2026. Június 13. Újabb kerékpáros túra, ezúttal a Kis-Balaton nagy kör. Imádom azt a környéket. :-) 142 km.
A túra a leírások szerint hatvan+ km. Szokásom szerint a saját szájam íze szerint alakítottam az útvonalat. Már csak azért is, mert az interneten fellelt útvonal nem kerüli meg teljesen a Kis-Balatont, csak elviszi Hévíz és Keszthely felé.
Kis-Balaton kis kerékpár kör. 99 km + 13 km gyalogos túra.
A kör maga, a tájékoztató szerint 37 km, bár olvastam olyan leírást is, ahol 40 akárhány kiómétert írtak.
Én egy kicsit tágabban értelmeztem és a saját kedvem szerint módosítottam az útvonalat. Egyrészt oda illetve vissza kellett tekernem a Zalakarosi kiínduló pontig. Másrészt a környéken fellelhető látnivalókat sem hagyhattam ki. Így lett egész napos túra.
A környék gyönyörű, mindenkinek csak ajánlani tudom.
2026. Április 25. Kora nyárias időben, kerékpárral.
Nagykanizsa - Murakeresztúri kör - Nagykanizsa 83 km.
A tavalyi év kerékpárútja lett a Murakeresztúri kör. Maga a kör kb. 30 kilóméter. Ezen felül az oda és visszút, valamint a látnivalók miatt némileg módosult az útvonal. Egy szakaszt leszámítva nem egy nehéz túra.
Annak egy része nekem is megvan: Bp-Balatonakarattya-Tihany (itt át komppal a túloldalra) és a déli parton vissza Balatonakarattyáig - összesen 210 km, ha jól emlékszem.
Nagykanizsa - Zalaújlak - Újudvar - Nagykanizsa 61 km bringával.
Ez elméletileg nem egy nagy távolság, de mivel a Zalai-domság része, ezért tele van emelkedőkkel. Így kíván némi állöképességet. De ez a szép benne. Meg a táj is.
Mivel betonon mentünk, 12-15 km-nél többet nem vállaltunk a kemény talaj miatt. A leghosszabb szakasz 210 km volt: Bp-Balatonakarattya-Tihany (ott komppal át a túloldalra) és vissza Akarattyára a déli parton. Számomra ez az útvonal volt a legszebb.
A mostani Bp-Letkés csak 70 km volt szintén tizen kilométerekre bontva, ennél a Szob-Letkés szakasz volt nekem a legkülönlegesebb még a Dunakanyarnál is jobban tetszett.
Most nézelődünk, hogy Dél felé van-e valami lehetőség amíg nem indul el a nyári szezon.
Szia! Örülök, hogy ismét látlak/olvaslak és hogy jobban vagy, csak így tovább!
A magaslat sosem okozott gondot. Tibetben 5500 körül voltam, Peruban 4000 felett - a többiek cumizták az oxigénpalackot, én mentem anélkül, lassabban mint itthon, de nagy léptekkel.
Holnap befejezzük a dunaparti - Eu 2/6 kerékpárút végiggyaloglását, ezzel befejezzük az összes Bp.-ről induló bicikliút megtételét gyalogosan.
Nagykanizsa - Gyékényesi bányató - Nagykanizsa 69.5 km.
A tóban lehet fürdeni, horgászni és búvarkodni is, mivel vannak sekélyebb és egész mély részei is. Az egykori kitermelés helyén több mint 30 méter mély.
Ezekben a túrákban az is jó, hogy általában vannak alternatív útvonalak, így több mindent láthat az ember, ráadásul nem ugyanazt az utat járja be kétszer az ember. Nem mellesleg Zala és Somogy megye is bővelkedik dombokban, így lehet kapaszkodni. :-))
Rég jártam én is errefelé. Aminek főképp az volt az oka, hogy tavaly nyár végén kórházba kerültem és utána leálltam a túrákkal.
Február elsején keztem újra, egy laza 27 km-es úttal a környékünkön. (Nagykanizsa) Az öt hónapos kihagyás sajnos nyomot hagyott a teljesítményemen, mert sokkal rosszabbul ment, mint amire számítottam.
Február hetedikén, tavaszias napsütésben újra próbálkoztam egy nehezebb útvonalon, Nagykanizsa - Zalakaros - Nagykanizsa útvonalon, ez 42 klóméter volt. Mégis sokkal jobban ment. Nyáron ez csak az első pihenőpont lenne, de azért örültem neki.
Azóta pihi, vagy max benti edzés van, várok a jó időkre. 😊
Egyet azért leírok (az irigyek örvendeztetésére is). Nemrég teljesítettem Bhutánban a Tigris-fészek kolostorhoz vezető túrát. 2600 m-ről 3100 méterre megy az 5 km-es út rengeteg lépcsővel. Aznap, amikor ott voltam esett éjjel az eső, tehát csúszott az agyagos talaj, 100 % páratartalom volt, és egy masszív nátha is kínzott. 2 óra kellett amire felértem kerülgetve a sarat és tócsákat, lovakat és azok melléktermékeit, valamint a rengeteg kínai és indiai túristát. Visszafelé pedig szakadó esőben jöttem le, a végére totál átázva, de fantasztikus élmény volt, életem egyik legszebb útvonalán.
Régen írtam, mert ugyan a kilométereket változatlanul gyűjtöm, de már másképp - persze továbbra is aszfalton, hegyen, vizen, levegőben, de túl sok az élményem ahhoz, hogy itt közzétegyem az említett jelenség miatt.
Jó utakat Neked, vigyázz Magadra! Olvasni azért benézek...
Van miért szerintem, de neked ahhoz annyi közöd van, hogy felraktad ide a teljesítményed, lehet rá nyomni a mínuszt.
Mások halmozottan elb.sztt élete így nyer "értelmet"...beszélünk róla, mert provokál, mobbingol, alkalmanként sztalkol, néha anyáz...hogy a releváns példát hozzam.
Ezek kellenek, segítenek nem elfelejteni , hogy mi és ki az értékes.
Ez egy kerékpáros és gyaloglós túra volt, ami összesen 138 kilométer volt, ebből majdnem 23 a gyaloglás része, a Rezi tanösvényen meg a környékén. Tehát a bicajos rész 115 km. Amiben sokkal jobban elfáradtam, mint az utolsó 163 kilométeres túrában. Itt azért már komolyabb szintkülönbség volt, 91-ről 442-re kellett feljutni, hiszen várat nem építenek dombra. A kilátás viszont mindenért kárpótolt.
Természetesen készülnek ilyenkor képek is. Valamelyest visszaadják a hangulatot, de azért nem ugyanaz, mint ott álni és lenézni a hegyről.
Köszönöm szépen! Egyébként valóban arról szól a történet, hogy az ember jól érzi magát közben. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy rengeteget élményt kaptam tőle.
Igen, tudom hogy igazad van. Ennek ellenére mindig is érdekeltek a miértek.
Persze lehet, hogy hülyeség, mert lehet, csak a rosszindulat áll a háttérben.
Tudod, én már a korban vagyok, amikor már nem akarok bizonyítani senkinek semmit. Én tudom mi az igazság. És ugyan miért is lódítanék? Akkor lennék itt valaki? Egyébként a mobilos appban minden ott van fehéren-feketén, teljes részletességgel. Akár fel is tehetném. De ahogy írtam, nem akarok senkinek bizonyítani. Ha elhiszik jó, ha nem úgy is jó.
Ez a százhatvan kilométer, amiről írtam, közepes kondival és egy jó biciklivel teljesíthető, mivel ez egy viszonylag egyenes útvonal, kevés az emelkedő benne, kicsi a szintkülönbség, kb. 100 méter.
Ezt a túrát úgy kell elképzelni, hogy lemegyünk valameddig, ott valamivel eltöltünk pár órát és jövünk vissza. Tehát az egész két részre oszlik és közben 2-3 óra szünet van. Nyáron alapban a Balaton a cél, mert lehet fürdeni és imádom az egész Balatont.
Az utolsó és a következő túra célja viszont nem a fürdés. (lesz)
Az előző hozzászólásommal kapcsolatban szeretném kérdezni attól, aki a mínuszt adta. Mi volt az oka? Őszintén kérdezem, mert valóban érdekelne. Jöhet a válasz ide is, vagy a privát címemre. Köszönöm!