Ugye a NetSzakács/Alapanyagok/Tojás/Receptek szerint:
Hajában főzött tojások
A tojást - csak garantáltan friss tojást használjunk! - bő, lobogó forró vízbe tesszük; célszerű merőkanállal beleengedni. A repedezés megelőzésére szokás kevés sót vagy ecetet tenni a vízbe. A főzési időtől függően lesz belőle:
Híg tojás
Főzési ideje 1-1,5 perc. A fehérje megfátyolosodik, de folyékony marad. Héjában, vagy felütve, előmelegített csészében, forrón tálaljuk.
Lágytojás
Főzési ideje 3-3,5 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája folyékony marad. Héjában tálaljuk, vagy előmelegített csészébe: a tojást felütjük, kiskanállal a héjában maradt fehérjét is a csészébe segítjük.
Hétperces tojás
Főzési ideje 7-7,5 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája kocsonyás lesz, esetleg a széle már szilárd. A főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen. 1-2 perc múlva kiszedjük, megtöröljük, meghámozzuk (asztallaphoz kocogtatva megtörjük a héjat, esetleg tenyérben, vagy asztalon finoman görgetve összetörjük a külső héjat; az alatta levő hártya épségben marad, és így gyakorlatilag egy darabban lehúzható a tojáshéj.) Kettőbe vagy négybe vágva tálaljuk.
Kemény tojás
Főzési ideje legalább 10 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája is szárazra fő, jól morzsolható állagú lesz. A főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen. 1-2 perc múlva kiszedjük, megtöröljük (ne hagyjuk a vízben, visszatapad a héj.)
Innen kezdve sokféleképpen bánunk vele; megehetjük azon melegében is, és:
Húsvéti tojásnak még melegen a festékbe tesszük
Márványtojásnak, teatojásnak: megtörjük a héját, és beletesszük a pácba. (Szójamártásban vagy feketére főzött, nagyon erős teában tartjuk egy éjszakát.)
Ha kihűlt: salátákhoz, hidegtálakhoz cikkekre vagy karikára vágjuk.
Kaszinótojásnak, töltött tojásnak: hosszában félbevágjuk, vagy harmadánál levágjuk a tetejét, a sárgáját kiszedjük, feldolgozzuk, és visszatöltjük.
Salátákhoz, töltelékekhez: villával összetörjük, vagy ledaráljuk
----------------------------------------
Offka:
Új férj, reggelinél panaszkodik, hogy a lágytojás kissé kemény lett. Másnap megint. Harmadnap megint. Az asszonyka most már kifakad:
- Nem értem! Most már egy fél órát főztem!