De ha nem, ugye vállalod, hogy zsebből kihozod nullszaldósra??? :)
Elképzelem, amint a vesztenplázában bedől a mozi, mert bemutatják Az öreg halász és a tenger felújítását. :)))))
(Ma láttam az első antikvár Sorstalanságot az újpesti pályaudvaron.)
Én úgy ismerem, hogy már jóval a Nobel kiosztása előtt, Koltai elkezte a filmesítés terveit.
Aminek én külön örülök. A filmet látta benne, és nem a Nobel-díjat. Az már csak ráadás.
kiski
Oks, de ha már Hídembernél palávereztek, akkor most nem kellene ugyan olyan döntéssel borzolni a kedélyeket.
Szerintem, ha ennyivel többet adnak és Sorstalanság csapata benyújt 1 milliárdra igényt, akkor is megkapja. (Gondolom inkább azért kell valamiféle állami garancia, hogy külsők is beszálljanak bátran.)
(Azt is elismerem, hogy ez nem úgy született, hogy valaki a kormányban kitalálta csináljunk egy filmet a nagy közönség számára ismeretlen -október előtt- Sorstalanságból. Hanem a Sorstalanság kapott egy díjat előbb. Meg a rendezője is néhányat.)
kiski
Lentebb is jeleztem, hogy okként elfogadom, magam is úgy gondolom, hogy a művészetben vannak olyan értékek, ahol nem szükséges pályázat.
De akkor a szabályokat kell e szerint meghozni.
Ha Maradona kézzel ér a labdához az is szabálytalan, bár ott is kérdéses, hogy lefujják-e?:)))
hát a hídemberre felkaptuk a vizet, de leszarták és megcsinálták, csak közben a filmszakma is kapott egy pofont. Most ezek csinálnak egy "magyfilmet" a másik oldal kapja fel a vizet és minden marad a régiben, talán a filmesek nem járnak annyira rosszul.
Én azt nem értem, ha Megyó szerint az állam rossz gazda, akkor minek vág bele ilyenbe?
Az ovis hasonlat jó. Sajnos. "Azok" miatt is sajnos volt, meg "ezek" miatt is sajnos.
A Nobel díj még nem ok egy milliárdra szerintem.
(kicsit jobb, hogy egy szépirodalmi műből csinálnak filmet, mint a hidas, de az egész folyamat zusammen nem tetszik.
"Stultum imitatorum pecus" ahogy Leonardo mondotta volt)
Ja, ezt én is hallottam; csórikámnak meggyakták a feleségét, az meg beleőrült a dologba, aztán gyilkosságba hajszolták, és ráadásul végig énekelnie kellett.
Nehéz sors nagyúrnak lenni.
Már megint elveszik az örömöt, mind a szakmától, mind a közönségtől.
Én örülök, hogy elolvastam a könyvet, örülök, hogy film is lesz belőle,de mi frászkosért kell beleszólni a szakma dolgába? Csak valami hasonló módon döntöttek volna. Vagy nem?
A pályázatosdi teljes kiterjesztését a művészetekben ettől függetlenül nem támogatom.
Elég fura lett volna mondjuk Lisztnek pályázni a Zeneakadémia elnöki posztjára. (No és kik döntöttek volna? Ha jól hiszem reáruházták ezt a posztot, vagy valami ilyesmi volt.)
Görgey Nemzeti Színházas kinevezési döntésével se értettem egyet, de amivel indokolta az teljesen normális álláspont volt, ettől még lehetett rossz üzenet is a döntésében.
Szerintem az kevésbé szempont hogy külföldi mozikban is be lehet mutatni. Egy jó filmet egyébként akkor is be lehetne mutatni külföldön, ha nem Nobel díjas az írója.
Azt meg nem tudom honnan veszed hogy nemzetközi hírű szakemberek készítik? Én nem tudok róla semmit, de neked legyen igazad.
Rámentem a vezércikkre. De amelyik cikk(!) úgy kezdődik, hogy "MASZOP", azt minek olvassam tovább? És nem egy fórum hozzászólás, (bár ott sem illene ezt írni) hanem egy újságcikk!
Az, hogy mit ír tovább, innentől már tök mindegy...
Meg egy dolog van: ezt a filmet kulfoldi mozikban is be lehet majd mutatni. Egy Nobel-dijas magyar iro regenyebol keszult film. A Hidember forgatokonyviroja nem kapott Nobel-dijat. Nemzetkozi hiru szakemberek keszitik. A Hidembert nem.
Egyebkent nekem speciel tetszett a Hidember, nem akarom fikazni.
Igen ez más. Ugyanis akkor a kormány a filmes szakmától vette el a pénzt a Hídemberre - és hát ugye másra nem nagyon jutott - most viszont ennyivel többet kap a szakma, és nincs elvéve más filmektől. Ugye hogy más?
Egymilliárdot tett félre a kormány a Sorstalanságra
2003. február 3., hétfő, 18:28
Egyszeri támogatásként egymilliárd forintot tett félre a Magyar Mozgókép Közalapítvány egyszeri támogatása keretében a kormány a Sorstalanság megfilmesítésére. A támogatás feltétele, hogy a filmből származó bevételeket vissza kell forgatni a magyar film támogatására.
A kormány egymilliárd forintot különít el a költségvetés általános tartalékából Kertész Imre Sorstalanság című, irodalmi Nobel-díjas regényének megfilmesítésére - jelentette be a kormányülést követően Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A kormány döntése akkor lép hatályba, amikor a Magyar Mozgókép Alapítvány meghozza a film támogatásáról szóló határozatot. A megfilmesítésre vonatkozó javaslatot Görgey Gábor kultuszminiszter és László Csaba pénzügyminiszter közösen jegyzi.
Az összeget a Magyar Mozgókép Közalapítvány egyszeri támogatásként kapja - közölte Gál J. Zoltán. A támogatás folyósításának feltétele, hogy a film nyelve magyar legyen, a film forgalmazásából származó bevételeket pedig a közalapítványon keresztül filmszakmai támogatásokra kell visszaforgatni. A kormány feltételként szabta továbbá, hogy a Sorstalanság filmjogainak 100 százaléka magyar cég tulajdonába kerüljön.
A film forgatása idén ősszel kezdődik, a bemutató várhatóan az EU-csatlakozás idején, 2004 tavaszán lesz.