Nem mondja. Többé-kevésbé egyenletes hőmérsékleti sugárzás, mely minden irányból jön. Ehhez a sugárzáshoz képest van egy kitüntetett koordináta rendszer, amelyben a szín minden irányból egyenletes. És ehhez a rendszerhez képest mozgunk mi a korábban említett (a netröl vettem, de nem megbízható helyről, remélem helyes számadat) sebességgel.
A 2.7 kelvines háttérsugárzásnak szvsz nincsen olyan éles spektrumvonala, mint az atomi ennergiaszint
átmeneteknek, inkább egy széles laposabb eloszlás (Planck eloszlás) és ennek a maximumhelyét kellene nagy pontossággal
meghatározni.
Mintha DcsabaS_ egyszer valami olyat mondott volna, hogy úgy tűnik mintha nem látnánk az a pontot, helyet ahol az ösrobi volt! PL a sugárzás és a vöröseltolódás is ezt mutatja.
Talán mert az anyag maga hozza létre azt a teret amiben létezik...
Köszönöm szépen az információt, pontosan erre gondoltam! :)
Gondolom, ez alapján a háttérsugárzáshoz viszonyított sebességünknek az iránya is ismert. Nem nézegették a csillagászok, nincs-e arrafele valami érdekes az égen? :)
A Naprendszer relatív sebessége a háttérsugárzáshoz képest 369.5 (+/- 3) km/mp.
Látszik, hogy a Föld pályamenti sebességénél sokkal jobb a mérés felbontása.
Valószínűleg nem nagyot (végül is 2.7K-es hőmérsékleti sugárzásról van szó szerintem), de biztos, hogy mérhetőnek kell lennie. Hullámhosszak különbségét őrült pontossággal is lehet mérni. Még a másodperc definíciója is a cézium valamelyik spektrumvonalához van kötve.
Ne bonyolódj bele!
A Föld kering a nap körül, enek a vektora ugye minden évszakban 90 fokkal más! De a sugárzás nem változik... innetől fogva nincs kitüntetett irány!
És mit kaptak? Gondolom azt, hogy nagyjából egyenletes. Ha elindulunk sok-sok km/s-mal valamerre, és ott mérjük meg a kozmikus háttérsugárzás eloszlását, mit fogunk kapni? A lehetőségek:
1. a "szembejövő" irányú kompenense megnő a fotonok energiájának. Ez esetben a világegyetemhez képest állunk.
2. ugyanez változatlan marad. Ennek roppant érdekes következményei lennének :)
Ezt ugye, úgy kell érteni, hogy bármerre indul, halad a megfigyelő, a megfigyelő szemszögéből előre kék, hátra vörös eltolódás jön létre az álló, vagy kissebb sebességű helyzethez képest. Doppler!
Innen nem csak a balesetet, a kérdést sem értem,... míg összenem kötöm őket!:-)
Ez olyannyira így van, hogy már elég régen megmérték sebességünket a kozmikus háttérsugárzás átlagosan 2.7K-es fotonjaihoz képest.
A fotonok sebessége persze mindig c, de a frekvenciájuk (egyben energiájuk) nem. Tehát előrefele kicsit magasabb frekin van a spektrum csúcsa, mint hátrafelé. Ezt elég hamar kimérték.
Sőt, már azokat a nagyságrendekkel kisebb kis inhomogenitásokat is kimérték (a kozmológusok legnagyobb örömére) melyek a világegyetem kezdeti szakaszában levő apró egyenetlenségeket tükrözik, és magyarázatul szolgálhatnak arra, miért olyan ma a világ, ahogy látjuk.