Keresés

Részletes keresés

dez1 Creative Commons License 2003.01.16 0 0 48
Nekünk gimiben 3 azaz három tesi óránk volt egy héten. nagyon kevés volt! Legalább 6 kellett volna.
mondjuk le lehetett volna adni egy éneket, egy rajzot, egy magyart esetleg 1 kémiát vagy biológiát és máris lett volna bőven órakeret. Ráadásul ha mondjuk ugye van egy nap átlagosan 6 órád, de ebből minden nap 1 tesi, esetleg pénteken kettő, nagyságrendekkel jobb a kedved, és sokkal lazábbnak érzed az órarrendet.
Legalábbis ano nekünk így tűnt, bár régen volt... PC helyett még commodore volt, magyar kereskedelmi TV pedig nem mérgezte a levegőt egy sem.
tanu X Creative Commons License 2003.01.16 0 0 47
Biztos lesz meg egy-ket csorte, a tanarok vs. tanitok temakorben, hazifeladat vs. hulye gyerekek, stb ,ja es persze testneveles vs. 2X15 perc fogocska ;o))) Minek okan nem ez lesz az!
Előzmény: Venyerin (46)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.16 0 0 46
Mely rendelkezésekre gondolsz?
És miért nem azokról nyitsz topikot? ;-P
Előzmény: tanu X (45)
tanu X Creative Commons License 2003.01.16 0 0 45
Meglesz!:))

Bar van egy olyan gyanum, hogy az elet nem fogja megengedni ezt a "trial/error" kiserletet, mert ebben a formaban - nem a tesi orak miatt feltetlenul - kicsi a valoszinusege, hogy elfogadjak- sokkal inkabb a munkaugyi vonatkozasai miatt.-

Előzmény: Venyerin (44)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.16 0 0 44
OK, de csak ha ellenkező esetben tőled is elvárhatom ugyanezt! ;-)
Előzmény: tanu X (43)
tanu X Creative Commons License 2003.01.16 0 0 43
Jo, akkor igazad van:)) Ha elfogadjak ebben a formaban a torvenymodositast es a kovetkezo tanevtol megis valahogy kevesebb testneveles ora lenne az alsos osztalyokban, akkor kerek szepen felperc nema elgondolkodast:))
Előzmény: Venyerin (42)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.16 0 0 42
Én úgy látom, hogy a javaslatban egyáltalán nincs szó csökkentésről, mi több az eddiginél több mozgást tesz kötelezővé (tesi nélküli napokon is tanítási időben min. 30 perc, napköziben naponta min. 45 perc), ráadásul szabadban.

Ha netán a (semmilyen értelemben nem kötelező) kerettantervekben a későbbiekben csökkenne is a javasolt óraszám, az iskolát semmi nem gátolja abban, hogy akár a mainál jóval több tesiórát tartsanak.

Előzmény: tanu X (40)
tanu X Creative Commons License 2003.01.16 0 0 41
Na jo akkor kicsit cinikusabban. Tehat, testnevelesi orak szama se max, se min nincs megszabava, mivel a eddig se volt max a kerettanterv altal lehetne, viszont "A kerettanterv elveszti jelenlegi funkcióját, kötelez? szabályozó erejét."Vegyunk itt egy vegletes peldat: tehat lehet, hogy heti 0 tesi ora lesz?! Eppen lehet, mert aki reklamal annak meg lehet mondani, hogy egyreszt nincs testneveles tanar, de ha megis van, akor is tesi ora helyett jatekos napi 30 perccel lehet helyettesiteni, ami 15 percekre oszthato, es amibol a szunet felere is terjedhet a fogocska. Tehat szamoljunk. Van ugye 10 perces es 20 perces szunet az elobbinel 10 percel az ora vege elott kell elkezdeni a fogocskat az utobbinal 5 perccel, es mar meg is van a napi harminc perc. (Ido meg amugy is lenne mivel nics szukseg a hazifeladat feladasara eddig elment 5-10 percre:)) Erre a tevekenysegre meg lennek lepve ha barmelyik onkorm. plusszora dijat fizetne a tanitonak, mikeppen egyebkent erre nem is nagyon van keret. Az meg mar csak nanahogy ezert minek alkalmazni valami testneveles szakost. Nem alitom, hogy ez torvenyszeruen vegbe is fog menni, de mindenesetre a torvenymodositasi tervezet ebben a formaban vegrehajtas eseten lehetoseget adna erre.
Előzmény: tanu X (40)
tanu X Creative Commons License 2003.01.16 0 0 40
Kosz a kritikat, bar nem teljesen jogos. En elolvastam tegnap az egesz cikket, sott meg a forrast is. Topic inditonak nem gondoltam, hogy rogton a melybe kellen ugrani, masresz ugy gondolom a MH "elemzese" valamint a masik miniszterium velemenye eleg megalapozott lehet ahhoz, hogy beszelgetest indukaljon tekintettel azert arra a fegyvertenyre is hogy nem a MN-rol van szo, sott az emlitett media eppen, hogy versa! Tehat nem kalkulaltam azzal, hogy elvakult ellenseges ertelmezese a torvenyi valtozasoknak allna a hatterben. Ennyit a topicnyitasi szokasaimrol.

A torveny modositasi javaslatok eseteben, pedig nem maga a torvenymodositas mondja ki, hogy kevesebb testneveles orat kell tartani, hanem ha a modositasban ajanlott valtozasok zome vegbemegy akkor sajnos nagy valoszinuseggel (tudom ez se jogi fogalom de legyunk konnyedek:))azt fogjak eredmennyezni, hogy lecsokken a tesiorak szama.

Előzmény: Venyerin (39)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.16 0 0 39
Határozott fejlődés, nekiálltál tájékozódni! Nem lett volna egyszerűbb mindezt topiknyitás előtt megtenni? Azért így is örülök!

"mikent azt olvasni lehet a sorok kozott; testneveles ora tartasanak kotelezettsege nem allna fenn"

A sorokban legalábbis biztosan nincs ilyen...
A sorok közötti böngészés nem tartozik a törvényértelmezés bevett módja közé.

"be lehetne helyettesíteni a tesi orakat 10-15 perc, akar a szunetekben is megtarthato fogocskaval"

Először is részenként minimum 15 perc, összesen meg minimum 30. Másodszor nem az óra helyett, hanem mellette.

"tanitoink akik igy termeszetesen plusz oradijat nem szamolhatnak fel"

Ez is a sorok között lehetett valahol...
Párezer dolognak ellentmondana ugyan, de a sorok köze a tuti.

"a szaktanarok pedig kiiktattak a folyamatbol - egyedul nekik lenne erdekuk letuket is tamogatando tesi orakat tartani."

Ha egyedül az ő érdekük, akkor tényleg nem kell!!!
De nem így van, tehát tesi lesz. Hogy alsóbn tanítson-e tanítóként nem képzett szaktanár - nos ez egy érdekes kérdés, de szerintem erősen túldimenzionálod. Mellesleg: olyan nagy teher lenne felszedni a nevezett szaktanároknak némi tanítói pluszt?

"nincs szakkepesites rendesen felepitett tesi ora tartasara"

Mi van? Ezek szerint mégse szaktanárok szerinted?

Előzmény: tanu X (37)
tanu X Creative Commons License 2003.01.16 0 0 38
Ja persze annyire nem amator senki, hogy leirja, hogy kevesebb tesi orat rendelek el:)))
A trv modositasi tervezet egyebkent egeszeben letoltheto az OM lapjarol kb. 92 oldal wordben. Meg szerintem van benne egy-ket ilyen kis csapda, ami nincs kimondva egyenesen, csak ha mukodni kezd akkor a kulon-kulon vegrehajtott kis valtoztatasok meg meglepo dolgokka allhatnak ossze:))))
Dehat ezert kaptak meg a pedagogusok velemenyezesre dec.22.-tol jan.10-ig!!??;))
Előzmény: tanu X (37)
tanu X Creative Commons License 2003.01.16 0 0 37
Nem a cikket citalnam, hanem inkabb az O.M. honlapjarol a torvenytervezetet kommentalnam.

(2) A Kt. 52.§-nak (10) bekezdése helyébe a következ? rendelkezés lép:

„(10) Az általános iskola els?-negyedik évfolyamain minden olyan tanítási napon, amelyen nincs testnevelési óra, meg kell szervezni - a tanuló életkorához és fejlettségéhez igazodó – játékos, egészségfejleszt? testmozgást. A játékos, egészségfejleszt? testmozgást, ha az id?járási viszonyok engedik, szabadban kell megtartani. A játékos, egészségfejleszt? testmozgás ideje naponként legalább harminc perc, amelyet több, legalább tizenöt perces foglalkozás keretében is meg lehet tartani. A játékos, egészségfejleszt? testmozgást a tanítási órák részeként és az óraközi szünetek idejének legfeljebb ötven százalékának felhasználásával kell megszervezni.”

Indoklas: A kerettantervre vonatkozó rendelkezések megváltozásával a hatályos rendelkezések értelmezése nehezen oldható meg. A hatályos rendelkezések végrehajtása egyébként azért is nehézséget okoz, mert a szükséges id?keret nem áll rendelkezésre. Problémát jelent az is, hogy az els?-negyedik évfolyamon a nevel? és oktató munkát tanítók látják el, akiknek a kötelez? óraszáma nem elégséges e többletfeladatok végrehajtásához. A javaslat nem igényel többletid?t, hanem beilleszti a meglév? id?keretekbe.

"3. Megváltozik a tartalmi szabályozás rendszere is, mivel
- a Nemzeti alaptanterv tartalmazza azokat az ismereteket és követelményeket, amelyekre épül az iskolai nevel? és oktató munka.
- A kerettanterv elveszti jelenlegi funkcióját, kötelez? szabályozó erejét. Az oktatási miniszter kerettantervek kiadásával segíti az iskolai helyi tantervek elkészítését."

Tehat mikent azt olvasni lehet a sorok kozott; testneveles ora tartasanak kotelezettsege nem allna fenn viszont korlatlanul be lehetne helyettesíteni a tesi orakat 10-15 perc, akar a szunetekben is megtarthato fogocskaval. Kepzelem milyen lelkesen fogjak ezt vegrehajtani tanitoink akik igy termeszetesen plusz oradijat nem szamolhatnak fel, a szaktanarok pedig kiiktattak a folyamatbol - egyedul nekik lenne erdekuk letuket is tamogatando tesi orakat tartani.

Roviden:
tesi tanarok eltuntetese
tesi ora helyett 15 perc fogocska elegendo sott megengedett
plusz oradij ezert a 15 percert mivel az orabol es a szunetekbol van zanzasitva nem jar
az iskola vezetes a koltsegkimelo megoldast valasztja, a tanito pedig az idejet es idegeit kimelot, plane, hogy nincs szakkepesites rendesen felepitett tesi ora tartasara.

Előzmény: Venyerin (31)
magyar tarka nagy barom Creative Commons License 2003.01.15 0 0 36
Szerintem nem az. Csak észre kellene venni, hogy az oktatás reformja nem lehet csak a tanterv reformja, mert akkor döglött az egész. Mert nem arról szól, hogy mi lenne jó a gyereknek, hanem arról, hogy hogyan ragaszkodnak az egyes szakterületek a óraszámukhoz. S hogy az igazukat bizonyítsák meg is mutatják hogy nézzétek ennyi mindent akarunk tanítani, ezért nagyon kellene még 2-3 óra. De ha nagyon nem megy akkor maradjon minden a régiben. Biztos ami biztos azért az anyagot csökkentés címén növeljük egy kicsit. Azután berígérünk az iskolában a szülőknek néhány fakultációs tagozatos órát, amivel majd még több anyagot leadhatunk. S nézzék jönnek is a szülők, tehát van igény az anyagtöbbletre. Meg ott van a felvételi is. S ha valaki megpendíti a eformot, hegyezzük a fülünk, mint a harcimén, mert itten megint az órákért kell küzdeni. S közben az iskola az órák számáról szól, s nem a diákról.
Talán végre másként kellene hozzákezdeni. Nehéz elképzelni egy olyan iskolát, ahol a gyereknek van 2 tesiórája délelőtt, de minden délután választhat több sportolási lehetőségből is? Ahol délelőtt tanulja az alapműveltség részeit, délután felzárkóztatjuk ha kell, tovább vezetjük ha akarja? Zenél, énekel, táncol, színházat játszik, programozik, olvas, agyagozik, vagy amit akar? nem így lehetne megtanítani arra, hogy mit kezdjen a szabadidejével? Nem ezzel lehet elérni, hogy ne a családi környezet határozza meg egész életére a lehetőségeit?
S ne mondja senki azt csarnok elsőre, hogy sokba kerül. Elébb nézzük meg, hogy kell-e? Ha igen, akkor a gyerekeink nem érdemlik meg rá a pénzt?
Előzmény: tanu X (15)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.15 0 0 35
A végén még kiderül, hogy a juhfarkot se veted meg? ;-)
Előzmény: ex_lx (33)
ex_lx Creative Commons License 2003.01.15 0 0 34
Hja, és remélem, hogy nem az én sejtésem, hanem ez az értelmezés állja meg a helyét.
Előzmény: ex_lx (33)
ex_lx Creative Commons License 2003.01.15 0 0 33
Úgy látom, léteznek az életnek olyan rejtett zugai, ahol egyezik az ízlésünk. :)
Előzmény: Venyerin (32)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.15 0 0 32
Még valami: én személy szerint jobban szeretem, ha a minisztériumok ilyen vitái nyílvánosan zajlanak le, mint ha zárt és dokumentálatlan kormányüléseken.

Persze ez már ízlés dolga, arról meg nem szokás vitázni... ;-P

Előzmény: Venyerin (31)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.15 0 0 31
Úgy, hogy más szempontjaik vannak, ezért más vélemény is jön ki nekik a végén. Ezzel semmi baj nincsen, és pontosan ezért nem az egyes minisztériumok döntenek ilyen fontos kérdésekben.

Az óraszámcsökkenésre nehéz mit mondani, mert egyrészt nem találok számokat, másrészt felső határ nincs, csak alsó. Ráadásul nyílvánvaló, hogy akik csökkenésről beszélnek, azok a napi fél órás kötelező testmozgást egyáltalán nem tekintik beszámítandónak e szempontból, ami nekem legalábbis fura.

Tanárok kontra tanítók: szerintem adott szempontból nem sarkallatos kérdés. Az OM álláspontja (alsóban csak tanítók) és a GyISM-é (vannak tesitanárok és kész, hagyjátok őket békén) is érthető. Szerintem az OM áthidló javaslata (az érintett tanárok tanítóvá képzése a változtatások bevezetése előtt) jó.

Az analfabéta azoknak szólt, akik nekiálltak anyázni anélkül, hogy előbb olvastak volna pár percet. Pedig megéri...

Előzmény: ex_lx (30)
ex_lx Creative Commons License 2003.01.15 0 0 30
"Köpf Károly, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára lapunknak elmondta: nem értenek egyet azzal, hogy növelés helyett éppen csökkentsék a kötelező testnevelésórák számát. Azt sem értik, miért ne taníthatnák alsó tagozatban is szaktanárok a tárgyat."

Az itt megjelent analfabétáknak elmagyaráznád, hogyan értelmezendő a fenti idézet, ha abból a feltétlezésből indulunk ki, hogy a minisztériumoknak nem feltett céljuk egymás meghazudtolása (amire persze nincs garancia)?

Előzmény: Venyerin (29)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.15 0 0 29
Ha a többi oktatás-szidó úr és hölgy analfabéta is, legalább a topicnyitótól elvárható lett volna, hogy végigolvassa a hivatkozott cikket, ne csak a bevezetőjét.

Sok felesleges zsákutcát kikerülhetne így a vita. Igaz ugyan, hogy az anyázásban viszont kifejezetten zavaróak tudnak lenni az ismeretek...

Pár idézet a cikkből:
"A közoktatási törvény módosításának tervezete előírja, hogy a kerettantervben meghatározott óraszámon felül, azokon a napokon, amikor nincs testnevelésóra, a pedagógusoknak játékos testmozgást kell tartaniuk. Az elképzelés szerint a testmozgást napi fél órában a tanórák végén és az óraközi szünetek maximum ötven százalékában kell megtartani. "

"A minisztérium tegnapi egyeztető tanácskozásán elhangzott: a törvény beiktatásáig lesz idő a tanárok tanítói átképzésére."
(Azaz alsó tagozaton is lesz tesi.)

"Ma sincs meghatározva a testnevelésórák felső korlátja"
(Sincs, mert nincs és nem is tervezik.)

"Magyarországon lévő 5350 általános és középiskola 20 százalékában nincsen tornaterem vagy tornaszoba"
(Azaz ezer feletti ilyen hiányzik.)

"Sió László is megerősíti, hogy nincs elég tornaterem, (...) a korábbi ciklusban az Ifjúsági és Sportminisztérium évente 500-700 millió forintot költött a tornatermek felújítására, illetve létesítésére, ami 25-30 tornatermet érintett évente."
(Ha egy fideszes mondja, biztos tuti. Ezek szerint (optimistán fele-fele újjal és felújítottal számolva) a programjuk szerint alig 70-80 év, és jó lesz a helyzet. Gratula...)

"Megdöbbentô adat, hogy a felsôsök körülbelül harmada azért hagyja abba a rendszeres testmozgást, mert a tanulás mellett nem marad rá ideje."

"A SZÜLÔ: Vargáné Vass Andrea szerint egy szülő a mai viszonyok között el sem várja az iskolától, hogy ott gyermeke testneveléséről tökéletesen gondoskodjanak."

"A DIÁK: "Ötödikig az osztályfőnök tanította a tornát is. Akkor még főleg játszottunk.” Anna szerint sok diáknak van felmentése testnevelésből, sokan azért szeretik ezt az órát, mert addig sem kell tanulni."

Előzmény: tanu X (-)
tanu X Creative Commons License 2003.01.15 0 0 28
Dr. Kemény Z.?
Előzmény: Raphael (27)
Raphael Creative Commons License 2003.01.15 0 0 27
Lehet hogy csak nekem vannak rossz tapasztalataim, de szvsz az iskolai tornaora inkabb alkalmas a testneveles megutaltatasara mint az aktiv sportra nevelesre.
Előzmény: tanu X (24)
tanu X Creative Commons License 2003.01.15 0 0 26
Szerintem reszben igazad van, ha lesz egy kis horges akkor nem fog megvalosulni,( rogton), hanem szep lassan mondjuk jovo szeptemberre fog csak lepesekben megvalosulni. Ugy latszik a nep teljes elhulyites mellett a masik cel minel tobb kozalkalmazott tanar elbocsatasa-csokken a deficit-, atkepzes targoncavezetove, stb -uj munkahelyek legalabbis a munkaugyi kozpontokban-. Szoval van azert itt ecca a tortenesek mogott.:))))
Előzmény: balgabelga (25)
balgabelga Creative Commons License 2003.01.15 0 0 25
Ez szerintem biztos, hogy nem fog megvalósulni.
Viszont hűen tükrözi "jövőnk alakítóinak" mentalitását, világnézetét, jövőképét, hogy egy ilyen ötlet egyáltalán felmerülhet az oktatási minisztériumban.
Ez ami igazán borzasztó ebben a hírben!
Előzmény: tanu X (23)
tanu X Creative Commons License 2003.01.15 0 0 24
A kilencvenhárom éves korában elhunyt Szent-Györgyi Albert Nobel- díjas magyar amerikai biokémikust 1930-ban a szegedi egyetem orvosi vegytani tanszékére nevezték ki. Ebbéli funkciójában szólalt fel Szegeden az Országos Testnevelési Kongresszuson. Akkori beszéde igen idôszerű és idevágó. Íme: „…A sport nemcsak a testnevelésnek, de a lélek nevelésének is leghatásosabb eszköze, és minden iskolának, a legalacsonyabbtól a legmagasabbig elsô és szent hivatása és kötelessége a lélek nevelése, hogy fiaiból embert faragjon… Az iskolában a gyermeki lélek minden erénye, a pajkosság, a vidámság, az elevenség bűn. Csak az lehet igazán ember, aki igazán gyermek is tudott lenni. Csak az egészséges ember lehet igazán hasznos tagja a társadalomnak. Úgy értesültem, hogy még mindig vannak iskolák, ahol napi öt óra tanítás folyik, ahol hetenként két tornaóra van, ahol tehát három napra elôre kell a gyermekeknek magukat kimozogniuk. Hát tudnak az urak három napra, elôre enni vagy aludni?…”
Előzmény: zsuzsa (21)
tanu X Creative Commons License 2003.01.15 0 0 23
Pedig, pedig a harcos szdsz ellenessegerol hires Magyar Hirlap adott errola zsenialis otletrol hirt. Jut eszembe; hogy hogy az Indexen nem lehet olvasni errol a lenyegtelen kis bulvar hirrol?:) Egyebkent en mar semmin sem csodalkozom, szervesen illeszkedik a korabban ismertetett elkepzelesekhez.
Előzmény: balgabelga (19)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.15 0 0 22
ez a gyerek kiöntése a fürdővízzel. inkább egy-két tesitanárt kéne megpitiszkálni. a mi időnkben azt várták el a mezei diákoktól, mint az élsportolóktól. az átlag tesitanár képtelen felfogni, hogy vannak olyan emberek, azaz gyerekek, akiknek ez épp úgy nem megy, mint valaki másnak az éneklés. inkább itt kéne tenni valamit...
zsuzsa Creative Commons License 2003.01.15 0 0 21
Ennél kevesebb és szarabb testnevelést ?
A gyerekeim versenyszerüen sportolnak. Ezt nem veszik figyelembe, a tornaórák szinvonala ugyanakkor pocsék.

tanu X Creative Commons License 2003.01.15 0 0 20
Kosz, most megnyugtattal. Ha ez a sok jo, amit ez a draga, igen szakerto ember eddig kifundalt a nalanal meg sokkalta de nagyobb szakerto kollegaival egyutt, mindannyiunk udvere,valora valik, akkor nem sokara egyaltalan nem lesz szukseg semmilyen iskolara a Peto intezetet leszamitva, kiveve persze, ha gyermeked szeretne az orszaghatarokon kivul is kezdeni magaval valamit, akkor viszont mar jobb is ha eleve ott tanittatod.
Előzmény: ex_lx (17)
balgabelga Creative Commons License 2003.01.15 0 0 19
Én sok minden rosszat elhiszek Magyar Bálintékról, de ennyire ők sem lehetnek korlátoltak.
Nem hinném, hogy ez komolyan felmerülhetne.
Előzmény: tanu X (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!