Az egy dolog, hogy kiolvassák az ip-det és egy dolog, hogy be tudnak-e jutni a gépedbe egy nyitott porton keresztül.
Nézd majd meg a ZA logját, mikor melyik ip-ről próbáltak meg konnektálni a gépeddel. Biztos lesz egy jónéhány, ami nem a szolgáltatódé (DNS).
A wigwamon a porttesztet lefuttathatod, a leginkább használt portokat teszteli. Ha egy sincs nyitva az jó. Ha láthatatlan, az az igazi.
A sütik ellen meg használd mondjuk a Proxomitron-t.
Például a sütiket is lehet sessiononly-vá tenni, azaz ha kilépsz az adott oldalról, azonnal törli az oldalhoz tartozó sütiket. Meg egy csomó más is beállitható.
Ahamm, telepítettem a zone alarmot, vagyis elvileg nem lehet engem látni. de az egyik oldalon, ami internetes biztonsággal foglalkozik, ott kiírták, hogy jelenleg ez az ip-címem:
213.46.xxx.yy (nem merem leírni a másik két számot)
egy másik helyen meg még azt is leírták, hogy melyik szolgáltatótól veszem az internetet, nyilván azért, hogy lássam, mennyire sebezhetö vagyok, amíg meg nem veszem az ö mindentudó progijukat.
ez azért meglepö, mert közben meg a gépemen a winipcfg parancsot elindítva másik ip-címet írt ki nekem.
És ha választanom kell, akkor fogadjam el a sütiket vagy ne fogadjam el?
-zone alarm: a gépeden lévő cirka 65000 kaput teszi láthatatlanná, azaz ha valaki a te IP cimeden kotorászik, akkor a nagy semmivel találja magát szemben; ill. meggátolja a gépeden lévő progik kilépését a netre, így a trojaiakat is; te döntöd el, hogy melyik progikat engeded ki (alapesetben a böngésző+levelezőt ki kell engedni, a többit meg letiltani)
-adaware: ez (mint egy vírusírtó) leszedi a gépről a trójai progikat;
-bacigyilok: ez gondolom nyilvánvaló;
bocsi, de pongyolán ennyi;
és azért jó, ha "láthatatlanná" teszed a gépeded, mer' úgy marha nehéz feltörni és kotorászni rajta;
zümy
Köszönöm az eddigi segítséget. megyek megnézem azokat amiket mondtál -- de akkor ezek szerint nem ugyanattól véd a zonealarm mint amitöl a trójai keresö?
és ezek levédik az ip-címet? mert a wigwamot még nem olvastam el :)) 1 mondatban csak elmondhatnátok, hogy jó-e nekem, és miért, ha nem látják mások.
Hali
4 dologgal tudod megvédeni magad:
- Felteszel 1 tűzfal progit (ZoneAlarm: www.zonelabs.com, stb)
- Felteszel 1 trójai kereső progit (Ad-Aware: www.lavasoft.nu, stb)
- A neten nem adsz meg valós adatokat magadról.
- Nem árt 1 jó virusirtó sem.
egy kezdö internetezö vagyok, aki csak azt látja, hogy az internet lehet veszélyes is, de nem érti miröl van szó. A következö kérdésekre várom a választ:
mi az az IP-cím?
jó-e az nekem, ha azt el tudom takarni? (mert sok reklám szentül hirdeti, hogy igen)
hogyan lehet ingyen eltakarni?
mi van még a neten, ami beazonosíthatóvá tesz, egyáltalában hogyan müködik az internet ezen része?
lehet hogy tévedek, de: a böngészöm (opera 6.05) nem akart megnyitni egy oldalt, mert hitelességi bizonyítványos vagy valami hasonló gondot talált. A weblapoknak is kell rendelkezniök azonosítással? csak úgy nem lehet létrehozni egyet?
És tuképp, olvastam, hogy a rendörség figyeli a csetszobákat amiatt, hogy ne lehessen ott neonáci vagy hasonló rendezvényeket szervezni. Csak a beszélgetést figyelik vagy mást is?