Keresés

Részletes keresés

rinpoce Creative Commons License 2003.02.02 0 0 47
Ez igaz.. Addig is: rulez!
Előzmény: Törölt nick (46)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.02 0 0 46
Akkó meg má ugyis mind-1 lesz...
Előzmény: rinpoce (45)
rinpoce Creative Commons License 2003.02.02 0 0 45
Abszolut igaz lenne, csak mintha a napokban már atombobmbával is fenyegetöztek volna többen is..
Előzmény: Törölt nick (43)
paraszimpatikus Creative Commons License 2003.02.02 0 0 44
"Erröl inkább az individualizmus (vagy korunk embere) szol.. A buddhizmus részvétröl, és szeretetröl is szol, bár nagyon nagyon szeliden.. "

eszméletlenül önző és erőszkaos ember vagy.
mindenáron másokra akarod erőltetni magadat, az érzéseidet, és másoktól is érzéseket akarsz kizsarolni.
azt hiszed, szelid vagy, és önzetlen. pedig a legrondább manipulációt műveled.

nekem nincs szükségem a te "részvétedre", sem a szeretedre. ha netán mégis szükségem támadna rá, majd szólok. most nem kérek belőle. ne szeres, ne sajnálj, és ne is kérkedj vele itt a neten, hogy mennyire szeretetteli és empatikus vagy, mert ez így csak közönséges érzelmi zsarolás.

ami nálam nem működik.
nem szeretlek. (hiszen azt sem tudom, létezel-e)
nem érzek részvétet irántad (mást sem), és a legkevésbé sem sajnállak.
és ezt most teljes őszinteséggel írtam.

erre mit lépsz? a szemedben az ilyesmi micsoda?

Előzmény: rinpoce (42)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.02 0 0 43
Nem lesz hely?
Azt hallottam valakitől, hogy ez a civilizációnak nevezett nemtudommi lényegében a Földnek kb a 8%-ra zsúfolta az emberiséget. Bár félő, hogy ez a maradék 92% rovására is megy... :(
De azért szerintem hatalmas területek vannak még a jó öreg Gaia-mamán szabadon és harmóniában. :)
A nyolc százalékra tömörültek, meg csak hadd plázázzanak maguknak...
Előzmény: rinpoce (42)
rinpoce Creative Commons License 2003.02.02 0 0 42
Big4!

Lehet, tényleg igy kéne cselekednem.. Én jol elvagyok (tényleg) keresem, ami nekem jo, más meg azt csinál amit akar.. Csak valahogy a buddhizmus nem erröl szol.. Erröl inkább az individualizmus (vagy korunk embere) szol.. A buddhizmus részvétröl, és szeretetröl is szol, bár nagyon nagyon szeliden..

Lehet hogy hagyni kéne mindent, hadd fortyogjon a levében, csak akkor lassan nem lesz hely, ahol a szépet, az emberit a barátságosat, és békéset megtalálhatnám.. A magam részéért saját magam vagyok felelös, ugy érzem..

Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.02 0 0 41
>Ami a baj, hogy semmi másrol nem szol az élet, mint hogy mit vegyek, olyant akarok mint a
>másiknak, sokkal több pént akarok, élvezeteket akarok, és az ember azon része, ami egy kicsit
>több, mint a többi állatnál, háttérbe szorul.

Eléggé el lehetsz keseredve ha így látod.
Miért szólna az élet CSAK erről?
Buddhistaként azt hittem tudod, hogy mindenkinek az élete abból áll amire néz, amit lát, amire figyel. A többi pedig NINCS számára. szvsz
A mai világban is élhetünk szerintem olyan életet amiben, azok a dolgok amiket felsoroltál nem léteznek. És szerintem vannak emberek, ha nem is sokan, akik így élnek vagy legalább megkisérlik.
Fordítsd arcod feléjük! A többivel meg ne törődj, hisz úgysem tehetsz semmit értük. Sőt talán teljesen rendben vannak úgy ahogy vannak (egy buddhistának ezt is tudni illene... nem?)

>Keveslem a szépet, az emberit, a müvészetet, a barátit, a békéset, a pihentetöt..

Akkor szerintem foglalkozz több széppel, emberivel, művészettel, barátival, békéssel, pihentetővel és ne várd, hogy majd valaki helyetted megcsinálja neked, hogy majd kívülről jön...
De szerintem ezt ta jól tudod. Nem értem miért e ború...? :)

>De a joléthez szükséges gazdasági fejlödés csapdájábol nem látok kiutat.. Mert akkor
>önkorlátozás kellene, és magyarázd el ezt egy plázacicának!

Mindek bajlódni a plázacicával? Mindig is volt csak más jelmezben. Ismét csak azt mondhatom, hogy a helyén van, teljesen rendben van úgy ahogy van. Nem kell észrevenni!
Elmagyarázni pedig semmit sem kell neki, hiszen úgysem érti, és úgysem számít mit gondol róla, mert úgysem fog tenni semmit sem érte, sem ellene. Az árral fog sodródni, tehát maximum azt a bizonys árat lehetne gerjeszteni ami őt is elsodorja, azt viszont csinálják már mások (abba nekünk, kishalaknak nem sok beleszólásunk van).
A kiút (az a bizonyos ár) pedig nem valószínű hogy túl élvezetes lesz...

Fefe_2108 Creative Commons License 2003.02.02 0 0 40
> Egy dolgot viszont nem látsz jol: Vajh' miért csuszott volna félre a nyito hozzászolás?? Ez az én gondolkodásmodom, és, ha nem is értesz vele egyet, el kéne fogadnod, már csak azért is, mert ez a valifili, ahol többet engedek meg magamnak, mint esetleg máshol. ("Otthonabbul" érzem magam) Miért kellett volna ugy irnom a topiknyitot, hogy neked feleljen meg, és nem nekem??

NEM a nyitó hozzászólás csúszott félre, nem ezt mondtam! A topic "csúszott félre", vagyis nem arról szólt eddig, amiről kellett volna.
Nem mondtam, hogy úgy kellett volna írnod, hogy nekem megfeleljen.

> De a joléthez szükséges gazdasági fejlödés csapdájábol nem látok kiutat.. Mert akkor önkorlátozás kellene, és magyarázd el ezt egy plázacicának!

Szerintem a totál átlagos embereket is lehet gondolkodás felé vagy elhülyülés felé "terelni", és bizony mostanában boldog-boldogtalan az utóbbit teszi.

> Én ugy gondolom, a hitbeli mély meggyözödéssel élö embernek könnyebb megérteni az önkorlátozást, hiszen nem csak e világra "gyüjt" és isten teremtményeit tiszteli..

Az igaz, hogy több vallás is segít közelebb kerülni olyan gondolatok megértéséhez, mint pl. hogy miért nem jó valamit, ami alapból kellemes, eszetlen mértékig fokozni. Sajnos a kereszténységnek ezeket a gondolatait nagyon kevesen értik meg, mégis kereszténynek tartják magukat, így a "vallásosítás" aligha segítene.
Hogy mi lehet a megoldás? Iskolai "erkölcstan"? Brrrr.... rágondolni is rossz.
Első lépésben talán korlátozni kéne a hamis értékrend reklámok általi sugallását... ez a szabad "reklámkultúra" igencsak a bögyömben van már. Alkotmányba kéne foglalni: üzleti célú hirdetés tömegtájékoztató médiában és közterületen tilos... Talán húsz-harminc év alatt hatása is lenne. Hirdetni meg lehetne speciális hirdetési fórumokon (újság, internet, stb.), amit az néz meg, aki tényleg gondban van a mosópor kiválasztásakor, mert a régi mosópor nem hozza ki a foltot :) És ezzel sem lehetne kisgyerekeket megcélozni, a gyerekjáték-reklámok szóljanak a szülőkhöz.
Na, az a politikus, aki ezt végigveri, a kedvencem lesz :)

Előzmény: rinpoce (39)
rinpoce Creative Commons License 2003.02.01 0 0 39
Ha jól értem, ez a topic igazából nem annyira a hitről akart szólni, csak félrecsúszott a nyitó hozzászólás megfogalmazása miatt... inkább az emberek üressége, felszínes gondolkodása a probléma, és, ahogy írtad, az, hogy háttérbe szorul az, amitől az ember több az állatnál. És nem ennek a különbségnek a pontos definiálása a fő kérdés. Jól látom?

Jol látod, kedves Fefe, jol látod! :-))

Egy dolgot viszont nem látsz jol: Vajh' miért csuszott volna félre a nyito hozzászolás?? Ez az én gondolkodásmodom, és, ha nem is értesz vele egyet, el kéne fogadnod, már csak azért is, mert ez a valifili, ahol többet engedek meg magamnak, mint esetleg máshol. ("Otthonabbul" érzem magam) Miért kellett volna ugy irnom a topiknyitot, hogy neked feleljen meg, és nem nekem??

Én az embereket nem a vallásuk alapján itélem meg, hanem a gondolkodásuk és cselekedeteik alapján. És ezt minden vallásra értem.. Nem érzem, hogy kasztot alkotnának, még akkor sem, ha vannak ilyen tendenciák.. (A vallásos bunko ugyanolyan, mint a nemvallásos bunko)

Továbbá: Egyetlen hely van a világon jelenleg, akik legalább GONDOLATBAN eljutottak oda, hogy végiggondolják: tényleg ki kéne-e cserélni a tavalyi kocsimat: És az Europa De a joléthez szükséges gazdasági fejlödés csapdájábol nem látok kiutat.. Mert akkor önkorlátozás kellene, és magyarázd el ezt egy plázacicának!

Én ugy gondolom, a hitbeli mély meggyözödéssel élö embernek könnyebb megérteni az önkorlátozást, hiszen nem csak e világra "gyüjt" és isten teremtményeit tiszteli..

Ennyi..

Előzmény: Fefe_2108 (38)
Fefe_2108 Creative Commons License 2003.02.01 0 0 38
Hi!

Örülök, hogy lassan megértjük egymást :)

> Örülök, hogy ilyen lyol megy sorod, de azért vannak olyan helyek is, ahol ezerrel zsigerelik az embereket a munkában..

Miért írod ezt? Én, úgy tűnik, hatékonyan tettem azért, hogy ne zsigerelhessenek (meg a szüleim is tettek nyilván, ha nem is közvetlenül), de mindenki tudja, hogy nagyon kevesen vannak ilyen szerencsés helyzetben. Csak azért írtam ezt, hogy kicsit árnyaljam az "anyagi javakért pedálozik" képet, hiszen én max. azért pedálozok egy kicsit, hogy tényleg csak kicsit kelljen pedáloznom, azon túl pedig mindent kedvem szerint. Remélem, érthető :)
Én nyilván nonszensz azt gondolni, hogy én csak azért anyagiasabban élnék, mert más a filozófiám, mert minden létezőt az anyagi világ részének tartok, az embert is, teljes egészében.

> Egyetértek nagybandival, gyakorlatilag sokkal kevesebbet tudunk, mint gondolnád. Én elképzelhetetlennek tartom, hogy valamelyik nap, mondjuk kedden kijeleni a tudostársadalom, hogy innen már mindent tudunk..

Hogy Nagybandi ilyesmit adott a számba, arról nem tehetek :) Mindentudás még a Mindentudás Egyetemén sincs :) Én elsődlegesen arról a tudásról beszéltem, amivel én (is) rendelkezem, ami persze hézagos, de elég ahhoz, hogy az embert tudattal, lélekkel, tokkal-vonóval együtt el tudjam képzelni az anyagi világ részeként, és hogy ezt az anyagi világot el tudjam képzelni nem-anyagi világ nélkül.

> Az elme és a lélek nem ugyanaz! Az elmét fel lehet térképezni, a lélek nem térképezhetö szerintem. Azért, mert nem anyagi része a

Szerinted így van, én ezt értem... és, remélem, te is érted, hogy szerintem meg nem így van :)

> világnak.. Söt: a tudatalatti sem mérhetö, csak a hatásai...

Nem mérhető? Ezt honnan tudod? Szerintem csak senki nem jött még rá, hogy mit kéne mérni aközött a rengeteg idegsejt között.

> Ami a baj, hogy semmi másrol nem szol az élet, mint hogy mit vegyek, olyant akarok mint a másiknak, sokkal több pént akarok, élvezeteket akarok, és az ember azon része, ami egy kicsit több, mint a többi állatnál, háttérbe szorul..

Ebben tökéletesen egyetértek veled és egyetértettem eddig is. Én is egyfolytában ezt érzem és nagyon nagy bajnak tartom, csak lécci ne kend rá mindezt a materialista világképre, mert ebben nincs igazad. Nem ilyen könnyű bűnbakot találni.
Ex-barátnőm pl. a leganyagiasabb, leggyakorlatiasabb és az egyik legfelszínesebb ember volt, akit valaha ismertem (jól kifogtam :), miközben olyan szinten hívő volt, hogy gyakorlatilag nem lehetett a jelenlétében kiejteni az "evolúció" szót.

Ha jól értem, ez a topic igazából nem annyira a hitről akart szólni, csak félrecsúszott a nyitó hozzászólás megfogalmazása miatt... inkább az emberek üressége, felszínes gondolkodása a probléma, és, ahogy írtad, az, hogy háttérbe szorul az, amitől az ember több az állatnál. És nem ennek a különbségnek a pontos definiálása a fő kérdés. Jól látom?

Előzmény: rinpoce (35)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.31 0 0 37
Lya! Meg mézet gyüjt, és szereti a hoesést..
Előzmény: bélla (36)
bélla Creative Commons License 2003.01.31 0 0 36
Szerintem is három részből áll. Fej, tor, potroh.
Előzmény: rinpoce (32)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.31 0 0 35
Örülök, hogy ilyen lyol megy sorod, de azért vannak olyan helyek is, ahol ezerrel zsigerelik az embereket a munkában..
Egyetértek nagybandival, gyakorlatilag sokkal kevesebbet tudunk, mint gondolnád. Én elképzelhetetlennek tartom, hogy valamelyik nap, mondjuk kedden kijeleni a tudostársadalom, hogy innen már mindent tudunk.. Söt: Anélkül, hogy belemennék az orvostudomány eredményeibe, amelyek valoban lárványosak, mégis, valahogy még finoman szolva nem tökéletes..

Az elme és a lélek nem ugyanaz! Az elmét fel lehet térképezni, a lélek nem térképezhetö szerintem. Azért, mert nem anyagi része a világnak.. Söt: a tudatalatti sem mérhetö, csak a hatásai...

Bárki elmélkedhet, nézelödhet, jöhet, mehet valoban..

Ami a baj, hogy semmi másrol nem szol az élet, mint hogy mit vegyek, olyant akarok mint a másiknak, sokkal több pént akarok, élvezeteket akarok, és az ember azon része, ami egy kicsit több, mint a többi állatnál, háttérbe szorul..

Viszont ez csak az én véleményem..

Előzmény: Fefe_2108 (33)
nagybandi Creative Commons License 2003.01.31 0 0 34
Sok mindennel nem értek eggyet azok közül, amit irtál, mégis ez tetszett a legjobban:
>Sokkal többet tudunk "mi", mint gondolnád...
Én erre csak azt tudom irni, hogy sokkal kevesebbet tudunk, mint gondolnád.
Azzal teljesen egyetértek, hogy a tudomány nagyon fontos, és adott esetben lelki élményt is okozhat. Hiszen a világ magán hordozza Teremt?jének tulajdonságait, szépségét. Persze ez a lelki élmény elhanyagolható magához a Teremt?höz viszonyitva.
De nem is ez a lényeg. Ha összehasonlitjuk a tudásunkat a természetben jelenlév? tudásmennyiségre, amit folyamatosan kutatunk, akkor az eredmény nulla lesz. Én is sokra értékelem a tehnika fejl?dését, a telefont, a m?holdat, és én is elkötelezett hive vagyok a tudományos fejl?désnek. De akkor is jó tisztán látni, hogy a tudomány önmagában nem ér semmit, csak a problémák kis részét tudjuk megoldani.
Például a Maxwell egyenletek több mint 100 éve ismertek, mégis még megoldani sem tudjuk, 100 év alatt. Csak az elmult 20 évben jöttek rá, hogy az ismert megoldás mellett a hullámegyenletnek van egy un. szoliton megoldása is, pedig így utolag ez nagyon triviálisnak tünik. Ebböl lett a lézerágyu (amit a Csillagok Háborújában mutattak, már m?ködik)
Azért ne bizzuk magunkat el annyira! A XIX sz. és a XX sz. fordulúján a fizikusok meg voltak gy?z?dve arról, hogy lezárhatják a fizikát, csak néhány lényegtelen dolgot nem értettek (a katódsugárcsövet...)
Tehát a tudomány nagyon fontos, de csak ugróléc, segit megtalálni a Természetfölöttit.
Előzmény: Fefe_2108 (26)
Fefe_2108 Creative Commons License 2003.01.31 0 0 33
> Az ember három részböl áll:

Szerintem meg nem. Nem bontható ilyen részekre és nem kell hozzá isteni szikra, ez az én véleményem. Az meg a tiéd. Minek ezt a vitát ennyit húzni?

> Az egyensulyban élö ember ráér. Szét tud nézni a világban, elmélkedik, jön, megy gondolatai jo részét nem csak az anyagi javak megszerzése tölti ki, bár az is kell... HA valakinek céljai vannak, és ezerrel hajt rá, hogy elérje? Tegye.. Ugy is le lehet élni az életet.

Drága Rimpócse, ki beszélt itt anyagi javakról? Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonítok az anyagi javaknak, vagy hogy kevesebb időm jutna elmélkedni meg gondolkodni, mint pl. neked. Azon ritka állatok egyike vagyok, aki szeret szabadgondolkodni, és nem igényli, hogy valami mindig lekösse a figyelmét. Az életem szervezésében épp arra optimalizálok (eddig elég jól), hogy legyen időm gondolkodni és szellemileg fejlődni. Egyetemre járok, mellékes programozói munkával eleget keresek (többet, mint a magyar lakosság nagy része), és emellett az ébren töltött időm kb. 50-60%-a ténylegesen szabad idő. Szerintem nem rossz. Szét tudok nézni a világban, elmélkedek, jövök, megyek, ahogy te mondtad.
Aki materialista, annak is ad bőven elmélkednivalót ez a világ. Nagyon bőven.

> A kvantummechanika lehet tényleg képes lenne egységbe foglalni a világrol valo ÖSSZES tudásunkat, már olvastam ezirányu könyveket

A "hivatalos" fizika jelenleg saját fő elméleteit sem tudta még egységbe kovácsolni, a klasszikus kvantummechanika pedig fényévekre van attól, hogy a világ összes tudását összekovácsolja. Különböző ezoterikus csoportok (pl. Maharishi és társai, volt hozzájuk szerencsém) viszont előszeretettel tűzik a zászlójukra a kvantummechanikát, mint mindennek a megmagyarázóját, bízva abban, hogy azt úgysem érti senki :)

> Az agymüködés jelenlegi mechanizmusa kb ezer dologra nem ad magyarázatot. Pl a tudatalatti, a fobiák, a szeretet, a baráti érzés, stb...

A tranzisztor működését tíz perc alatt megértheted. Ezután el tudod nekem magyarázni a számítógéped CPU-jának pontos működését? Miért nem? És akkor már el sem hiszed, hogy azokból az egyszerű kis tranzisztorokból épül fel? Pedig abban is tranzisztorok vannak, pártízmillió...
Az idegsejtek működését valamennyire ismerjük, az emberi elme (tudat, lélek, stb.) működését alig. Ez szerinted bizonyítja, hogy nem csupán sokmilliárd idegsejtből áll?
Remélem, érted az analógiát...

> Soha nem biznám magam a millioszor megbizhatobb számitogépre, mint az emberre.

Életedben nem ültél még repülőn?

> Nem nyügöz le, hogy van mikrosütö, szenvicssütö, automata kutya (Brrr...)

És az orvosi műszerek, a gyógyszerek, amik életek millióit mentették már meg? Újszülöttek és anyák százmilliói nem haltak meg gyermekágyi lázban, csak mert valami hitetlen marha nem hitt benne, hogy a fertőzés fizikai anyagtól független dolog...

> Keveslem a szépet, az emberit, a müvészetet, a barátit, a békéset, a pihentetöt..

És ezt most számonkéred? Kin? A materialisták hibája? Nehogymá :)
Amúgy többnyire én is keveslem.

Előzmény: rinpoce (32)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.30 0 0 32
Sokaknak!

Az ember három részböl áll: Test(természetesen atomok, söt atomi részecskék, molekulák, DNS, fehérjék, enzimek, stb..számos és számtalan azonositott elem..)tudat, amivel azonosulunk, amit énnek tekintünk, amitnek egy részét már azonositották az agyban, és lélek, ami transzendens részünk, az isteni szikra, önvalonk, nos ez a harmadik, amit kifogásoltok ezerrel.

Tehát: kár általánositani, ha valaki végiggondolja, a két gondolkodásmod között csak a lélek az, ami eltér, és amit én elengedhetetlennek tartok az egyensuly eléréséhez. VAn, akinek a cél a fontos, van akinek az egyensuly. Mennyivel különb az egyik a másoknál? Sokkal: Az egyensulyban élö ember ráér. Szét tud nézni a világban, elmélkedik, jön, megy gondolatai jo részét nem csak az anyagi javak megszerzése tölti ki, bár az is kell... HA valakinek céljai vannak, és ezerrel hajt rá, hogy elérje? Tegye.. Ugy is le lehet élni az életet.

Nem minösitek, soha nem is tettem, ha sértönek érezte valaki, belevágyta.. És soha nem is fogok, ugyhogy jo lenne abbahagyni olyan felhangok olvasásást, ami nincs irásaimban. Csak arrol szoktam beszélni, ahogy gondolom, én, a dolgokat...

A hulla már marhára nincs egyensulyban, ha közel megy hozzá valaki, menten rájön.. Viszont a lélek már rég elhagyta ezt a büzös, bomlo tetemet..

A hit nem a tudás potléka, azt nem kell potolni, mindenki tehetsége szerint elérheti.. A hit MÁS, transzendens, nem fizikai tudás.. Pláne nem lehet nevezni a fizika potlékának, amiröl többet tudok, mint gondolnátok, de ez nem vetélkedö.. A kvantummechanika lehet tényleg képes lenne egységbe foglalni a világrol valo ÖSSZES tudásunkat, már olvastam ezirányu könyveket, de nem adok ilyen magas labdát, ha akarja valaki találja meg..

Az agymüködés jelenlegi mechanizmusa kb ezer dologra nem ad magyarázatot. Pl a tudatalatti, a fobiák, a szeretet, a baráti érzés, stb...

Soha nem biznám magam a millioszor megbizhatobb számitogépre, mint az emberre. Nem nyügöz le, hogy van mikrosütö, szenvicssütö, automata kutya (Brrr...)

Keveslem a szépet, az emberit, a müvészetet, a barátit, a békéset, a pihentetöt..

HA rosszul fogalmaztam, akkor mégegyszer: az anyagi, a gondolati és a lelki részünk egyenlö aránya jelentheti az egyensulyt..

Fefe_2108 Creative Commons License 2003.01.30 0 0 31

> Az ember akkor van egyensúlyban, ha halott. :)

Egy fenét... tudod, mennyi ideig bomlik még? :)
Mondjuk a lelkiállapot legkésőbb a halál után nem sokkal "stabilizálódik". Hogy utána-e, az csak attól függ, mit nevezünk a halál pillanatának, de a szokásos értelmezés szerint csak kicsivel utána.

JFery: > Ha megengeded, a hit inkább a tudás, az ismeret pótléka.

Igen, ez pontosabb, bár nagyjából ugyanarról szól.

Előzmény: Silan (27)
paraszimpatikus Creative Commons License 2003.01.30 0 0 30
őszintén remélem.
honnan veszed, hogy te jobb vagy, mert hiszel a zavaros babonáidban?!
Előzmény: rinpoce (-)
JFEry Creative Commons License 2003.01.30 0 0 29
...és tulajdonképpen nevezhetném a hitet a fizika pótlékának...

Ha megengeded, a hit inkább a tudás, az ismeret pótléka.

Előzmény: Fefe_2108 (25)
bélla Creative Commons License 2003.01.30 0 0 28
Nem hiszem, hogy többek lennénk. Szerintem az a "több", amire gondolsz nem más, mint az anyag tulajdonsága.
Előzmény: rinpoce (24)
Silan Creative Commons License 2003.01.30 0 0 27
Az ember akkor van egyensúlyban, ha halott. :)
Előzmény: Fefe_2108 (26)
Fefe_2108 Creative Commons License 2003.01.30 0 0 26
> Nos: Az ember akkor van egyensulyban, ha értelmes számára vonzo, vagy hasznos elfoglaltságot üz, nem éhes, nem fázik és nem beteg, a testét a táplálék, a lelkét a szeretet és a hit tölti ki..

Az egyensúly nem cél, hanem eszköz... bár ez az eszköz-cél életmodell szerintem alapvetően hibás, de nem tudok jobbat. Azért jó közelítéssel megfelel. Hogy a "cél" mi lenne, azt nem tudom, de egyensúlyban még prímán lehet céltalanul élni.

> De a lelked mélyén te is tudod, hogy annál több vagy, mint néhány atom, amely átmenetileg összefogott..

Sokkal többet tudunk "mi", mint gondolnád...
Aszerint a világmodell szerint, ami atomokból építi fel a világot, az ember is atomokból áll.
Mondj jobbat, ne azt, hogy "ez nem olyan tudományos dolog, ez annál több". Annál több nincs. Te nem többet tudsz róla, hanem pontosan semmit.
Privát véleményem, hogy a kvantummechanika (ill. annak a majdani használhatóbb általánosítása) talán mond majd valami érdekesebbet is a lélekről, de ez csak halvány megérzés. És ha hülyeség, akkor is: mi a bajod azzal, hogy atomokból vagy? Ha nem tetszik, menj tüntetni ellene :)
Semmi sem zárja ki, hogy az agyműködés jelenleg ismert mechanizmusa tökéletesen magyarázza az összes gondolatunkat, érzelmeinket.

Előzmény: rinpoce (16)
Fefe_2108 Creative Commons License 2003.01.30 0 0 25
> A hit kell, de van aki ugy érzi, neki nem kell. Ám legyen... Csak akkor elvesziti azt a fix pontot, amihez képest minden meghatározhato.. A kályhát.. És, bár van, aki igy is primán müködik, mert potlékokat talált, a többség nem..

Ki mondta, hogy fix pont kell? Az én "hitem" lényege pont az, hogy nincs fix pont. És szerintem ezt nem csak a térre, hanem úgy általában tulajdonképpen mindenre érthetjük.
És mégis úgy érzem, stabilabb alapom van, mint a hívőknek, és tulajdonképpen nevezhetném a hitet a fizika pótlékának, de nem teszem, mert úgysem tudnám ilyen könnyen "megtéríteni" őket. Ha tudnám, megtenném, de ez így reménytelen... sajnos ehhez nem elég egy-két Biblia-méretű könyv elolvasása, kicsit több energiát igényel a megismerése. Bár aki pozitívan áll hozzá, annak öröm minden perc :)

Nagyon ráférne már a világra a természettudományok megbecsülésének javulása. És ez az én szakmámban (informatika és kapcsolódó területek) is okoz gondot, ha valami kritikusabb rendszert tervezünk... számomra megdöbbentően sokan kételkednek olyan nyilvánvaló evidenciákban, mint pl. hogy milliószor nyugodtabban bízhatják az életüket egy jól tervezett számítógépes rendszerre, mint emberi irányításra...
És mégsem írom, hogy süllyedünk. Mert semmi értelme, ezzel nem győznék meg senkit. Őszintén elmondom, mit gondolok... hívő/ezoterikus/egyéb emberek pedig legyintenek, majd mobiltelefonon hazatelefonálnak az asszonynak, hogy tegyen be a mikróba valami kaját, esetleg az esti film elejét vegye föl videóra. Mert érdekes módon a mobiltelefon, a mikrosütő, a TV és a videó létezésében hisznek. Talán még a műholdban is. Hogy az asztrológiai számításaikat nem zavarják-e meg a műholdak, azt már nem tudom :)

NEM MERÜLT MÉG FÖL BENNED (és a többi hasonló emberben), hogy az, hogy olyan dolgok vesznek körül téged, amiknek pusztán a megértéséhez kell tanulni vagy 15-20 évet, talán jelent valamit? (a kitalálásukhoz pedig nem ritkán sok-sok élet munkája kellett, és MŰKÖDNEK!) Nem lehet, hogy valamit Te nem tudsz, nem értesz, nem érzel át, amit ezen ritka "kiválasztottak" igen? Jogod van úgy nyilatkozni, hogy süllyedünk, csak mert az egységsugarú emberi agyadban indulatokat kelt, hogy mások másképp gondolkodnak? Vagy inkább az, hogy mások GONDOLKODNAK?

(megj.: bár mindig a fizikára hivatkozom, az hozzátartozik az igazsághoz, hogy még NEM tanultam gimnáziumon túl szervezett oktatás keretében fizikát. Azért igyekszem fejlődni, de még lehet, hogy első diplomám után beiratkozom az ELTE-Fizikára, nem a másoddiploma miatt, csak egy kicsit komolyabban foglalkozni szeretnék vele)

Bocs, de most ilyen kedvemben voltam... néha szar érzés 99%-nyi mindenféle hívő (vagy egyszerűen érdektelen) ember között élni. Nem is az a baj, amit a világról hisznek, hanem az a kibírhatatlan hívő hozzáállás...
És néha elvesztem azt a fene nagy toleranciámat :(
Nem is baj, ha a hívők keresztet hordanak a nyakukban, legalább tudom előre, mennyit várhatok tőlük :( Ez már durva, tudom, de ez csak tapasztalat, őszintén leírva. Sajnos az ateisták nagy része is kicsit korlátolt, összesen pár embert ismerek, akivel lehet komoly dolgokról normálisan beszélni. És ezek az emberek (velem együtt) már simán beleférnek a közmegítélés szerinti "enyhén őrült" kategóriába.

Előzmény: rinpoce (22)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.29 0 0 24
Tünik neked.. Nem is annyira hitröl beszélek, inkább transzendensröl.. Én buddhista vagyok, felölem ugy dagonyázhatsz a materializmusban, ahogy akarsz.. De a lelked mélyén te is tudod, hogy annál több vagy, mint néhány atom, amely átmenetileg összefogott..
Előzmény: Silan (23)
Silan Creative Commons License 2003.01.29 0 0 23
Vallásos hitről beszélsz? Mert az nem kályha, hanem mankó.
Előzmény: rinpoce (22)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.29 0 0 22
A hit kell, de van aki ugy érzi, neki nem kell. Ám legyen... Csak akkor elvesziti azt a fix pontot, amihez képest minden meghatározhato.. A kályhát.. És, bár van, aki igy is primán müködik, mert potlékokat talált, a többség nem..
Előzmény: Silan (19)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.29 0 0 21
Én is szeretlek Silan.. :-))
Előzmény: Silan (20)
Silan Creative Commons License 2003.01.29 0 0 20
Hát igen, elég mélyen vagyunk már, ha még a "süllyedünk" szót is egy l-lel írjuk.
Előzmény: rinpoce (-)
Silan Creative Commons License 2003.01.29 0 0 19
A hit nem kell.
Előzmény: rinpoce (16)
rinpoce Creative Commons License 2003.01.29 0 0 18
:-) ?
Előzmény: JFEry (17)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!