Keresés

Részletes keresés

Két elemi Creative Commons License 2010.03.08 0 0 18
A büntetésnek elrettentőnek kell lenni.
A nincstelennek,nyomorban élőnek a vagyonelkobzás,a padlófűtéses cella a naponta háromszori étkezés az edzőterem nem az.
A mentelmi jogot élvező politikusnak,akinek van az országos átlagvagyon töredéke a nevén szintén nem az.
Ha valakit bezárnak az dolgozzon azért hogy legyen neki is kenyér az asztalán,ne a többség nyomorán pihengessen még bent is.
Van elég bezárt kőbánya,lehet követ fejteni.
Ne csak a szegíny ártatlannak legyen joga,egy két jóidőben jóhelyen elcsattanó pofonnak igenis van nevelő hatása.
Még hogy megélhetési bűnözés,lehet hogy akitől lopnak annak az az utolsó,pénze tyúkja terménye volt,azután hogy a behajtó állam már elvitte a jövedelme jelentős részét,a maradék kevésből még befizette az áfát mert ugye az mindenen rajta van,
akkor jön a z élősködő aki esetleg egy tisztességes napot nem dolgozott,és megélhetési bűnöz mert neki joga van.
Az állam ha már így kizsaroltad a dolgozódat akkor védd is meg,ha nem tudod akkor hagyd hogy megvédje magát.
wamzer Creative Commons License 2003.02.05 0 0 17
álom, de ami a realitás benne szvsz, hogy van monnyuk egy piti bűncselekmény, legyen az bolti lopás, azt mondjuk erre, hogy büntessük szigorúan, kapjon minden ilyen 10 évet, faszi lop monnuyk 3 cédét, mert őt nem tartotta vissza a büntetés, vagy nem tudta, hoyg ilyen magas, lenyomják 10 évre, a börtönben megismerkedik a srácokkkal, kijön, azt még nagyobb állat lesz, mint volt.... és ilyen van...

Állítólag civilizáltabb országokban hosszú büntetéseknél ügyelnek a fokozatosságra, hozzáértő pszichiáterek készítik fel az utolsó 2 évben az illetőt, meg a börtönnek eleve egy szabadabb(nak látszó) részébe rakják, ahol már annyira nem spártaiak a körülmények... lehet persze erre mondani, hogy ez is a mi pénzünkből megy, meg hogy nem hiszünk ebben, de ha működik, inkább fizessék ezt az adómból (hehe, az én adóm, fizetem vagy két hónapja a ti adótokból :), mint egy újabb bcs. repszesssziójára fordított pénzt

Előzmény: Papci (16)
Papci Creative Commons License 2003.02.04 0 0 16
hehe :-)))
alom alom edes alom...
nem is irok semmi mast mert ugyis tudod mit irnek...
Előzmény: wamzer (15)
wamzer Creative Commons License 2003.02.04 0 0 15
A büntetés célja - elvben - nem csak a megtorlás, hanem az elkövető visszavezetése a társadalomba. Ez a modell. Sajna nem így müxik.
Előzmény: dejo (14)
dejo Creative Commons License 2003.02.04 0 0 14
Helyes!
Viszont az életellenes és kiskorúak sérelmére elkövetett erőszakos bűncslekményeknél én nem az elrettentés miatt keveslem --az általában relative rövid-- letöltendő szabadságvesztés időtartamát, hanem mert amíg börtönben van, addig nem követ el ismét erőszakos cselekedetet. Ha másképp nem megy akkor így kell megvédeni az ártatlanokat.
Előzmény: wamzer (13)
wamzer Creative Commons License 2003.02.04 0 0 13
ja, haálbüntetés felesleges
Előzmény: Tibó (12)
Tibó Creative Commons License 2003.02.04 0 0 12
Szerintem is, a súlyosabb dolgoknál: különös kegyetlenség, stb. Ezek az emberek soha nem törődnek ilyesmivel. Vagy nagyon primitívek, hogy gondolkozzanak, vagy betegek.
Viszont a közbiztonság javulását szerintem a kisebb eseteknél kellene elérni, mert az jobban meghatározza.
Zsebtolvaj/lyok, meg ilyesmi...
Azokat rögtön elengedik.
A halálbüntetés fölöslegességéről pedig egyszer meggyőzött Sepoe igazi érvekkel. Azóta ellenzem.
Előzmény: wamzer (11)
wamzer Creative Commons License 2003.02.04 0 0 11
A súlyosabb eseteknél, modnom, amikor vki nem hirtelen felindulásból, hanem pl. előre megfontoltan, aljas indokból öl. szvsz eljut egy olyan szintre, hogy nem mérlegeli, hogy mi lehet vele, ill. mérlegeli, csak úgy van vele, ha nem öli meg, akor szar lesz, ha elkapják, akkor is szar lesz, akármit is csinálnak vele, ha meg megöli, akkor meg minden jó lesz. És vszeg ugyanez áll a nagyobb rablásokra, stb. Kevés ilyen bcs. van, ahol a motiváció, vagy a célzat ennyire erős, viszont ezek kavarják a legnagyobb botrányt. Pl. egy tömeggyilkost nem hinném, hoyg érdekelné, hogy mi van, ha elkapják....

Sztem a legfontosabb a prevenció. És jün a kérdés, hoyg "na, és hogyan", meg is vagyok fogva, mert fingom nincs, nem vagyok kriminológus....

Előzmény: Papci (10)
Papci Creative Commons License 2003.02.03 0 0 10
De azert ne mondd azt, hogy aki gyilkol es hasonlok azt ma' semmi sem tarja vissza.

Mindegyik elore eltervezi, hogy most bemegyek a mori bankba oszt' szejjel lovok mindenkit.

Nyilvan sok tenyezos a dolog de a varhato buntetes merteke sem elhanyagolhato ezek kozt.

Előzmény: wamzer (9)
wamzer Creative Commons License 2003.02.03 0 0 9
demagóg válasz: azt mégis ott van a legtöbb balhé...

kevésbé demagóg válasz: szvsz vannak olyan bűncselekmények, aminél olyan komoly motíváció van a háttérben, hogy az elkövetőt nem befolyásolja az, hogy mit kaphat érte, ha elkapják. Egyszeűen az adott bűncselekmény elkövetésének nincs alternatívája, ilyen pl. sztem az aljas indokból vagy célből történő emberölés, vagy pl. a bankrablások is ilyenek, nem azért rabol, és öl, mert nettó kevés év börtönnel megúszhatja, hanem azért mert qrva sok pénzt, és jólétet remél az egészért, a lebukás, de még az akció sikertelensége (tehát hogy monnyuk nem talál elég pénzt a bankban) nem alternatíva...

Előzmény: Papci (8)
Papci Creative Commons License 2003.02.02 0 0 8
O persze...
Nezd meg az amerikai gyakorlatot. Ott egy gyilkossagert ha mas nincs mellette tizen-huszon eveket siman rahuznak. Inkabb husz korul.

Amig egy rablogyilkossagot meguszhat 5-6 evvel addig ez senkit sem fog visszatartani.

Előzmény: wamzer (7)
wamzer Creative Commons License 2003.01.31 0 0 7
A bűn és a büntetés nincs arányban, nincs a büntetésnek visszarettentő ereje

a súlyosabb büntetés nem feltétleül gyógyír mindenre.

Előzmény: Törölt nick (3)
Tizedes Creative Commons License 2003.01.31 0 0 6
Szerintem sokat számít a családi példa. No, meg a ,,megélhetési bűnözés". És az utóbbi sokkal súlyosabb probléma, mint gondolnánk.
Előzmény: dejo (5)
dejo Creative Commons License 2003.01.31 0 0 5
Nem a TV a kizárólagos felelős, hanem ha nincs a gyereknek/fiatalnak erős értékítélete, mert nem volt előtte soha sem ilyen példa, akkor nem tudja helyesen megítélni azt amit pl. a TV-ben lát.
A büntetés visszatartó erejéről meg csak annyit, hogy ha magadba nézel, biztosan rájösz, hogy nem a böntetéstől való félelem miat nem raboltál még bankot és nem vágtad még fel a sarki lány hasát, pedig nagyon idegesít, hogy ott áll.
A példa elvonakoztatott, ne abba rgadj bele!
Amúgy én is úgy látom, hogy az életellenes és fiatalkorúak ellen elkövetett bűncselekményeket szigorúbban kellene bünteni.
Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.31 0 0 4
Arányok és irányok
Olvasom, hogy hat év fegyházra ítéltek egy férfit, aki fiatalabb társával kirabolta annak munkahelyét.

A biztonsági őrt megölték és kétszáz millióval távoztak. Eszembe jut erről Székely Zoltán volt kisgazda politikus, akit vesztegetésért ugyanennyi szabadságvesztésre büntettek, meg a Tasnádi-féle ítélet is, ő négy és fél évet kapott.

Ha külön–külön gondol végig az ember egy–egy esetet, nem is lenne különösebb kifogása, hiszen a korrupció elleni harc megköveteli az igazságszolgáltatástól a példás szigort. Ám ha összehasonlítjuk a rablógyilkossággal, vagy éppen a sorozatos erőszakos cselekedetekkel, a maffiamódszerekkel elkövetett bűntettekkel, akkor már nem is olyan biztos, hogy elfogadhatóak ezek az arányok.

És sajnos ugyanígy áll a helyzet a politikai ügyekkel is. A legfrissebb esemény főszereplője egy 19 éves egyetemista fiú volt, aki a nyáron a kapolcsi Művészetek Völgyében lehazaárulózta a miniszterelnököt. Civilruhás rendőrök rendzavarás miatt feljelentették, az ügyészség vádat emelt ellene, s bíróság két héttel ezelőtt elmarasztalta. Nem is a büntetés mértéke az ügy lényege, hanem az, hogy a bekiabálást hivatalból üldözendőnek minősítve indult eljárás Loppert Dávid ellen. Lehet, hogy sokan nem emlékeznek arra az esetre, amikor Lengyel László politológus kijelentette, hogy az Antall-kormány minden tagja korrupt, valamennyi miniszternek magvan a maga ára. A Legfelsőbb Bíróság felmentette, mondván: az elhangzott hazugság – mert ez volt – csak véleménynyilvánítás volt.

Emlékezhetünk ennél jóval frissebb – a Loppert ellen emelt vád mintájára – rendzavarásra, hiszen alig múlt el hét az előző négy évben, hogy a miniszterelnököt ne hasonlították volna Hitlerhez, Sztálinhoz, Mussolinihez, Szálasihoz, de a maradandó emlékek közé sorolhatók Szanyi Tibor interneten közzétett mondatai, amelyekben Orbán Viktort mocskos csalónak és tolvajnak nevezte. Akkor nem indult hivatalból eljárás. Az is csak magánvélemény volt, aminek hangoztatása a demokráciában természetes.

- Balogh József -

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.31 0 0 3
Nem hiszem, hogy a tv a felelős.

Sokkal inkább a környezet, azok a példák amit lát. A bűn és a büntetés nincs arányban, nincs a büntetésnek visszarettentő ereje. Az a felfogás, hogy ,,egy jó ügyvéd minden pénzt megér".

Előzmény: dejo (2)
dejo Creative Commons License 2003.01.30 0 0 2
Az érték itt nem számít. Engem az sem vígasztalna, ha 100 millióért ölnének meg valakit.
Az ilyen tettes rosszúl szocializált személy. Valószínüleg az iskolában is bukdácsolt és még a 8 általánost sem végezte el. A szülői háttérrel is gondok vannak. A TV-ben tömgesen látható silány akciófilmeken nőtt fel, ahol nem érték az élet és sokszor csak jópofiból ölnek. Ezekután hasonszőrű egymást cukkoló idióták előbb csak kissebb stiklikbe ugratják bele egymást, később lopás, rablás, meg ami jön. Ja, hogy közben elvágja valakinek a nyakát, az már meg sem viseli.
Előzmény: Papci (1)
Papci Creative Commons License 2003.01.30 0 0 1
Valoban elszomorito, hogy ennyire sok a brutalis buncselekmeny. Az is megdobbento ezekben, hogy gyakorlatilag minimalis ertekben tortenik rablas vagy hasonlo. Ennyit er egy ember elete manapsag? Vagy ennyit se?
Előzmény: keleti topicnyitó (-)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.29 0 0 0
Visszakövetelték a pénzt

Ukrán szerencsevadászok veréssel követelték vissza a játékgép által elnyelt pénzt a szórakozóhely dolgozóitól.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság a tavaly december 18-án történt bűncselekménnyel kapcsolatban kéri a lakosság segítségét. A fenti napon délután 16 és 17 óra közötti időben Nyíregyházán a Tokaji úti piacon a Park Étteremben három személy játékautomatázott. Üzem közben a masina meghibásodott. Emiatt a feltehetően ukrán állampolgárságú férfiak pedig visszakövetelték az elveszített pénzt. A étteremben dolgozó két nő nem tett eleget a követelésnek, mire a külföldi szerencsevadászok könnyű sérüléseket okozva bántalmazták őket.

Az önbíráskodás bűntette miatt keresett elkövetőkről az alábbi személyleírás áll rendelkezésre: valamennyien 30-40 év körüli, 170-180 cm magas, erős testalkatú férfiak voltak. Egyiküknek szőke haja volt, ő sötét színű pufidzsekit viselt. A két másik, barna hajú személy szintén sötét ruhában volt.

A rendőrség kéri, hogy aki bármilyen információval rendelkezik a bűncselekményről vagy az elkövetőkről, jelentkezzen a Nyíregyházi Rendőrkapitányság II. emelet 260-as irodában, telefonon a 42/524-600, 35-40-es mellékén, vagy hívja a 107, 112-es segélyhívót, illetve a Telefontanú: 06-80-555-111 ingyenes számát.

keleti topicnyitó Creative Commons License 2003.01.28 0 0 topiknyitó
Könnyes szemmel és reszkető kézzel írom le ezeket a sorokat. Ami a napokban történt, még a teljesen érzéketlen idegent is megrázza. A boltos lányról van szó. Vajon minek kell még megtörténnie, hogy az illetékesek komolyabban vegyék a törvényt, a büntetést. Én még a halálbüntetés visszaállításán is elgondolkodnék. Sajnos, ezt indokolja, hogy napjainkban nagyon megnőtt a gyilkosságok száma. Tizenévesek ölnek meg időseket. Aki vesztett már el testvért, szülőt, gyermeket, az tudja csak, mekkora a fájdalom. Nem értjük mi egyszerű emberek a jogi csűrcsavarokat, csak azt látjuk (bár azt mondják szigorúbb a rendőri jelenlét), egyre rosszabb minden. Már nappal sem vagyunk biztonságban. Kovácsné Herczku JÚlianna, NyÍregyhÁza (KM)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!