Keresés

Részletes keresés

Droopy Creative Commons License 2003.01.16 0 0 82
Valamit elnezhettel
British/Scottish Gas

Elso 1143 kWh btto 2.14 font
a tovabbiak btto 1.49 font (Havi direkt leemeles)

Elso 1143 kWh btto 2.72 font
a tovabbiak btto 1.53 font (egyeb fizetesi mod)

ez kb 9 m3 gaznak felel meg 34 MJ/m3 futoertekkel szamolva

Ebbol jonnek a versenyszektor miatti kedvezmenyek

2002 november 20-i árak

Előzmény: bean (79)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.16 0 0 81
Ausztráliában meg olcsóbb a szén...

Az USA-ban meg a benzin.

Csak itt egy kicsit mások a viszonyok...

GALA Creative Commons License 2003.01.16 0 0 80
Anglia az egik legnagyobb európai kitermelő ( ld északi tengeri olaj).
Másrészt én elég sokat dolgoztam ott és mesélték- London volt az egyik legszmogosabb város ekkor a hatóságok bevezették , akik áttérnak a hagyományos fa/szén tüzelésről a tiszta gáztüzelésre eszméletlen szubvenciót kapnak, azaz megéri. Ergo szvsz ezért ennyi az ár. És ezért látni annyi "csöndes " kéményt a tipikus vöröstéglás kertvárosi Londonban.Ami egyébként 8-10 milliós ...
bean Creative Commons License 2003.01.16 0 0 79
Az angol háztartások 8 pence-et fizetnek a gáz m3-ért. Ez kevesebb mint 30 Ft. Az adat tavalyi, januári még nincs.
Előzmény: topik (23)
bibercalmero Creative Commons License 2003.01.16 0 0 78
Nem szamoltam, hogy hanyszor emelte es hanyszor csokkentette, csak azt erzekeltem, hogy ezek kvazi kioltottak egymast, leszamitva a valasztasok utani emelest ami megintcsak nem a vilagpiaci araknak tudhato be, hanem az adotartalom novelesevel. A gaz arat nem emeltek de mint kiderult nem is volt ra szukseg, hiszen a forint erosodesevel a Molnak nyereseges lett a gazuzletag.
Előzmény: GALA (77)
GALA Creative Commons License 2003.01.16 0 0 77
Nem kell szólnom , tudja. Részben mert a MOL csoportban dolgozom.
Azt is tudod , az elmúlt fél évben hányszor emelte a benzin árát ? És hányszor a gázét ? Na ?
És azt is tudod , hogy max 2 héten belül megint emelnie kell a benzint mert az USAban a múlt héten csökkent ( az jött be nekünk most) de azóta újra emelkedik?
Előzmény: bibercalmero (76)
bibercalmero Creative Commons License 2003.01.16 0 0 76
szolj a Molnak, eppen tegnap-tegnapelott csokkentett benzianarat...
Előzmény: GALA (74)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.16 0 0 75
Kicsit bővebben is kifelytenéd?
Előzmény: Geyza (73)
GALA Creative Commons License 2003.01.16 0 0 74
Tudjátok ti ellenkezők, mennyit drágul ilyenkor pl az USAban a gáz meg a benzin ?
Előzmény: bibercalmero (72)
Geyza Creative Commons License 2003.01.16 0 0 73
Már bocs, de amit írsz, az egy ökörség.
Előzmény: Venyerin (62)
bibercalmero Creative Commons License 2003.01.16 0 0 72
Kulonben is: ORBÁNBÁNYÁK!!!!
Előzmény: GALA (69)
bibercalmero Creative Commons License 2003.01.16 0 0 71
Csak azert ideztem angol szoveget, mert nem talaltam magyart. Ha lefutottad a kotelezo "agyar nemzet mint hirforras??!!" hulye vagy stb., mi a velemenyed a felvetesrol?
Előzmény: Venyerin (70)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.15 0 0 70
Attól, hogy angolul idézed az MN-t, attól az még az MN marad... Mire jó ez?

Előzmény: bibercalmero (68)
GALA Creative Commons License 2003.01.15 0 0 69
Ezek szerint itt mindeki tudja mennyi lesz a gáz ára nyáron ( mikor az olaj már most is az egekbe kezd emelkedni) és mennyi lesz a forint ( ma csökkentette a Járai a kamatot 100 ponttal, na miért ?)

És ha nem kell emelni, akkor miért volt a fidesznek is kész , kiszámolt gazdasági szakértők által készített emelési terve , amit POLITIKAI indokokból állított le a választások előtt ? Láttuk már mit csinál a fidesz a választások UTÁN pl a nyugdíjjal...

És , hogy a MOLnak pl arra kell a zsé, hogy a környező országokban kellően tudjon terjeszkedni és legalább ezen a szinten erős legyen és ne nyeljék le mint a Borsodchemet 2 nap alatt...

szegény kici jobbosok , azért mert vesztett még kéne önállóan is tuni gondolkodni. Nem a MIÉPes alvezért fordításait olvasgatni.

Előzmény: bibercalmero (68)
bibercalmero Creative Commons License 2003.01.14 0 0 68
UNREASONABLE GAS PRICE RAISE?
2003. január 14. 12:13

MNO - MN
According to a special report the official price of natural gas for 2002 was 10.79 pc higher per cubic metre than the import price expected for this year so the government had no reason to raise the price of natural gas.

In 2002 77 pc of energy import was paid in US dollars by importers, with the continuous strengthening of the forint natural gas became cheaper so MOL Company still in monopoly of gross fuel import had to pay less for natural gas. Experts who know the statistical data of imported products told Magyar Nemzet that PM Péter Medgyessy even when he was Minister of Finance did the same, i.e. he favoured MOL Company disregarding the interests of Hungarian consumers.

Translated by Péter Szentmihályi-Szabó

Előzmény: Venyerin (67)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.14 0 0 67
Hol?
Előzmény: bibercalmero (66)
bibercalmero Creative Commons License 2003.01.14 0 0 66
Hulyeseg. A tisztes haszonnal eleg jol megvagyok.
Egyebkent azt olvastam, hogy nem is kellett volna megemelni a gazarakat, mert a forint erosodesevel a Molnak 10,x ft nyeresege van a gazon.
Előzmény: Venyerin (65)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.14 0 0 65
Hja kérem, kendnek cuclizmus kéne...
Előzmény: bibercalmero (64)
bibercalmero Creative Commons License 2003.01.14 0 0 64
utalom az extraprofitra hajtokat.
Előzmény: Venyerin (62)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.14 0 0 63
=59.3 Ft
Előzmény: carlos z. (61)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.14 0 0 62
Mert a t. olvtárs szerint hazait kötelező lenne olcsón adni a lakosságnak (haszon minimális, de már jó ha nem negatív). Míg ugyanez az importra nyílván nem írható elő...
Előzmény: Geyza (60)
carlos z. Creative Commons License 2003.01.14 0 0 61
A szlovák háztartás január 1-től 10,5 koronát fizet/m3.
cz.
Geyza Creative Commons License 2003.01.14 0 0 60
Na de ha az import drágább, mitől lesz jobb azt venni, mint a hazait?
Előzmény: Venyerin (59)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.14 0 0 59
Pedig egyszerű. Magyarországon kb. fix mennyiségű gázt lehet eladni. Ha az importon jobban lehet keresni, hát nem lesz magyar. Egy cég se megy az érdeke ellen...

(Nem véletlen, hogy a készülő gáztörvényben kötelező hazai termelési kvótát terveznek bevezetni.)

Előzmény: Geyza (58)
Geyza Creative Commons License 2003.01.14 0 0 58
Sőt, mivel ilyenkor a drágább import gázon egyértelműen jobban keres a cég, határozottan érdeke lesz a haza kitermelés csökkentése, esetleg teljes megszüntetése vagy valami minimális alibi szint fenntartása.

Bocs, ezt nem értem!

Előzmény: Venyerin (57)
Venyerin Creative Commons License 2003.01.14 0 0 57
"Senki nem kérdőjelezi meg hogy miért kell áratemelni."

Azt se kérdőjelezte meg senki, hogy a fizudat emeljék... ;-P

Szóval szerintem a hosszú távon is inflációkövető emelés minden egyéb körülménytől függetlenül indokolt. Ebben egyetértünk?

Itt akár le is zárhatnánk a vitát, mert a mostani emelés kb. a most várható inflációra és az elmúlt években elmaradt ilyen követő emelésekre (sem) elég...

"a hazai termelés mennyisége fedezi a lakóság fogyasztását"

Csak hát kötelezhető-e a MOL arra, hogy minden ilyen előnyt a lakosságnak adjon a nagyfogyasztókkal szemben? Technikailag ugyanis szinte kizártnak tartom, hogy megoldható lenne, hogy a lakosság valóban 100%-ban a hazai gázt kapja.
Sőt, mivel ilyenkor a drágább import gázon egyértelműen jobban keres a cég, határozottan érdeke lesz a haza kitermelés csökkentése, esetleg teljes megszüntetése vagy valami minimális alibi szint fenntartása.

"felajánlotta a MOL-nak hogy piaci áron az állam megveszi a gázipart"

Kérdés, hogy mi az a piaci ár... Szerintem az, amiért eladó és vevő is akad. Momentán itt eladó nem került...

"A gázellátás biztosított"

Egyelőre igen. Kérdés, hogy ha az ágazat hosszú távon durván veszteséges, az nem megy-e a szolgáltatás rovására. Helyesebben ez nem is kérdés...

Amit innentől írsz, abból mindössze az tudható meg, hogy a részvényt szerinted nyílvánítani szokás, leginkább temetéseken.

Előzmény: tobbias (56)
tobbias Creative Commons License 2003.01.13 0 0 56
T.URAIM.
Végigolvastam a topicot.Senki nem kérdőjelezi meg hogy miért kell áratemelni.A világpiaci ár az indok? Kié a többlethaszon?

Kb. két éve a MOL kérte !! a kormányt, engedélyezze az áremelést, mert az ágazaton nagy a veszteség.Tehát kérte, de nem kapott rá engedélyt.!!

Azokban a napokban Orbán a következőkről tájékoztatta az országot :
- a hazai gázkitermelési költség 1/3-a az importáltnak.A MOL tehát kevert árral számol.
- a hazai termelés mennyisége fedezi a lakóság fogyasztását
- felajánlotta a MOL-nak hogy piaci áron az állam megveszi a gázipart, de a MOL -100 mrd Ft körüli "vesztesége" ellenére nem adta el.Nyilván nem veszteséges.

Az állam részesedése - ha közben nem változott - 25 %. Valamelyik USA bank 50.17 % -ot birtokol.Ha a kormánynak adott lehetősége -szerződés, törvény,egyéb alapon- hogy ne emeljen árat, akkor miért teszi? A gázellátás biztosított, kínálat van.

Ezt próbálja meg valaki indokolni.

Én tudom az indokot. 1994-ben Pál László főelvtársat nevezték ki a MOL élére. Ezután történt a privatizáció. A részvények egy részét -titok hogy mennyit - a "dolgozók" kapták ingyen, v. olcsón. Így a főelvtársak jó sok részvényhez jutottak.Ha emelkedik a gázár akkor emelkedik a részvényesek jutaléka is.Hát ezért emelik.

Furcsaságok (?) Az idei választások előtt egymásnak mondtak ellent a kommunisták.Medgyessy külföldön 40 %-os áremelést igért a tőkéseknek.Itthon azt mondta nem lesz áremelés.Horn ugyanakkor szintén jelentős áremelést tartott indokoltnak az ellátás okán, aztán letagadta.Mások is azt mondták nem lesz emelés, de azt elhallgatták hogy csak egy évig (ebből ered a május 15-i időpont) A balga plebs pedig ugy gondolta hogy a ciklus végéig, hiszen módjában áll a kormánynak hogy megakadályozza.

Nagy hordereje van az ügynek hogy emelni, v. nem emelni (a la Hamlet) mert anyagilag súlyos terhet jelent a lakóságnak.Az árkompenzálás amiről most beszélnek szintén egy nagy hazugság, mert mindenki nem kaphat támogatást.Mégis lesznek akik elhiszik és vannak akik azt hiszik, hogy őket nem terheli mert nem használnak gázt.Ezek nem értik meg azt az egyszerű összefüggést hogyha a gáz/áram díjat emelik az kihat sok más ár emelésére

A következő áremelés mikor lesz ? juniusban ? októberben ? milyen mértékben ? határ a gátlástalanságuk ? Medgyessy csak a külföldi tőkéseknek adott igéretét tartja be ,amit itthon igér azt nem - több példa van rá nem sorolom.

A minap hallottam a rádióban Szalay Gábor ügynök áll.t.szerint a részvényesek elégedettségüket fejezték ki az áremelés kapcsán !!

Van még az országban valaki aki azt hiszi hogy az MSZP a magyar dolgozók pártja?
Jószerencsét !

Venyerin Creative Commons License 2003.01.12 0 0 55
Kötve hiszem, hogy a nevezett cég saját nevén gázt vásárolna. Inkább az lehet, hogy a vásárlás bizonyos műveleteit ők végzik a MOL megbízásából. Ennyi erővel a MOL bankját be kéne számítanod... ;-)
Előzmény: elemes (53)
karabély Creative Commons License 2003.01.11 0 0 54
Valaki kérdezte az igazi gázárat az EU-ban. Ausztria a következő képpen néz ki:
1 m3 gáz 85 - 105 Ft ca 1,8 m3 gáz= 1 kg Fütőérték ca 35 MJ
1 liter könnyű fütőolaj: 120-150 Ft szezonár létezik Fütőérték : 45 MJ
1 liter ÖMW 2000 olaj ( előmelegítés 80 C, sp égő) 70-90 Ft Fütöérték: 42 MJ
1 liter alacsony kéntartalmű középnehéz fötőolaj : 32-45 Ft , kb 40 MJ 150 C- fok előmelegítés, teljesíthetele emissziós követelmények.
1,1 liter olaj = 1 kg

Karabély

elemes Creative Commons License 2003.01.11 0 0 53
Éntudtommal pedig a MOL és az orosz cég között van közvetítő. A magyar oldalon egy System Consulting nevű vállalkozás. Minden forint átfolyik rajta. Jelentéktelen jutalékot számítanak fel, ezrelék nagyságrendben.
Előzmény: Venyerin (36)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!