Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

MBK_O_E Creative Commons License 2003.01.15 0 0 20
Te ez nem a "Hogyan védjük motorunkat a napsugaraktól" topik, bár végülis nem melegszik annyira a motor ilyen megoldással :D
Előzmény: ohne626 (17)
Lazy Cat Creative Commons License 2003.01.15 0 0 19
Hali!

Két ötlet a hűtéshez.

Öreg hűtőszekrény hátáról szereld le (lomtalamításkor) a hőleadó panelt. Ez is hűtő, de úgy tervezték, hogy nem kell rajta átáramoltatni a levegőt, áramlik az magától, csak függőlegesen kell tartani. A panel olyan vékony, hogy elfér az asztal és a fal között egy pár centis résben. Mivel nem kell ventillátor, nincs zaj sem.

Vagy gázkészülékes ismerőstől érdeklőd, van olyan kisteljesítményű gázos vízmelegítő, ami csak egy vízcsapot szolgál ki (konyhába, a mosogató fölé szoktak ilyet szerelni). Ebből is jó hőcserélő szerelhető ki, de ezen ventillátorral át kell fújni a levegőt.

LC

Előzmény: Törölt nick (12)
alpinaB6 Creative Commons License 2003.01.15 0 0 18
igen, ez ketsegtelenul jobban nez ki!!!

/de mi az a nagy zold ize' alatta :o)

Előzmény: ohne626 (17)
ohne626 Creative Commons License 2003.01.14 0 0 17
Szerintem ezen is va vízhűtő és egy kicsit jobban néz ki mint az NDK-s MZ:

MBK_O_E Creative Commons License 2003.01.10 0 0 16
Ja és ettől eltérőek is lehetnek, a kék értelemszerűen a víz útja a sok kis négyzetecske pedig a lamellákat szimbolizálja.
Előzmény: MBK_O_E (15)
MBK_O_E Creative Commons License 2003.01.10 0 0 15
Na rajzoltam neked egy hűtőt oldalról, remélem sikerül beilleszteni!
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Janibacsi Creative Commons License 2003.01.10 0 0 14
Amit a képen látsz azt felejtsd már el, többen leirtuk hogy az nem hűtő hanem motor. Semmi spirál nincs benne, csak a dugattyú...

Jano

MBK_O_E Creative Commons License 2003.01.10 0 0 13
Természetesen több cső fut benne és azok körül vannak a lemezkék.
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.10 0 0 12
Addig ok, hogy hogy néz ki, de nem mindegy, hogy ez csak egy nagy henger, rajta lemezekkel, vagy monjuk spirál, stb van benne, hogy sokáig menjen benne a víz, így jobban le tudjon hülni.

Robogóra én is gondoltam. Lehet, az lesz, hogy kimegyek, megnézem az ecseri melletti bontót, mi van ott...

MBK_O_E Creative Commons License 2003.01.10 0 0 11
De gondolom szobai radiátort láttál, na ez is egy hasonló ahhoz csak kicsiben és sokkal sűrűbb lamellakiosztásban a nagyobb felület érdekében.
Egyébként szerintem is a robogó vízhűtő a legkisebb méret úgy hogy szerezbe olyat bár drága, de biztos nem 60e.
Előzmény: Törölt nick (9)
-Shelby- Creative Commons License 2003.01.09 0 0 10
Esetleg egy vízhűtéses robogó radiátorát szerezheted be. De az nálunk nem túl sűrű, mondhatni ritka mint a fehér holló. Ha van ismerős érdemes olaszból behozatni.
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.09 0 0 9
Na pont ezt a motorhűtőt szeretném én is megtudni, hogy milyen is belülről, mert még soha nem láttam ilyent közelről!
Előzmény: MBK_O_E (8)
MBK_O_E Creative Commons License 2003.01.09 0 0 8
Hali!

Szerintem ami abban a gépben van azt fillérekből őssze lehet rakni. Veszel pár réz vízcső idomot és összeforrasztod, belefűzöd egy alulemezbe v. dobozba és raksz rá egy ventillátort. Vagy esetleg szerzel vm. bontott motor hűtőt és arra raksz ventilátort, de olyan kicsi nincsen ami elférne a számítógépházban.

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.09 0 0 7
Stern_: köszi, ezzel tisztában vagyok.

A számítógépnél is úgy működik, mint az autónál, hogy, a víz felmelegszik a meleg részen, pumpával átnyomják egy radiátorba, ahol lehűti a levegő.

És a motoron az a vacak az pont kellemes méret lenne, ha tényleg ilyen radiátorszerűség.

Így néz ki egy legyártott alkatrészekből összeszerelt vízhűtés gépbe:
http://www.savagegamers.hu/pictures/final.jpg

fent az a rezes, az a radiátor, csak ez a cumó kb 60e ft...

Janibacsi Creative Commons License 2003.01.09 0 0 6
...akkor viszont azonnal ugrasz a boltba új kábelért:o)

Jano

Előzmény: Stern_ (3)
Stern_ Creative Commons License 2003.01.09 0 0 5
Elárulok egy titkot. A vízhűtéses autó is léghűtéses végsősoron. A motorblokkba vízcsatornák vannak, és ez a víz megy a hűtőbe, ahol vékony csövek és lamellák vannak (nagyobb felület) egymással termikusan összekötve, és a köztük elsuhanó menetszél hűti le a vizet. A vízpumpa meg keringeti az egészet. Ha áll az autó, és nagyon melegedne, egy ventillátor hűti le.

De számítógéphez is létezik vízhűtés, csak kicsit máshogy.

Stern

Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.09 0 0 4
És létezik olyan, amiben van lötyi?

Na meg fogtok kövezni, de elmondom, igazából számítógép vízhűtéséhez keresnék radiátort, utcán láttam MZ-t, és megfogott az a pár lapka, hogy hátha.
A lényeg az volna, hogy át lehessen vezetni rajta vizet, és annak a melegét jól leadja!

Létezik ilyen motoroknál, kb ekkora méretben, mint MZ-van (érdekes lenne sokkal nagyobbat motorra szerelni {8-)

Stern_ Creative Commons License 2003.01.09 0 0 3
Jó helyen van a gyújtótrafó... Semmi pénzért nem ülnék rá fel, gondolj bele, elöregszik a gyújtókábel, és a töködön érzed meg, hogy áthúz...

:)

Stern

Előzmény: Janibacsi (0)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.09 0 0 2
Noss a képen lathato tárgy egy MZ -bol epitett salak vagy crossmotor.
Amit kérdeztél az, ki kell hogy ábrándítsalak, de egy klasszikus egyhengeres kétütemű léghűtéses motor.
Ebben nincs folyadék (egészen addig amíg nem esőben motorozol ;) ).
A vízszintes lapok tömör fémlapok (valami alumínium vagy AL-ötvözet) és ebbe van belepréselve a henger ami viszont kemény acél.
Tehát csak azért van ennyi lap, hogy nagyobb legyen a felület és ezáltal jobb legyen a hűtés.
A lapok között látható egy függőleges vonal is (mármint a képen) ez egy egyszerű gumi, ami arra hivatott, hogy a rezgéseket csillapítsa, ezáltal csendesebb legyen a motor.
Jah igen.. a forró levegőt a menetszél szállítja el a lapok közül. (Ezért nem szabad ilyen motort álló helyzetben gyilkolni/pörgetni)
Ezt egyébként a vízhűtésesek se szeretik...

Előzmény: Törölt nick (-)
agi521 Creative Commons License 2003.01.09 0 0 1
Atos!

ez egy egyszeru MZ TS 250/1-es levego huteses ketutemu motorkerkepar.

Janibacsi Creative Commons License 2003.01.09 0 0 0
Az MZ feliratu vacak(feltehetően gyújtótrafó) bal alsó sarkában a henger van, ebben pedig szerencsés esetben nem sok (mondhatni 0) folyadék kereng...:o)

JAno

Törölt nick Creative Commons License 2003.01.09 0 0 topiknyitó
Hello!

Kéretik nem kinevetni szegény szucsatit, nem látott még közelről motort!

Viszont nagyon érdekelné, hogy azoknak a cuki kis lemezes hűtőknek milyen a felépítése.
Pl egy ilyenre gondolok:
http://siltec.tripod.com/mzslides/mz2/images/ts250hlc.jpeg
az MZ feliratú vacak bal asló sarkánál van.

Egész pontosan az érdekelne, hogy milyen a belseje. Ebben ugye hűtővíz van, mint a kocsiknál? Vagy más módszert használnak ezeknél?
Ha tényleg folyadék van benne, akkor hogy kering odabenn? Csak átmegy rajta, vagy van jó kis kacskaringós hálózata, hogy szépen lehüljön?

A válaszokat előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!