tv-ben lattam, hogy egy kanallal jol megkavarjak a vizet es az orvenybe utik a tojast igy szep kerek lesz az eredmeny. =O)

Nem hiszem, hogy szeretem a bugyantott tojast. =O(

Viszont azt hiszem a 7perces lehet a kedvencem.

Előzmény: Mulan (19)
Mulan Creative Commons License 2003.02.06 0 0 19
:-(
Buggyantott tojás

Ecetes vizet forralunk (1 l vízre kb. fél deci 10%-os ecet). Amikor buborékosan, de nem lobogva forr, óvatosan beleütjük a tojást; kb. öt percig kell főzni.

Savanyú tojásnak, levesbetétnek egyenesen az egyébként már kész ételbe főzzük.

Előzmény: Sajtlee (18)
Sajtlee Creative Commons License 2003.02.06 0 0 18
Nem tudok benézni... munkahelyi ártalom:o))))

Köszönöm

Előzmény: Mulan (17)
Mulan Creative Commons License 2003.02.05 0 0 17
Nem tudsz benézni az idézett helyre?

Gyöngyöz?en forrjon a savanyú lé -
savanyú lé, nem annyira, hogy összehúzza szádat...amikor óvatosan beleütöd a tojást.

Előzmény: Sajtlee (16)
Sajtlee Creative Commons License 2003.02.05 0 0 16
Buggyantott tojás? Hogyan öleli szépen körbe a fehérje a sárgáját?:o)
Előzmény: Mulan (15)
Mulan Creative Commons License 2003.02.05 0 0 15
Ugye a NetSzakács/Alapanyagok/Tojás/Receptek szerint:

Hajában főzött tojások

A tojást - csak garantáltan friss tojást használjunk! - bő, lobogó forró vízbe tesszük; célszerű merőkanállal beleengedni. A repedezés megelőzésére szokás kevés sót vagy ecetet tenni a vízbe. A főzési időtől függően lesz belőle:

Híg tojás

Főzési ideje 1-1,5 perc. A fehérje megfátyolosodik, de folyékony marad. Héjában, vagy felütve, előmelegített csészében, forrón tálaljuk.

Lágytojás

Főzési ideje 3-3,5 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája folyékony marad. Héjában tálaljuk, vagy előmelegített csészébe: a tojást felütjük, kiskanállal a héjában maradt fehérjét is a csészébe segítjük.

Hétperces tojás

Főzési ideje 7-7,5 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája kocsonyás lesz, esetleg a széle már szilárd. A főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen. 1-2 perc múlva kiszedjük, megtöröljük, meghámozzuk (asztallaphoz kocogtatva megtörjük a héjat, esetleg tenyérben, vagy asztalon finoman görgetve összetörjük a külső héjat; az alatta levő hártya épségben marad, és így gyakorlatilag egy darabban lehúzható a tojáshéj.) Kettőbe vagy négybe vágva tálaljuk.

Kemény tojás

Főzési ideje legalább 10 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája is szárazra fő, jól morzsolható állagú lesz. A főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen. 1-2 perc múlva kiszedjük, megtöröljük (ne hagyjuk a vízben, visszatapad a héj.)

Innen kezdve sokféleképpen bánunk vele; megehetjük azon melegében is, és:

Húsvéti tojásnak még melegen a festékbe tesszük

Márványtojásnak, teatojásnak: megtörjük a héját, és beletesszük a pácba. (Szójamártásban vagy feketére főzött, nagyon erős teában tartjuk egy éjszakát.)

Ha kihűlt: salátákhoz, hidegtálakhoz cikkekre vagy karikára vágjuk.

Kaszinótojásnak, töltött tojásnak: hosszában félbevágjuk, vagy harmadánál levágjuk a tetejét, a sárgáját kiszedjük, feldolgozzuk, és visszatöltjük.

Salátákhoz, töltelékekhez: villával összetörjük, vagy ledaráljuk

----------------------------------------
Offka:

Új férj, reggelinél panaszkodik, hogy a lágytojás kissé kemény lett. Másnap megint. Harmadnap megint. Az asszonyka most már kifakad:

- Nem értem! Most már egy fél órát főztem!

Kardszárnyú Creative Commons License 2003.02.04 0 0 14
Én is.
Van olyan ismerősöm aki kilyukasztja valami tojás lyukasztóval.:)
Bár én azzal csak összetörni tudom a tojást.:)
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.04 0 0 13
En mind a kettot szoktam alkalmazni, so is meg hutes is.
Előzmény: Kardszárnyú (12)
Kardszárnyú Creative Commons License 2003.02.04 0 0 12
De ha teszel a vízbe egy kis sót, az is jó.:)
Persze tojása válogatja.:))))
Előzmény: egeresz (11)
egeresz Creative Commons License 2003.02.04 0 0 11
Na és a hogyan-jön-le-egybe-a-héja-a-keménytojásról probléma is megér egy pár cikket ;)

nekem a "10 perc főzés, levétel után azonnal hidegvíz 2 percig" séma jön be.

egeresz

Kardszárnyú Creative Commons License 2003.02.04 0 0 10
Köszi, bár nekem megy a tojásfőzés.:)
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.04 0 0 9
Orulok, hogy segithettem! =O)
Előzmény: Kardszárnyú (8)
Kardszárnyú Creative Commons License 2003.02.04 0 0 8
Szia Sigue!:)

Ez egy nagyon jó ötlet.:))))))))))

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.04 0 0 7
Szia topic!

Ez egy jo problema felvetes. =O)

Egy ismerosom szerint lagytojast ugy kell fozni, hogy :

vegy egy fazek vizet]
vegy 30 db tojast
vegy 1 db szeket

A vizet tedd fel foni es ha forr ulj melle a szekre es egyesevel dobd a vizbe a tojasokat.

Valamelyik biztos jo lesz!

=O)))

Kardszárnyú Creative Commons License 2003.02.04 0 0 6
Hozzávalókat már felsoroltam, lásd lentebb.:)
Felforralod a vized beletszed a tojást és főzöd 3 percig ha lágytojást szeretnél, 5 percig ha keményet.:)
Hát attól függ hányt tojást szeretnél enni.:)
Előzmény: Vízálló (5)
Vízálló Creative Commons License 2003.02.04 0 0 5
De hogy kell? Mik a hozzávalók? Mennyi kell egy személynek?

:))))))))))

Előzmény: Kardszárnyú (4)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!