Keresés

Részletes keresés

LAJKA Creative Commons License 2003.02.10 0 0 15
Hát többet nem nagyon tudnék, mint amit Hawking elmond.
Előzmény: Anti Nomy (5)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.04 0 0 14
Amúgy a Dirichlet határfeltétel párja a Neumann, ennek tesznek eleget a szabadon mozgó nyílt húrok végei.
Előzmény: Anti Nomy (12)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.04 0 0 13
A D-brane a Dirichlet-re utal, mivel alacsonyenergiás közelítésben ez egy olyan felület, amin nyílt húrok végzödhetnek. A végzödés a megfelelö mezökre Dirichlet határfeltételeket jelent. A többi brane-en nem tudnak húrok végzödni. (ilyenek is vannak!).

A p, mint mondtam, a dimenziója az objektumnak, pontosabban a térszerü kiterjedése (az idöt nem számoljuk).

Előzmény: Anti Nomy (12)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.02.03 0 0 12
Akkor a P és a D nem Poincaréra és Dirichlet-re utal?
Előzmény: Törölt nick (11)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.03 0 0 11
A p-brane az egy összefoglaló név, p a dimenzió.

0-brane: pontrészecske
1-brane: húr
2-brane: membrán

stb.

a D-brane-ek a II-es típusú szuperhúrelméletben lévö, ún. Ramond-Ramond töltéseket hordozó extrémális p-brane-ek. A IIA-ban csak páros dimenziójú, a IIB-ben csak páratlan dimenziójú D-brane-ek vannak.

Ettöl függetlenül minden húrelméletben van pl. Neveu-Schwarz 5-brane, ami ellenben nem D-brane, mert nincs RR töltése.

Előzmény: Anti Nomy (8)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.02.03 0 0 10
Kedves BeR!

Az, hogy E-brane-ekról nem olvastál, nem nagy csoda, mert olyan nincs is (valamit félreolvastam). A p-brane-oknak a D-brane-okhoz fűződő intim kapcsolatáról pedig tök véletlenül ezeket találtam: Black holes and branes in string theory
, From p-branes to D-branes, remélem, érdekesnek találod ezeket is.

Üdv,
Anti Nomy

Előzmény: BeR (9)
BeR Creative Commons License 2003.02.03 0 0 9
Miért? Roppant egyszerű: mert ezekről olvastam, s az E és D variról nem :-)

Egyébként is mitől érdekes valami? No és mi az, hogy érdekes ;-)

Előzmény: Anti Nomy (8)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.02.02 0 0 8
És miért pont a P-brane-ek olyen érdekesek? A D-brane-ek, és az E-brane-ek miért nem? (Én csak annyit tudok ezekről, hogy ezek mind a húrelmélet tartozékai, meg a különböző típusú fekete lyukakhoz van közük)
Előzmény: BeR (7)
BeR Creative Commons License 2003.02.01 0 0 7
Drága a könyv - 5kFt -, de van szó erről is benne. Nem egyszerű felvetések, modell szintjén sok elfogadható momentuma van annak, amit SH leírt.
Előzmény: Anti Nomy (5)
BeR Creative Commons License 2003.02.01 0 0 6
Szia!

'Származástanilag' én is az volnék, csak pályaelhagyó lettem. Az én időmben még nem ötölték ezeket ki.

Egyelőre csak érdeklődöm, konkrétumok nélkül, most olvasom másodjára, hogy több maradjon meg :-) Lenyűgözött SH stílusa és könnyedésge, ahogy a fikciókról írt... A könyv gyönyörű, komoly munka lehetett a rengeteg színvonalas illusztráció összeállítása.

Köszönöm az ajánlatodat, visszatérek és kérdezek :-)))

Előzmény: Törölt nick (0)
Anti Nomy Creative Commons License 2003.02.01 0 0 5
És mesélsz is nekünk erről valamit?
Előzmény: LAJKA (4)
LAJKA Creative Commons License 2003.01.30 0 0 4
A másik izgalmas kérdés a képzetes idő problémája.
Előzmény: BeR (-)
antcoder Creative Commons License 2003.01.30 0 0 3
"Szóval ez, amit írsz, a mi szemszögünkből nézve nem egy szimpla spontán párkeltés-pármegsemmisülési jelenség? "
En is igy gondolom, de ezt ugy hozta fel a konyvben mint az idoben valo utazast.
Előzmény: Fefe_2108 (2)
Fefe_2108 Creative Commons License 2003.01.30 0 0 2
> Egy ilyen reszecsket kettonek latnank ,amibol az egyik idoben visszafele halad,vagyis anti-reszecske.

Bocs, hogy beledumálok, csak a vallás-filozófia topikban az előbb kicsit kiakadt az agyam :)

Szóval ez, amit írsz, a mi szemszögünkből nézve nem egy szimpla spontán párkeltés-pármegsemmisülési jelenség?

Amúgy mi az a p-brane? A könyv kapható? Hol érdemes keresni?

Előzmény: antcoder (1)
antcoder Creative Commons License 2003.01.29 0 0 1
2ds ido topikban mar leirtam ezt.(47)
Ez a bran annyira deformalodhat,hogy a ter-idoben zart korpalyara kerulhet egy reszecske/a kor egyik koordinataja a ter egyik dimenzioja a masik az ido!/... ez nem a virtualis reszecskek lennenek?
Egy ilyen reszecsket kettonek latnank ,amibol az egyik idoben visszafele halad,vagyis anti-reszecske.
Itt nem ir arrol, hogy volna valami koze a kettonek egymashoz.
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.29 0 0 0
A Hawking könyvet nem olvastam, de fizikus vagyok, és elég sok mindent tudok (és még többet nem) a p-brane-ekröl. Mik a kérdéseid?
Előzmény: BeR (-)
BeR Creative Commons License 2003.01.28 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Most rágtam magam végig Hawking könyvén - A világegyetem dióhéjban -, s hát még borzongok... Kíváncsi vagyok, rátok milyen hatással van, már ha nem maradok itt egyedül :-)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!