Keresés

Részletes keresés

s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.14 0 0 115
Köszönöm! Majd megnézem. Hosszú volt ez a Bálint nap.
Faxom nincs. Már nyögdíjas vagyok, ez a gép a minden/em/.
Előzmény: Angelica Archangelica (110)
Aurora11 Creative Commons License 2010.02.14 0 0 114

"amikor a rábocsátott UV foton hullámfrontja odaért -  és nem egy sokkal későbbi időpontban? "

A mező és az atom energianívóit nem különállónak kell tekinteni,hanem együttesen egy atom-mező rendszer nívóval kell számolni:
-atom alapállapotban;a mező egy foton állapotban

-atom első gerjesztett állapotban;a mező nulla foton állapotban

stb.

Vagyis az atomot és a mező fotonszámát(ahányadik energianívóra van gerjesztve van a mező,annyi darab a foton száma) egy atom-mező rendszer nívójának kell kezelni,így csak egyszerre változhatnak. Erre mondják azt,hogy egy elektront csak egy teljes foton tud kilökni,nem pedig fél vagy negyed foton. Az kilöködött fotoelektron száma a fotonok számától függ,és független a fény frekvenciájától. A fény frekvenciája csak egy elektron átlagos mozgási energiáját határozza meg.

Előzmény: Törölt nick (111)
Aurora11 Creative Commons License 2010.02.14 0 0 113

Szia Privatti!

Nagyon jól lehet ezzel a módellel a fotocella viselkedését tárgyalni. A kvantummechanikában csak az atomok energiaszintje volt kvantált,de a kvantumtérelméletben már az elektromágneses mező is kvantált. És nem pusztán az az érdekes,hogy az atom gerjesztett vagy alapállapotban van,hanem az is,hogy a mező alapállapotban van-e vagy gerjesztett. A mező és az atom gerjesztett állpatai külön-külön időfüggetlenek lennének(vagyis stabilak),de együtt már időfüggőek. Matematikailag kijön ebből a fényelektromos jelenség. De a kvantált elektronkiszakadással vigyázni kell,mert nem jó ez a klasszikus szemlélet. Inkább,mint nagyon éles rezonanciára kell gondolni. Hidrogénatom esetén igaz azt mondják,hogy vagy alap vagy valamelyik gerjesztett állapotban van. De igazából ezek szuperpozicíójában is lehet,akár egyszerre lehet alap illetve sok gerjesztett állapotban,ez egyfajta kevert állapot. Így az nem igaz,hogy egy foton kitép egy elektront a fémből és ennyi a fényelektromos jelenség. Mert sok alternatíva keveréke is bekövetkezhet,csak erre már nem lehet szemléletes képet tulajdonítani.(például egy foton kitép egy elektront,emellett két foton kitép két elektront,egy elektront megköt a fény,és kelt egy fotont stb. sok lehetőség kvantumszuperpozicíója jön létre).

Előzmény: Törölt nick (111)
Aurora11 Creative Commons License 2010.02.14 0 0 112

Szia Ombre!

Az egyetemen az elektrodinamika előadás keretében szokták megemlíteni,hogy a kvantálást ott is és a kvantummechanikában is a határfeltételek okozzák. És felrajzolkák a dobrezgés kitérésének ábráit(nagyon esztétikus).

Előzmény: s-ombre-ro (108)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.02.14 0 0 110
A KÉMIA, VEGYÉSZET című topikba írtam, mert a gépem nem engedi, hogy innét küldjek e-mail leveleket.
Csak az egyes lépéseket írtam le, képletek nélkül, mert sajnos, itt nem tudok kémiai, főleg nem szerves kémiai képleteket rajzolgatni, de ha érdekel, el tudom faxolni, ha adsz egy fax számot. Sajnos, szkennelési lehetőségem sincsen, ezért beszkennelni sem tudom.....
Előzmény: s-ombre-ro (109)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.13 0 0 109
Klikkelj a nickemre! Van ott egy cím, meg tárhely is hozzá!
Oszt meg van oldva! :)))
Előzmény: Angelica Archangelica (107)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.13 0 0 108
Ezt eddig senki nem tette meg? Igazán csodálkoznék!
Előzmény: Aurora11 (106)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.02.13 0 0 107
Holnap elkérem az Unokatesómtól. Csak azért gondoltam inkább a Kémia, vegyészet című topikba írni, mert hátha az itt offtopiknak számítana.....
Előzmény: s-ombre-ro (104)
Aurora11 Creative Commons License 2010.02.13 0 0 106
Érdemes összevetni a hangszerekre vonatkozó fizikai egyenleteket a kvantumtérelméletben előforduló mezőkre vonatkozó egyenletekkel. És megfeleltetni,hogy a két példában az egyes mennyiségek hogyan feleltethetők meg egymásnak.
Előzmény: Törölt nick (101)
Aurora11 Creative Commons License 2010.02.13 0 0 105

Szia Privatti!

Ez nagyon jó!:) Pitagoreusoknak az a probálkozása,hogy az égi szférákat és a földi fizikai jelenségeket hangszerek fizikája alapján magyarázzák,szerintem nagyon jó probálkozás volt. Szerintem a kvantumfizikában manapság is ez egy járható út.

"Miért jó e modell?  Mire lehet használni? Mire ad magyarázatot?"

A mező ilyen húrokból ál,aminek diszkrét féle(kvantált) rezgési módusai vannak. A módusok személyesíthetők meg a részecskéknek,amik így a húroknak az eltérő mozgásállapotai. A közönséges húrok elmélete ismert,kidolgozott probléma a húrrezgés differenciálegyenletének megoldása. Ez az ismeret érthetővé teszi azokat az operátorösszefüggéseket,amik a kvantumtérelméletben a mezőkre vonatkozik.

Előzmény: Törölt nick (101)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.13 0 0 104
Írhatod ide is, meg oda is!

Nem célom ám, hogy mindenáron zavarjak. Annyi érdekes topik van /elég új vagyok még, s egy újszülöttnek minden vicc új/.
Csak akkor zavarok, ha ez számotokra nem nagy teher. Ez a topik addig is a Kedvencek között lesz. Néha beleolvasok. Aztán időben törlöm, ha úgy alakul. :)))
Előzmény: Angelica Archangelica (100)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.13 0 0 103
Köszi szépen!

Egy időben "mélyrehatóan" tanulmányoztam az alkoholt és az emberi szervezetre gyakorolt hatását. Azt gondoltam, talán kiiktatja az állandó negatív ingereket.
Tévedtem.
Szerencsére churchilli természetem van, a kísérletet szerencsésen túléltem.
Ma már sem szesz, sem cigi, csak az előbb említett drogoktól vagyok függő,
ezek jó drogok, fitten tartanak. Szellemileg sem érzem azt, hogy hanyatlanék.
Én is fejest tudok ugrani a jéghideg vízbe és talán Isten is megsegít, hogy hasonlóan magas kort érhessek meg! (a prózai valóság: érzékenységem miatt a szesz mindig gyorsan kiütött, így nem tudtam magamat sem halálra, sem hülyére mérgezni. Az IQ-et meg nem mérem. Nem vagyok ilyen elvetemült.
Szóval és tettel, ezt a feltételezett ciklust nem nagyon hiszem el. Sokkal jobb ötlet, hogy az agyban egyéb úton endorfinok termelődnek.
Azért elküldheted az anyagot. Nincs a világon olyan dolog, ami ne érdekelne. És meg is tisztellek vele. Ez sem utolsó szempont.
Előzmény: Angelica Archangelica (99)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.13 0 0 102
Nem! Mg. üzemmérnök. De a gyógynövényekkel amatőr létemre profi módon foglalkozom.
Most tettünk egy szép sétát a birtokon, térdig érő hóban. Gyönyörű volt.
Csak az angyalgyökér bokrai hiányoztak, mert azok már a hó nélkül is megsemmisültek. A drog /a gyökérzet/ meg ott pihen a földben.

Az angyalfű /angyalgyökér, orvosi angyélika (Angelica archangelica L. < Archangelica officinalis Hoffm. >)/ egyedi, azaz specifikus "mérgeket" tartalmaz: o,3% angelikasavat, angelicint, illóolajat, gyantát, keserű anyagot...stb.
A gyomorkeserűkbe teszik pl. Svéd keserű /Schweden bitter/, amivel kívül-belül kúrálhatod magadat!
A gyökér is afféle mindenes, de a svéd keserű még általánosabban használható mindenféle nyavalyára!
Az illatszer- és élelmiszeripar is használja.
És nem méreg, de a növény maga drog. Néném egyszer meghallotta, hogy megyek drogozni.
- Hát Te is? - kérdezte és szúrós szemmel nézett rám. Győztem magamat kimagyarázni! :)))
Előzmény: Angelica Archangelica (98)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.02.13 0 0 100
De van itt Kémia, vegyészet című topik is, ha érdekelnek a részletek, akkor inkább oda írom őket, hátha másokat is érdekel, akik abba a topikba szoktak írni......
Előzmény: Angelica Archangelica (99)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.02.13 0 0 99
Egyébként nemrég krónikus alkoholisták vérében kimutatták a mákban folyó morfinszintézis egyik köztitermékét, a szalutaridint, meg persze, a morfint is! Ennek alapján felvetették azt a lehetőséget, hogy az alkohol egy részéből a mákban folyó morfinszintézisnek megfelelően morfin keletkezik, kezdeti lépésként a tirozinhoz illetve a dopaminhoz kapcsolódik az alkohol, és így folyik tovább a szintézis, Unokatesóm erről tartott előadást annó a Rozsnyay Mátyás emlékversenyen, majd elkérem Tőle a szintézis pontos leírását, ha érdekel...... Tehát az alkoholizmust nem is az alkohol, hanem a belőle keletkező morfin okozza:))
Előzmény: s-ombre-ro (97)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.02.13 0 0 98
Gyógyszerész vagy? Az Angelica Archangelica milyen mérget termel?:))
Előzmény: s-ombre-ro (97)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.12 0 0 97
Minden a rendjén!

Ezek a dolgok mind-mind szó szerint igazak!
Nekem mégis szerencsém van. Legalább is szeretném remélni!
Az okok:
1. A növényi "mérgek" paci himbálójának számítanak ahhoz képest, amit a tudósok vegykonyhájukban kiötlenek. Gátlástalanul kiszolgálják a gátlástalan gyógyszerlobbit/maffiát is mondhattam volna, de már éltem egy csúnya kifejezéssel, elnézéseteket kérem!/.
2. Ha orvoslátogatót látok, kiver a hideg verejték. Ez egy teljesen jogos érzés. A végén minden ki fog derülni, a záró gondolatomban.
3. A növényi mérgek még nagyságrenddel nagyobb mennyiségben is elenyészően ártalmatlanok egy, a piaci versenyben piacra dobott hibás terméknél /lásd Contergan ügy s a többi- megint a végén fogunk megvilágosodni! - ígérem/.
4. Te is jól tudod, tudósnak meg tudnia is kell, mik is azok a környezeti feltételek! Véleményem u.az, mint 3. pontnál.

/olvassatok csak tovább! - tanulságos!/:

a. Volt egyszer egy beteg, talán én. Kicsit érzékenyebb másoknál, többet fájt a feje a nagyon nem jó körülményei miatt. Meg is lett a késedelmes személyiségfejlődés, ami tovább fokozta a kínjait. Cefálea, fejfájósság lett belőle, sokan szenvednek benne.

b. Drága jó tudósok feltalálták a phenacetint. Jó kábszer, hamar rá lehet szokni. Így lettek a Karyl-osok.
Nekem még ennyi szerencsém sem volt!

c. Drága jó doktorbácsi nem kereste, hogy miért van az állandó fejfájás, csak felírta a még nagyobb mérget, amit ő maga kotyvasztott. Nagy hozzászokás, valaki még többet szenvedett, lehet, hogy én. Port porra evett. Kínjai már az eget verték.

d. Lehet, hogy nekem volt a bácsikám Dr. Mozsonyi Sándor, a SOTE Gyógyszerészeti Fakultásának első dékánja. Drága nagyanyám bátyja. Még az is lehet, hogy apám helyett egy kicsit apám is volt. Egyik éjszakába nyúló beszélgetésünk során feltűnt neki az abúzusom. Megbeszéltük, hogy legközelebb felviszem neki a por receptúráját.

e. Semmi sem biztos ezen a világon.Az azonban biztos, hogy roppant ideges lett, amikor elolvasta a kért receptúrát. Égni kezdtek a telefonok. Nem csodáltam magam sem, bár akkor még én sem tudtam igazán, hogy mi is történt velem, mert semmi sem biztos. Az biztos, hogy valami ilyesmit mormogott mérgesen: - A szentségit! Ez egy lovat is agyonverne! Máskülönben úriember volt, soha csúnyát nem mondott. Fél éjszakát lehetett vele csendben beszélgetni. Ha nem tévedek.

f. Két hét alatt kikezeltek - némi utógondozással - a gyógyszerfüggőségből!

Mondanám, hogy vége s vonjuk le a végkövetkeztetéseket.
Sajnos, nem tehetem. Mindig a vesztes oldalon álltunk. Ha igaz?

A. Az első rendszerváltást a család szenvedte meg, családi tragédiával. Bár nem tudom.

B. A másodikat is, a forradalom idején. Ártatlanul. Bár, nem tudhatom.

C. A harmadikat én szenvedtem meg s rajtam keresztül a családom. Lehet, hogy csak álmodtam?

Nem, nem álom volt!

1. Rútul belerokkantam. Ez nem álom, most is fáj, de már csak a testem, mert a doktornő azt mondta, fel kell épülni lelkileg is!

2. Hat nagy műtéten estem át, hogy ismét Homo erectus váljon belőlem. Homo sapiens sapiens? Talán az is vagyok, az intelligencia nem vész el.

3. Már megint ráfáztam. Semmi bajom az orvoslás fejlettségével. Talán csak az alkalmazással volt némi baj? Lehet, hogy tévedek?

4. A kártalanítás senkinek nem okozott fejfájást. Nem is kaptam. Elégtétel az is, hogy azok a maguktól értetődő orvosi hibák, amiket rajtam elkövettek, magának az egészségügynek is nagy kárt tettek. Sok, sok pénz. Nem tudok én számolni, nem is tudom kiszámolni!

Nem számolok én már semmit sem. Nem is számítok semmit sem. Vén bolond, csak motyog magában. Még úr sem vagyok néha, csak bácsi. Lehet, hogy már férfi se lennék? Magam sem tudom már. Nagy a zűrzavar, kint is, bent is.

Orvosok, jogászok, tudósok.
Minden ilyesféle volt a családban, nem is túl hitványak, nekem mégis ambivalens érzéseim vannak. Jogos? Nem tudhatom!

"Nem tudhatom, másnak mit jelent e tájék - nekem hazám!" Tévednék? Nem tudom. Olyan sokszor elhangzik mostanában a számból: Nem tudom.
Mert "haza csak ott van, hol jog is van".

Ne bánkódjatok nagyon. Ha még lesz türelmetek, egyetemi felvételi vizsgámról is mesélek. Mert minden mindennel összefügg.
Ti említettétek az okság törvényét. Vastagon kiszedve!
A mesének ma estére vége. Álmodjatok szépet! Helyettem is.

Ombre
Előzmény: Törölt nick (95)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.12 0 0 96
Maj' megnézöm!
Köszi!
Előzmény: Angelica Archangelica (94)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.02.12 0 0 94
Van ám az Index Fórumon "offtopik" topik is, a Kultúra-Zene kategóriában, tnsnames.ora a topik nyitója. E topik "elvileg" a komolyzenéről szól, de "gyakorlatilag" offtopik, a topik nyitója direkt "offtopikolás" céljából nyitotta. Ha van kedved, olvass és írj bele!
Előzmény: s-ombre-ro (93)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.12 0 0 93
Fantasztikus!

Szerintem Te nyelvzseni vagy! :)))
Meg minden másban is irigylésre méltóan tájékozott! Sok munka lehet benne!
Csak azt akarom mondani még, hogy éppen ma végre hazataláltam a gyógynövények világába.
Kimeríthetetlen a téma, naponta megújuló dolgokkal és tapasztalatokkal.
Így tehermentesít majd benneteket!
Ha mégis eszembe jut valami érdekes, bátran jövök vele. És vállalom is, mert a gondolat szabad.
És így nem fogom szét offolni a mondanivalótokat sem.
Köszönöm az irodalmi ajánlást, meg az invitálást, noszogatást a tanulásra.
Ha egyszer jobb kedvemben leszek, s megengeditek, elmesélem, hogy milyen apró dolgokon tud félrecsúszni egy élet. Ez máris OFF, vállalom!
Amíg újra találkozunk, boldog Bálint napot kívánok Mindenkinek!

Üdv:

Ombre
Előzmény: Angelica Archangelica (92)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.02.12 0 0 92
Vagy pl. a Nobel-díjas Abdus Salam neve Abdul, de az l hasonul a Salam vezetéknévvel, ezért Abdus:)) Bár Ő NEM arab, hanem urdu, azaz pakisztáni, de az urdu nyelv is arab írásjeleket használ, és rokona az arabnak.....
Előzmény: Angelica Archangelica (91)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.02.12 0 0 91
Az "Altair" szót az arabok Atairnak ejtik, mert a t ún. "Nap-betű", amelyhez hasonul a névelő l betűje: Amelyek nem hasonulnak, azok meg a "Hold-betűk", ilyen pl. a k. Mert a Nap arabul "As-samsz", nem pedig "al-samsz", a Hold pedig "Al-kamar"......
Előzmény: s-ombre-ro (90)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.12 0 0 90
Akkor Te veszélyes vagy az ismeretekre! :)))))
Az Atair nekem egy ideig Altair volt, elnézésből. Az inprinting miatt még ma is ki-ki csúszik a számon.
A lányomnak nem mondom hogy első szavai voltak, mert ez szamárság, de szépen sorolta az égbe bökdösve: -Veda, Dene... Atai... (ő közelebb volt a helyes kiejtéshez!!)

Most el kell rohannom (?) a szárközépig érő hóban a K.jző-höz idézésre!
Visszaérek még ma, ha az idő is úgy akarja!
Előzmény: Angelica Archangelica (89)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.02.12 0 0 89
Én NEM feledkeztem meg az arabokról sem: valóban sok csillag neve arab eredetű: pl. Rigel: láb, Deneb: farok, Sadalmelek: a király boldogsága, Atair: repülő (madár vagy repülőgép), stb.....
Én arabul is tudok, abból is tettem felsőfokú nyelvvizsgát is ("szenvedélybetegség a köbön":))
Előzmény: s-ombre-ro (81)
Aurora11 Creative Commons License 2010.02.11 0 0 88
Jó éjszakát!
Előzmény: s-ombre-ro (87)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.11 0 0 87
Köszi! Megpróbálom!
A lány itten éppen You Tube-ol! Szimultán!
Ezért is búcsúzom, átengedem neki egészen a PC-t.
Jó éjt!
Aurora11 Creative Commons License 2010.02.11 0 0 86

Sok sikert kívánok a fizika elsajátításához!

A világ jelenségei egymástól függnek,és zárt egészet alkotnak. Az élettelen világot és az élőt is fizikai jelenségek irányítanak,akár az óraműszerű bolygómozgásra,vagy az idegrendszerbe folyó pici áramimpulzusokra gondolunk. És ahogy a történelemben felderítenek csomó titkót úgy maga a világ is megváltozik:a technikai fejlődésre gondolok. A matematika elsajátítására a pontos kapcsolatok felfedezését teszi lehetővé.

Előzmény: s-ombre-ro (85)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.02.11 0 0 85
Köszi! Nagyon jól esik! :))

Képzeljétek, még az antitalentum lányom is eljutott a differenciálon keresztül a deriválásig s a többi. Én is oka vagyok, hogy kicsit pályatévesztetten folyamattervező mérnök akart lenni.
Most már a helyén van és úgy tanul, ahogy főz! Kiválóan! Ő abban zseni! Nem kerül ki a keze alól két egyforma étel. És micsoda finomságok!

Ha időm engedi, megpróbálok elmélyedni a dolgokban. Szerintem sem boszorkányság.
Valamelyik amcsi fizikus írta /Feynmann? - nem tudom/, hogy olykor beugrottunk néhány matematikai kurzusra, ha már megrekedtünk nagyon.
Kifejezetten szó volt arról, hogy vannak a kísérletezők, meg az elméletiek.
Meg vannak tudósok, és filozófusok. Itt még nagyobb az antagonizmus a felfogásokban.
Hadd fokozzak! A matematikai képletek megalkotásához /és a megoldáshoz is!/ nagy kombinatív képesség kell.
Más mondta, hogy az én agyam is ilyen. Úgy tudok témáról témára ugrálni, hogy a vezérfonalat soha el nem vesztem. Órák hosszat sem.
Hamar elveszejtem, aki hamis érvekkel próbál térdre kényszeríteni!

Azért azt Nektek is előrevetném, mint minden beszélgetőtársamnak, hogy időben szóljatok! Mondjátok meg azonnal, ha érdektelen, unalmas, valóságtól túlságosan elrugaszkodott, teljesen tudománytalan, csapnivaló és unalmas vagyok.
Csigalelkű érzékenységem, empátiám azonnal visszavonulót fog fújni és én fel fogom magam találni másban. :)))
Nem tisztességes állandóan offolni! Főleg itt!
Olyan csodálatos ez a Világ és benne az Ember /=ombre/. Ezerarcú!
Én soha,de soha nem unatkoztam még.
Még egyszer köszönök Mindenkinek mindent!
A bizalmat főleg! :)))

Előzmény: Aurora11 (83)
Aurora11 Creative Commons License 2010.02.11 0 0 84

Szia Angelika!

Én is azt tudom mondani,hogy Ombre probálja meg a fizikusnak való tanulást!Sohasincs késő!

Előzmény: Angelica Archangelica (71)
Aurora11 Creative Commons License 2010.02.11 0 0 83

Szia Ombre!

"Mert nem lehettem fizikus. Mindent odaadtam volna érte.
Azok a mat. képletek, amiről mindig szó van, már elég nehezen kezelhetők, én meg már soha fel nem érem. Mi még integrálni sem tanultunk.
Pedig ha teleírtam a táblát, kettő táblát a meglévő képletekkel, mindig a jó eredmény jött ki.
Annyira sajnálom, hogy itt csak ötletelni tudok."

Ajánlom a Bolyai könyvsorozatot,abban alaposan meg lehet tanulni a felsőbb matematikát.

"TUDOM, ide igazi fizikusok, vagy fizikusjelöltek írnak. Semmi értelme zavart keltenem egyszerű ötleteléssel."

Nem hiszem. Az egyszerű ötletek is nagyon fontosak. A matematikai képletek megalkotásához is szükség van az egyszerű ötletekhez.

Előzmény: s-ombre-ro (69)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!