És az asztalosok jó néven vennék, ha minden ok nélkül házkutatást tartanának náluk időről-időre, mondván valószínűleg lopott szerszámokkal dolgoznak? Sőt, a szerszámok mellett átnéznék a leveleket, a megrendeléseket, az üzleti kapcsolatokat is...
Ez valóban jogos ítélet. Ez egy cég, akik profitot termeltek a lopott szoftverekkel. Érdekes módon vannak olyanok, akik megveszik ezeket a szoftvereket, és így hátrányba kerülnek a tolvaj cégekkel szemben. Ha meg nincs pénze az Adobe meg Autodesk szoftverekre, akkor keressen valami ingyenes szart, dolgozzon azzal. Az asztalost is elviszik a zsaruk, ha lopta a gyalut meg a dekopírfűrészt, akkor miért kellene futni hagyni azt, aki ugyan örömmel használja haszonszerzésre a mások által megírt szoftvert, de fizetni meg b*szik érte?
Olvasd el a Microsoft oldalán. Ha a Windows legális, akkor a gépházon van egy hologrammos matrica. De vanna a netről letöltöthető programok, ami egy regisztrációs kulccsal lehet legálissá tenni. A számlához adják, hogy hány gépre telepíthető. Pl nálunk a vírisírtók így vannak fent.
Egyébként lehet, hogy onnan indult az egész ötlet, hogy valaki felvetette a nyílt szabványokra épülő adóbevallási rendszer ötletét. (Jelenleg kizárólag a Microsoft Windows használatát támogatja a magyar állam.) Egy nyílt szabványokra és webtechnológiákra alapozott állami rendszer viszont komoly veszélyt jelentene a BSA gazdijának (Microsoft) piacára és támadásba lendültek. Össztűz a magyar cégekre és polgárokra állami segítséggel.
Sok ingyenes program is van, amit lehet használni. Ha meg valaki egy több, mint 200 ezerbe kerülő PhotoShoppal akarja a nyári digitális képeit átméreteztetni, és azt is pont a munkahelyén, az meg balfasz. De kétlem, hogy egy cégnél legalább a Windowsra ne legyen 25 ezer Ft.
"Van a kalóz szoftvernek valami képernyőn megjelenő különös ismertető jele?"
Persze, hogy van: egy kurva nagy Jolly Roger jelenik meg, rajta egy koponyával meg két keresztbe rakott lábszárcsonttal ;-))))) Kinézem APEH-ékből egyébként, hogy tényleg így gondolják,,,
Alapból linuxos vagyok... :-) Inkább az eljárás zavar. Sőt, felháborít.
Tudom, hogy nincs illegális szoftver a gépemen, de borzasztóan felháborítónak tartanám, ha azzal jönne egy APEH ellenőr, üljek félre, mert ő most végignézi a gépemen lévő programokat. Hogy jön ahhoz bárki, hogy az üzleti anyagok, levelek között turkáljon? Adatot kérhet az állam, de hatóságilag így zaklatni az embereket és abból kiindulni, hogy mindenki lop, csal, hazudik... az ilyen szabályok alkotóit minősíti az egész. :-P
Egyébként pedig mit értenek az alatt, hogy a képernyőn ismerik fel a kalóz szoftvert? Van a kalóz szoftvernek valami képernyőn megjelenő különös ismertető jele? Ez hülyeség. Mondjuk ki az igazságot: házkutatást akarnak tartani gyanúsítás nélkül.
Valami olyasmit mondtak, hogy az APEH-ellenőröket kiképzik arra, hogy a képernyőn hogyan ismerhetik fel a kalóz szoftvert. Erre mondjuk kíváncsi vagyok magam is, de a kérdésed szempontjából a lényeg, hogy nem nézik meg automatikusan a szoftvernyilvántartást. Csak akkor kezdenek vizsgálódni, ha az adószakértőből előlépett "szoftverszakértők" arra gyanakszanak, hogy lopott szoftver fut a gépen.
Ha netán kiderülne, hogy az APEH-ellenőrök mégiscsak a szoftvernyilvántartással indítanak, és ez Téged zavar, tudom ajánlani valamelyik Linux disztribet...
Hehe, kíváncsi vagyok, arra is kiképzik-e az APEH szagértőit, hogy egyáltalán felismerjék: Linux fut a gépen... :-)
Azt viszont határozottan dühítőnek találtam a híradóval kapcsolatban, hogy még csak meg sem említették, hogy ingyenes alternatíva is van. Természetesen nem kötelező Linuxot használni, de Windowst sem, sőt Wordöt sem, meg még jó néhány MS-szoftvernek van ingyenes alternatívája akár Windows alatt is. Úgyhogy a hír ilyetén tálalása pofátlanság volt a javából. :-(
A tegnapi MTV hírek szerint hamarosan az APEH (is) fogja ellenőrizni a cégek szoftvereit. Van valakinek információja arról, hogy ezt pontosan hogyan fogják megtenni? Csak a szoftver-nyilvántartásokat kérik be vagy cégről cégre járva házkutatást tartanak?
Egyébként ha nincs megalapozott gyanú, hogy egy cégnél illegális szoftvereket használnak, akkor az APEH-nak vagy bárki másnak joga van átnézni a gépeket? (Tudom, tudom: Magyarisztánban minden állami szervnek mindenhez joga van. Sőt, bűncselekmény hiányában még büntetnek is.)
Ha egyetértesz a freevmi petícióval és nem szeretnél börtönbe kerülni hasonló indokok miatt, kérjük írd alá az új petíciót is, melyben a törvény módosítását is kezdeményezzük.
"ps: nekem az a rejtély, hogy az ilyen jogászok mint Sebők, akik konzekvensen a gazdagot képviselik a szegényebbel, az erősebbet a gyengébbel szemben nem kevés saját haszonért, hogy birják ki a reggeli tükörbenézést hányinger nélkül."
Nézz rá! Kizárt dolog, hogy tükre legyen otthon, mert ha eccer belenéz, főbe lövi magát!
:-)
Nem erről szól a dolog kedves Kozi- az üzleti felhasználásra másolást - mint láthatod - én is elitéltem. Ennél jobban már csak azokat, akik komolyan gondolják, hogy egy magyar embertől vagy cégtől elvárható az, hogy ugyanannyiért vegyen akármit, mint mondjuk az amerikai, holott a jövedelmek ugye errefele...
Ezzel a gondolkodással senki nem venne, és akkor TÉNYLEG kenyérre kellene a pénz.
Egyébként egy szoftver ára a belefektetett munkától és a kereslettől függ.
Pl nem hiszem, hogy a 3D Studio Max-ot annyian veszik mint pl a Windows XP-t de kb a fejlesztési idő hasonló méreteket öltött hiszen 2 igen komoly programról van szó. Csak éppen a Windows 50eFt a 3DSM meg kb 1 millió
De pl utóbbit kizárólag gazdasági célokra használják előbbit meg magáncélokra is
1, Súlyosbító, hogy valóban, pénzkereseti tevékenységre használta a cég a szoftvereket, egy igazi kapitalista cégről van szó, amelyik azért nem igen ágálhat azon kapitalista elvek és "értékek" ellen, amit maga is képvisel.
2, Enyhítő egyértelműen, hogy nem kereskedett az illegálisan használt szoftverekkel, csupán használta.
3, A dolgot az teszi a szememben gyanús perré hogy egy olyan gazdasági per, ahol a jog egy gazdagabb, egy erősebb pártjára állt egy csóróbb, egy gyengébbel szemben. Márpedig az olyan jogot, amely a gazdagot védi a szegénnyel szemben, az erőset védi a gyengébbel szemben, el kell söpörni. Nekem, mint szoftverfejlesztőnek egy pillanatig sem jutna eszembe büntetőfeljelenteni azért valakit, hogy nekem több legyen a hasznom, jobb kocsira telljen, stb. Le is köpném magam...
Ha kenyérre kell, az más téma, de nyilvánvaló, hogy a Microsoftnak, az Adobe-nak, a Autodesk-nek nem kenyérre kell...addig meg max polgári per, de az is csak azzal szemben, aki nem akar fizetni, és _nem azzal szemben_, aki nem tud.
Ennek eredőjeként a konkrét dolog megitéléséhez azt kellene tudnom, hogy ez a fejlesztő cég hogy bánt a saját termékeit másolókkal. Ha soha nem jelentett fel senkit aki magánhasználatra másolt, akkor egyértelműen elitélem ezt az itéletet. Ha maga a cég is jelentett már fel embert ugyanezért, akkor jogosnak tartom.
ÜdV
ps: nekem az a rejtély, hogy az ilyen jogászok mint Sebők, akik konzekvensen a gazdagot képviselik a szegényebbel, az erősebbet a gyengébbel szemben nem kevés saját haszonért, hogy birják ki a reggeli tükörbenézést hányinger nélkül.
Hatósági tanúként részt vettem a Philosnál tartott házkutatásban (akkoriban a Philos egy másik tulajdonosának cégénél dolgoztam, néhány szobányi távolságra), illetve később magánál a Philosnál is dolgoztam.
Az alábbiakban némi kiegészítő háttérinformációval szolgálnék.
A Philos 1999 óta tárgyalt több kockázati tőkebefektetővel is arról, hogy részesedést vásárolnak; a Philos pedig ebből finanszírozta volna növekedését, többek között technológiai beruházásokra, szoftvervásárlásra akarta fordítani az 1 millió dollárt. 2000 eljén (ha jól emlkészem) egy minden ponjában végigtárgyalt, kizárólag alírásra váró megállapodástól táncolt vissza a befekető(jelölt).
Ekkor a Philos vezetőinek dönteniük kellett: vállalják a pénzügyi kockázatot (a legszükségesebb költségek saját zsebből való finanszírozása), iletve vállalják a büntetőjogi kockázatot, hogy megnövekedett létszám miatt a szoftverek döntő többsége illegális lesz addig, amíg a visszalépett befektető helyett újat találnak.
Az új befektető (és pénze) végülis 2000 őszén érkezett meg, de addigra (még a nyáron) megtörtént a feljelentés. A Philos az ítéletben felsorolt cégek jó részének hazai képviselőivel, viszonteladóival folyamatosan tárgyalásban volt, az érintett cégek jó része tudta (de minimum sejtette), hogy a Philos részben illegálisan használja az általuk forgalmoazott szoftvereket, de tisztában volt a Philos vásárlási szándékával is. (Az egyik grafikai programokat gyártó cég hazai képviseletén kívűl, mert ők tudták, hogy a Philos az ő programjukat a jövőben nem akarja használni, ezért megvenni sem.)
A tőkebevonás után a Philos a "kárérték" majd tízszerereséért vásárolt szoftvereket. Ezekbe (tudomásom szerint) beleértendők a bűnügy tárgyát képező, a lefoglalt gépeken talált szoftverek is, tehát ezen a ponton nem értem, hogy miért kellett azt a bizonyos 4 milliót saját zsebből is kifizetni.
Nem értem, hogy a BSA a Philos esetében miért nem élt a "szokásos" figyelmezetetéssel.
Nem értem, hogy a BSA miért nevezi "szoftverkalózkosásnak" az ügyet, holott azt általában az illegálisan másolt programok terjesztésére értik, ami szerintem jóval súlyosabb kategória.
Nem értem, hogy a bíró, amikor a cselekmény társadalmi veszélyességét mérlegeli, akkor miért gondolja úgy, hogy ilyen helyzetben a társadalom érdeke inkább az lett volna, hogy a Philos lehúzza a rolót, utcára tegyen 30-40 embert.
Termászetesen nem lehet egy cég működését jogsértésre alapozni, és ha egy cég ügyvezetője vállalja a kockázatot, akkor vállalnia kell a következményeket is, de véleményem szerint ez az ítélet egyáltalán nem áll arányban sem a tárgyi súllyal (v.ö.: Tocsik, Várhegyi, stb.), sem a társadalomra való veszélyességgel.
Valóban elég szomorú a helyzet, DE azt azért tudni kell a konkrét esetről, hogy ez egy játékfejlesztő cég volt és pl. nem voltak megvéve azok a softwarek sem, amelyekkel a játék részeit készítették.
Ez azért nem szép dolog. :(
És mi van akkor, ha töredelmesen bevallom, hogy a boltból loptam az egérdrivert, csak a licencet
elfelejtettem ellopni hozzá? Szvsz ez ekkor egyszerü bolti lopás, és 50000 Ft érték alatt meguszható
egyszerü szabálysértési eljárással.
"Aki azt mondja ezek után, hogy a BSA terror eszköze az maga is fél, tehát lopja a szoftvereket. "
remélem kimennek hozzád.
ehhez elég hogy valakinél , akinél házkutatást tartanak,
megtalájják a cimed vagy neved.
más nem kell. eddig is így volt. aztán hiába
bizánygatod hogy neked csak legal soft-jaid vannak,
a minimum hogy fél évre ráülnek a gépedre / cd-idre
és addig nem tudsz dolgozni.
jogállam? FELEJCSD EL!
(legfejjebb egy forradalom után)
Amennyiben a propagandában hirdetett mértékű veszteség keletkezik a BSA tagjainál, vajon nem lenne-e jogos megkérdezni, hogy évi eredményükben miért nem szerepeltetik ezt a veszteséget? Vajon nem kellene-e a tőzsdén részvényeiket jegyző befektetőket a cég "valós" helyzetéről tájékoztatni?
Ohh hogy "csak millió forint" és hogy ezt visszafizette nos ezért kapott enyhítést.
Egy játékszoftver másolásáért 2-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető §329/A. Erre rájön még a többszöri, a haszonszerzés céljából lejön belőle a megtérített kár. Talán akkor jogosnak érzem az 1 évet.
Igaz manapság valakik 100 milliókat lopnak büntetlenül, de ez a független igazságszolgáltatás.
BSA meg csengőfrász? Hmm kedveseim mond nektek valamit az hogy jogállam? vagy hogy törvényesség?
A BSA nem számít hatóságnak ebből következik, hogy csak házkutatási paranccsal és rendőri kísérettel mehetnek be egy magánlakásba és azért ahhoz a házkutatási parancshoz 3 dolog kell.
Feljelentés, bizonyíték vagy alapos gyanu.
Aki azt mondja ezek után, hogy a BSA terror eszköze az maga is fél, tehát lopja a szoftvereket. Az alacsony fizetések nem kibúvó a törvény alól, ahogy a törvény nem ismerése sem az.
Ennyi erővel miért itéljük el azt aki kocsit lop? Annak sincs pénze rá.
Amennyiben egy céget "szándékosan megkárosítanak", a kárösszegnek szerepelni kell a cég könyvvitelében. Amennyiben nem szerepeltetik, szvsz mérleghamisítást követnek el, és hamis eredményt publikálnak. Szerintem feljelentést kellene tenni az Adobe, Microsoft és más társaságok könyvvizsgálói ellen, mert hamis mérleget fogadtak el. :)