Keresés

Részletes keresés

Vitéz1946 Creative Commons License 2003.01.29 0 0 7
Köszönjük kimeritő hozzászóllásod!

Megtesszük a szükséges lépéseket a keresztlevél beszerzésére.

Egyébbként nem törődöm a gúnyos megjegyzéssel/ha lenne/,mert aki nem tartja tiszteletben mások érzelmeit az saját magáról állit ki bizonyítványt.

Én büszkén vállalom a hovátartozásom,és tisztelettel vagyok mások érzelmeire,és hovatartozásukra.

Előzmény: luyo57 (6)
luyo57 Creative Commons License 2003.01.29 0 0 6
Can. 845. § 1. Sacramenta baptismi, confirmationis et ordinis, quippe quae characterem imprimant, iterari nequeunt.

845. kán. 1. §. Mivel a keresztség, a bérmálás és az egyházi rend jegyet hagy hátra, ezek a szentségek nem ismételhetők.

Can. 849. Baptismus, ianua sacramentorum, in re vel saltem in voto ad salutem necessarius, quo homines a peccatis liberantur, in Dei filios regenerantur atque indelebili charactere Christo configurati Ecclesiae incorporantur, valide confertur tantummodo per lavacrum acquae verae cum debita verborum forma.

849. kán. A keresztség a szentségek ajtaja, mely tényleges alakjában vagy legalább vágy formájában szükséges az üdvösségre; általa az emberek megszabadulnak a bűnöktől, Isten gyermekeivé születnek újjá, és eltörölhetetlen jeggyel Krisztushoz hasonlóvá válva az egyház tagjaivá lesznek. érvényesen csakis valódi vízzel való lemosás és megfelelő formájú szavak útján lehet kiszolgáltatni.

Can. 869 § 1. Si dubitetur num quis baptizatus fuerit, aut baptismus valide collatus fuerit, dubio quidem post seriam investigationem permanente, baptismus eidem sub condicione conferatur.
§ 2. Baptizati in communitate ecclesiali non catholica non sunt condicione baptizandi, nisi, inspecta materia et verborum forma in baptismo collato adhibis necnon attenta intentione adulti et ministri baptizantis, seria ratio adsit de baptismi validate dubitanti.

869. kán. 1. §. Ha kétséges, hogy alaki meg van-e keresztelve, vagy hogy keresztsége érvényes volt-e, feltételesen szolgáltassák ki neki a keresztséget.
2. §. A nem katolikus egyházi közösségekbe keresztelteket nem kell feltételesen megkeresztelni, hacsak a kereszteléskor használt anyagra és a szavak formájára való tekintettel, valamint a felnőtt keresztelendő és a keresztség kiszolgáltatója szándékának figyelembevételével komoly ok nincs arra, hogy a keresztség érvényességében kételkedjünk.

Tehát abban az esetben, amikor vízzel, és a megfelelő formula kimondásával (megkeresztellek az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében) hajtják végre a keresztelést, az a katolikus egyház számára érvényes szentségnek számít. Az evangélikus (meg még egy jó pár) egyház esetében a római egyház nem vizsgálja az érvényességet, ha azt a protestáns lelkész szolgáltatta ki, mivel ismeretes, hogy ezen egyházak is a katolikusnak megfelelő formulával keresztelnek. Mivel a keresztség letörölhetetlen jegyet hagy hátra, ezért ismételhetetlen. Abban az esetben, amikor a keresztség érvénytelen a nem megfelelő formula miatt, akkor sem ismétlésről van szó, hanem a keresztség előszöri felvételéről, kétség esetén pedig feltételesen szolgáltatják azt ki.

Remélem segítettem, légy üdvözölve családoddal együtt: luyo

Előzmény: luyo57 (3)
luyo57 Creative Commons License 2003.01.29 0 0 5
Kedves elterito,
ellent kell mondjak Neked, Te nem mondhatod meg, hogy van-e jelentősége, vagy nincs, ugyanis sem katolikus nem vagy, sem pedig evangélikus. Ennek következtében nem hiszem, hogy jogod lenne felülbírálni egy hozzád nem tartozó közösség szabályrendszerét.
Véleményed persze lehet, de ez a vélemény semmiben nem befolyásolja sem az egyházi szabályokat, sem pedig az egyházhoz tartozó hívő jogait és kötelességeit.

üdvözöllek: luyo

Előzmény: elterito (4)
elterito Creative Commons License 2003.01.29 0 0 4
Én meg azt mondom, nincs semmi jelentősége, de csak holnap tudom kifejteni miért nincs.

elterito

(egyébként ne legyen új keresztelő)

Előzmény: luyo57 (3)
luyo57 Creative Commons License 2003.01.29 0 0 3
Kedves Vitez,
nem kell újrakeresztelni, mert az evangélikus egyház keresztelési rítusa a katolikus egyházi törvénykönyv értelmében megfelel a keresztség szentségi érvényességének. Kérjétek ki a keresztelési anyakönyv másolatát, vagy keressetek szavahihető tanút az édesanya mellé, akik hittel állítják, hogy a keresztelés megtörtént.
(Egy óra múlva otthon leszek, ha nem foglalt a gép, bemásolom Neked ide a törvénykönyv ide vonatkozó cikkelyét.)

Üdvözöllek: luyo

Előzmény: Vitéz1946 (-)
ATTee Creative Commons License 2003.01.29 0 0 2
Na, szép dolog az előítélet. Nem ezt hívják átkozódásnak? (A szeretet nem rója fel...)

Üdv,
  ATTee

Előzmény: Bendegoose (1)
Bendegoose Creative Commons License 2003.01.29 0 0 1
Nincs újra keresztelés, mivel a keresztség szentségét a kislány már megkapta. De valamiféle "felújítást", vagy mit az egyház szokott csinálni úgy tudom.

Keresd meg Satyát, ő fogja tudni mi a teendő.

Javaslom, hogy ezt emailben intézd el, mert itt csak gyalázni fognak mint keresztényt, mint katolikust, és ahogy ismerem a fórumtársakat néhányan még a kislányra is tesznek ajánlatot.

Minden jót!

Bende

Előzmény: Vitéz1946 (-)
ATTee Creative Commons License 2003.01.29 0 0 0
Miért ne, nem 1 az Isten?

Üdv,
& ATTee

Előzmény: Vitéz1946 (-)
Vitéz1946 Creative Commons License 2003.01.29 0 0 topiknyitó
Kislányom nem az én magomból kelt de az én kertemben nő,már egy éves kora óta.Mára már 9-éves.
A párom is én is katolikusok vagyunk,igy a lányunk is katolikus hittanra jár,most 3.osztályos.Eddig semmi gond nem volt,de most lehetne elsőáldozó,ha nem a "nemzőapja" vallása szerint keresztelték volna,az evangélikus vallás szerint.
Egyébbként aki keresztanyja volna,életében akkor látta utoljára amikor a keresztelése történt.
Keresztlevele sincs,mivel az ország másik végében történt a keresztelése.
Egyébbként sem gyakorolja az evangélikus vallást,még a "nemzőapja" sem.

Mit lehet ilyenkor tenni???

Keresztelhetjük e ujra a mi vallásunk szereint???

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!