No mesterek! Mégis az első gondolatom igazolódott. Szublimált a hővezető szilikon és nem volt elég hűtése a CPU-nak, ami meg vészmegoldásnak mindig dobott egy resetet. Újrapasztáztam és megyen.
A hibaüzenet alapján még az is lehet, hogy tesztelték, csak nem kötötték hálózatra, egyetlen IT sem csapott be a hálózati interface felől, így aztán nem is állt fejre a gép.
"Övéké a bolt, szóval azt még el tudom képzelni, hogy bekapcsolva hagyták éjjelre is," Értelmes ember kockáztatja, hogy esetleg jó esetben jön tőled 10e Ft, rossz esetben leég az egész bolt?
"mondjuk ha nem indult nekik egyszer sem újra..." Mondjuk, ha nem ült senki 3 napig folyamatosan a gép előtt, akkor miről vették volna észre az újraindulást?
"a szervizeseknek - állításuk szerint - 3 napig hiba nélkül ment egyfolytában..." Ezt nyilván csak mondták, ugyanis ha valóban tesztelték volna, akkor már át lett volna állítva az XP-den ez a kapcsoló. (És éjszakára biztosan nem hagyták volna az üres műhelyben bekapcsolva a géped, mert emiatt a főnökük akasztás ütán felnégyelte volna őket. Ennyit a 3napról...)
Ez valószínűleg szoftveres természetű hiba. Vélhetően van egy hibás driver, amely ugye a 0-ás ringben fut, így magával tudja rántani a kernelt. Nyomozni úgy tudsz, ha a Vezérlőpult, Rendszer, Speciális fülön az Indítás és helyreállítás mező Beállítások gombjára nyomsz, ott a Rendszerhiba mező Automatikus újraindítás elől kiveszed a pipát. Ettől nem javul meg, de kernel szintű elszálláskor kiír technikai infót egy kék képernyőre, amiből kiderül, melyik driver rántotta magával a kernelt. A beállításhoz lásd kép:
Köszönöm mindkét választ, az alaplapi testkontaktokkal folytatom meg a BIOS resettel, a gombakku cseréje egyelőre vidéki 7vége és munkahegyek miatt várat magára. De elvileg amíg az ATX adja a naftát, nem lenne szabad a BIOSnak behülyülni (szerintem). Ugyanakkor tényleg lehet ez a gond, mert ugye totál áramtalanítottam a lapot egy 30-40 percre, ha xar az akku, akkor az elég lehetett.
Eredetileg villanyász vok, így aztán nem helyeztem áram alá a lapot a teljes száradásig. Egyébként pont azért kontaktspréztem, mert egy mezei fizikai vinyóáthelyezés és CPU hűtőventi olajzás (zörgött és cseréig átmeneti megoldás) után elkezdte a cirkuszt, gondoltam adok neki, de nem tetszett ez se.
Alaplap rögzítő csavarok meghúzása, egy lelazulás miatti föld kh igen hülye hibákat képes csinálni. A kontaktsprét nem tarton jó ötletnek, főleg a foglalatokba fújva, ha oxidáció van, elég egy-két alkalommal kiszedni és visszatenni az adott kártyát, ezzel levésődik róla az oxidréteg. A vegyszer adott esetben átvezetést is okozhat, és ahol fél voltos különbségek is számítanak a vezérlésben, ott ez nem kóser.
Mindenképpen cseréld ki a gombelemet egy újra, majd töltsd be a CMOS RAM-ba a BIOS default beállításait, utána szabd testre a BIOS beállításokat, majd mentsd a CMOS RAM-ba. Ezek után ráérsz hibát keresni, ha még mindig nem működik.
Szal adott egy kövület AMD Duron 800-as 512 RAM és zokon vette, hogy kitakarítottam. Azóta véletlenszerűen restartol. Az összes kártyát (AGP, PCI, RAM) kivettem, megtakarítottam, a foglalatokat is, tápcsatlakozók érintkezőit összébbnyomkodtam, CPU-t is kivettem, kontaktpsray, foglalat is, vissza mindent a helyére és ugyanaz. Kivettem a vinyót, betettem egy régi mezítlábas winxp-t tartalmazó vinyót, azzal is ua.
Ennek is utánanéztem, nem ez a gond. Kipróbáltuk más v.kártyával a gépet és voila: működött. Az fx-et beraktuk egy másikba és ott is hasonló jelenségeket produkált, úgyhogy most a szervízbe került a kis drága, ahol remélem javíthatatlannak ítélik és cseréltethetem. :)
Hát miért pont engem kerülne el ez a fajta probláma?
Nem tudom mennyire szerencsés neten keresztül megkérdezni a hibát, mert lehet mire választ kapok, már gépem sem lesz...
A lényeg: A címben említett hibák mellett jelentkezik nálam még 2 +1 prob.
1. Időnként mikor bejentkezik a Windows (XP), azonnal lefagy. Ezt könnyű észrevenni, hogy ez fog történni, mert ilyenkor a billentyűzetnél mind a három led (num, caps, scroll) folyamatosan világít - nem pedig csak felvillan -, tehát már ott érdemes kikapcsolni a gépem:-/
2. A gép indításakor olyan jelenség tapasztalható, hogy az alaplap nem adja ki a szokásos hangjelzést, viszont pörögnek a vinyók, a CD-olvasó, valamint a képernyő visszajelző ledje is villog. Kép azonban a monitoron nem jelenik meg. Ebben az esetben a reset semmit nem segít. Hiába alkalmazom, a gép újraindul, de ugyanebbe az állapotba kerül vissza.
+1. Ja és a múltkorában egy érdekes hangjelzést adott az alaplap. Mivel a hangjelzések kódtábláját tartalmazó könyvet nem találtam meg, valaki légyszi mondja már meg mi a probléma!:
Egy hosszú hangjelzés, majd 7 rövid. (Ez lehet 8 is, de én inkább 7-re emléxem).
Magában a házban biztos nincs, mert leszedtem az oldalait. A proci alapban 40-45 fokos, az alaplap 30 körül szokott lenni. Az over temp-et megnézem. Basszus, erre nem is gondoltam még.
esetleg nincs tul meleg abban a házban??? vagy nincs tul alacsonyra állitva a BIOS-ban a CPU over temp. ??
mert a jobb alaplapoknál mint az ASUS is egy beállitott hőmérsékletnél kikapcsoltatható a gép a CPU károsodását megelőzendő
Most újítottam fel a gépemet.
Az új konfig: amd athlon xp 2500, nforce chipsetes asus alaplap, 256 mega DDR, és a "régi" geforce fx 5600 vivo-s kártyám. Az a problémám, hogy a windows simán fut, de 3dmark, vagy pl. nfs7 futtatása közben, tetszőleges időpontban újraindul a gép. Egész addig magas fps-el megy minden és egyszer csak reboot...
Mi okozhatja? A memtest86 szerint a memória jó. Alaplap? Vga kártya?
nekem is hasonló a problémám, bekapcsolom a gépet és mindig ujrainditja magát..(ez vmikor xp alatt, valamikor be sem jön odáig, sőt még a bios-ig sem) kb 1óra szorakozas utan már nem inditja ujra...
Hol lehet a hiba? Táp? Hogy tudom leellenőrizni hogy hol a gáz?
Hello,
hasonló probléma:
régi gép (Celeron266, 1G WD, mittoménmilyen alaplap, PCI VGA... Win98) bekapcs után újraindul.
RAM-ot kicseréltem zsír újakra (2db 32MB SD, az egyiket vissza is kellett vigyem (gondolom eleve hibás volt, nem az alaplap vágta haza)),
winchester-t végignéztem a gyári DOS-os tesztprogrammal (DLGDIAG) ami azt tökéletesnek találta. Low Level Format, particionálás, sima format, de még mindig ugyanaz a hiba.
Win98 telepítés elején (első kék csík végigszaladása után) újraindul a gép (nem a telepítő indítja még újra). No ötlet, valaki tud tippelni?
köszi, Robo
Azt nem tudom, de azt írja a Known problems alatt, hogy bizonyos Athlon rendszereken számos hibát jelezhet 5 és 8 teszt. Ezt annak tudja be, hogy bár ezek a modulok más rendszerekben hibátlanul működ(het)nek, nem tudják az Athlon tepmóját felvenni, amik időzítési problémák, egészen lebutítva az időzítéseket akár mehetnek is. Ezért Athlon mellé csak márkás alaplap és memória párost javasolnak.
Bár arra tudok gondolni, hogy a program magát csapja be, mert a 0-ás teszt minden memóriabank címét végigvizsgálja. Ez csak valami homályos elképzelés, konkrétat nem tudok mondani rá... :-)
Újabb próbálkozások a progival:
Ha úgy állítom be, hogy az 520K értéktől teszteljen, a nullás teszt (Address test, walking ones, no cache) hibákat ír ki. Bármely más esetben hibátlanul fut le. Ez miért van? Mi a hiba pontosan?
A BIOSban van olyan, hogy DRAM timing, az most 8/10ns értéken áll, van még olyan, hogy normal, medium, fast. Mindegyiken fagy. A 3.0 verzio nem fagyott le, nem is írt hibát, de majd éjjel csináltatom végig a tesztet.
- a program biztos, hogy nem rossz, úgyhogy ez a verzió kilőve. Mondjuk megpróbálhatod még a v3.0-át, de nem hiszem, hogy ezzel lesz a gond.
- próbáld meg a BIOS-ban a memóriaidőzítéseketet a lehető leglassabra venni (manuálisan, ne optimál, vagy egyéb gyári beállítással). Úgy nem fagy?
A tesztelést a két rammal együtt és külön-külön is megcsináltam. Indulás után rendben lement, majd állítgattam, hogy mindent teszteljen. Ekkor egy bizonyos ponton lefagyott. Restart után még próbálkoztam a menüpontokkal, de mindig ugyanannál az értéknél fagyott. Ezt csinálta akkor is, ha állítás nélkül rámentem, hogy kezdje újra a tesztet. Kétszer tudott eljutni odáig a gép, hogy ne lefagyjon, hanem ki is írja, hogy baj van. Amúgy az érték 552K volt. A hibakiírásról itt található egy kép.
Ez alapján, ha jól gondolom, három eset lehetséges:
- rossz a program, azaz bármely restartnál lefagy (nem valószínű, de nem is elhanyagolható ok)
- mind a két memóriám elromlott, azaz kereshetem a kukát és a garilapot (már csak az egyik garis)
- készíthetem a koporsót az alaplapomnak és a pénztárcám az újnak
Igen, eszembe jutott, hogy van ilyen lemezes tesztelő, sikerült is rábukkannom a nevére is letölteni. Azóta teszteltem, melynek eredményéről néhány perc múlva számolok be. Azért kösz a tippet :)